• Etusivu
  • LVI

Rakentaja.fi tarjoaa vinkit onnistuneeseen energiansäästöön

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.01.2025
1920 iloinen nuori nainen energiansäästölampun kanssa

Energiansäästö ja -kulutus ovat olleet viime aikoina paljon esillä. Sähkön hinnan noustessa olemme kiinnittäneet enemmän huomiota esimerkiksi kodin lämmitykseen ja arkisiin toimintatapoihin sekä miettineet mahdollisia energiaremontteja.

Energiaa säästäviä toimia kannattaakin miettiä monesta eri kulmasta. Energiatehokkaammat ratkaisut vähentävät asumisen kokonaiskustannuksia pienentämällä sähkö- ja lämmityskuluja. Älykkäät energiaratkaisut auttavat ylläpitämään pitämään asunnon arvoa – tai jopa lisäämään sitä. Säästämällä asunnon energiankulutuksessa vähennät samalla asumisen hiilijalanjälkeä ja pienennät sen aiheuttamia ympäristövaikutuksia. Energiatehokkaat ratkaisut kohentavat myös yleistä asumismukavuutta muun muassa parantamalla sisäilman laatua.

Rakentaja.fi:n toimitus kokosi yhteen mielenkiintoisia ja ajankohtaisia aiheita energia-asioihin liittyen, jotka löytyvät tästä artikkelista.

Lämmitysjärjestelmän valinta on avainasemassa

Lämmitysjärjestelmän valinta voi tuntua vaikealta on sitten kyseessä uudis- tai saneerauskohde. Jokainen haluaa tehdä oikean valinnan, jotta lämmityksessä voisi säästää rahaa ja välttyä ikäviltä yllätyksiltä. Laadukkaalla lämpöpumpulla talo lämmitetään edullisesti, ekologisesti ja huolettomasti. Tärkeää lämpöpumpun valinnassa on hankkia laite luotettavalta valmistajalta ja asennuttaa se ammattilaisella.

Lue lisää aiheesta:

Kiinnitä huomiota arkipäivän askareihin

Tiesitkö, että kulutamme suihkussa jopa 66 % kaikesta kotona käytetystä lämpimästä vedestä? Tai että suihkussa kuluu minuutissa saman verran energiaa kuin kodin valaistus kuluttaa päivän aikana keskimäärin? Olemme tottuneet käyttämään runsaasti lämmintä vettä päivittäisissä askareissamme, kuten henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimisessa, kodinhoidossa tai vaikkapa itsensä hemmottelussa lämpimässä suihkussa.

Myös kodin perus laitteet voivat yllättää energiankulutuksellaan, laitoimmekin muutaman kodinkoneen testiin. Energian kulutusta ja kustannuksia voi helposti pienentää.

Lue lisää aiheesta:

Olisiko energiaremontin aika?

Viime aikoina on paljon puhuttu lämmitysjärjestelmien muutostöistä, kun öljylämmityksestä on haluttu siirtyä johonkin muuhun vaihtoehtoon. Uuden valinta ei kuitenkaan ole pelkästään mieltymysasia, vaan kohde pitää ottaa huomioon. Mitä lämmitysjärjestelmää vaihtaessa pitäisi siis huomioida?

Voiko takan asentaa vanhaan taloon? Mitä seikkoja pitäisi siinä tapauksessa ottaa huomioon? Entä jos takka on ollut käyttämättömänä pitkän ajan?

Jääpuikkoja roikkuu räystään reunalla. Mistä se kertoo? Esimerkiksi yläpohjan eristeongelmasta. Oikeilla lämmöneristeillä onnistut remontoimaan kodistasi energiatehokkaan.

Info

Info

Haluaisitko saada lisää ideoita ja vinkkejä liittyen rakentamiseen, remontointiin sekä asumiseen?

Rakentaja.fi-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tilaa uutiskirje alta.

LVI
energiansäästö
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Niben poistoilmalämpöpumppu
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
20216_71441.jpg
Bosch-sahaviikot!
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tämä pätee myös ennakoimalla eri työvaiheessa tarvittavat työkalut. Puuosien tarkka mittaus, katkaisu ja kiinnitys onnistuu sujuvasti ilman turhia keskeytyksiä kun käytössäsi on hyvät ja laadukkaat välineet.
20152_42369.jpg
Monikäyttöinen Finnfoam soveltuu myös routaeristeeksi
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvätkin kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.
Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Mitä lisäturvaa voit saada lämpöpumpullesi?
NIBE tarjoaa kuluttajille NIBE Energy Systems Oy:n maahantuomalle, Suomessa asennetulle uudelle NIBE lämpöpumpulle ilmaisen NIBETURVAn, joka on voimassa aina laitteen kuudenteen käyttövuoteen saakka. Lämpöpumpun omistajan tarvitsee vain rekisteröidä lämpöpumppu NIBETURVAan. Kuuden vuoden NIBETURVAan sisältyy takuuaika ja ilmainen lisävakuutus, kun uusi laite on rekisteröity NIBETURVAan ehtojen mukaisesti. Lisäksi tarvitaan koti- tai kiinteistövakuutus, joka korvaa LVI-laitteen äkillisen ja ennalta-arvaamattoman rikkoutumisen.
20141_37562.jpg
Sähkölasku pienemmäksi lisäeristämällä
Lisälämmöneristyksen on todettu saavan aikaan useampien satojen eurojen säästön vuodessa. Lisälämmöneristyksen voi hoitaa heti kuntoon tai osissa - korjaamalla tärkeimmät vuotokohdat ensin.
20233_81208.jpg
Trendikäskin on ajaton: näillä vinkeillä remontoit keittiön kestämään aikaa
Keittiö uusitaan suomalaiskodeissa keskimäärin noin 15 vuoden välein, mikä tarkoittaa, että keittiön elinkaaren aikana trendit ehtivät vaihtua moneen kertaan. Miten siis välttää tilanne, jossa uusi unelmakeittiö tuntuu jo muutaman vuoden jälkeen epätrendikkäältä ja parhaat päivänsä nähneeltä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton