• Etusivu
  • Rakentaminen

Perusteellisempi arviointi kannattaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.10.2024
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Omaa kotia etsiessä kannattaa huomio kiinnittää pintaa syvemmälle, sillä talotekniikan rooli rakentamisessa ja asumisessa kasvaa. Ammattimainen suunnittelu ja oikeat valinnat luovat terveellisen, turvallisen ja viihtyisän kodin ja asumiskustannuksissa säästetään.

Huomion kiinnittäminen taloteknisiin ratkaisuihin ennen ostopäätöksen tekoa vie kohti mukavampaa ja taloudellisempaa asumista. Ohessa on koottu muutamia perusasioita, joihin omakotiasujaksi haluavan kannattaa kiinnittää huomiota.

Tekninen tila, lämmönjako ja ilmanvaihtojärjestelmä

Talotekniikkaa varten tulisi olla oma, erillinen tilansa. Riittävän tilan lisäksi on erilaisia teknisiä toimintoja helpompi huoltaa asumista häiritsemättä, kun tekninen tila on asianmukainen. Laitteista ei myöskään tuolloin aiheudu häiriötä asumiselle.

Vesikeskuslämmitys lämmönjakona puolestaan varmistaa joustavuuden energian hinnan tai saatavuuden muutostilanteissa. Etuna on, että kaikkia energiamuotoja voidaan hyödyntää ilman suuria remontteja.

Nykyaikaisessa tiiviissä ja energiatehokkaassa rakentamisessa ilmastointijärjestelmänä on oltava tulo- ja poistoilmanvaihto, joka on riittävällä suodatuksella ja lämmöntalteenotolla varustettu. Kannattaa huomioida, onko ilmanjako toteutettu siten, että tarvittava ilmanvaihdon huuhteluvaikutus syntyy. Jokaisen tilan ilmanvaihtuvuus on varmistettava tulo- ja/tai poistoilmaventtiilein.

Ääniteknisistä ominaisuuksista automatiikkaan

Ilmanvaihdon asiantunteva suunnittelu ja oikea mitoitus ovat paras keino ääniteknisesti laadukkaan ilmanvaihtoratkaisun toteuttamiseen. Talotekniikan sijoittelu vaikuttaa asunnon äänitekniseen laatuun. Paras ratkaisu on oma erillinen tekninen tilansa.

Vilkkuvalojen paljouden sijaan tulisi eri järjestelmien helppokäyttöisyyteen kiinnittää huomiota. Ilmanvaihdon ja lämmitysjärjestelmän tarpeenmukainen ja energiatehokas toiminta ovat taloudellisen asumisen ydin. Uudenaikaisessa talotekniikka-automatiikassa voidaan kännykkään ohjata mm. murto- ja palohälytykset.

Sadevedet pois – lämpö pidetään

Sadevedet eivät saa jäädä piha-alueen maastoon tai viereen, vaan ne tulee ohjata pois. Näin talon perustukset pysyvät hyvässä kunnossa ja kosteus- ja homeongelmien riskiä vähennetään.

Talon lämmönpitävyyteen kannattaa kiinnittää huomiota myös talon ulkovaipan ja ikkunoiden osalta. Kovin aurinkoisissa ja suuria ikkunapintoja sisältävissä kohteissa selektiivilasien ja markiisien käyttö on suositeltavaa. Myös muut ratkaisut pienentävät jäähdytyksen tarvetta.

Rakentaminen
asuminen
ilmanvaihto
sadevesijärjestelmät
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20195_57753.jpg
Allergiakaudella moni jättää tekemättä olennaisen huoltotyön
Katupölyn ja siitepölyn kulkeutumista sisään voi estää kunnollisilla ilmansuodattimilla. Eri suodattimien välillä on suuria laatueroja, mitä moni ei tule ajatelleeksi. Suodatustehon voi tarkistaa pakkaukseen merkitystä suodatinluokasta. Tähän asti ilmanvaihdon suodattimien vaihtaminen on ollut asukkaan tehtävä. Monessa kodissa ne on kuitenkin jätetty vaihtamatta, joskus jopa vuodesta toiseen. Tämä heikentää sisäilman laatua. Terveysilman kyselyn mukaan joka neljäs suomalainen ei osaa sanoa, milloin suodattimet on viimeksi vaihdettu. Kiinteistöliiton uuden linjauksen mukaan asukkailta helposti unohtuva velvollisuus on nyt siirretty taloyhtiön vastuulle. Omakotiasujien täytyy yhä itse muistaa vaihtaa suodattimet säännöllisin väliajoin.
Legistum Markku Lappalainen asianajaja
Asianajaja vastaa: Mikä on asukkaan oikeus terveelliseen sisäilmaan?
Viime vuosina on lehdistä saanut lukea suomalaisten terveysongelmista, jotka aiheutuvat kodin sisäilman huonosta laadusta. Ongelmia ovat aiheuttaneet etenkin aikaisemmilla vuosikymmenillä rakennetut talot, joissa ilmanvaihtoa ei ole huomioitu riittävästi sekä lisääntyvässä määrin myös liikenteen ja teollisuuden aiheuttamat saasteet, jotka kulkeutuvat asuntojen sisäilmaan. Tässä artikkelissa asianajaja Markku Lappalainen vastaa kysymykseen taloyhtiöasukkaan oikeudesta terveelliseen sisäilmaan.
Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.
20213_68914.jpg
Milloin vanha ilmanvaihto­laite kannattaa vaihtaa uuteen?
Uuden tekniikan avulla voit säästää enemmän energiaa ja saavuttaa huomattavasti paremman ilmanlaadun. Ilmanvaihtokoneet ovat kehittyneet valtavasti viime vuosien aikana ja uusi kone tarjoaa monia etuja.
20195_57737.jpg
Puhdasta korvausilmaa myös katupölykaudella
Suomessa pitkä siitepölykausi sekä keväinen katupöly aiheuttavat kuormituspiikin ilmanvaihdon suodattimille.
20153_42865.jpg
Lämpimän ilman puhaltaminen suoraan ulos on tuhlausta
Poistoilman lämmöntalteenoto asuinkerrostaloissaNykyisillä energiahinnoilla ja -tehokkuusvaatimuksilla lämpimän ilman puhaltaminen suoraan ulos on suurta tuhlausta. Poistoilman lämmöntalteenotto (LTO) tuo isoja energiasäästöjä taloyhtiöille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton