• Etusivu
  • Rakentaminen

Perusteellisempi arviointi kannattaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.08.2007
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Omaa kotia etsiessä kannattaa huomio kiinnittää pintaa syvemmälle, sillä talotekniikan rooli rakentamisessa ja asumisessa kasvaa. Ammattimainen suunnittelu ja oikeat valinnat luovat terveellisen, turvallisen ja viihtyisän kodin ja asumiskustannuksissa säästetään.

Huomion kiinnittäminen taloteknisiin ratkaisuihin ennen ostopäätöksen tekoa vie kohti mukavampaa ja taloudellisempaa asumista. Ohessa on koottu muutamia perusasioita, joihin omakotiasujaksi haluavan kannattaa kiinnittää huomiota.

Tekninen tila, lämmönjako ja ilmanvaihtojärjestelmä


Talotekniikkaa varten tulisi olla oma, erillinen tilansa. Riittävän tilan lisäksi on erilaisia teknisiä toimintoja helpompi huoltaa asumista häiritsemättä, kun tekninen tila on asianmukainen. Laitteista ei myöskään tuolloin aiheudu häiriötä asumiselle.

Vesikeskuslämmitys lämmönjakona puolestaan varmistaa joustavuuden energian hinnan tai saatavuuden muutostilanteissa. Etuna on, että kaikkia energiamuotoja voidaan hyödyntää ilman suuria remontteja.

Nykyaikaisessa tiiviissä ja energiatehokkaassa rakentamisessa ilmastointijärjestelmänä on oltava tulo- ja poistoilmanvaihto, joka on riittävällä suodatuksella ja lämmöntalteenotolla varustettu. Kannattaa huomioida, onko ilmanjako toteutettu siten, että tarvittava ilmanvaihdon huuhteluvaikutus syntyy. Jokaisen tilan ilmanvaihtuvuus on varmistettava tulo- ja/tai poistoilmaventtiilein.

Ääniteknisistä ominaisuuksista automatiikkaan


Ilmanvaihdon asiantunteva suunnittelu ja oikea mitoitus ovat paras keino ääniteknisesti laadukkaan ilmanvaihtoratkaisun toteuttamiseen. Talotekniikan sijoittelu vaikuttaa asunnon äänitekniseen laatuun. Paras ratkaisu on oma erillinen tekninen tilansa.

Vilkkuvalojen paljouden sijaan tulisi eri järjestelmien helppokäyttöisyyteen kiinnittää huomiota. Ilmanvaihdon ja lämmitysjärjestelmän tarpeenmukainen ja energiatehokas toiminta ovat taloudellisen asumisen ydin. Uudenaikaisessa talotekniikka-automatiikassa voidaan kännykkään ohjata mm. murto- ja palohälytykset.

Sadevedet pois – lämpö pidetään


Sadevedet eivät saa jäädä piha-alueen maastoon tai viereen, vaan ne tulee ohjata pois. Näin talon perustukset pysyvät hyvässä kunnossa ja kosteus- ja homeongelmien riskiä vähennetään.

Talon lämmönpitävyyteen kannattaa kiinnittää huomiota myös talon ulkovaipan ja ikkunoiden osalta. Kovin aurinkoisissa ja suuria ikkunapintoja sisältävissä kohteissa selektiivilasien ja markiisien käyttö on suositeltavaa. Myös muut ratkaisut pienentävät jäähdytyksen tarvetta.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20091_14733.jpg
Ilmanvaihto ja lattialämmitys
Suomalainen pientalorakentaminen on muuttumassa matalaenergiarakentamiseksi. Matalaenergiatalo käyttää energiaa noin puolet vähemmän kuin nykyiset keskimääräiset omakotitalot. Matalaenergiataloa ei voi rakentaa ilman tehokasta ilmanvaihtoa, jolla varmistetaan taloon viihtyisä ja terveellinen sisäilma. Matalaenergiatalossa on tehokas lämmöneritys. Seinät, katto ja lattia on kaikki eristetty nykyistä tehokkaammin. Kaikki ovet ja ikkunat ovat eristävyydeltään nykyistä paremmat. Talosta tulee tiivis, se ei hukkaa lämpöä. Siksi toinen matalaenergiatalon tunnusmerkki on tehokas ja myös energiatehokas ilmanvaihto.
202212_80495.jpg
Miksi viemäriin ei saa laittaa mitä vain?
Viemäriverkoston toimivuus on tärkeää jokaisen kodin asumismukavuuden kannalta. Viemäriin ei kuitenkaan saa laittaa mitä vaan, tai ongelmia voi ilmaantua. Esimerkiksi viemäriin laskettu kinkkurasva voi jähmettyessään viemärin seinämiin muodostaa putkitukoksen, joka pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vesivahingon.Jos viemäriin laittaa mitään sinne kuulumattomia aineita tai esineitä, voi se olla haitaksi sekä viemärille ja ympäristölle. Tässä artikkelissa käydään läpi mitä viemäriin voidaan laittaa ja miksi tiettyjä asioita, kuten kinkkurasvaa, ei voi ja kannata laittaa viemäriin.
20209_66339.jpg
Onhan teillä huolehdittu jätevesien puhdistuksesta nykylain mukaisesti?
Suomi on tuhansien järvien maa ja saamme olla syystä ylpeitä laajoista vesistöistämme. Vesistöt eivät kuitenkaan pysy kunnossa, jos niistä ei huolehdita. Tähän liittyy olennaisesti myös jätevesien puhdistus sekä mökeillä että omakotitaloissa."Tämä taivas, tämä maasillä arvoa on pysyväätämä taivas, tämä maasukupolvelta toiselle jää."- Jukka Kuoppamäki -Vestelli on tehnyt töitä puhtaiden vesien puolesta jo 10 vuoden ajan. Biopuhdistaja-tuotesarjan tuotteet ovat ymparistöystävällisiä ja ovat läpäisseet tiukimmatkin testit ja ne on tarkoitettu harmaille jätevesille.
20178_50033.jpg
Helposti asennettava savupiipun läpivienti
VILPE®-tuoteperheestä löydät helpon ja edullisen vaihtoehdon sekä tehdasvalmisteisten pyöreiden metallisten savupiippujen että neliskulmaisten harkkosavupiippujen vientiin katon läpi. Kustannussäästöä syntyy siitä, että kalliita pellityksiä ei tarvita ja kaikki läpiviennit voi asentaa nopeasti tee-se-itse -periaatteella.Katso esite täältä
20228_79428.jpg
Hyvä eristys toimii sekä pakkasia että hellettä vastaan
Usein mielletään, että eristyksen tarkoitus on ainoastaan pitää kylmä syys- ja pakkasilma poissa sisätiloista. Eristyksen tarkoitus on kyllä pitää kylmä loitolla, mutta tiesitkö, että hyvän eristyksen ansiosta myös paahtavan kuuma helleilma pysyy poissa ja kodin sisäilma säilyy miellyttävän viileänä.
20212_68587.jpg
Viikon sisustusidea: Mitä laittaa vinyylilankun alle?
KYSYMYS:Ollaan remontoimassa 70-luvun omakotitalon lattiaa. Vanha muovimatto poistettu. Maapohjainen betonilattia hiottu. Betonissa ei kosteutta. Tarkoitus asentaa vinyylilankkulattia. Lattian on suora eikä vaadi aluskatetta, jolla korjataan lattian epätasaisuutta. Millainen aluskate vinyylilankun alle? Pitääkö hiottu betonipinta käsitellä jollakin aineella. Laitetaanko lattian ja seinän yhtymiskohtaan tiivistemassaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton