• Etusivu
  • Talo

Säästä talosi energiakuluissa – huolehdi eristämisestä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Finnfoam Oy
Päivitetty 27.09.2024
20224_77599.jpg

Hyvään lämmöneristykseen kuuluvat lämmöneristeiden lisäksi myös energiatehokkaat ikkunat ja ovet.

Energian hinta on noussut yllättävästi viime vuosina ja piikkejä on odotettavissa tulevaisuudessakin. Esimerkiksi sähkön osalta Euroopassa ennakoidaan kallista vuotta. Hintojen nousuun kannattaakin varautua energiatehokkuudella. Eristäminen säästää selvää rahaa, auttaa varautumaan muutoksiin ja vähentämään ilmastohaittoja.

U-arvoilta vaaditaan uudisrakentamisessa Suomessa edelleen hyvin vähän, vaikka asia on merkittävä. Vaatimustaso määrittelee tavan toimia ja jos vaatimustaso on matala ei energiaa säästävämpiä rakennusmalleja juurikaan käytetä.

Suurin hiilijalanjäljen aiheuttaja on rakennusten käyttöaikainen energiankulutus – jopa 75 prosenttia rakennuksen elinkaaren ajalta.

Vanhoissa rakennuksissa energian kulutuksen ja päästöjen määrä on vielä huomattavasti suurempi.

Hyvä lämmöneristys on helppo ratkaisu

Tiesitkö, että hyvällä lämmöneristyksellä voidaan pientalon energiankulutusta laskea jopa 10 000–20 000 kWh vuodessa? Kun kuluttaa vähemmän, eivät energian hinnannousut vaikuta loppulaskuun enää niin merkittävästi. Hyvään lämmöneristykseen kuuluvat eristeiden lisäksi myös energiatehokkaat ikkunat ja ovet.

Ongelmana onkin, kun kuluttajat eivät voi osata vaatia parempaa ja minimivaatimukset taas ohjaavat rakentamista. Näin ollen rakennusten energiatehokkuuden parantaminen on jäänyt tekniikan kehityksen varaan.

− Kehittyvää teknologiaa toki tarvitaan, mutta ekologisuuden ja alhaisen energiankulutuksen perusta on aina erittäin hyvin eristetty rakennus kokonaisuudessaan. Tämä takaa sen, että kovimmillakaan talvipakkasilla lämmityksen tarve ei juurikaan nouse. Kesähelteillä sama rakenne eristää kuumaa vastaan, sanoo varatoimitusjohtaja Asso Erävuoma Finnfoam Oy:stä.

Säästetty energia on vihreintä

Erävuoma Finnfoamilta pohtii, miksi energiatehokkuusasetuksen §33 rakenteellinen energiatehokkuus
käyttäminen on jäänyt vain rakennusalan ammattilaisten hyödyntämiseksi. Vastauksena kysymykseen Erävuoma toteaa, ettei esimerkiksi pientalopuolella ole rakenteellisesti energiatehokasta vakiomallia tarjolla.

− Ympäristön vinkkelistä vihrein kilowattitunti on käyttämättä jätetty watti. Meidän tulisikin katsoa tulevaisuuden rakentamista Kioton pyramidin opeilla, jossa ensimmäinen askel on lämmönhukan vähentäminen. Kaikki muut asiat, kuten teknologia ja energiamuodot, tulevat vasta seuraavilla askelmilla, toteaa Erävuoma.

− Korjaamisessa karkeaksi säännöksi on muodostumassa "lisäeristä aina niin paljon kuin vain mahdollista", koska hyödyt ympäristölle ja kukkarolle ovat pitkässä juoksussa erittäin myönteisiä. Vanha sanonta kuuluu, että hyvin eristetty talo on paras eläkesäästö, tiivistää Erävuoma.

Ympäristöystävällisyys ja taloudellisuus kulkevat käsi kädessä.

Tutustu Finnfoamin tuotteisiin

20223_77600.jpg
20223_77596.jpg
Finnfoam Oy
Talo
seinät
eristys
alapohja
yläpohja
lämpöeristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20183_52126.jpg
Askarruttaako seinien eristäminen?
Kun kodin eristys ja ilmanvaihto on toteutettu oikein, on asuminen viihtyisää ja terveellistä. Suuri etu on myös lämmityskulujen pieneneminen. Eristämisestä herää usein paljon kysymyksiä. Tässä on listattuna yleisimpiä kysymyksiä seinien eristämisestä vastauksineen. Vastaukset on antanut varatoimitusjohtaja Asso Erävuoma Finnfoamilta.
20203_63590.jpg
Materiaalitehokkuus on ympäristöystävällisyyttä
Vertailtaessa eri materiaalivaihtoehtojen hiilijalanjälkiä, täytyy aina ottaa huomioon rakennusten koko elinkaari ja tehdä vertailu rakennustasolla, koska pienen osa-alueen optimointi ei yleensä johda parempaan lopputulokseen.
20183_52126.jpg
Tehokkaat eristeet sekä remppaajalle että rakentajalle
Tehokkaimpia markkinoilla yleisesti käytettävistä lämmöneristemateriaaleista seinä- ja kattorakenteissa on Finnfoamin FF-PIR.
202010_67177.jpg
Mihin lasivillaeristeen vähähiilisyys perustuu?
ISOVER-eristeet valmistetaan kierrätyslasistaVähähiilisempi tulevaisuus, siihen kaikkien tulisi pyrkiä. ISOVER lasivillaa valmistava Saint-Gobain Finland haluaakin omalta osaltaan haastaa suomalaiset yritykset toimimaan yhdessä päämäärän saavuttamiseksi.ISOVERin turvalliset, tehokkaat sekä asumismukavuutta lisäävät eristeet on Suomessa valmistettuja ja Suomen oloihin suunniteltuja eristeitä, joissa on otettu huomioon myös tuotteen kierrätysmahdollisuus sekä tuotteen hiilijalanjälki. Eristeet valmistetaan jopa 70 prosenttisesti kierrätyslasista. ISOVER onkin näin Suomen suurin kierrätyslasin käyttäjä.
20202_62791.jpg
Optimoitu käsiteltävyys ja asennettavuus
ISOVER lanseeraa täysin uuden kevyiden rakennuseristeiden valikoiman. Yhteistyössä asentajien kanssa laitoimme asentajien kokeman laadun keskiöön ja optimoimme käsiteltävyyden ja asennettavuuden.
20181_51382.jpg
Yläpohjan lisäeristys säästää lämmityskuluissa
Jopa 20 % kodin lämmöstä saattaa poistua yläpohjan kautta, kun ylös nouseva lämmin ilma pääsee karkaamaan huonosti eristetyn katon kautta. Lisälämmöneristyksellä saadaan tarvittaessa vanhat rakenteet jopa vastaamaan nykyisiä vaatimuksia ja samalla säästämään energiaa sekä takaamaan viihtyisän sisäilman. Lisäeristys ja rakenteiden tiivistäminen ISOVER-eristeillä maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa pienentyneinä lämmityskuluina. Lisäksi asumisviihtyisyys paranee huomattavasti, kun rakenteet pysyvät lämpiminä, eikä huoneissa vedä. Yläpohja onkin rakennusosa, joka on helpoimmin ja kannattavimmin lisäeristettävissä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton