• Etusivu
  • Rakentaminen

Unohdus voi tulla kalliiksi: Pientalon rakennuttaja vastaa myös työturvallisuudesta

Mariana Ravonius
Julkaistu 26.05.2025
1920 rakennustyömies seisoo avolava-autonsa lavalla kädessään leka taustalla rakennustyömaa

(Tiedote, Aluehallintovirasto / Regionförvaltningsverket 19.5.2025)...

Kun pientalon rakennuttaja aloittaa näin keväällä projektinsa, hänen on hyvä tietää, että rakennuttajana hän itse vastaa viime kädessä rakennustyömaan työturvallisuudesta. Mikäli vastuista ei ole sovittu asianmukaisesti, mahdollinen tapaturma voi inhimillisen kärsimyksen lisäksi maksaa paljon rahaa.

Rakennuttaja vastaa työmaan työturvallisuudesta

Jos rakennustyömaalle ei ole nimetty päätoteuttajaa, vastaa rakennuttaja myös päätoteuttajalle kuuluvista työturvallisuusvelvoitteista. Työmaa-alueella voi toimia vain yksi päätoteuttaja kerrallaan. Päätoteuttajan tulee olla kaikkien työmaalla toimivien tiedossa.

Päätoteuttajan ja työnantajan vastuut eri tilanteissa

– Jos palkkaat työmaalle yhden tai useamman työntekijän töihin itsellesi, sinusta tulee työnantaja. Tällöin sinua koskevat kaikki työnantajille määrätyt työlainsäädännön velvoitteet, ylitarkastaja Koivisto toteaa.

Yhteisellä rakennustyömaalla toimivalla työnantajalla on aina myös työnantajan vastuut, vaikka päätoteuttaja käyttääkin pääasiallista määräysvaltaa yhteisellä rakennustyömaalla.

Ylitarkastaja Mikko Koivisto muistuttaa, että mikäli rakennuttaa talon osaurakoina talotehtaan tai muiden työnantajien toimesta, on syytä varmistaa, että rakennushankkeeseen on nimetty päätoteuttaja.

Sopimukseen voi kirjata, että esimerkiksi talotoimittaja toimii päätoteuttajana ja heiltä on nimetty työmaan vastuuhenkilö.

Rakennuttajan vastuut päätoteuttajana hartiapankkirakentamisessa

– Jos teet pientalon ns. pitkästä tavarasta hartiapankkirakentamalla ja itse toimit päätoteuttajana, niin vastaat työturvallisuudesta, ellei asiasta ole erikseen muuten sovittu. Mikäli olet itse päätoteuttaja, muista nimetä työmaalle työmaan vastuuhenkilö, joka vastaa työmaan turvallisuudesta, ylitarkastaja Mikko Koivisto muistuttaa.

Asiasta löydät lisätietoa Pientalorakennuttajan työturvallisuusoppaasta.

Työsuojeluhallinto


Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Rakentaminen
hankkeen aloitus
työmaa
koti
projektinjohto
ohjeet
turvallisuus
lainsäädäntö
rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20232_80822.jpg
Parhaan pientalotontin valinta arkkitehdin ohjeilla
Rakentaminen on suuri projekti, joka alkaa tontin valinnasta. Tontin valinta on kriittinen vaihe, joka määrittää monia tulevia päätöksiä, kuten talon suunnittelun, rakennusmateriaalien valinnan ja jopa elämäntavan. Miten arkkitehti voi auttaa sinua oikean tontin valinnassa?Arkkitehdin asiantuntemus ja kokemus voivat olla korvaamattomia tontin valinnassa. He ymmärtävät, kuinka maaston muodot, valon suunta, näkymät ja muut tekijät vaikuttavat lopulliseen rakennukseen. Arkkitehti voi myös auttaa sinua ymmärtämään kaavoitusmääräykset, ympäristövaikutukset ja muut tekniset seikat, jotka voivat vaikuttaa tontin valintaan.Doventus Oy:n arkkitehti SAFA Tero Seppänen opastaa sinut läpi prosessin ja antaa vinkkejä siitä, kuinka tehdä parhaat mahdolliset päätökset tonttikauppojen osalta.
Mies ja nainen yhdessä remonttimiehen kanssa tutkimassa suunnitelmia.
Remontti edessä, miten edetä järkevästi?
Kun taloa korjataan ja parannellaan, puhutaan yleisesti joko korjaamisesta tai tutummin remontoinnista. Remontointi onkin yleisnimitys rakennuksen korjaamiselle.Remontoinnissa on kyse rakennuksen kuluneen, vanhentuneen, rikkoutuneen, epäkäytännöllisen tai muuten asukkaan mielestä kelvottoman osakokonaisuuden korjaamisesta. Remontoinniksi luetaan yleensä myös tapetoinnit sekä pintamaalaukset, joissa vielä hyväkuntoiset pinnat saavat uuden ulkonäön. Näitä toimenpiteitä voisi kutsua myös sisustamiseksi tai pintaremontoinniksi.Jokaisesta vanhasta talosta löytyy enemmän tai vähemmän korjausta kaipaavaa nurkkaa ja pieltä. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin puuhattavaa löytyy.Erityisesti sodanjälkeiseen rakennuskantaamme kohdistuu suuria korjauspaineita, sillä kyseiset talot alkavat siirtyä jo kolmannelle sukupolvelle, mutta nuoremmastakin rakennuskannassa löytyy jo runsaasti korjattavaa ja parannettavaa. Kaikkien rakennusten säilymisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että niitä huolletaan.
Kattoremontti onnistuu myös talvella, miehet katolla naulaimet kädessään.
Kattoremontti talvella? Miksipä ei
Eihän kattoa nyt voi repiä auki keskellä talvea? Miten ihmeessä muka kattoremontin voi talvella toteuttaa? Tuleekohan siitä mitään kun katollakin on lunta ja jäätä?Kyllä, kattoremontin voi toteuttaa talvella – tässä esittelemme kymmenen hyvää syytä, miksi remonttia ei tarvitse jättää keväälle tai kesään. Tutustu väitteisiin ja Kattokeskuksen asiantuntijan vastauksiin, miten työ oikeasti sujuu.
asbestipitoinen kattolevy sekä rakennuspiirustus
Milloin purkukartoitus on tehtävä?
Pelkkä nimi antaa jo vihjeen siitä, mitä purkukartoitus tarkoittaa. Ennen rakennuksen purkamista on tehtävä kartoitus, jossa tunnistetaan vaaralliset haitta-aineet sekä purkumateriaalit. Kartoitus on laillinen velvoite uuden maankäyttö- ja rakennuslain (KRL) myötä. Laki astui voimaan 1.1.2025 ja sen nimike on nyt muutettu. Uusi on Alueidenkäyttölaki. Nyt purkukartoitus on huomioitava jo heti hankesuunnitteluvaiheessa. Lisäksi lokakuussa 2022 uudistui haitallisia aineita käsittelevä RT-kortisto, ja listalle tuli lisää tutkittavia yhdisteitä.
202111_73648.jpg
Raksan muistilista - näin voit suojautua varkauksia vastaan
Pimeät illat ovat jälleen täällä ja pimeän turvin varkaiden on helppo liikkua rakennustyömaalle kenenkään näkemättä. Etenkin työkalut ja arvokkaammat materiaalit ovat varkaiden kiikarissa. Abloy Oy:n kodinturvan asiantuntija ja Yale -tuotepäällikkö Markku Ryynänen kokosi seitsemän vinkkiä, joiden avulla rakennustyömaiden varkauksilta voi suojautua.
20231_80742.jpg
Asiantuntijan vinkit: Näin löydät luotet­tavan ammatti­laisen remontti­projektiin
Oikean urakoitsijan valinta helpottuu, kun apuna käyttää digitaalisia palveluita. Asiantuntija kertoo, miten remontin tekijöitä kannattaa vertailla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton