• Etusivu
  • LVI

Miksi putket jäätyvät, kun ilma lauhtuu?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.01.2024
202112_74022.jpg

Ovatko putket jäässä eikä vettä tule? Miksi näin pääsi käymään ja mitä asialle voisi tehdä? Tähän vanhaan kysymykseen on vastauksia lähes yhtä paljon kuin kysyjiäkin. Jäätyvätkö putket vasta sään lauhtuessa vai tulevatko putkirikot vasta silloin esiin? Mikäli pakkanen vie putkista erävoiton, kannattaa sulatustyö jättää ammattilaisille. Avotulella amatööri saa helposti aikaan vain sutta ja sekundaa, tulipalosta puhumattakaan. Ensiarvoisen tärkeää onkin ehkäistä putkien jäätyminen.

Miksi putket ovat jäässä? Vastauksia on yhtä paljon kuin kysyjiä

Putkien jäätymiselle on esitetty paljon eri teorioita, eikä yhtä ainoaa ja oikeaa vaihtoehtoa välttämättä löydykään. Vallitsevat olosuhteet on myös otettava huomioon.

Ehkä yleisimmin kuultu teoria liittyy lämpölaajenemiseen. Veden jäätyminen alkaa putken reunoilta ja etenee pikkuhiljaa sisemmälle, kunnes putki on ummessa. Kovemmalla pakkasella jää kutistuu putken sisällä ja reunoille pääsee lisää vettä, joka myös jäätyy. Säiden lauhduttua jää lämpölaajenee putken seinämiä nopeammin, jolloin putki halkeaa.

Toinen yleinen käsitys on, että putki on jo kovilla pakkasilla jäätynyt ja halkaissut putken, mutta jää pitää kuitenkin putken kasassa ja "ehjänä". Ilman lämmetessä sulava jää "rikkoo" putken ja vesivuoto alkaa.

Kolmannen vallitsevan teorian mukaan kylmä etenee rakenteissa vielä säiden lauhduttua. Vaikka ilma lämpenee, rakenteet eivät ehdi mukaan samaan vauhtiin. Ilmiötä vielä tehostaa sisäilman lämmitystarpeen väheneminen. Sisäilman lämpötilaa lasketaan ja varsinkin vanhoissa taloissa hukkalämmön määrä vähenee.

Teorioita löytyy varmasti useita lisää, eikä välttämättä näistä mikään ole syynä juuri oman asunnon putkien jäätymiseen. Olennaista onkin kiinnittää huomiota putkien jäätymisen ehkäisemiseen. Putket tulee sijoittaa rakenteisiin oikeille paikoille, eristää huolella ja käyttää riskialttiissa paikoissa sähköllä toimivia sulanapitoratkaisuja.

202112_74023.jpg

Mitä pitää tehdä, kun putket ovat jäässä? Paljonko sulatus maksaa?

Esimerkiksi putkien sulanapitoa varten kehitettyjen lämmityskaapeleiden avulla voidaan estää kiinteistölle tärkeiden vesiputkien jäätyminen ja estää vesivahinkoja syntymästä. Ulkoseinien lähellä estetään kylmäsillan vaikutus lämmittämällä ja eristämällä vesiputki ja sen sulkuventtiili.

Putkiston lämmitysteho ja kaapelityyppi määräytyvät putken materiaalin, koon ja lämpöhäviöiden mukaisesti. Lämpöhäviöihin vaikuttaa putken koko, asennusympäristö ja eristys. Lämmityskaapeli asennetaan ensisijaisesti vesiputken ulkopinnalle, mutta se voidaan tarvittaessa asentaa myös putkien sisään. Tällöin käytetään juomavesiputkille suunniteltua elintarviketestattua lämmityskaapelia.

Jäätyneen putken sulatus voi maksaa satoja euroja, puhumattakaan vuotaneen putken tuhoista ja vesivahingosta. Sulanapitokaapelin saa muutamalla kympillä.

Pidä vesiputket sulana helposti

Sulanapitojärjestelmä suojaa putkia jäätymiseltä ja pitää putkistossa olevan nesteen sulana silloin kun putkiston lämpötila laskee lähelle nollaa. Yleisin syy putken sulanapitojärjestelmän asentamiseen on tarve estää jäätyminen ja jään aiheuttamat vauriot vesi- ja saniteettiputkissa.

Putken sulanapitojärjestelmä voidaan asentaa niin putken sisään kuin ulkopuolellekin. Materiaali on hyväksytty juomavesiputkien sisäiseen käyttöön. Putkiverkosto voi sijaita niin sisätiloissa kuin ulkonakin. Erityisesti silloin kun putket ovat huonosti eristetyt tai eristettä ei ole lainkaan, järjestelmä pitää putken kuuman veden halutussa lämpötilassa.

Jos pakkanen yllättää

Liian pinnassa olevat vesijohdot kannattaa kaivaa esiin kesällä ja lämpöeristää paremmin, jolloin putkirikkoa voi ehkäistä.

Talvi voi kuitenkin päästä yllättämään ja putket uhkaa jäätyä, niin jäätymisalttiin putken kohdalle voi kasata lunta. Tallaamaton lumi nimittäin eristää jonkin verran lämpöä.

Viimeistä vinkkiä voi käyttää vain äärimmäisissä tilanteissa ja tilapäisenä hätäkeinona. Hanasta voi myös juoksuttaa vettä, jotta putkessa liikkuu vesi.

20151_42027.jpg
LVI
keittiö
viemäröinti
eristys
vesiputkistot
käyttövesi
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20221_74369.jpg
Pakkaskausi laittaa putket koetukselle
Pakkaskausi alkoi tänäkin talvena melko aikaisin koko maassa. Lämpötila kuitenkin vaihtelee paljon lyhyessäkin ajassa. Kovien pakkasten lisäksi lämpötilojen nopeat vaihtelut voivat aiheuttaa ongelmia.
202112_74268.jpg
Älä säästä sähköä väärässä paikassa - vältä legionellatartunta hanavedestä
Sähkön hinta on nyt korkeimmillaan pitkään aikaan ja moni kikkaileekin sähkölaitteiden säädöillä säästääkseen sähköä. Ethän kuitenkaan kuulu heihin, jotka säästävät väärässä paikassa? Lämminvesivaraajan lämpötilaa ei kannata säätää kovalla otteella. Legionellabakteeri lisääntyy vesijärjestelmissä, joissa veden käyttölämpötila on liian alhainen.
20204_64039.jpg
Miten liiallista vedenkulutusta voisi estää tai edes vähentää?
Taloyhtiöissä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kiinteistökustannuksista ja on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi.
Jarno Virtanen
Putkiremontti siirtyi ja lämmitys alkoi toimia – kaksi taloyhtiötä kertoo vedenkäsittelyn vaikutuksista
Useissa taloyhtiöissä putkiremontti tulee ensimmäisenä mieleen, kun putkistot ovat tulossa tiensä päähän, lämmitys toimii epätasaisesti tai putkistoissa ilmenee esimerkiksi vuotoja. Kaksi taloyhtiötä ja tutkija kertoo miten vedenkäsittelyllä nanokuplien avulla voi olla niin tehokas apu ja ratkaiseva vaikutus putkistoihin.
20223_77593.jpg
Estä vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen
Jotta putkijohtojen jäätyminen sekä routavaurioiden mahdollisuus minimoidaan, sijoitetaan vesijohdot sekä viemärit perinteisesti roudattomaan syvyyteen kerran 50 vuodessa toistuvan suurimman pakkastuntimäärän mukaisesti.Kaivantojen ulottuessa pohjavesipinnan alapuolelle sekä maa-aineksen pehmeys voivat aiheuttaa omia ongelmia katujen rikkoutuessa, putkijohtojen sekä rakennusten painuessa ja niin edelleen. Toinen syy välttää syviä kaivantoja on tietysti kustannukset, kun kaivaminen ja massojen ajo voidaan puolittaa saadaan tällä merkittävää säästöä rakentamiskustannuksissa. Ympäristön sen salliessa, voidaan maahan routarajan yläpuolelle sijoitettavien vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen ja routavauriot estetään putkia suojaavalla vettymättömillä Finnfoam-routaeristeellä.
20143_38331.jpg
Tutustu Kastellihuviloihin ja vertaile hintoja
Monipuolisesta huvilamallistosta löytyy kymmeniä eri malleja perinteisistä mummonmökeistä moderneihin huvilaluomuksiin. Kastelli-huviloiden monipuolinen mallisto ja ammattitaitoinen arkkitehtisuunnittelu takaavat, että kukin rakennuspaikka saa arvoisensa rakennuksen. Taidokkaasti suunniteltu huvila maastoutuu sulavasti kaikenlaiseen ympäristöön. Kastellin Täyslämpimiä huviloita on eri kokoisia ja mallisia jokaiseen niemeen, notkoon ja saarelmaan, sekä myös tunturiin.Tilaa ilmainen esite Kastelli-huviloista ja -taloistaJätä yhteydenottopyyntö Kastelli-huviloista

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton