• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakennusaikataulu ohjaa koko rakennusprojektia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.02.2025
miehet suunnittelemassa rakennusaikataulua

Rakennusaikataulu on ensimmäinen aikataulu, joka pientalorakentajan tulee laatia. Rakennusaikatauluun merkitään koko projekti hyvin suurpiirteisesti alkaen siitä, kun suunnittelu aloitetaan siihen kun talo on valmis. Melko usein rakentaja luo tämän aikataulun vain mielikuvaksi omaan päähänsä. Olisi kuitenkin parempi, että siitä laitettaisiin jotain myös paperille.

Talon rakentaminen toteutetaan, paitsi rakennussuunnitelmien, myös aikataulujen mukaisesti. Aikataulu on rakennushankkeen toteutuksen eräänlainen rautalankamalli, jossa asetetaan tavoitteet koko hankkeelle.

Aikatauluja laaditaan eri tarkoituksiin ja eri tarkkuuksilla. Tyypillisin on ns. yleisaikataulu, joka toteutetaan janakaaviona. Yleisaikataulusta voidaan käyttää nimitystä rakennusaikataulu, erityisesti jos käytössä on vain yleisaikataulu. Rakennusaikataulu on käytettävissä olevan ajan ja työvaiheiden keskinäisien riippuvuuksien perusteella laadittu töiden ajallinen toteutussuunnitelma.

Kustannusarvion lailla rakennusaikataulua pyritään noudattamaan mahdollisimman tarkasti. Kustannusarvio ja rakennusaikataulu ovatkin usein kilpailevia tekijöitä, sillä aikataulusta jälkeen jääminen joudutaan ottamaan kiinni lisäämällä työpanosta, mikä aiheuttaa lisää kustannuksia.

<p data-block-key="8pjt8">Työvaiheiden aikataulut ja niiden keskinäiset riippuvuudet on helppo hahmottaa janakaavion muodossa tehdystä yleisaikataulusta.</p>
Työvaiheiden aikataulut ja niiden keskinäiset riippuvuudet on helppo hahmottaa janakaavion muodossa tehdystä yleisaikataulusta.

Rakennusaikataulu pientalotyömaalla

Ammattimaisessa rakennusurakoinnissa aikataulussa pysyminen on tärkeää, sillä useimmiten myöhästymisestä seuraa sakkoja. Omaa taloa, kokonaan tai osittain itse rakentavalle ei aikataulusta myöhästyminen yleensä aiheuta ainakaan rahallisia sakkoja. Tällöin kustannusarviossa pysyminen muodostuu yleensä määrääväksi tekijäksi. Silti selkeä rakennusaikataulu on kertarakentajallekin tärkeä.

Aikataulun perusteella voi laatia hankinta-aikataulun tai merkitä suoraan rakennusaikatauluun tärkeimpien hankintojen ajankohdan, jotta tarvittavat rakennusosat ja -tarvikkeet ovat työmaalla ajallaan. Rakennusaikataulun perusteella voit myös ilmoittaa sähkö- ja LVI -urakoitsijoille, milloin heidän osuutensa on ajankohtainen.

Hankinta-aikataulussa kannattaa huomioida myös kesäaika, sillä toisinaan tehtaat ovat kiinni kesällä tai toimivat vajaalla miehityksellä. Tämä vaikuttaa olennaisesti myös toimitusaikojen pituuteen. Kun tilaus on tehty ajoissa, ei kesäiset toimitusaikojen muutokset pääse vaikuttamaan. Ennakoi.

Hankinta-aikataulu

Hankinta-aikataulun tekeminen perustuu pitkälti eri tuotteiden toimitusaikoihin. Toimitusajat voivat vaihdella tuotekohtaisesti paljonkin. Lisäksi eri vuodenaikoina toimitusajat saattavat vaihdella. Usein kesän ja kesälomien jälkeen toimitusajat ovat pidempiä kuin keväällä. Hankinta-aikataulun laatiminen kannattaakin aloittaa kyselemällä tuotteiden toimitusaikoja. Ilmoita tällöin myös rakennusaikataulun mukainen ajankohta, jolloin tuotetta työmaalla tarvitaan.

Hankinta-aikataulu voi olla pelkkä luettelo rakennusaikataulun yhteydessä, tai se voidaan tehdä myös rakennusaikataulun tapaan janamuotoon. Tällöin janat osoittavat ajankohdan, jonka aikana hankinta tulisi suorittaa, jotta se olisi perillä ajallaan, muttei toisaalta seisoisi työmaalla turhaan.

Ylimääräinen varastointi vie tilaa työmaalla ja tavaraa voidaan joutua siirtämään paikasta toiseen. Siirtojen yhteydessä tavara saa usein vaurioita ja syntyy turhaa mittatappiota.

Tarkempi aikataulutus

Suuremmissa rakennuskohteissa, joissa työskentelee useita työryhmiä ja kohde jaetaan useisiin osakohteisiin, aikataulut on tehtävä tarkemmin. Tällöin käytetään mm. rakennusvaiheaikatauluja ja paikka-aika kaavioita.

Omakotitalotyömaalla näitä ei juuri tarvita, mutta niitä voidaan käyttää. Esimerkiksi rungosta voidaan laatia erillinen rakennusvaiheaikataulu. Tämä voisi tulla kysymykseen vaikka käytettäessä ala- ja välipohjina ontelolaattoja, jotka on tilattu tiettyyn ajankohtaan. Ne vaativat asennukseen erityskalustoa ja niiden säilyttäminen työmaalla on hankalaa. Tällöin tarkempi aikataulu saattaa tulla kysymykseen.

Aikataulujen, erityisesti jos tarvitaan rakennusvaiheaikatauluja, laatiminen kannattaa antaa alan ammattilaisen tehtäväksi. Ammattilaisen tekemän yleisaikataulun perusteella on helppo laatia hankinta-aikataulu vaikka itse.

Rakentaminen
aikataulut
rakennuslupa
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kotkan kaupunki KE
Siintääkö haaveissa uusi koti ja tontti Kotkassa?
Kotkan kaupungin tarjoamat tontit sijaitsevat usein luonnonkauniilla asuinalueilla meren läheisyydessä tai metsien ympäröiminä. Tontteja löytyy erilaisiin budjetteihin ja elämäntapoihin, olipa toiveena moderni omakotitalo tai idyllinen kesämökki. Vakituiseen asumiseen tarkoitetut tontit ovat erikokoisia ja sopivat niin pienten kuin suurtenkin perheiden tarpeisiin.
Kauniin kukkulamaiseman päälle on piirretty talon hahmotelma
Näin rakennushanke etenee suunnittelusta valmiiksi
Omakotitalon rakentaminen on yksi elämän suurimmista projekteista. Usein kaikki alkaa unelmasta: oma tontti, juuri itselle suunniteltu koti ja ajatus tilasta, joka sopii arkeen ja juhlaan. Mutta miten unelmasta tullaan valmiiseen kotiin? Mitä vaiheita prosessiin kuuluu, ja kuka vastaa mistäkin?Rakennushanke koostuu useista peräkkäisistä vaiheista, joista jokainen vaikuttaa seuraavaan. Suunnittelu, luvitus, kilpailutus, rakentaminen ja lopulta käyttöönotto muodostavat kokonaisuuden, jossa ammattilaisen apu tuo varmuutta päätöksiin. Kun mukana on kokenut asiantuntija, kuten Doventus Oy, matka ideasta valmiiseen rakennukseen on paitsi sujuvampi, myös turvallisempi.Nyt käymme läpi rakennushankkeen vaiheet omakotitalorakentajan näkökulmasta ja kerromme, miten suunnitelmallisuus, yhteistyö ja oikea-aikaiset toimet varmistavat onnistuneen lopputuloksen.
20126_31288.jpg
Rakennusurakka tulossa - mistä aloittaa?
Asiakas on aina oikeassa! Selkeät budjetit ja aikataulut sekä kommunikaatio asiakkaidemme kanssa ja asiakkaan intressien valvonta luo puitteet onnistuneille projekteille. Lisäksi ne luovat läpinäkyvyyttä ja turvallisuutta asiakkaillemme. Olipa haaveenasi sitten kylpyhuoneen uudistaminen tai lapsuuden nukkekodin muuttaminen todelliseksi me voimme auttaa sinua!Lisää Pen & Hammerin -palveluista...
Lyyra-korttelin tiilijulkisivu
LYYRA – Hakaniemen uusi tiilikortteli
Hakaniemeen on rakenteilla uusi maamerkki, kolmen rakennuksen LYYRA-kortteli. Alueen viime vuosien lähes ainoat uudisrakennukset nousevat Siltasaarenkadun molemmin puolin aivan metron sisäänkäynnin viereen.
Keittiöremontti kannattaa
Rakentamisessa ja remontoin­nissa jokainen investointi on vastuullinen valinta
Elämä tuo tullessaan lukuisia muutoksia, isoja ja pieniä. Vuodet tuntuvat lipuvan ohitsemme varsinkin ruuhkavuosien aikaan ja koti kaipaa muutosta erilaisten tarpeiden mukaan. Koti kaipaa remonttia säännöllisesti ja siksi onkin hyvä pysyä tietoisena erilaisista tavoista tehdä vastuullisia ja pitkäikäisiä valintoja. Näin säästät luontoa, energiaa ja lompakkoa.
20215_70705.jpg
Nappaa Pyörre-talon ekologiset ratkaisut omaan rakennusprojektiisi
Asuntomessuille valmistuva Pyörre-talo on kierrätettävyyden ja teräsrakentamisen läpimurto. Lohjanjärven rannassa kohoaa tulevaisuuden talo, jonka hiilijalan- ja hiilikädenjälki lasketaan ympäristöministeriön vuonna 2025 tulevan asetuksen mukaisesti.Rakentamiseen käytetään vuosittain puolet maapallon raaka-aineista, joten kiertotalouteen on siirryttävä ripeästi. Ilmasto lämpenee ja maapallomme resurssit vähenevät vuosi vuodelta, joten kierrätettävien materiaalien mahdollisuudet tulisi asettaa suurennuslasin alle myös rakentamisessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton