• Etusivu
  • Tutkimus

Puuliitoksiin käytettävistä ruuveista löytyi puutteita

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.04.2018
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Puurakenteiden liitoksiin käytettävistä yleisruuveista löytyi puutteita Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) teettämissä testeissä. Tuotteiden suoritustasoilmoituksista löytyi myös puutteellisuuksia. Tukes selvittää asiaa maahantuojien ja jakelijoiden kanssa.

Testeihin valittiin viiden eri valmistajan ruuvituotteita, joiden käyttökohde on kantavien ja ei-kantavien puurakenteiden ja -liitosten valmistaminen. Ruuvit oli valmistettu Euroopassa ja Aasiassa. Näytteet hankittiin rautakaupoista ja verkkokaupasta. Kaikki ruuvit oli CE-merkitty.

Testien tarkoituksena oli selvittää, täyttävätkö ruuvit niille valmistajan ilmoittamat suoritustasot sekä ruuveja koskevan standardin vaatimukset. Tuotteista testattiin ruuvien ulkomitat, myötömomentti, ulosvetolujuus, kannan läpivetolujuus, vetomurtokestävyys ja vääntömurtokestävyys. Standardin mukaan ruuvien suoritustasot voidaan ilmoittaa joko testien perusteella, tai laskennallisesti puurakenteita koskevan laskentastandardin EN 1995 perusteella.

Testien perusteella suurimmassa osassa ruuveista havaittiin puutteita, eivätkä niiden ominaisuudet vastanneet niistä annettuja tietoja. Geometrisessä tarkastelussa kaikkien viiden valmistajan ruuvien pituudesta ja paksuudesta löytyi pieniä alituksia. Neljän valmistajan ruuvit eivät vastanneet ulosvetolujuuden ja kannan läpivetolujuuden mittauksessa suoritustasoilmoituksessa annettuja lujuuksia. Näistä kahden valmistajan suoritustasoilmoituksessa ei ollut ilmoitettu, millä puun ominaistiheydellä valmistaja oli ruuvinsa testannut.

Tukes selvittää testauksessa ilmenneitä puutteita ruuvien maahantuojien ja jakelijoiden kanssa ja varmistaa, että korjaavilla toimenpiteillä ruuvit vastaavat suoritustasoilmoituksessa esitettyjä arvoja. Korjaavia toimenpiteitä tullaan seuraamaan uusintatestein.

Ruuvitestien tuloksien perusteella voidaan todeta, että jos ruuviliitoksen mitoitus perustuu pelkästään ruuvivalmistajan ilmoittamiin suoritustasoihin, niin liitos kokonaisuudessaan ei täytä sille suunniteltua lujuutta.

CE-merkittyjen yleisruuvien käyttö kantavissa rakenteissa

Kantavissa rakenteissa käytettäviä ruuveja koskee harmonisoitu eurooppalainen standardi SFS-EN 14592:2008+A1:2012. Standardi kattaa kantavissa rakenteissa käytettävät ruuvit, naulat, hakaset tappivaarnat ja pultit. Standardin piiriin kuuluville ruuveille CE-merkintä on pakollinen, mikäli nauloja käytetään kuormia siirtävissä rakenteellisissa kokoonpanoissa ja liitoksissa.

Puuliitoksissa käytettävien ruuvien testaus on osa rakennustuotteiden laajaa testausohjelmaa, joka käynnistyi vuoden 2016 lopussa. Tarkoituksena on saada tilannekuva rakennustuotteiden yleisestä laadusta ja niiden vaatimustenmukaisuudesta. Tulosten avulla rakennustuotteiden valvontaa kehitetään siten, että se olisi mahdollisimman tehokasta ja vaikuttavaa. Tulokset auttavat myös maahantuojaa ja jakelijaa tuotteiden vaatimustenmukaisuuden arvioinnissa.

Lisätietoja rakennustuotteiden hyväksymismenettelyistä löytyy osoitteesta: http://www.rakennustuoteinfo.fi/
Lisätietoja: Ylitarkastaja Petri Kulmala, puh. 029 5052 741, etunimi.sukunimi@tukes.fi

Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Info

Info

Ole tarkkana kiinnikkeen valinnassa

Rautakauppojen kiinnikevalikoima saattaa yllättää rakennus- tai remonttihankkeeseen ryhtyvän. Tarjontaa on vaikka millä mitalla. Tässä kohtaa tosin on syytä olla tarkkana, onhan tarkoituksena rakentaa kerralla kunnolla eikä korjata hetken päästä.

Valitse oikeanlainen kiinnike

Tutkimus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20099_18712.jpg
Lumonin 30-vuotisjuhlia ja uusitun parvekelasitehtaan avajaisia vietettiin Kouvolassa
Parvekelasituksista ja lasiterasseista tunnetun Lumonin mittava tehdaslaajennus Kouvolassa valmistuu keskelle lamaa. Uuden tehtaan avajaisia vietettiin yhdessä yrityksen 30-vuotisjuhlien kanssa 17. syyskuuta.Tehtaan avasi ja valtiovallan terveiset 30-vuotisjuhlaan toi työ- ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen. Yrityksen merkityksestä Kouvolan seudulle kertoi elinkeinotoimen kaupunginjohtaja Aimo Ahti.
20195_57753.jpg
Allergiakaudella moni jättää tekemättä olennaisen huoltotyön
Katupölyn ja siitepölyn kulkeutumista sisään voi estää kunnollisilla ilmansuodattimilla. Eri suodattimien välillä on suuria laatueroja, mitä moni ei tule ajatelleeksi. Suodatustehon voi tarkistaa pakkaukseen merkitystä suodatinluokasta. Tähän asti ilmanvaihdon suodattimien vaihtaminen on ollut asukkaan tehtävä. Monessa kodissa ne on kuitenkin jätetty vaihtamatta, joskus jopa vuodesta toiseen. Tämä heikentää sisäilman laatua. Terveysilman kyselyn mukaan joka neljäs suomalainen ei osaa sanoa, milloin suodattimet on viimeksi vaihdettu. Kiinteistöliiton uuden linjauksen mukaan asukkailta helposti unohtuva velvollisuus on nyt siirretty taloyhtiön vastuulle. Omakotiasujien täytyy yhä itse muistaa vaihtaa suodattimet säännöllisin väliajoin.
200810_13803.jpg
Sisustukselliset akustiikkapaneelit
AkustiikastaTilan äänimaailma vaikuttaa huomattavasti ihmisten viihtyvyyteen ja hyvinvointiin. Kaikuvilla tiloilla ja häiritsevillä äänillä on useita negatiivisia vaikutuksia. Tilan akustiikkaa voidaan kuitenkin parantaa ja hallita, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Hyvä akustiikka on erittäin tärkeää niin julki- kuin kodintiloissakin.
20228_79300.jpg
Kylpyhuoneen uusi modulaarinen kalustesarja kiehtoo väripaletillaan
IDO Sense Art on tyylikäs ja monipuolinen kylpyhuoneen kalustesarja, jossa toiminnallisuus yhdistyy minimalistiseen pohjoismaiseen muotoiluun. Uutuussarjan puhtaisiin linjoihin, käytännöllisiin yksityiskohtiin ja hienostuneeseen yönsiniseen sävyyn on helppo ihastua.
20189_54672.jpg
Jos olet koskaan unohtanut tai hukannut kotiavaimet, tiedät, miten turhauttavaa se on
Vuoden sisällä 5 % pientaloasukkaista on hukannut kotiavaimensa. 3 % pysyvästi.Avaimen hukkaamisessa turhauttavimpia asioita on sen etsimiseen kulutettu aika ja mielipaha. Myös hetkellinen turvattomuuden tunne on epämieluisa, kun kyseessä on oma yksityinen koti. Avaimettomien älylukkojen myötä kotiavaimia ei tarvitse enää etsiä ja etsimiseen hukatun ajan voi käyttää mielekkäämmin.
201410_41388.jpg
Puukoulu 3- sisäverhouslaudat
Tällä kertaa tutustutaan puutavaran jalosteisiin, kuten paneeleihin, listoihin ja liimapuuhun ja puupohjaisiin levyihin sekä käydään läpi muutamia asioita, jotka on hyvä huomioida puutavaraliikkeessä asioidessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton