• Etusivu
  • DIY

Rakentajan toimitus testasi: Näin paljon kodinkoneesi oikeasti kuluttavat sähköä!

Sari Nieminen
Päivitetty 07.11.2024
kodinkoneiden-energiamittaus-energiankulutus-1920x1080

Pörssisähkön hintaa pystyy kätevästi seuraamaan erilaisilla ilmaisilla aplikaatioilla. Samalla on hyvä myös seurata lämpötilaa ulkona. © Sari Nieminen

Kodeista löytyy niin sanotusti sekalainen sakki kaikenlaisia kodinkoneita. Niin myös meidän kodistamme. Energian hintaa seuraavana, ja pörssisähkön orjuuttamana, aloimme seurata erilaisten kodinkoneiden ja tietotekniikan sähkönkulutusta. Näistä mittaustuloksista sain kasaan tämän artikkelin.

Energiansäästö on tärkeä osa kestävää asumista ja remontointia. Aina vain rahat eivät riitä ostamaan A+++ luokan koneita. Tässäkin taloudessa yksi jääkaappi on hankittu käytettynä. Onneksi monet kodinkoneistamme eivät olleet kaikkein halvinta luokkaa ja sehän on maksanut itsensä takaisin pitkänä käyttöikänä.

No, mutta mitenkäs sekalaiset kodinkoneemme sitten pärjäsivät?

Kodinkoneiden sähkönkulutus: Testin suorittaminen

Mittaukset suoritettiin edullisella älypistorasialla, jota siirrettiin aina mitattaviin laitteisiin. Älypistorasiassa mukana tulevasta puhelinaplikaatiosta pystyimme seuraamaan kulutusta päiväkohtaisesti. Aplikaatiosta näimme kulutuksen myös grafiikkana.

Testiin valikoitui mukaan kodinkoneita, joiden pistokkeet oli helppo kaivaa esille. Testi suoritettiin syys-lokakuun 2024 aikana eri puolilla kotiamme. Testasimme muun muassa tiskikoneen kolmella eri toiminnolla. Tämän testin tulokset yllättivät.

Testit on siis tehty kotioloissa maallikoiden toimesta, joten mitään tieteellisiä johtopäätöksiä tämän artikkelin mittausten pohjalta ei pidä tehdä. Mittaustulokset ovat suuntaa antavia ja kertovat, mihin normaalissa kahden ihmisen taloudessa, jossa tehdään kotikonttorilla töitä, sähköä voi kulua. Mittausaikajanalla taisimme viettää yhdet synttäritkin.

Jääkaapin ja pakastimen energiankulutus

Työhuoneessani on ainakin 5 vuotta sitten käytettynä Torista ostettu kalusteisiin integroitava jääkaappi, joka oli edellisellä omistajallaan ollut parisen vuotta. Tämän jääkaapin kulutus vaihtelee 0,45–0,55 kWh/päivä riippuen siitä, kuinka usein ovea avataan. Vieressä uutena ostettu Rosenlew-mallinen halpis pakastinkaappi kuluttaa 0,8–0,85 kWh/päivä. Molemmissa käytiin päivittäin avaamassa ovea mittauksen aikana.

Autotallissa oleva erittäin vanha UPO EKO -merkkinen arkkupakastin kuluttaa tehopakastuksen ollessa päällä huimat 2,5 kWh/päivä ja 1,1 kWh/päivä niin sanotussa normaalissa tilassa. Tämä laite voidaan todeta energiasyöpöksi, ja sen korvaaminen uudella energiatehokkaalla mallilla voisi tuoda merkittäviä säästöjä.

<p data-block-key="3nnkf">Testin aikana arkkupakastimeen tuli laitettua kokonainen peura ja testin alussa pakastin kävi niin sanotusti täydellä teholla eli tehopakastus oli tuolloin päällä. Grafiikasta huomaa, miten paljon sähkönkulutus tippuu ns.normaaliin pakastukseen siirryttäessä.</p>
Testin aikana arkkupakastimeen tuli laitettua kokonainen peura ja testin alussa pakastin kävi niin sanotusti täydellä teholla eli tehopakastus oli tuolloin päällä. Grafiikasta huomaa, miten paljon sähkönkulutus tippuu ns.normaaliin pakastukseen siirryttäessä.
© Sari Nieminen
Info

Info

Vinkki: Hyvä eristys ja oikea lämpötila-asetus voivat vähentää pakastimen energiankulutusta. Tarkista myös, ettei pakastin ole liian täynnä tai tyhjä.

Akvaarion laitteet

Uteliaisuudesta päätimme mitata akvaarion pumpun, ilmastimen sekä LED-valojen energiankulutusta. Pumput ovat jatkuvasti päällä, mutta valot on toki ajastettu. Nämä kuluttavat yhteensä noin 0,4 kWh/päivä. Vaikka tämä ei kuulosta paljolta, jatkuvassa käytössä nämäkin on hyvä huomioida sähkönkulutusta laskiessa vuositasolla.

<p data-block-key="18uhz">Akvaario on mitoiltaan melko suuri: 110x45x45 cm. Kyllä siihen vettä mahtuu.</p>
Akvaario on mitoiltaan melko suuri: 110x45x45 cm. Kyllä siihen vettä mahtuu.
© Sari Nieminen
Info

Info

Vinkki: Käytä ajastimia ja energiatehokkaita laitteita akvaariossa. Tämä voi vähentää energiankulutusta ilman, että akvaarion asukkaat kärsivät.

Pesukoneen ja kuivurin energiankulutus

Vanhahko pesukoneen Siemens iQ100 ja LG RC7020 kuivurin käyttö kuluttaa yhteensä 1,5 kWh per käyttökerta. Pyykit pestiin 40 asteessa nopeutetulla ohjelmalla. Kuivuria käytettiin taas nopean kuivauksen ohjelmalla.

Pyykinpesuun ja -kuivaukseen kului yllättävä määrä energiaa, joten pesukertojen optimointi ja energiatehokkaiden laitteiden käyttö on suositeltavaa. Pörssisähkön hintaa tulee itsellä seurattua varsinkin, kun pyykkipäivä on lähestymässä.

<p data-block-key="3nnkf">Kuivurin ohjelmasta melkein aina tulee valittua &quot;nopea kuivaus&quot;.</p>
Kuivurin ohjelmasta melkein aina tulee valittua "nopea kuivaus".
© Sari Nieminen
Info

Info

Vinkki: Pesemällä pyykit kylmässä vedessä voit säästää jopa 40 % pesukoneen energiankulutuksesta. Nykyiset pesuaineet toimivat tehokkaasti myös kylmässä vedessä.

Kotitoimiston laitteet eli mitä läppärini kuluttaa

Kotitoimistoni laitteet, johon kuuluu näyttö, läppäri, telakka, näppäimistö ja rullahiiri. Täysin uusia laitteita ovat läppäri sekä näyttö. Nämä laitteet kuluttavat yhteensä 0,67 kWh/päivä 7,5–8 tunnin työpäivän aikana. Yhteensä viikossa töihin kuluu siis noin 3,35 kWh tällä setillä.

Täytyy myöntää, että koneet jäävät hyvin usein päälle, vaikkakin vain valmiustilaan. Kovin usein ei tule sammutettua sähköjä kokonaan pistorasiasta. Energiatehokkaiden laitteiden valinta ja virransäästöasetusten käyttö voivat vähentää tätä kulutusta.

<p data-block-key="3nnkf">Jatkojohdosta olisi helppo napsauttaa kaikki sähköt kerralla pois, jos vain muistaisi tehdä sen.</p>
Jatkojohdosta olisi helppo napsauttaa kaikki sähköt kerralla pois, jos vain muistaisi tehdä sen.
© Sari Nieminen
Info

Info

Vinkki: Irrota laitteet pistorasiasta tai sammuta pistorasia kytkimestä, kun laitteita ei käytetä, sillä monet laitteet kuluttavat energiaa myös valmiustilassa.

Silitysraudan kulutus

Silitysraudan kulutus oli toinen ihan mielenkiinnosta testaamamme kodinkone. Tiedossa oli, ettei silittämällä sähköä kulu hirveästi. Oma perusmallinen silitysrautani kulutti puolen tunnin silityksessä noin 0,1 kWh. Tähän ei voi helposti vedota sähkönsäästämisen nimissä – harmi!

TV ja IPTV: sähköä kuluu

Oletuksena monella varmasti on, ettei TV ja IPTV, eli tuttavallisemmin viihdeboxi, voi kuluttaa päivässä paljoakaan energiaa. Ajatuksena tässä onkin se, että nämä laitteet ovat aivan varmasti joka päivä päällä, melkein jokaisessa taloudessa. Energiaa kyllä kuluu ja kun sen vielä laskee yhteen kuukausi saatikka vuositasolla saattaa yllättyä.

Keskitasolla TV ja boxi kuluttavat 0,50 – 0,85 kWh/päivä, kun olemme kotona. Laitteita ei sammuteta pistorasiasta ja ne ovat valmiustilassa. Aamulla TV saattaa olla päällä 2–3 tuntia ja illalla 5–6 tuntia. Poissa ollessamme kulutus on 0,1 kWh/päivä, kun laitteet olivat valmuistilassa. Valmiustila siis kuluttaa myös energiaa. Korkeimmillaan TV:n kulutus on ollut 1,05 kWh/päivä. Tuolloin TV taisi olla päällä melkein koko päivän.

<p data-block-key="18uhz">Grafiikasta näkee selvästi, paljonko energiankulutus putoaa, kun TV ei ole käytössä.</p>
Grafiikasta näkee selvästi, paljonko energiankulutus putoaa, kun TV ei ole käytössä.
© Sari Nieminen
Info

Info

Vinkki: Käytä älykkäitä virtakytkimiä ja ajastimia hallitaksesi laitteiden energiankulutusta. TV:n ja muiden viihdelaitteiden kulutusta voi vähentää sammuttamalla ne kokonaan käytön jälkeen.

Astianpesukone ja erilaiset ohjelmat

Astianpesukoneissa löytyy ohjelmia aina ekopesusta tehopesuun. Normaalisti moni käyttää sitä yhtä ja samaa kerrasta toiseen. Pesuohjelmien sähkönsäästöstä ja ekologisuudesta saadaan usein myös kiivaitakin keskusteluja. Kannattaako ekopesu, jos se louskuttaa 3 tuntia ja 20 minuuttia?

<p data-block-key="hwzmx">Grafiikka kertoo usein käyttämämme pikapesun energiankulutuksen.</p>
Grafiikka kertoo usein käyttämämme pikapesun energiankulutuksen.
© Sari Nieminen

Testissä ASKO D8437I.

Ensimmäisenä tiskit pestiin aina käyttämällämme pikapesulla. Pesuun kuluu aikaa noin tunti ja kulutus koneellisella oli 0,96 kWh.

Toisena testattiin automaattinen pesu. Kone ”haistelee” astioiden likaisuuden ja pesee astiat sen mukaan. Tällä kertaa aikaa pesuohjelman loppuun viemiselle kului 2,5 tuntia. Energiaa tällä ohjelmalla kului 0,85 kWh.

Sitten oli pakko kokeilla myös paljon parjattu eko-ohjelma. Mitä hyötyä tosiaan on, jos kone hyrisee 3,2 tuntia, mutta käyttää kylmempää vettä ja ties mitä? Energiaa tällä pesuohjelmalla kului 0,93 kWh. Ei siis oikeastaan mitään eroa pikapesuun, muuta kuin kolme kertaa pidempi käyntiaika.

Mitä tästä jäi käteen, muuta kuin sähkölasku?

Testaamatta jäi vielä monia laitteita, mutta ehkä tässä vielä innostumme mittaamaan loputkin. Itse yllätyimme TV:n kulutuksen suuristakin heilahteluista. Astianpesukoneen testistä tulimme siihen johtopäätökseen, ettei meidän taloudessamme kannata käyttää muuta kuin pikapesua. Meneehän siinä hermot, jos kone kolistelee 2,5–3,5 tuntia versus vain sen tunnin ja rahallisesti lopputulos on melkein sama.

Kulutuksen seuraaminen on erittäin mielenkiintoista ja jopa koukuttavaa. Saadulla tiedolla pystyy tuunaamaan omia sähkönkulutustapojaan. Pienillä muutoksilla ja tietoisilla valinnoilla voi vähentää kodin energiankulutusta merkittävästikin, kunhan saat energiasyöpöt kiinni itse teosta.

DIY
energiansäästö
sähkö
energiankulutus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80348.jpg
Näin paljon säästät rahaa lohko­lämmittimellä - vai säästätkö, kun sähkö on kallista?
Varmaan kaikki autoilijat ovat kuulleet tai lukeneet siitä, miten paljon lohkolämmittimen käytöllä voi säästää polttoainetta. Entä nyt jos sähkön hinta kallistuu talvella?
20229_79494.jpg
Säästöä sähkönkulutukseen - näillä vinkeillä onnistut
Kun sähkön hinta nousee, kasvavat myös asumiskustannukset. Sähkösopimuksella on merkittävä vaikutus energialaskun suuruuteen, mutta omia kulutustottumuksia muokkaamallakin laskun pienentäminen on mahdollista.
Wilfan Narvik 40 Ilmalämpöpumppu seinälle asennettuna
Miten kotitalousvähennys liittyy ilmalämpöpumppuun?
Ilmalämpöpumppu on oiva keino saavuttaa merkittävää säästöä kodin lämmityskuluissa. Oikein valittu ilmalämpöpumppu maksaa parhaimmillaan säästöillään itsensä takaisin jo parissa vuodessa, mutta voit olla varma, että takuuajan aikana laite on jo maksanut itsensä takaisin – se ei ole ollenkaan hullumpi aika.Hyvin valittu pumppu soveltuu sekä kodin lämmitykseen talviseen aikaan että ihanaan viilennykseen kesähelteillä. Ilmalämpöpumppu on ympäristöystävällinen vaihtoehto kodin sähkölaskun pienentämiseksi. Lisäksi nyt on hyvä hetki hyödyntää kotitalousvähennys.
20081_7963.jpg
Granat - klassinen savikattotiili
Granat-savikattotiilen profiili muistuttaa perinteisten, käsin puristettujen savikattotiilien profiilia. Tästä syystä Granat sopii erityisen hyvin iäkkäämpiin rakennuksiin. Se antaa kuitenkin näyttävän ilmeen myös moderniin arkkitehtuuriin. Nykyaikaisen valmistustekniikkansa ja ainutlaatuisen vesilukkoratkaisunsa ansiosta Granat antaa erinomaisen suojan tuulta ja sadetta vastaan. Vaihtelevalimityksinen Granat-savikattotiili on myös erittäin kestävä ja vakaa, mikä tekee sen asentamisesta helppoa.
20229_79556.jpg
Turvalliset eristysratkaisut myös Joutsenmerkittyyn kohteeseen
Ympäristöystävällisyys, pitkä elinkaari sekä käytettyjen tuotteiden laatu ovat niitä, jotka tämän päivän rakentajaa, niin oman kotinsa rakentavaa kuin alan ammattilaistakin, kiinnostavat. Yksi tunnetuimmista laadun merkeistä on Joutsenmerkki, joka kertoo terveellisyydestä sekä turvallisuudesta. Valmistuvan rakennuskohteen on mahdollista saada Joutsenmerkki, kohteen kaikkien rakennusmateriaalien täyttäessä rakennustuoteryhmälle asetetut kriteerit.
20233_81243.jpg
Ekologiset vinkit kodin rakentamiseen
Ekologinen rakentaminen on ottanut huimia harppauksia viime vuosina, koska kiinnitämme enemmän huomiota energiankulutukseen sekä rakennusmateriaalien ympäristövaikutuksiin. Haluamme asua talossa, jossa on terveelliset elinolosuhteet ja hyvä sisäilma. Nykyään rakennukset suunnitellaan ja rakennetaan niin, että ne vähentävät ympäristövaikutuksia ja kuluttavat vähemmän energiaa sekä muita resursseja. Myös sisustamisessa kannattaa huomioida kierrätettävyys materiaalivalinnoissa ja sisustustuotteissa.Rakentaja.fi:n toimitus kokosi yhteen ekologiseen rakentamiseen liittyviä mielenkiintoisia ja ajankohtaisia aiheita, jotka löytyvät tästä artikkelista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton