Sähkölämmityksen toteutusvaihtoehtoja
Sähkölämmitys on asennuskustannuksiltaan edullisin lämmitysjärjestelmä. Sen tarkka ja nopea säätö huomio muut lämmönlähteet, kuten auringon lämpösäteilyn sekä takan ja kodinkoneiden tuottaman lämmön. Lämpötilaa on helppo laskea yöksi tai ajaksi, jolloin tiloissa ei oleskella. Tämä tekee sähkölämmittimistä erittäin energiatehokkaita: korkealla hyötysuhteella lämmitetään vain se määrä kuin tarvitaan ja silloin kun tarvitaan.
Suosituin sähkölämmitysmuoto on suora sähkölämmitys eri muodoissaan, minkä lisäksi sähkölämmitykseen voidaan lukea mm. lämpöpumput ja lämmön talteenotolla varustetut ilmanvaihtokojeet. Sähkölämmitystä voi käyttää monin tavoin myös ulkona lisäämään viihtyvyyttä, toimivuutta ja turvallisuutta.
Lattialämmitys
Lattialämmitystä on käytetty perinteisesti peseytymistiloissa sen antaman miellyttävän lämmön takia. Lattialämmitys soveltuu hyvin myös muiden tilojen lämmitykseen ja talon pääasialliseksi lämmitysmuodoksi. Lattialämmityksen voi toteuttaa joko suorana, osittain varaavana tai täysin varaavana.
Kaapeleilla toteutettu lattialämmitys on monille tuttu pesuhuoneesta, jossa se lisää mukavuutta, kuivaa lattiapinnat ja ehkäisee näin kosteusongelmia. Sähköinen lattialämmitys sopii kaikkiin muihinkin kodin tiloihin ja lattiapinnoitteisiin keraamisista laatoista parketteihin ja laminaatteihin. Termostaattien lattia-anturit rajaavat lämpötilan kullekin pintamateriaalille sopivaksi.
Sähköinen lattialämmitys on täysin huoltovapaa ja kestävä. Laadukkaimmilla lämmityskaapeleilla on 10 vuoden virhevastuu, joka kattaa kaikki lattian korjaamisesta aiheutuvat kulut. Säätötarkkuudessa ja reagointinopeudessa sähköinen lattialämmitys on ylivoimainen kilpaileviin lattialämmitysjärjestelmiin nähden ja eikä vesivahinkoriskiä ole.
Uusi tekniikka on nostanut sähkölämmityksen myös sisustajan ja arkkitehdin suosikiksi. Nyt halutaan näyttäviä monimuotoisia tilaratkaisuja ja selkeää puhdaslinjaista sisustusta. Tähän tarpeeseen vastaavat tuttujen lattia- ja kattolämmityksen lisäksi uudet ratkaisut kuten ikkuna- ja peililämmitys. Sähköisen lattialämmityksen kanssa voidaan käyttää lähes kaikkia lattiapinnoitteita keraamisista laatoista parketteihin ja laminaatteihin.
Patterilämmitys
Patterilämmitys on sähkölämmityksen tutuin ja perinteisin muoto. Se on myös edelleen nykyaikainen tapa lämmittää. Kun sähköpattereilla toimiva lämmitysjärjestelmä on kerran säädetty kohdalleen, ei lisätoimenpiteitä tarvita.
Sähköpattereita on kolmea eri perustyyppiä. Asuintiloihin käytetään joko matalalämpöisiä suljettuja pattereita tai yhdistelmälämmittimiä. Suljetussa lämmittimessä lämpö siirtyy huoneeseen lämmittimen ulkopinnoista. Yhdistelmälämmittimissä lämpö siirtyy huoneeseen sekä lämmittimen ulkopinnasta että lämmittimen läpi virtaavan ilman mukana.
Sähköpattereilla lämmitettäessä lämpötilan voi säätää huonekohtaisesti (0,5 °C) tarkkuudella. Säätö voi tapahtua kolmella tavalla: Patterissa olevalla termostaatilla, seinälle asennettavalla huonetermostaatilla tai keskusyksikköohjauksella. Nopea ja tarkka säätö estää kalliin ja epämiellyttävän ylilämmittämisen. Se ottaa myös tarkasti huomioon kodinkoneista, ihmisistä ja auringosta syntyvän ilmaislämmön, samoin kuin puun polttamisen uuneissa ja takoissa. Ostoenergian tarve vähenee ja lämmityskustannukset pienenevät.
Infrapunalämmitys terassille
Infrapunasäteilyyn perustuva lämmitys on tehokas ja taloudellinen lämmitysratkaisu tiloihin, joissa lämpöä tarvitaan vain tiettynä aikana tai tietyssä paikassa. Säteilylämmittimet toimivat auringon tavoin säteilemällä lämpöä. Niiden avulla ei lämmitetä ilmaa, vaan vaikutusalueella olevia ihmisiä ja esineitä.
Pihan sulanapito
Pihakulkuteiden sulanapito on helppo toteuttaa lämpökaapeleiden tai sulanapitoverkkojen avulla. Ajoluiskien ja sisäänkäyntien sulanapidolla varmistetaan esteetön ja turvallinen liikkuminen keliolosuhteista riippumatta. Lumen luonnista ja hiekoituksesta ei kaapeleiden asentamisen jälkeen tarvitse enää huolehtia.
Lämpökaapelit asennetaan tavallisesti pintakerroksen alla olevaan hiekkaan, betoniin tai asfalttiin. Sulatusteho saadaan maksimoitua, kun sulana pidettävä alue eristetään alapuolelta.
Sadevesijärjestelmien sähkölämmityksellä helpotetaan kiinteistön hoitoa.
Lähde: STK