• Etusivu
  • Talo

Roikkuuko jääpuikkoja räystäällä?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Päivitetty 19.01.2024
Jääpuikot räystäällä

Jääpuikot katolla voivat olla merkki eristysongelmista.

Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.

Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.

Jääpuikot syntyvät räystäälle monesta eri syystä

Ensimmäisenä kannattaa vilkaista kummalle puolelle katetta jääpuikot syntyvät.
Katteen alapintaan voi muodostua jääpuikkoja, mikäli katteen alapintaan pääsee tiivistymään kosteutta, joka lopulta lähtee valumaan kohti räystäitä. Tämä voi olla merkki vakavasta ongelmasta muun muassa rakenteiden tuuletuksessa, jolloin rakenne kannattaa tutkituttaa perusteellisesti.

Mikäli puikot syntyvät katon päältä sulavasta vedestä, vaihtoehtoja on monia:

  • Talvi on lämmityksen kulta-aikaa, jolloin lämmönsäätimet ja termostaatit käännetään kohti kaakkoa ja takassa poltetaan puita mottitolkulla. Varsinkin vanhoissa taloissa lämmön pitäminen seinien ja katon sisäpuolella saattaa olla haasteellista. Vanhat eristeet ovat painuneet, auttamatta liian ohuet tai pahimmassa tapauksessa puuttuvat kokonaan.
<p data-block-key="w29nx">Selvitä syy jääpuikkojen muodostumiselle.</p>
Selvitä syy jääpuikkojen muodostumiselle.
  • Vanhoissa taloissa saattaa katon eristettä olla jopa enemmän ulkopuolella kuin sisäpuolella. Lumi nimittäin on yllättävän hyvä eriste. Valitettavasti lumen eristyskyvystä ei juuri ole hyötyä, enemmänkin haittaa. Kun lämpö pääsee karkaamaan huonosti eristetyn yläpohjan kautta ulos, katolla oleva lumi estää lämmön matkan jatkumisen ja hukkalämpö alkaa sulattaa lumikerrosta alhaaltapäin. Sulanut lumi valuu vetenä harjalta alaspäin ja jäätyy puikoiksi räystäälle. Mitä komeammat jääpuikot, sitä komeampi lämmityslasku.
  • Mikäli lämpöhäviö on suuri, puikkojen tilalle saattaa muodostua jäävalli, joko patoaa sulavan veden katolle. Tämä sula vesi onkin sitten jo suuri riski rakenteille, jos se sattuu pääsemään vesikatteen alle. Ainoastaan energianhukka ei raota kukkaron nyörejä, vaan jää saattaa tehdä tuhojaan itse katemateriaalille, sadevesijärjestelmille ja muille kattotarvikkeille.
  • Jääpuikot voivat syntyä myös harmittomasti. Kevätauringon paahde peltikatolla saa lunta sulamaan, joka kuitenkin jäätyy pakkasessa heti peltikatteesta päästyään. Huomioi siis erityisesti, että pohjoispuolisella katolla aurinko ei välttämättä ole oikea tai ainoa syyllinen.
  • Myös takan vinha lämmittäminen voi sulattaa lunta piipun ympäristöstä, jollain piipun kohdalle räystäälle ilmestyy jääpuikkoja. Tässäkin tapauksessa kannattaa varmistaa, että piippu on eristetty oikein ja riittävästi.
<p data-block-key="ehrsv">Joko kevätaurinko sulattaa lunta katolta?</p>
Joko kevätaurinko sulattaa lunta katolta?

Miksi tekisin mitään?

Ongelman ratkaisemiseksi kannattaa toimeen tarttua jo hyvissä ajoin. Yläpohjan lämmöneristys on saatettava kuntoon, jolloin sähkömittarin hillitön kärrynpyörä hidastaa kulkuaan, öljy- tai pellettilämmittäjän polttoainevaraston pohja pilkistää myöhemmin sekä muutkin lämmittäjän voivat lihottaa säästöpossuaan haltuun jääneillä euroilla. Muistettava on myös, että katolta putoava jääpuikko tai –kimpale on turvallisuusriski ja onnettomuuden sattuessa maksumieheksi tai -naiseksi joutuu kiinteistön omistaja.

Se, että räystäällä ei puikkoja roikukaan, ei välttämättä tarkoita eristysasioiden olevan kunnossa. Jääpuikot ovat vain yksi merkki, josta viimeistään epäilyksien pitäisi herätä.

Helppo ja tehokas lämmöneriste

ISOVER InsulSafe® on tehokas lämmöneriste, jota suositellaan käytettäväksi yläpohjien eristämiseen sekä uusissa että vanhoissa rakennuksissa. Se sopii lisäeristeeksi vanhan eristeen päälle riippumatta siitä, mitä vanha eriste on. Se täyttää kaikki ontelot, ehkäisee kylmäsiltoja ja laskeutuu tasaisesti.

ISOVER InsulSafe® on lasivillasta valmistettua irtoeristettä. ISOVER InsulSafe® on valmistettu epäorgaanisesta ja kemiallisesti neutraalista materiaalista, eikä se sisällä korroosiota aiheuttavia ainesosia. ISOVER InsulSafe® on lahoamaton ja hajuton tuote eikä se tarjoa homesienille otollista kasvualustaa. Kotimaisen ISOVER InsulSafe® puhallusvillan raaka-aineesta peräti 70% on kierrätyslasia.

ISOVER työskentelee yhdessä markkinoiden johtavien puhallusvillaurakoitsijoiden kanssa, ja urakoitsijoiden verkosto kattaa koko maan. ISOVER-puhallusvillaurakoitsijat ovatainoana Suomessa VTT-sertifioituja, joten eristystyön lopputulos on turvallinen ja luotettava.

ISOVER InsulSafe® kuuluu parhaaseen paloluokkaan A1 eli se on palamatonta. Materiaali on epäorgaanista, joten se ei ole otollinen kasvualusta erilaisille mikrobeille (esimerkiksi home). A1-paloluokka on saavutettu ilman lisättyjä palonestoaineita, joten tuote sopii myös joutsenmerkittyjen rakennusten lämmönlähteeksi.

ISOVER InsulSafe on luonnon mineraaleista valmistettu tuote, joka ei sisällä myrkyllisiä lisäaineita, ei homehdu, edistää hyvää sisäilmastoa sekä soveltuu Joutsenmerkittyihin taloihin. Näiden ominaisuuksiensa lisäksi InsulSafe ei sido itseensä kosteutta, vaan on läpihengittävä eriste.
20212_68757.jpg

Kun valinnoilla on väliä

Kiinnostuitko InsulSafe-puhallusvillasta, haluatko tietää enemmän sen ominaisuuksista?
Klikkaa kuvaa ja pääset lukemaan lisää ISOVER InsulSafe-puhallusvillasta!

20212_68888.jpg
https://www.isover.fi/insulsafe

Nyt se on helppoa: tarjouspyyntö lähimmille alueesi puhallusvillaurakoitsijoille

Puhallusvillan hankkiminen ja asentaminen on tehty helpoksi. Puhallusvillaa.fi-sivustolla tavoitat lähimmät urakoitsijasi koko Suomen kattavasta urakoitsijaverkostosta.

<p data-block-key="4hkr3">Klikkaa kuvaa siirtyäksesi Puhallusvillaa.fi-sivustolle.</p>
https://www.puhallusvillaa.fi/
Klikkaa kuvaa siirtyäksesi Puhallusvillaa.fi-sivustolle.
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Talo
eristys
yläpohja
energiaremontti
energiansäästö
lämpöeristys
tuotetietous
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

jani niemi haastattelussa isover insunsafen asennuksesta rintamamiestaloon
Rintamamiestalon lisäeristys – näin se toteutettiin
Rintamamiestalo, tuo monille niin tuttu, on useille haaveiden listalla. Oman haaveensa talonhankinnasta toteutti vuonna 2021 Jani Niemi. 1950-luvulla rakennettu kolmikerroksinen omakotitalo koki melkoisen remontin, yksi kannattavimmista remonteista oli lisäeristäminen.
20193_56845.jpg
InsulSafe on toimiva ratkaisu yläpohjaan
Kotien energiatehokkuus on ollut puheenaiheena pitkään. Yksi yleisimmistä paikoista, josta lämpö pääsee karkaamaan, on huonosti eristetty katto. Jopa 20 % kodin lämmöstä saattaa poistua sitä kautta. Yläpohjan lisälämmöneristyksellä on helppo lisätä kodin energiatehokkuutta. Samalla kun suunnittelee lisäeristystä, kannattaa tarkastaa yläpohjan kunto.
20151_42162.jpg
Eristä yläpohja ja säästä näin paljon
ISOVER InsulSafe on tehokas lämmöneriste, jota suositellaan käytettäväksi yläpohjien eristämiseen sekä uusissa että vanhoissa rakennuksissa. Se täyttää kaikki ontelot, ehkäisee kylmäsiltoja ja laskeutuu tasaisesti. Se on painumaton ja luonnostaan palamaton eriste, jonka valmistuksessa ei käytetä haitallisia kemikaalejaISOVER PUHALLUSVILLA on puhallusvillaksi valmistettua niin sanottua valkovillaa, jota käytetään yläpohjien eristämiseen vaakarakenteissa. Kotimaisen ISOVER InsulSafe puhallusvillan raaka-aineesta jopa 85% on kierrätyslasia.Laske oman kotisi säästö tästä
201510_44553.jpg
Tehokas eriste seiniin ja kattoon
Finnfoamtoi markkinoille vuoden 2013 lopulla aivan uudenlaisen harmaan FF-EPS lämmöneristyslevyn. Uuden valmistusmenetelmän ansiosta erityisesti seinien sekä kattojen eristämiseen tarkoitettu ja suunniteltu FF-EPS tarjoaa tehokkaan eristysominaisuutensa lisäksi myös kustannustehokkaamman ratkaisun. Uusi teknologia mahdollistaa paremman lämmöneristyskyvyn suhteessa tiheyteen – näin syntyy parempi eristyskyky kevyemmillä levyillä.
20172_48235.jpg
Remontoi kotisi energiatehokkaaksi
Vanhan talon nykyaikaistaminen energiatehokkaaksi vaatii korjaustoimenpiteitä erityisesti lämmöneristyksen osalta. Ulkovaipan tiiveys on keskeisessä osassa, kun halutaan vähentää energiakulutuksen tarvetta. Uusittu lämmöneristys, ikkunat ja ovet parantavat rakennuksen energialuokkaa ja laskevat siten asumiskustannuksia. Eri aikakausien "tyyppitaloille" on olemassa omat korjausratkaisunsa.
Ilmakuva omakotitalosta talvimaisemassa
Tee ekoteko – eristä kotisi hyvin ja oikein
Tiesitkö, että jopa 70-80 prosenttia rakennuksen päästöistä syntyy käytön aikana? Miten päästöjä ja energiakustannuksia saisi laskettua järkevämmälle tasolle? Yksi, mikä on tärkeää, on lämmityksen sekä jäähdytyksen tarpeen minimointi tehokkailla rakenne- ja eristeratkaisuilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton