• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakennusten energiamuotokertoimet uudistettu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.05.2025
49_P_106956_1.jpg

Valtioneuvosto on antanut asetuksen, jolla uudistetaan rakennusten energiamuotokertoimet. Asetus on osa lähes nollaenergiarakentamisen säädöspakettia.

Rakennettu ympäristö aiheuttaa nykyään noin kolmasosan Suomen kasvihuonekaasupäästöistä.
Energiamuotokertoimet ohjaavat kohti energiatehokasta rakentamista ja kestävää luonnonvarojen käyttöä. Mitä suurempi kerroin on, sitä vähemmän kuluttavaksi rakennus tulee suunnitella.

Rakennuksissa 1.1.18 alkaen käytettävät energiamuotokertoimet
(suluissa 31.12.17 asti voimassa olevat)

· sähkö 1,20 (1,70)
· kaukolämpö 0,50 (0,70)
· kaukojäähdytys 0,28 (0,40)
· fossiiliset polttoaineet 1,00 (1,00)
· rakennuksessa käytettävät uusiutuvat polttoaineet 0,50 (0,50)

"Uusiutuvia energialähteitä ja energiatehokkuutta lämmityksessä pitää edistää. Siksi uusiutuvien polttoaineiden ja kaukolämmön kertoimet ovat alhaisimmat. Myös sähköntuotannossa päästötön tuotanto lisääntyy. Siksi sähkön kerrointa on ollut perusteltua alentaa", painottaa asunto-, energia ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Tänään (30.11.2017) annettu asetus on osa lähes nollaenergiarakentamisen säädöspakettia, johon kuuluu myös maankäyttö- ja rakennuslain 1.1.2017 voimaantullut muutos sekä kaksi ympäristöministeriön asetusta, jotka on tarkoitus antaa vuoden 2017 aikana. Asetus on myös osa rakennusten energiatehokkuusdirektiivin toimeenpanoa Suomessa.
Uudet energiamuotokertoimet tulevat voimaan 1.1.2018 ja ne koskevat uusia rakennuksia, kun hankkeen lupahakemus jätetään 1.1.18 tai sen jälkeen.

Rakentaminen
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Lyyra-korttelin tiilijulkisivu
LYYRA – Hakaniemen uusi tiilikortteli
Hakaniemeen on rakenteilla uusi maamerkki, kolmen rakennuksen LYYRA-kortteli. Alueen viime vuosien lähes ainoat uudisrakennukset nousevat Siltasaarenkadun molemmin puolin aivan metron sisäänkäynnin viereen.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Pitkän ajan taloussuunnittelu
Pitkän ajan taloussuunnittelussa otetaan huomioon 5-10 vuoden päähän ulottuvat kunnossapito- ja korjaustavoitteet. Kysymys onkin siitä, miten suunnitellut toiminnan muutokset tai peruskorjaukset ja –parannukset tullaan rahoittamaan vuotuisten hoitokulujen lisäksi. Rahoitussuunnittelun pohjana on arvio vastikkeiden, vuokrien ja käyttökorvausten kustannuksia vastaavasta tasosta. Tämän lisäksi pitää arvioida muun rahoituksen tarve. Rahoitusta voidaan järjestää lainarahan lisäksi esimerkiksi erillisillä korjausvastikkeilla ja niiden ennakkorahastoinnilla tai asuintalovarausten muodostamisella.Suurten korjaushankkeiden osalta tulee selvittää miten suuriin kertamaksullisiin osakassuorituksiin yhtiön osakkailla on halukkuutta ja miten suureksi pääomavastike voidaan mitoittaa. Pääomavastikkeen suuruuteen vaikuttaa lähinnä vieraan pääoman laina-ajan pituus.Pitkän ajan taloussuunnittelussa tulee päättää myös se, miten korjausmenot ja niiden rahoitus tullaan käsittelemään kirjanpidossa ja verotuksessa. Taloyhtiön verotukseen vaikuttaa se, käytetäänkö kirjanpidossa aktivointia ja rahastointia vai kuluiksi kirjaamista ja osakassuorituksia tai asuintalovarausten muodostamista. Selvien perusparannusten osalta kirjanpidossa on aktivointipakko, jolloin myös rahastointi on mielekästä. Jos kaavaillut korjaushankkeet ylittävät viiden vuoden aikana kertyvän ennakkorahastointimäärän, tarvitaan lisäksi vierasta pääomaa.
20239_83042.jpg
Rakentajan toimitus testasi uudenajan petsin - oliko helppoa?
Puukalusteiden petsaaminen on ollut aikoinaan suosittu tapa antaa puulle haluttu värisävy ja korostaa puun luonnollista kauneutta. Nykyään petsaamisen jalo taito on päässyt unohtumaan ja sitä saatetaan pitää liian vaikeana pintakäsittelyn tapana. Miten kuumaan veteen petsijauhe pitää sekoittaa? Mikä pintakäsittely sopii petsauksen päälle? Miksi petsi ei levity vanhan hiotun pinnan päälle? Miksi petsauksestani tuli näin kirjava?Rakentajan toimitus testasi Woodcare.Guide-petsin ja tässä tulokset. Tervetuloa puun petsauksen maailmaan!
kiinnitys
Oikeaoppinen ja turvallinen kiinnittäminen
Valitse kiinnike oikein perusteinMihin rakennusmateriaaliin kiinnität ja minkä laatuista rakennusmateriaali on?Minkälaisia olosuhteita asennuksen tulee kestää?Minkälainen kuormitus asennukseen kohdistuu?
20084_10486.jpg
Suomalainen muotoilu
Suomalainen muotoilu on maailmalla tunnettu käsite, joka erottuu selkeästi massatuotannosta markkinoilla. Kansainvälisesti arvostetuksi ja halutuksi se on tullut vuosikymmenien määrätietoisella työllä. Myös meillä kotimaassa arvostus on korkealla – toisin kuin monessa muussa maassa, muotoilu mielletään Suomessa osaksi kulttuuria ja kansallista identiteettiämme.Suomalainen muotoilu on sitoutunut laatuun ja jatkuvuuteen. Sen keskeinen voimavara on aina ollut joustava poikkitaiteellisuus. Esimerkiksi tunnetut suomalaiset lasisuunnittelijat valmistuivat taideteollisesta korkeakoulusta huonekalupiirtäjiksi, koristekuvanveistäjiksi tai graafisiksi suunnittelijoiksi.
Vedenpuhdistus Finnvodan laitteilla
Onko juomavetesi sameaa ja haisevaa? Näin saat puhdasta vettä!
Kaivovesi voi luonnostaan sisältää erilaisia metalleja, kuten rautaa ja mangaania. Vaikka rauta ei yleensä aiheuta terveysriskejä, se voi heikentää veden makua, väriä ja laatua sekä aiheuttaa haittaa kodinkoneille ja putkistoille. Mangaanin taas on todettu aiheuttavan terveysriskejä erityisesti nuorille, kasvuiässä oleville henkilöille jo verrattaen pienissä pitoisuuksissa. Ruosteen väriseksi muuttunut vesi on yleinen ongelma, joka johtuu raudan hapettumisesta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton