• Etusivu
 • Energia

Näin paljon säästät rahaa lohkolämmittimellä – Vai säästätkö, kun sähkö on kallista?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Schneider Electric Finland Oy
Julkaistu 30.11.2022Päivitetty 05.12.2023
202211_80348.jpg

Varmaan kaikki autoilijat ovat kuulleet tai lukeneet siitä, miten paljon lohkolämmittimen käytöllä voi säästää polttoainetta. Entä nyt jos sähkön hinta kallistuu talvella?

Lohkolämmittimien teho vaihtelee 300–800 watin välillä toimintatavasta riippuen. Jos keskiarvoksi ajatellaan 600 wattia. Tarvittava lämmitysaika vaihtelee säästä riippuen puolesta tunnista jopa kolmeen tuntiin.

Yli kahden tunnin lämmitysaikaa kuitenkin tarvitaan vain kovalla pakkasella. Puolen tunnin lämmitys riittää suurimman osan talviajasta. Keskimääräinen lämmitysajan tarve jää alle tunnin mittaiseksi. Jos keskimääräiseksi ajaksi arvioidaan vaikka 50 minuuttia, 600 watin teholla. Sähköä kuluu tällöin 0,5 kWh ennen käynnistystä.

Jos kylmäkäynnistyksiä tehdään päivässä kaksi, sähköä kuluu 1,0 kWh päivässä ja puolessa vuodessa 180 kWh. (Lämmityspäivien määrä * lämmittimien teho * päivittäinen käyttöaika * sähkön hinta).

Sähkön hinta vaihtelee

Sähkön hinta saattaa vaihdella rajustikin. Vielä talvena 2021 sähkön hinta siirtomaksuineen oli noin 13 senttiä/kWh. Tällöin lämmitykseen kuluvan sähkön hinnaksi saadaan noin 23 euroa lämmityskauden aikana eli 3,90 euroa kuukaudessa.

Syystalven 2022 aikana hinta siirtomaksuineen oli puolestaan jo noin 38 cnt/kWh. Tällöin sähköä kuluu noin 70 euron edestä.

Mihin kulutettua sähkön hintaa sitten pitäisi verrata?

Motivan laskelmien mukaan polttoainetta säästyy talvikauden aikana noin 81 litraa enemmän, kun auto käynnistetään kylmänä kolme kertaa päivässä. Eli 54 litraa, jos käynnistyksiä on vain edellisen laskelman mukaiset kaksi.

Jos polttoaineen hinnaksi arvioidaan noin 2 euroa/litra, lämmityksen aikaansaama polttonesteen säästö on noin 108 euroa. Edellä esitetyn laskuesimerkin mukaisesti keskimääräisen hinnan pitäisi olla noin 60 cnt/kWh, ennen kuin rahallinen säästö puolen vuoden aikana kumoutuu kokonaan.

Eli varsin paljon pitää sähkön hinnan nousta, ennen kuin se kumoaa lohkolämmittimen avulla saavutettavan laskennallisen säästön.

Lohkolämmittimellä saavutetaan muitakin hyötyjä

Kun kustannusten vertailun lisäksi huomioidaan, että lohkolämmittimen käyttö saattaa pidentää moottorin käyttöikää.

Esimerkiksi VTT:n arvioiden mukaan yksi kylmäkäynnistys vastaa jopa satojen kilometrien ajoa lämpimällä moottorilla. Huomioitavaa on myös se, että vähentynyt polttoaineen kulutus vähentää myös ilmastolle haitallisia päästöjä.

Saavutettu säästö vaatii vaivanäköä

Käytetty esimerkki on laskennallinen ja siinä on käytetty arvioituja keskimääräisiä arvoja. Käytännössä laskelma ei päde toisaalta liian pitkien lämmitysaikojen aiheuttaman turhan sähkön kulutuksen osalta ja toisaalta jos lämmitystä ei optimaalisesti käytetä, polttoainetta kuluu enemmän.

Optimituloksen saavuttaminen kun edellyttää kurinalaisuutta, jota tavalliselta peruslaiskalta otukselta, nimeltään ihminen, ei välttämättä löydy. Peruslaiska otus ei ajasta lämmittimen kelloa oikein, ei aina tarkista aamun sääennustetta edellisenä iltana tai kurkkaa lämpömittaria paria tuntia ennen kuin lähtee kiireellä töihin.

Wiser-älykotituotteiden kaupallinen tuotepäällikkö, Juhani Hallamaa myöntää olevansa yksi monista edellä mainitun kaltaisista peruslaiskoista otuksista.

202211_80347.jpg

Hallamaan mukaan pahimmillaan vanhalla tekniikalla kello laukaisee säästä huolimatta tuhansien autojen lämmityksen päivittäin päälle useammaksi tunniksi. Vaikkei välttämättä autolla lähdetä edes liikkeelle. Tällöin sähköä kuluu ja säästöä ei edes synny.

Moderni älykotijärjestelmä auttaa säästämään myös käytännössä

Laskemalla saadaan lohkolämmittimen käytölle aikaan säästöjä vaihtelevasta ja poikkeuksellisen korkeasta sähkön hinnasta huolimatta. Tämä edellyttää, että kaikki osatekijät huomioidaan ja jaksetaan toimia niiden mukaan.

– Onneksi apua saa älystä. Modernit älykotijärjestelmät osaavat haistella ulkolämpötilat ja laukaista auton lämmityksen päälle tarpeesta riippuen. Mikäli siis iltauutisten lupaama -20C kirpakka pakkaskeli muuttuukin loskasääksi, ei autoa ole tarpeettomasti lämmitetty kahta tuntia, Hallamaa toteaa.

– Oikein asetettuna äly siis huolehtii oikeanlaisesta lämmitysajasta ja lämmittäjän vastuulle jää ainoastaan kytkeä autoon kaapeli asianmukaisesti vanhaan tapaan edellisenä iltana. Useimmiten nykyaikaiset järjestelmät ovat myös langattomia, jolloin ylimääräisiä kaapelointeja ei tarvitse juuri miettiä, Hallamaa kertoo.

Moderni älykotijärjestelmä auttaa oikeasti säästämään monissa käytännön asioissa. Lohkolämmittimen ohjaaminen on vain yksi pienistä yksityiskohdista, jossa itse ei tarvitse muistaa ja viitsiä tehdä kaikkea.

Moderni älykotijärjestelmä

 • Tarkista hankittavasta älykotilaitteesta, että se on säänkestävyydeltään asianmukainen käyttötarkoitukseen
 • Huomioi lämmittimen vaatima tehontarve. Älä käytä lämmittämiseen esimerkiksi liian pienelle kuormalle tarkoitettuja älypistokkeita vaan min 16A laitteita
 • Varmista, että laite on turvallinen: CE- sekä FI-hyväksytty
 • Mikäli olet älykodin kanssa aloittelija, kannattaa ottaa tarkasti selvää mitä järjestelmä mahdollistaa ja kuinka helppoa siihen on itse ohjelmoida automaatiot esimerkiksi puhelimella. Kuukausimaksut sekä lisenssit voivat syödä säästön.
 • Tukeudu ammattilaiseen. Esimerkiksi Wiser-älykotiasentajat ympäri Suomen osaavat auttaa laitteiston hankinnassa ja asentamisessa.

Lataa Wiser-opas

Moderni älykotijärjestelmä

Löydä lähin jälleenmyyjä

Info

Info

Muistilista auton lämmittämiseen älyllä:

 • Tarkista hankittavasta älykotilaitteesta, että se on säänkestävyydeltään asianmukainen käyttötarkoitukseen
 • Huomioi lämmittimen vaatima tehontarve. Älä käytä lämmittämiseen esimerkiksi liian pienelle kuormalle tarkoitettuja älypistokkeita vaan min 16A laitteita
 • Varmista, että laite on turvallinen: CE- sekä FI-hyväksytty
 • Mikäli olet älykodin kanssa aloittelija, kannattaa ottaa tarkasti selvää mitä järjestelmä mahdollistaa ja kuinka helppoa siihen on itse ohjelmoida automaatiot esimerkiksi puhelimella. Kuukausimaksut sekä lisenssit voivat syödä säästön.
 • Tukeudu ammattilaiseen. Esimerkiksi Wiser-älykotiasentajat ympäri Suomen osaavat auttaa laitteiston hankinnassa ja asentamisessa.
Schneider Electric Finland Oy
Energia
energiansäästö
energiankulutus
sähkötarvikkeet
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20234_81349.jpg
Miten kodinohjaus toimii ja mitä se maksaa?
Älykoti-ohjausjärjestelmät parantavat talon turvallisuutta sekä säästävät turhia askelia, energiaa sekä kustannuksia. Kodin sähkölaitteet, valaistus, tietoliikenne ja lämmitys muodostavat kokonaisuuden, joka vaatii ohjausta. Sen voi toteuttaa yksinkertaisilla ohjauskytkimillä ja läsnäolo-, liike- ja lämpötilatunnistimilla tai kattavammalla älykotijärjestelmällä. Kun vältetään jatkuva päälle ja pois kytkeminen, elämä helpottuu ja energiaa säästyy.Wiser-älykotijärjestelmä auttaa muun muassa opitimoimaan energiankulutusta. Älykotijärjestelmä parantaa niin turvallisuutta kuin viihtyvyyttäkin. Schneider Electricin Wiser-älykotijärjestelmä on helppo asentaa. Wiser yhdistelee normaaliin kaapelointiin kytkettyjä asennuskalusteita langattomiin sensoreihin, joka muodostaa automaatiokokonaisuuden. Järjestelmä on helppo räätälöidä jokaiseen kotiin sopivaksi kokonaisuudeksi.Wiser-älykotin on myös tietoturvallinen valinta.
20219_72318.jpg
Murtovarkaan vinkit kodin suojaamiseen
Olet saattanut ottaa huomioon mielestäsi kaiken, joka estää kotiasi näyttämästä varkaita kutsuvalta kohteelta. Varashälyttimet on asennettu ja toiminnassa, mutta silti kotiisi on tunkeuduttu. Ota murtovarkaan niksit avuksesi. Niksit ovat entisen murtovarkaan Michael Fraserin pussista, mutta vinkit sopivat käyttöön maassa kuin maassa.
20221_76557.jpg
Paina nappia, kun haluat kahvia - älykoti hoitaa loput
Arkiaamuna jokainen säästetty hetki on kullanarvoinen. Kaipaisitko sinäkin joskus pikku apulaisia, jotka muistaisivat, kun sinä unohdat, ja ehtisivät, kun sinulla on liian kiire? Älykodissa nämä tekniset ratkaisut tekevät arjestasi helpompaa ja turvallisempaa.
20231_80590.jpg
Kylmäkellari osoittautui kalliiksi sähkösyöpöksi - näin taloyhtiö ratkaisi ongelman
Turkulaisen taloyhtiön kylmäkellari osoittautui kalliiksi menoeräksi sähkösopimuksen vaihduttua. Vanhan kylmäkellarin korvaajaksi löytyi kustannustehokas ja käytännöllinen ratkaisu kotimaisesta CoolCellar-kylmälokerikkojärjestelmästä.
miehellä on lamppu kädessä. Käden vieressä on säästöpossu ja rahaa
Energiakartoitus selvittää säästön paikat – Ota energiahukka kiinni!
Vanhemmissa kiinteistöissä alkuperäiset sähköjärjestelmät, sähkökeskukset pullosulakkeineen ja valaisimet on hyvä saattaa nykyaikaan. Uudistus aloitetaan tekemällä koko sähkölaitteiston tarkastus ja huolto, joka sisältää energiakartoituksen yhteistyössä taloyhtiön oman sähköasentajan kanssa. Tästä on hyvä ja helppo lähteä toteuttamaan haluttu sähkösaneeraus.Pelkästään valaistuksen uudistaminen LED-valaisimilla on maltillinen investointi, jolla saavutetaan suuret edut niin asumismukavuudessa kuin sähkölaskuissa. Takaisinmaksuaika investoinnille on jopa vain 1 vuosi. Myös energiakustannusten nousu osaltaan aiheuttaa korotuspaineita vastikkeisiin, jolloin arjen sähkönkulutuksessa jo pienikin säästö auttaa pitkälle.
20229_79494.jpg
Säästöä sähkönkulutukseen - näillä vinkeillä onnistut
Kun sähkön hinta nousee, kasvavat myös asumiskustannukset. Sähkösopimuksella on merkittävä vaikutus energialaskun suuruuteen, mutta omia kulutustottumuksia muokkaamallakin laskun pienentäminen on mahdollista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton