Puukoulu osa 14 - Puuaita
Tee aidastasi persoonallinen. Asuntomessuilla Jyväskylässä oli esillä Äijälänranta-aidan avoimen ideakilpailun voittaneen Isko Lappalaisen kilpailuehdotus "Metsä".
Ennen aidan rakentamisen aloittamista on selvitettävä tarvittavat luvat. Kaupungin rakennusjärjestyksessä on kerrottu vaaditaanko aidalle rakennuslupa, toimenpidelupa tai toimenpideilmoitus. Aidan korkeudelle ja muodolle voidaan myös asettaa ehtoja. Ennen luvan hakemista on suunnitelmat oltava kuitenkin valmiina.
Yleisesti voidaan sanoa, että aidan tulee sopia miljööseen, eikä se saa haitata muuta ympäristöä. Muista myös pyytää naapurilta kirjallinen suostumus ja kirjatkaa ylös aidan hoito-, huolto- ja korjausvastuut, jotta jälkikäteen on helppo ratkoa mahdolliset ongelma- ja riitatilanteet.
Aitamallin valinta
Aitamallin valinta on tehtävä ajoissa. Mallin tulee sopia ympäristöönsä ja maastoon. On myös mietittävä sen tarkoitus. Onko aita osoittamassa rajaa vai halutaanko siltä myös näkösuojaa?
Oikeat materiaalit
Kun asianmukaiset luvat ovat kunnossa, voidaan aloittaa rakennustyöt. Oikeat materiaalivalinnat vaikuttavat aidan ulkonäköön ja ikään. On huomattava, että runkotolpat ovat jatkuvasti kosteuden kanssa tekemisissä ja muu osa aitaa säille alttiina. Siksi kannattaakin käyttää A-luokan painekyllästettyä puutavaraa, joka on kemiallisesti suojattu estämään lahoamista ja homehtumista.
Hienosahattu puutavara
Aitalaudoissa on vaihtoehtoina tavallisesta sahatavarasta valmistettu ympäripohjamaalattu aitalauta, joka on molemmilta puolilta hienosahattu. Ympäripohjamaalaus parantaa tuotteen säänkestävyyttä ja vähentää sen muotoelämistä.
Painekyllästetty ja lämpökäsitelty puutavara
Voit tehdä laudoituksen myös AB-luokan kestopuusta, joka voi olla joko höylättyä tai sahapintaista tai voit käyttää lämpökäsiteltyä puuta.
Aitalaudat ja -elementit
Saatavana on myös erilaisia rimoja (esim. suunnikasrima tai vinorima), joita voi käyttää kuten aitalautoja. Myös valmiita aitaelementtejä on saatavissa, muotoiltuja aitalautoja sekä erilaisia tolppahattuja.
Työn aloittaminen
Aloita työ mittaamalla aita paikoilleen. (Joissain tapauksissa viranomainen tekee mittaamisen.) Vedä linjalanka merkitsemään aidan paikkaa, mittaa runkotolppien paikat ja kaivuukohdat. Kun kaivuu on valmis, asennetaan aidan päätytolpat alustavasti vesivaa’an avulla paikoilleen ja pingotetaan linjalanka näiden tolppien väliin.
Vinkki! Naulaa päätytolpan yläreunaan lankunpätkä ja kiinnitä linjalanka siihen noin 10cm etäisyydelle tolpasta. Näin lanka ei ole tiellä muita tolppia pystytettäessä.
Pystytä muut väliin tulevat tolpat. Varmista, että tolppien välit ovat yhtä pitkät ja jokainen tolppa on 10cm etäisyydellä linjalangasta. Runkotolppien pystyttämiseen voidaan myös käyttää valmiita kuumasinkittyjä aitatolpan jalkoja.
Aitakin tarvitsee perustukset
Perustamistapa riippuu muun muassa aidan korkeudesta ja rakenteesta. Mitä raskaampi aita, sitä vankempi perustus tarvitaan. Aidan koon lisäksi perustuksia suunniteltaessa myös routiminen on otettava huomioon. Etelä-Suomessa maan routaraja on noin 180 cm syvyydessä, jolloin perustukset on kaivettava niin syvälle. Routasuojauksen avulla voidaan kaivuu-urakkaa pienentää, mutta kuopan tulee silti olla vähintään 1/3 aidan korkeudesta. Routaeristeen tarkoituksena on estää maan uumenista nousevan lämmön "karkaaminen" ja maa-aineksen jäätyminen.
Helpoin tapa on lyödä tolpat suoraan pehmeään maahan esimerkiksi lekalla. Muista suojata tolppien lyöntipäät, jotta ne eivät halkeile, ja lyödä tolpat tarpeeksi syvälle. Teräsjalkaa tai tolppakenkää voidaan myös käyttää tolpan kiinnittämiseen.
Perusmaan ollessa kovempaa tai kivisempää, on tolpille kaivettava kuopat. Kaiva riittävän syvä kuoppa, tue runkotolppa kiilakivillä ja täytä kuoppa tiiviisti. Tarkista vesivaa’alla, että tolppa on varmasti suorassa. voit kiinnittää tolpan alapäähän poikkipuun tai valaa kuopan pohjalle hiukan betonia, jotta tolppa pysyy paremmin paikoillaan.
Toinen tapa on valaa runkotolppa betonin sisään. Betoninen viemäriputki toimii hyvin muottina. Naulaa tolpan alapäähän muutama kuumasinkitty naula tartuntapinnoiksi, aseta tolppa paikoilleen muottiin ja kiinnitä vinotuilla suoraan. Vala muotti täyteen betonia ja varmista vielä vesivaa’alla, että tolppa on varmasti suorassa. Valun kuivuttua tolppaa ei enää voi suoristella.
Merkitse aidan yläreunan korkeus sekä vaakajuoksujen paikat vaaitusletkua käyttäen aitatolppiin. Kiinnitä vaakajuoksut ensin alustavasti paikoilleen ja varmista tolpan suoruus, jonka jälkeen juoksut voidaan kiinnittää lopullisesti. Kun vaakajuoksut on kiinnitetty, täytetään peruskuopat kivillä. Varo vääntämästä tolppia vinoon!
Kiinnitys
Aitalautojen kiinnitys voidaan aloittaa, kun vaakajuoksut ovat paikoillaan ja peruskuopat täytetty. Valitse sopivan kokoinen laudanpala välikkeeksi, jolla saat helposti lautojen raot saman kokoisiksi.
Käytä lämpökäsitellyn ja painekyllästetyn puutavaran kiinnitykseen ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä. Erityisen tärkeää on, että yhdessä käytettävät kiinnikkeet, ruuvit ja naulat ovat kaikki samaa materiaalia. Kampanaulojen käyttö on aidan rakentamisessa suotavaa, jotta kiinnitys ei löysty lautojen kutistumisen ja turpoamisen seurauksena.
Aitalautoja kiinnitettäessä on vastakkaiselta puolelta pidettävä vastaan, jotta valmiit kiinnitykset eivät löysty. itseporautuvia ruuveja voi myös halutessaan käyttää.
Pintakäsittely
Puun pintakäsittelyyn soveltuvat puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön tarkoitetut maalit. Homekasvu voidaan ehkäistä käsittelemällä pinta homeenestoaineella. Lue pintakäsittelyainevalmistajan ohjeet ennen käsittelyä. Valinnassa saa apua maaleja ja puunsuoja-aineita myyvistä liikkeistä.
Painekyllästetyn puun pintakäsittelyssä on kiinnitettävä huomiota siihen, että käsiteltävä puu on riittävän kuivaa. Keväällä rakenteissa käytetty puu on riittävän kuivaa pintakäsiteltäväksi loppukesällä. Jos rakennustyö ajoittuu kesään tai syksyyn, kannattaa käsittely tehdä vasta seuraavana kesänä.
Pintakäsittelyssä tulee kiinnittää erityistä huomiota katkaisupintojen käsittelyyn, koska puu imee kosteutta luontaisesti eniten kappaleen päistä pituussuunnassa.
Jos tuotteet käsitellään ennen asennusta, on kiinnityskohdat suojattava erikseen pinta-käsittelyaineella asennuksen jälkeen. Lämpökäsitelty puupinta suositellaan pintakäsiteltäväksi heti jo asennuksen yhteydessä.
Kauniimpaa jälkeä saa, kun käsittelee laudat ennen kiinnitystä. Näin rakennusvaiheessa piiloon jäävät alueet tulevat myös käsiteltyä, eikä puun eläminen tuo paljaita kohtia näkyville. Huomioi kuitenkin, että puun on oltava kuivaa.