• Etusivu
  • LVI

Rakentaja.fi tarjoaa vinkit onnistuneeseen energiansäästöön

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.01.2025
1920 iloinen nuori nainen energiansäästölampun kanssa

Energiansäästö ja -kulutus ovat olleet viime aikoina paljon esillä. Sähkön hinnan noustessa olemme kiinnittäneet enemmän huomiota esimerkiksi kodin lämmitykseen ja arkisiin toimintatapoihin sekä miettineet mahdollisia energiaremontteja.

Energiaa säästäviä toimia kannattaakin miettiä monesta eri kulmasta. Energiatehokkaammat ratkaisut vähentävät asumisen kokonaiskustannuksia pienentämällä sähkö- ja lämmityskuluja. Älykkäät energiaratkaisut auttavat ylläpitämään pitämään asunnon arvoa – tai jopa lisäämään sitä. Säästämällä asunnon energiankulutuksessa vähennät samalla asumisen hiilijalanjälkeä ja pienennät sen aiheuttamia ympäristövaikutuksia. Energiatehokkaat ratkaisut kohentavat myös yleistä asumismukavuutta muun muassa parantamalla sisäilman laatua.

Rakentaja.fi:n toimitus kokosi yhteen mielenkiintoisia ja ajankohtaisia aiheita energia-asioihin liittyen, jotka löytyvät tästä artikkelista.

Lämmitysjärjestelmän valinta on avainasemassa

Lämmitysjärjestelmän valinta voi tuntua vaikealta on sitten kyseessä uudis- tai saneerauskohde. Jokainen haluaa tehdä oikean valinnan, jotta lämmityksessä voisi säästää rahaa ja välttyä ikäviltä yllätyksiltä. Laadukkaalla lämpöpumpulla talo lämmitetään edullisesti, ekologisesti ja huolettomasti. Tärkeää lämpöpumpun valinnassa on hankkia laite luotettavalta valmistajalta ja asennuttaa se ammattilaisella.

Lue lisää aiheesta:

Kiinnitä huomiota arkipäivän askareihin

Tiesitkö, että kulutamme suihkussa jopa 66 % kaikesta kotona käytetystä lämpimästä vedestä? Tai että suihkussa kuluu minuutissa saman verran energiaa kuin kodin valaistus kuluttaa päivän aikana keskimäärin? Olemme tottuneet käyttämään runsaasti lämmintä vettä päivittäisissä askareissamme, kuten henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimisessa, kodinhoidossa tai vaikkapa itsensä hemmottelussa lämpimässä suihkussa.

Myös kodin perus laitteet voivat yllättää energiankulutuksellaan, laitoimmekin muutaman kodinkoneen testiin. Energian kulutusta ja kustannuksia voi helposti pienentää.

Lue lisää aiheesta:

Olisiko energiaremontin aika?

Viime aikoina on paljon puhuttu lämmitysjärjestelmien muutostöistä, kun öljylämmityksestä on haluttu siirtyä johonkin muuhun vaihtoehtoon. Uuden valinta ei kuitenkaan ole pelkästään mieltymysasia, vaan kohde pitää ottaa huomioon. Mitä lämmitysjärjestelmää vaihtaessa pitäisi siis huomioida?

Voiko takan asentaa vanhaan taloon? Mitä seikkoja pitäisi siinä tapauksessa ottaa huomioon? Entä jos takka on ollut käyttämättömänä pitkän ajan?

Jääpuikkoja roikkuu räystään reunalla. Mistä se kertoo? Esimerkiksi yläpohjan eristeongelmasta. Oikeilla lämmöneristeillä onnistut remontoimaan kodistasi energiatehokkaan.

Info

Info

Haluaisitko saada lisää ideoita ja vinkkejä liittyen rakentamiseen, remontointiin sekä asumiseen?

Rakentaja.fi-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tilaa uutiskirje alta.

LVI
energiansäästö
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Niben poistoilmalämpöpumppu
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
20127_31724.jpg
Aikku sai fiksun kodin
Aino-Kaisa Saarinen on onnellinen. Juhannuksena hän saunoi omassa ABB:n taloautomaatiolla varustetussa nollaenergiatalossaan. "Kun olemme paljon poissa kotoa, ei tarvitse huolehtia lämmityksestä, valaistuksesta ja turvallisuudesta", huippuhiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen, tuttavallisesti Aikku, perustelee ABB:n KNX-taloautomaation valintaa uuteen omakotitaloonsa.Kilpailukauden lopussa Aino-Kaisa oli tullut katsomaan töiden edistymistä talotyömaallaan yhdessä ABB:n aluemyyntijohtaja Leevi Peltosen kanssa. Aino-Kaisan ja hänen puolisonsa Tom Gustafssonin haaveiden omakotitalo valmistui kesällä Hollolaan Salpausselän harjun kylkeen. Tontin Hollolan kunta lahjoitti huippuhiihtäjälle MM-vuonna 2009."Tuosta menee latu Tiirismaalle", Aino-Kaisa viittilöi tontin kulmalle. "Hyvät hiihto- ja lenkkimaastot olivat ihan ratkaisevia tämän paikan valinnassa."
20211_68219.jpg
Edelleen vakavia puutteita työmaiden sosiaalitilojen siisteydessä poikkeusaikana
Rakennusliiton mukaan koronatestejä vältellään rakennusalalla positiivisen tuloksen pelossa.
Tuusulalainen okt
Tuusulalaisen rintamamiestalon keittiöremontissa uusittiin myös valaistus
Led-valaistus sopii kaiken tyylisiin ja ikäisiin taloihin, kun se suunnitellaan ja toteutetaan huolellisesti. Tämän Tuusulassa sijaitsevan rintamamiestalon keittiöremontin yhteydessä uusittiin myös valaistus, ja huolellisesti valitut keittiön yksityiskohdat pääsivät esiin. Edellisen kerran 90-luvulla uusittu keittiö sai enemmän tyylilleen sopivan keittiön, johon haettiin reilusti vintage-lookia.
Takan tulipesän korjaus onnistuu weberin fire repair Tulenkestävän korjausmassan avulla.
Tulipesän pienten halkeamien korjaus itse
Vaikka tulipesät rakennetaankin kestämään kovia lämpötilojen vaihteluita, rapautuvat nekin ajan myötä käytössä. Tulipesän pienet vauriot on mahdollista korjata myös itse, kunhan noudattaa muutamia helppoja työvaiheita.Tulenkestävä massa soveltuu vanhojen ja vaurioituneiden tulipesien pienten halkeamien sekä kolojen paikkaukseen.
Viikon kysymys mietityttää.
Viikon kysymys: Epäonnistunut lattian tasoitus
Kysymys:Mökkimme lattiavalu meni pieleen. Keskelle olohuoneen lattiaa jäi kumpu mikä on 30mm korkeammalla kuin muut lattiatasot. Urakoitsijan piti korjata ja tasoittaa lattia, mutta sekin meni pieleen ja nyt hän on asentanut siihen laminaatit päälle. Haluamme purkaa lattian ja korjata tuon "kummun". Kuinka paljon saa tasoeroa olla? Rakentaja ei halua ruveta korjaamaan lattiaa vaan ehdottaa että ei veloita työstä mitään. Mikä neuvoksi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton