• Etusivu
  • LVI

Pakkaskausi laittaa putket koetukselle

Rakentajan toimitus
Julkaistu 10.01.2022Päivitetty 08.01.2024
20221_74369.jpg

Pakkaskausi alkoi tänäkin talvena melko aikaisin koko maassa. Lämpötila kuitenkin vaihtelee paljon lyhyessäkin ajassa. Kovien pakkasten lisäksi lämpötilojen nopeat vaihtelut voivat aiheuttaa ongelmia.

Suomen talville on tyypillistä, että lämpötiloissa voidaan kokea isoja heilahteluja taajaan. Lämpötilat saattavat vaihdella rajusti lyhyellä aikavälillä, mikä laittaa talotekniikan koetukselle. Etenkin vesiputket ovat alttiita lämpötilan heilahtelujen aiheuttamille vahingoille. Pakkasten jälkeiset lauhtuvat kelit aiheuttavat vuosittain lukuisia vesivahinkoja rakennuksille. Omalla toiminnalla voi kuitenkin estää haavereiden syntymistä.

<p data-block-key="gjhx0">Lämpötilanvaihtelu pakkasesta lämpöasteisiin ja jälleen pakkaseen jäädyttää myös syöksytorvet.</p>
Lämpötilanvaihtelu pakkasesta lämpöasteisiin ja jälleen pakkaseen jäädyttää myös syöksytorvet.

Kiinteistön omistajan tulee huolehtia rakennuksen ylläpidosta

– Erityisesti vaarassa ovat kiinteistöt, joilla käydään harvemmin ja joissa käyttövesilinjastot pääsevät jäätymään ja sulamaan omia aikojaan, kertoo LähiTapiolan korvauspäällikkö Maarika Vauhkonen.

Esimerkiksi kesäkäytössä oleva vapaa-ajanasunto, johon on jätetty vedet päälle talveksi, voi kärsiä suuria vahinkoja pakkasen rikkomien putkien valuttamista vesistä.

– Ikävien yllätysten välttämiseksi pääsulkuventtiili tulee aina sulkea, kun rakennus jää tyhjilleen edes muutamaksi päiväksi, Vauhkonen neuvoo.

Lue myös: Miten pakkanen vaikuttaa kotiin?

Jos vesiputket pääsevät jäätymään, niiden sulattamisessa on syytä kääntyä alan ammattilaisten apuun. Putkien jäätyminen ei välttämättä tarkoita mittavaa remonttia.

– Jäätyminen voi aiheuttaa tyypillisesti joko putkien halkeamisen tai liitosten aukeamisen, putkityypistä riippuen. Putkien jäätymistä ei välttämättä heti havaita ja vesivahinko aiheutuu toisinaan vasta putkien sulaessa. Olisikin tärkeää, etteivät putket pääsisi jäätymään, kertoo LähiTapiola Länsi-Suomen korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki.

Kotivakuutuksesta maksettavien korvausten kannalta on tärkeää muistaa, että kiinteistön omistajan velvoitteisiin kuuluu huolehtia rakennuksen riittävästä valvonnasta ja sisälämpötilasta, jotta käyttövesiputket eivät jäädy.

Info

Info

Vinkit talven varalle putkien jäätymisen estämiseksi:

  • Ilman päivittäistä valvontaa olevissa kiinteistöissä veden pääsulku kannattaa sulkea joko piha-alueen sulkuventtiilistä tai katkaista oman vesijärjestelmän vesipumpun syöttövirta.
  • Seuraa erityisesti ulkoseinien läheisyyteen asennettujen putkistojen lämpötiloja säännöllisesti. Lämpötila ei saisi laskea alle +10 asteen, jos rakennuksen vesiä ei ole katkaistu.
  • Lisää lämmityksen valvontaa pakkasten kiristyessä ja säädä lämpöä siten, että kaikissa tiloissa säilyy normaali huonetilojen lämpö pakkasellakin.
  • Jätä väliovet auki eri huonetiloihin lämmön tasaamiseksi mahdollisten talven aikaisten yksittäisten patteri- tai sulakerikkojen varalle.
  • Huolehdi putkistojen läheisyydessä olevien erillisten varastojen lämpötilojen riittävyydestä.
  • Huolehdi, että ulko-ovet pidetään kiinni.
  • Virtaava vesi jäätyy seisovaa vettä hitaammin. Kovien pakkasten aikana käyttövesiputkiston jäätymistä voi estää jättämällä veden tiputtamaan hieman hanasta yön yli.
  • Jäätyneiden putkistojen sulatuksessa kannattaa turvautua alan ammattilaisten apuun, jotta ei aiheuta lisävahinkoja omalla toiminnallaan.
  • Rakennuksen pääasiallisena lämmönlähteenä ei talvikautena voida pitää ilmalämpöpumppua.
LVI
viemäröinti
eristys
vesiputkistot
käyttövesi
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202112_74022.jpg
Miksi putket jäätyvät ilman lauhtuessa?
Ovatko putket jäässä eikä vettä tule? Miksi näin pääsi käymään ja mitä asialle voisi tehdä? Tähän vanhaan kysymykseen on vastauksia lähes yhtä paljon kuin kysyjiäkin. Jäätyvätkö putket vasta sään lauhtuessa vai tulevatko putkirikot vasta silloin esiin? Mikäli pakkanen vie putkista erävoiton, kannattaa sulatustyö jättää ammattilaisille. Avotulella amatööri saa helposti aikaan vain sutta ja sekundaa, tulipalosta puhumattakaan. Ensiarvoisen tärkeää onkin ehkäistä putkien jäätyminen.
202112_74268.jpg
Älä säästä sähköä väärässä paikassa - vältä legionellatartunta hanavedestä
Sähkön hinta on nyt korkeimmillaan pitkään aikaan ja moni kikkaileekin sähkölaitteiden säädöillä säästääkseen sähköä. Ethän kuitenkaan kuulu heihin, jotka säästävät väärässä paikassa? Lämminvesivaraajan lämpötilaa ei kannata säätää kovalla otteella. Legionellabakteeri lisääntyy vesijärjestelmissä, joissa veden käyttölämpötila on liian alhainen.
20223_77593.jpg
Estä vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen
Jotta putkijohtojen jäätyminen sekä routavaurioiden mahdollisuus minimoidaan, sijoitetaan vesijohdot sekä viemärit perinteisesti roudattomaan syvyyteen kerran 50 vuodessa toistuvan suurimman pakkastuntimäärän mukaisesti.Kaivantojen ulottuessa pohjavesipinnan alapuolelle sekä maa-aineksen pehmeys voivat aiheuttaa omia ongelmia katujen rikkoutuessa, putkijohtojen sekä rakennusten painuessa ja niin edelleen. Toinen syy välttää syviä kaivantoja on tietysti kustannukset, kun kaivaminen ja massojen ajo voidaan puolittaa saadaan tällä merkittävää säästöä rakentamiskustannuksissa. Ympäristön sen salliessa, voidaan maahan routarajan yläpuolelle sijoitettavien vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen ja routavauriot estetään putkia suojaavalla vettymättömillä Finnfoam-routaeristeellä.
20204_64039.jpg
Miten liiallista vedenkulutusta voisi estää tai edes vähentää?
Taloyhtiöissä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kiinteistökustannuksista ja on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi.
Geberit puristusliitostekniikka
Raikas ja turvallinen juomavesi – Näin käyttövesihygienia varmistetaan
Terveellinen ja raikas käyttövesi tulisi taata kaikissa kotitalouksissa. Lähtökohtaisesti kunnallisen vesihuollon myötä rakennuksiin tuleva vesi on sellaista, mutta ongelma voi muodostua itse rakennuksen putkistossa. Yksi ongelma on, jos vesi seisoo putkistossa.
28_P_57877.jpg
Työturvallisuus ja tulityöt
Työturvallisuuskortti ja / tai tulityökortti vaaditaan useilla työmailla. Työturvallisuuskortti ei ole pakollinen, mutta silti sitä useilla työmailla edellytetään. Tulityökorttia sen sijaan vaaditaan aina kun tehdään mm. hitsaus- tai muuta kipinöivää työtä vakituisen tulityöpaikan ulkopuolella. Kortin voi suorittaa tiiviillä lyhytkurssilla, jonka päätteeksi opiskelijan tiedot testataan. TTS järjestää mm. erilaisia korttikoulutuksia, lyhytkursseja sekä pidempiä ammattitutkintoja.Tutustu koulutuskalenteriin

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton