• Etusivu
  • Rakentaminen

Onko kodin remontti suunnitteilla? Rahoitus ja vakuutukset kuntoon ennen remontointia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.11.2024
1920 kotia suunnittelemassa shutterstock_156431330

Syksyllä katse kääntyy kesäasunnosta ja ulkotiloista kotiin, ja asunnon remontointi voi alkaa tuntua hyvältä idealta. Kun työhön on ryhdytty, remontti etenee ja valmistuu nopeasti, mutta ennen vasaraan tarttumista kannattaa istahtaa hetkeksi alas ja hoitaa rahoitus sekä vakuutukset kuntoon.

Kun asuntoa ryhdytään peruskorjaamaan, tärkeintä on suunnitella urakka kunnolla. Huolellisella suunnittelulla pystytään arvioimaan, kuinka paljon hanketta varten tarvitaan lainarahaa ja kuinka paljon siitä voi maksaa omilla säästöillä. Hyvää suunnittelua tarvitaan, sillä viivästykset ja ikävät yllätykset kostautuvat aina rahan menona.

Oma työ arvioitava realistisesti

Vaiheittainen hankesuunnitelma ja kustannusarvio antavat hyvät eväät onnistumiselle. Näitä noudattamalla on helppo seurata sekä hankkeen toteutumista että siihen sitoutuneita kustannuksia. Tällä tavoin vältytään yllättäviltä kuluilta. Kustannusarviossa ei pidä vähätellä pieneltäkään tuntuvaa yksityiskohtaa, sillä esimerkiksi kylpyhuonesaneerauksen yhteydessä tehtävä putkiremontti lisää kustannuksia heti tuhansilla euroilla. Kuten sanonta kuuluu, pienistä puroista kasvaa suuri virta.

Tärkeä osa budjetin suunnittelua on oman työn arviointi. Ihmiset laskevat liikaa sen varaan, että he jaksavat painaa töitä yötä päivää ja apuna hyörivät vielä kaverit ja sukulaiset. Yleensä ensin loppuvat taidot, joskus jaksaminen. Oman työn osuutta ei saa kuitenkaan yliarvioida. Se voi olla kustannusarviosta korkeintaan noin 10 prosenttia, mikäli rakentaja ei ole alan ammattilainen.

Asunnon remontointi

Asunnon ostoa tai nykyisen peruskorjausta suunnittelevan on mahdollista saada lainaa hankkeen rahoittamiseen aina sataan prosenttiin asti. Tällöin on kuitenkin tarjottava lisävakuudeksi jotain muuta reaalivakuutta. Aina ei siis tarvitse olla omarahoitusosuutta, mutta jos ei ole käytettävissä muuta vakuutta kuin ostettava tai korjattava kohde, eikä se täysin riitä, omia varoja pitäisi olla vakuusvajeen verran.

Vakuutus voimassa myös remontoinnin aikana

Asunnon turvaksi otettava peruskotivakuutus on voimassa myös rakentamisen ja remontoinnin aikana. Kodin vakuutuksen perusturva kattaa niin palo-, ilkivalta, murto- kuin myrskyvahingot. Laajempi kodin vakuutusturva kattaa yleensä myös rakennukseen kohdistuneet äkilliset ja odottamattomat vahingot, kuten rikkoutumiset ja laiteviat. Rakenteilla olevalle rakennukselle suositeltavin vaihtoehto on aina laajan turvan tasoinen vakuutus.

Tavarat tulee aina laittaa lukittuun tilaan, vaikka työmaa olisi sivummallakin. Varkausvahinkojen varalta omaisuus kannattaa merkitä, jolloin omaisuuden takaisin saamisen ja varkaiden kiinni jäämisen mahdollisuus kasvaa. Myös remontointityöhön osallistuvat työntekijät pitäisi muistaa vakuuttaa, saavat he sitten palkkaa tai toimivat talkootyössä.

Rakentaminen
asuminen
aikataulut
vakuutukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Oulun asuntomessuille 2025 rakentuva Talo Hjemman julkisivu
Talo Hjemma – kotoinen sekä upea messutalo
Vuoden 2025 asuntomessualue nousee Oulujoen suistomaisemiin, Hartaanselän rantaan. Hietasaaren puoleiselle alueelle rakentuva asuinalue on ympäröity kauniilla luonnolla, jossa historialliset huvilat tulevat elämään sopuisaa rinnakkaiseloa modernimman rakennuskannan kanssa. Yksi näistä moderneista uusista kodeista on Talo Hjemma, jonka rakennustyöt ovat käynnistyneet huhtikuussa 2024.
Humoristinen kuva lapsista onkimassa ja sukeltelemassa tulvivassa valkoisessa keittiössä.
Ehkäise vesivuodot ajoissa – tarkista nämä
Vesivahinkojen määrä on kasvanut rajusti viime vuosien aikana johtuen pääasiassa rakennuskannan vanhenemisesta, vettä käyttävien laitteiden lisääntymisestä sekä vääristä rakennustekniikoista.Vakuutusyhtiöt maksavat vuosittain korvauksia reilusti yli 30 000 vesivahingosta, mutta todellinen määrä saattaa olla huomattavasti enemmänkin, sillä kaikkia vahinkoja ei ilmoiteta vakuutusyhtiöön. Keskimäärin vahinkoja sattuu noin 90-100 kappaletta päivittäin. VTT:n selvityksen mukaan suurin osa vuotovahingoista sattuu omakotitaloissa ja useimmiten kyseessä on 1960-1980-luvuilla rakennettu talo. Vahinkoja toki sattuu niin uudemmissa kuin vanhemmissakin taloissa.
Kattoremontti onnistuu myös talvella, miehet katolla naulaimet kädessään.
Kattoremontti talvella? Miksipä ei
Eihän kattoa nyt voi repiä auki keskellä talvea? Miten ihmeessä muka kattoremontin voi talvella toteuttaa? Tuleekohan siitä mitään kun katollakin on lunta ja jäätä?Kyllä, kattoremontin voi toteuttaa talvella – tässä esittelemme kymmenen hyvää syytä, miksi remonttia ei tarvitse jättää keväälle tai kesään. Tutustu väitteisiin ja Kattokeskuksen asiantuntijan vastauksiin, miten työ oikeasti sujuu.
rappukäytävä
Valo ja tila sisustuksessa
Kodin ja tilan sisustamiseen ja viimeistelyyn liittyy meissä kaikissa asuva kauneuden kaipuu. Haluamme investoida elämänlaatuun parantamalla kodin laatutasoa ja viihtyisyyttä. Kodin aistikas sisustus tuo iloa arkeen.
20146_40005.jpg
Mitä maksaa ilmanvaihtoremontti?
Ilmanvaihtokone on ilmanvaihdon sydänIlmanvaihtojärjestelmän hankinta ja asennuskustannukset koostuvat monista osasista ja voivat näin vaihdella paljonkin kohteen mukaan. Hintaesimerkit ovat 120 m² omakotitalosta.Ilmanvaihtokoneiden hinnat alkavat vajaasta kahdesta tuhannesta eurosta. Fiksumman ohjauksen ja energiatehokkaamman koneen saa parin sadan euron lisäinvestoinnilla, mutta tarpeenmukaisen ilmanvaihdon ohjauksen tuoma säästö saattaa tuoda hintalisän takaisin pienempinä käyttökuluina jomuutamassa vuodessa. Helppokäyttöisyyttä taas tuo kosteusohjaus, joka tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti saunan ja suihkun jälkeen. Paremmin varustelluissa malleissa se on vakiovarusteena ja joihinkin malleihin sen saa lisävarusteena noin sadalla eurolla.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20193_56927.jpg
Energiaselvitys on laadittavissa ilman E-lukulaskentaa
Rakenteellinen energiatehokkuus on kevennetty energiaselvityksen laatimistapa asuinrakennuksille. Rakenteellisen energiatehokkuuden ratkaisuilla hyvä energiatehokkuus saavutetaan aidosti, ei kertoimilla, ja näin ollen myös todelliset energiakulut ovat pieniä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton