• Etusivu
  • Talo

Retrotyylin huonekalut

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.04.2008
20084_10492.jpg

Retrotyyliset interiöörit syntyvät 1900-luvun klassikkohuonekaluista. Hyvät kalusteet – 1920-luvulta aina tähän päivään asti – luovat huoneeseen harmonisen kokonaisuuden, jos ne on valittu ja sijoiteltu rohkeasti. Pari huolellisesti valittua esinettä riittää muuttamaan koko interiöörin tyylin ja ilmeen. Valaistus on retrotyylisen sisustuksen luovimpia elementtejä.

Joistakin retrotyylin huonekaluista tuli klassikkoja jo heti syntyessään, kun taas toiset ovat päässeet siihen asemaan vasta kun ne on löydetty uudelleen ja keräilijät ovat alkaneet käyttää niitä sisustuksissaan. Viime vuosina jotkut esineet ovat tulleet milteipä arkipäiväisiksi.---

20084_10493.jpg

Monet sotien välivuosien klassikot ovat keräilyharvinaisuuksia, koska niiden valmistaminen oli sangen työvaltaista ja materiaalit kalliita ja korkealaatuisia. Esimerkkinä mainittakoon tuoli, jonka Mies van der Rohe suunnitteli Saksan paviljonkiin Barcelonan maailmannäyttelyyn 1929. Myöhemmin upottavan ylellisestä, nahkaverhoillusta ja kiiltävän teräsrunkoisesta Barcelona-tuolista tuli 50-luvun eleganttien toimistorakennusten eteisaulojen ja vauraitten ullakkohuoneistojen symboli. Koska retrosta on tullut suosittu sisustustyyli, Barcelona-tuolia hankitaan taas samantyyppisiin tiloihin.---

Rohkeat huonekaluyritykset alkoivat 50-luvulla solmia hedelmällisiä pitkäaikaisia suhteita ajan johtaviin muotoilijoihin. Knoll Internationalilla oli myös oma huippusuunnittelijoiden ryhmä, jonka kärkinimiä olivat muun muassa Eero Saarinen ja Harry Bertoia. Eero Saarinen oli Yhdysvaltojen maineikkaimman lentokenttärakennuksen, New Yorkin Kennedyn kentän TWA:n terminaalin pääarkkitehti, ja hänen kuuluisimmista töistään aistii selvästi lentämisen tunnun – esimerkiksi hänen Tulppaani-tuolistaan ja –pöydästään, jotka näyttävät leijuvan kapenevan jalustansa varassa. Bertoia puolestaan rikastutti tätä ajanjaksoa verkkorakenteisella Diamond-tuolillaan, joka menestyi niin hyvin, että suunnittelija saattoi sen jälkeen kokonaan omistautua mieliharrastukselleen, kuvanveistolle.

20084_10494.jpg

Pohjoismaiset huonekalut kuuluivat 50-luvulla huonekalumuotoilun parhaimmistoon huippusuunnittelijoinaan mm. tanskalaiset Hans Wegner, Finn Juhl ja Arne Jacobsen. Monet heidän huonekaluistaan olivat tiikkiä. Tämä kaunis Filippiineiltä tuotu puulaji sai tanskalaisten muotoilijoidensa käsissä aivan uuden merkityksen. "Moderniksi tanskalaiseksi" nimitetyn suuntauksen tunnusmerkkejä olivat orgaaniset linjat ja luonnonmateriaalit, ja juuri ne tekivät siitä niin suositun Amerikassa. Mutta kuinka ollakaan, Tanskan tuoliklassikko – Arne Jacobsenin Series 7 –tuoli, joka tunnetaan myös nimellä "3107" – oli tehty taivutetusta vanerista. Sitä on valmistanut koko ajan menestyvä tanskalainen huonekaluyrittäjä Fritz Hansen.---

20084_10495.jpg

Italiasta tuli radikaalin muotoilun tyyssija 60-70-luvulla. Suunnittelijat muodostivat osuuskuntia, julkaisivat manifesteja ja pommittivat yleisöä epäsuhtaisilla ja mielikuvituksellisilla töillään. Yksi ryhmistä, Archizoom, hylkäsi modernismin funktionalistiset näkökohdat ja alkoi sen sijaan arvioida uudelleen ja vääristellä art decon, modernismin ja jopa kitsin 50-luvun elementtejä. Nämä muotoilun oikut olivat kuitenkin kalustevalikoiman ääripäässä. Tavalliset 60-70-luvun kodit kalustettiin yleensä sovinnaisesti. Kohtalon oikusta näistä 1960-luvun loppupuolen ja 70-luvun mielikuvituksellisista kalusteista maksetaan korkeimmat hinnat huutokaupoissa ja modernismia myyvissä gallerioissa.

20081_8239.jpg
Teksti: Uutta ja vanhaa moderniin kotiin RETROTYYLI – Neil Bingham & Andrew Weaving, Otava, 2001
Kuvat: Suomalainen koti -sisustuskirja, 2007
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201510_44508.jpg
Terveellisempää ja viihtyisämpää siivousta keskuspölynimurilla
Sisäilman huono laatu on tutkimusten mukaan yksi merkittävimmistä allergioita lisäävistä tekijöistä. Vietämme ajastamme yli 90 % sisätiloissa, joten ei ole yhdentekevää, millaista ilmaa imuri jälkeensä jättää. Keskuspölynimurilla poistoilma johdetaan pois asutuista tiloista. Siksi se on suositeltava valinta jokaiseen kotiin.
20201_62202.jpg
Kiinnitä ilman ruuveja tai laastia - katso asennusohjeet
Pitäisi kiinnittää kipsilevyt seinään, etkä halua käyttää ruuveja tai saneerauslaastia. Pieni väliseinä harkoista, mutta juotosbetonia ei löydy mistään. Miten saisit jalkalistat kiinni tiiliseinään proppaamatta? Tuntuuko tutulta? Liimaaminen on varmasti käynyt mielessä, mutta ottaako se edes kiinni?Kiinnityslaasti ja ruuvit ovat saaneet kilpailevan vaihtoehdon. Nopeasti kuivuva ja laajentumaton Tytan 60 sec liimavaahto saavuttaa alkutartuntalujuutensa jo 60 sekunnin jälkeen. Laajentumattomuus takaa liitettävien elementtien vakauden ja estää elementtien liikkumisen.
Talot kadun varrella
Sisätilojen suunnittelun aikataulutus - katso tallenne webinaarista
Torstaina 17.2. järjestimme webinaarin, jossa keskusteltiin sisätilojen suunnittelusta ja aikataulutuksesta. Webinaarissamme käsittelimme useaa arkemme sujuvuuteen hyvin olennaisesti liittyvää asiaa, kuten välioviratkaisuja, tulisijojen valintaa sekä sijoittelua. Puhuimme myös erilaisten pintojen käsittelystä ja värien vaikutuksesta tunnelmaan sekä keittiöistä ja niiden toimivuudesta.Pääset katsomaan illan webinaarin alta.
20224_77895.jpg
Kierrätä ylimääräiset kipsilevyt - edistä kiertotaloutta
Vastuullisesti valmistetut rakennustarvikkeet kasvattavat suosiotaan eteenkin yksityisten rakentajien, mutta myös rakennusyritysten joukossa. Teräs on yksi tunnetuimmista ja suurella prosenttiosuudella kierrätettävä rakennusmateriaali, mutta tiesitkö, että samoin on kipsilevykin.
20206_65083.jpg
Kuntien infrainvestoinnit eivät ole tyssänneet epidemiaan
Toimialatiedote 29.5.2020Koronaepidemia ei näytä hyydyttäneen kuntien infrainvestointeja eli katujen ja teknisten verkostojen pitkän tähtäimen suunnitelmiin perustuvaa rakentamista ja korjaamista. Tämä ilmeni kuntien tekniselle johdolle suunnatussa kyselyssä. Vastaajilla oli silti selvä viesti päättäjille: systemaattisia toimia tarvitaan, jotta infraverkostojen kunto ei lähde alamäkeen epidemian loppulaskun realisoituessa kunnille.
201711_51018.jpg
PuuNet-hankkeen kevään koulutuksia Oulussa
PuuNet – puurakentamisen verkko-osaamiskeskus –hankkeen koulutukset jatkuvat Oulussa. Koulutusten tavoitteena on levittää laadukkaan puurakentamisen hyviä käytäntöjä. Kouluttajina ovat alan huippuosaajat sekä alan johtavien yritysten asiantuntijat. Koulutukset ovat osallistujille maksuttomia. Koulutuksen kohderyhmää ovat pohjoissuomalaiset rakennusalan ammattilaiset, kuten valvojat, työnjohto, rakennustarkastajat, urakoitsijat sekä suunnittelijat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton