• Etusivu
  • Materiaalit

Parketti- ja laminaattipäällystetyö

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.04.2015
20154_43208.jpg

Tarvittavat työvälineet:

- rullamitta

- suorakulma

- taltta

- lyijykynä

- vasara

- puukko

- kiiloja

- hienohampainen käsisaha

- 30 cm pitkä lyöntikapula

- asennusrauta

- akkukone poranterällä

- pistosaha tarvittaessa

Työohje sisältää lukkopontillisen parketin asentamisen. Ennen työn aloittamista tarkistetaan, että alusta on tasainen. Poikkeama saa olla 2000 mm:n matkalla enintään 3 mm. Alusta imuroidaan huolellisesti pölystä.

1. Päällysteen alle asennetaan kosteus- ja askeläänieriste valmistajan ohjeen mukaisesti. Kaistaleet limitetään toisiinsa 200 mm.

2. Ennen ensimmäisen lautarivin asennusta tarkistetaan aloitusseinän suoruus. Jos seinä ei ole suora, sahataan seinän muoto aloitusrivin lautoihin.

3. Mitataan tarvittavien lautarivien määrä. Jos tilan viimeinen lautarivi jää valmistajan ohjetta kapeammaksi, sahataan aloitusrivin lautoja kapeammaksi.

4. Tarvittaessa ensimmäisestä lautarivistä poistetaan urospontin huullos taltalla tai sahalla ja asennetaan tasainen sivu seinää vasten. Seinien ja lautojen väliin on jätettävä elämisvara (8–10 mm valmistajan ohjeen mukaan) kiilojen avulla. Suurissa tiloissa elämisvara on 1,5 mm lattian leveysmetriä kohden.

20154_43209.jpg

5. Ensimmäisen rivin seuraavat laudat kiinnitetään päädyistään lukkoponteilla. Jos valmistaja edellyttää liimakiinnitystä, käytetään reilusti liimaa ja ylipursunut liima pyyhitään välittömästi laudan asentamisen jälkeen.

20154_43210.jpg

6. Rivin viimeinen lauta joudutaan usein katkaisemaan. Jos lauta jää valmistajan ohjeen mukaista sallittua pituutta lyhyemmäksi, on myös edellistä lautaa lyhennettävä. Sahattaessa käytä hienohampaista sahaa, jotta laudan pintarakenne ei repeä.

20154_43211.jpg

7. Toinen rivi aloitetaan edellisen rivin katkaisusta jääneellä palalla, jos se täyttää valmistajan ohjeen mukaisen minimipituuden (tavallisesti n. 30 cm). Yleensä lukkopontilliset laudat kiinnitetään päädyistään ensin koko rivi kerrallaan. Tämän jälkeen kiinnitetään rivi edelliseen lautariviin loivassa kulmassa kiiloja apuna käyttäen.

20154_43212.jpg

8. Seuraavaksi poistetaan kiilat ja naputellaan sauma tiiviiksi sivusta lyöntikapulaa ja vasaraa käyttäen. Lyöntikapulan on oltava riittävän pitkä ja tarpeeksi kovasta puusta tehty. On varottava, että laudan ponttirakenne ja pinta eivät vaurioidu.

20154_43213.jpg

9. Seuraavat rivit asennetaan kuten edellä. Päätyjatkosten tulee porrastua pituusaumaan nähden viereisillä laudoilla (yleensä 300–500 mm valmistajan ohjeen mukaan).

20154_43214.jpg

10. Tilan viimeinen lautarivi kannattaa kiinnittää asennusraudan avulla. Asennusraudan ja seinän väliin kannattaa laittaa esimerkiksi puupalikka, jotta seinään ei tulisi painaumia.

20154_43215.jpg

Läpiviennit:

Laudan lyhyen ja pitkän sivun läpiviennit mitataan ja merkitään lautaan suorakulman avulla. Läpivientien kohdalle porataan yleensä 20 mm putken halkaisijaa suurempi reikä, jolloin laudalle jää elämisvara. Lauta katkaistaan reikien keskikohdasta 45 asteen kulmassa. Reikien väli katkaistaan pistosahalla ja jäljelle jäänyt palanen kiinnitetään liimalla lautaan kiinni. Ylipursuava liima pyyhitään pois ja pala kiristetään kiilojen avulla.

Oven pystykarmi:

Paikoilleen asennetut karmit sahataan käsisahalla lattiapinnan yläreunan tasoon, jotta päällyste saadaan asennettua karmin alle.

Irtokynnykset:

Lopuksi päästään kiinnittämään irtokynnykset, joilla peitetään lattian liikuntasauma.

Vinkkejä:

- Jalkalistan paksuuden tulee olla noin 1/3 liikuntasaumaa suurempi, jotta ei muodostu rakoja listan ja lattian väliin.

- Kiinteiden kalusteiden ja kodinkoneiden alle ei suositella asennettaviksi uivaa lattiarakennetta, koska se saattaa aiheuttaa rakoilua saumoissa.

- Laudat asennetaan usein huoneeseen tulevan päivänvalon suuntaisesti. Mikäli alustana on lautalattia, tulee pintalattia asentaa siihen nähden poikittain.

- Helpottaaksesi päätypontin lukkiutumista heiluta sitä hieman ylös-alas suunnassa lautaa kiinnitettäessä.

Lähde: Ratu 77-0316

Materiaalit
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20111_24073.jpg
Effexillä tyylikäs ja ajaton sisutus
Stora Enso Effex on sisustustuotteena monikäyttöinen, sillä luot mielenkiintoisen sisustuksen tilaan kuin tilaan. Tuotteella verhoilet sekä seinät että katot, ja luot katseenvangitsevia sisustusratkaisuja. Effex tuotteiden rauhaisa, luonnollinen kauneus on kotonaan missä tahansa.Näyttävissä Effex tuotteissa yhdistyvät moderni designteknologia sekä edistyksellinen ja innovatiivinen puuntyöstäminen. Puun luontaista vahvuutta ja kestävyyttä on parannettu luomalla oksaton ja selkeä, ulkoasultaan linjakas sisustusmateriaali, joka luo kotiisi tyylikkään ilmapiirin. Effex on luonnon luoma tuote, siksi laadukas ja ajaton sisustusratkaisu.Lisätietoa Effex Desing -sisustuspaneelista...Effex Jäsentukusta
20235_78879.jpg
Lataa sähköautosi suomalaisella latauslaitteella helposti kotona ja mökillä
Suomalaisten kiinnostus sähköautoiluun on kasvanut parin viime vuoden aikana valtavasti, osittain omasta tahdosta, mutta osittain myös valtion rohkaisemana. Useat valtiot ovat asettaneet myös kovia tavoitteita ilmastopoliittisista syistä korvata bensiini- ja dieselkäyttöiset ajoneuvot sähköajoneuvoilla. Latauspisteitä onkin alettu rakentaa ympäri Suomen muun muassa kauppojen yhteyteen, jotta sähköautojen lataus olisi mahdollisimman vaivatonta kaikille. Useat taloyhtiötkin ovat jo ottaneet mukaan viisivuotissuunnitelmiinsa latauspisteiden hankinnan. Pientaloasujille koti tulee jatkossakinolemaan tärkein latauspaikka, koska autot yleensä siellä seisovat pisimpään paikoillaan. Latauslaitteen virallinen nimitys on latausasema.
20216_71444.jpg
Oivalluksia pihaan asuntomessuilta
Vuoden 2021 Asuntomessut järjestetään Lohjan kauniissa maisemissa. Hiidensalmella oleva messualue sijaitsee Lohjanjärven rannalla aivan Lohjan keskustan tuntumassa. Messualueella olevasta 16 omakotikohteesta jokaisessa on oma järvinäkymä.
20214_69793.jpg
Uusi katto kotiin tai mökille keväthintaan - pyydä ilmainen kartoitus
Bitumikatto sopii niin kotiin kuin kesämökille. Hiljainen ja moderni bitumikattolaatta on helppo ja nopea asentaa ja, ne taipuvat kaikkiin katon yksityiskohtiin. Nyt saat BMI Icopal – huopakaton valmiiksi asennettuna kesähintaan sekä ilmaisen kuntotarkastuksen katollesi. Pyydä tarjous jo tänään!
20194_57241.jpg
Homehtumaton levy sopii märkätiloihin
Suunnitelma, valvonta sekä oikeat materiaalit osaavissa käsissä varmistavat sen, että märkätilapainajaisia ei tarvitse käytännössä kokea.
20076_5386.jpg
Pihakivien asentaminen
Kiveyksen sijainti merkitään maastoon. Työskentelyn helpottamiseksi ja reunakivien liikkumisen estämiseksi työskentelyalueen on hyvä olla valmista kiveystä leveämpi. Pohjatyöt tehdään n. 20 cm laajemmalle alueelle. Ennen kaivutöitä pitää varmistaa myös mahdollisten putkien, routasuojausten, sähkökaapelien yms. sijainti.Kiveyksen alle tulevan soran ja hiekan kerrospaksuus riippuu maalajista, pihan iästä ja kiveyksen käyttötarkoituksesta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton