• Etusivu
  • Talo

Paranna kodin lajittelua keittiössä ja ehkäise samalla hävikkiä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.05.2023
202211_80054.jpg

Henkilöä kohden heitämme ruokaa roskiin noin 20–25 kiloa vuodessa eli Suomessa yhteensä huimat yli 100 miljoonaa kiloa vuodessa. Pienikin parannus oman ruokajätteen syntymiseen tuo paljon helpotusta yhteisen jätevuoren pienentämiseen. Keittiö on tässä ensiarvoisen tärkeässä asemassa. Keittiö on joka kodin sydän

Artikkelista löydät parhaat vinkit hävikin ehkäisyyn ja lajittelun kehittämiseen niin keittiössä kuin muualla kodissa.

Keittiön oivaltava suunnittelu auttaa vähentämään ruokahävikkiä

Avaat keittiön kaapin, mutta kädenulottuvilla kaapissa olevista tuotteista on korkeintaan puolet. Takarivin laatikoihin ja pulloihin et ylety. Tällä konstilla saat melko varmasti aikaan ruokahävikkiä.

Keittiön hyvin suunnitellut säilytysratkaisut auttavat ruokahävikin vähentämisessä. Mekanismikomerossa kaikki elintarvikkeet ovat käden ulottuvilla, eivätkä unohdu kaapin perukoille. Monitoimikomeron liukuvat laatikot helpottavat huomattavasti elintarvikkeiden löytymistä verrattuna pelkkiin hyllyihin. Myös alakaappeihin on saatavilla korimekanismeja, jotka tuovat tavarat käden ulottuville.

Elintarvikkeiden ikää voi pidentää kotona säilyttämällä niitä oikein. Kylmälaitteiden lämpötilaa kannattaa pitää silmällä, etteivät elintarvikkeet palellu ennen aikojaan.

202211_80051.jpg
Info

Info

Mitä materiaaleja voi kierrättää?

  • Biojäte
  • Muovi
  • Lasi
  • Metalli
  • Kartonki
  • Paperi
  • Tekstiilit

Kerää nämä talteen ja laita niille tarkoitettuihin jäteastioihin.

Lajittelumahdollisuudet muuallakin kuin keittiössä

Kodin säilytys- ja lajittelumahdollisuudet ovat kehittyneet valtavasti viimeisten vuosien aikana. Lajittelua ja kierrätystä voidaan tehostaa erilaisilla runkoratkaisuilla myös eteisessä tai kodinhoitohuoneessa. Kodin komerot ja tasot voidaan valjastaa helposti tätä tarkoitusta varten. Monitoimikomeroihin on mahdollista saada laaja skaala erilaisia tuotteita: lajitteluastioita, koukkuja, pyyhetelineitä ja ulosvedettäviä mekanismeja.

Näistä ja monista muista säilytys- ja lajitteluratkaisuista voi kysyä lisää Keittiömaailman suunnittelijoiltamme.

Lue myös: Mitä keittiöremontti maksaa >>

Talo
keittiö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20194_57130.jpg
Onko aika päivittää vanha talotuuletin? - tutustu ratkaisuihin
Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20187_54072.jpg
Aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön
Aamiaiskaappi on se yksittäinen ominaisuus, jota harkitsee varmasti jokainen tänä päivänä keittiötään uusiva rakentaja tai remontoija. Aamiaiskaapista on puhuttu jo useamman vuoden, eikä suosiossa näy laskua. Eikä ihme, sillä aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön.
20238_82812.jpg
Huolellinen suunnittelu on onnistuneen keittiön perusta
Uuden keittiön suunnitteluun liittyy paljon huomioitavia asioita. Sinulla saattaa olla selkeä mielikuva täydellisestä keittiöstä, mutta ennen kuin unelmat voivat käydä toteen, suunnitelmat on syytä tehdä tarkkaan. Hyvällä suunnittelulla varmistetaan, että keittiö on paitsi kaunis ja toimiva myös budjettisi mukainen.Seuraavilla vinkeillä pääset kohti uutta unelmakeittiötäsi.
202110_72959.jpg
Näin teet keittiöstä käytännöllisemmän
Käytännöllisen keittiön peruspilareita ovat riittävä työskentely- ja säilytystila, optimaalisesti sijoitetut paikat vesipisteelle, tärkeimmille kodinkoneille, pistorasioille ja valaistukselle sekä oikein valitut materiaalit, jotka on helppo pitää puhtaina. Kun varaat kunnolla aikaa keittiön toiminallisuuden suunnitteluun, säästät aikaa myöhemmin.
20214_70362.jpg
Miksi keittiöremontti kannattaa tehdä putkiremontin yhteydessä?
Talon iän karttuessa erilaiset remonttitarpeet kilpailevat toteutusjärjestyksestä. On kuitenkin hyvä muistaa, että moni remontti kannattaa yhdistää. Yksi tällainen remonttipari on keittiö- ja putkiremontti. Putkiremontti edellyttää vähintäänkin osittaista keittiön purkamista. Kaikessa tärkeydessään putkiremontti on myös hieman tylsä, koska mitään uutta ilmettä ei ole tarjolla. Näiden yhdistäminen tekee tylsästä putkiremontista innostavan, uuden keittiön odotuksen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton