• Etusivu
  • Rakentaminen

Ostajan velvollisuudet/ vastuut

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.01.2009
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Ostajan on suoritettava asunnon kauppahinta hallinnan- ja osakekirjan luovutushetkellä. Mikäli kauppahinnasta suoritetaan ennakkoa, erien määrät eivät saa olla epäsuhteessa myyjän suorituksen arvoon. Vähintään 10 % kauppahinnasta saa erääntyä vasta sitten, kun hallinta on luovutettu ostajalle ja ostajalla on ollut mahdollisuus tarkistaa asunnon kunto. Vähintään kaksi prosenttia kauppahinnasta tulee tallettaa pankkiin myyjän lukuun ja myyjä saa nostaa talletetun summan korkoineen aikaisintaan kuukauden kuluttua asunnon hallinnan luovutuksesta ostajalle.

Jos kyse ei ole asuntokauppalain mukaisesta asuntoyhteisöstä, johon sovelletaan 2 luvun säännöksiä taloussuunnitelmasta, voidaan tietyin edellytyksin sopia hinnankorotusehdosta myytäessä asunto rakentamisvaiheessa. Mikäli hinnankorotusehdosta on osapuolten välillä sovittu, on korotus pätevä, jos se perustuu

1. sellaiseen lain muutoksesta, viranomaisen päätöksestä tai rakennustyötä kohdanneesta ennalta-arvaamattomasta ja ylivoimaisesta esteestä johtuvasta rakennuskustannusten nousuun, jonka perusteella myyjä on rakentamista koskevan sopimuksen mukaan velvollinen maksamaan korotetun hinnan.
2. sellaiseen laissa sallittuun rahanarvon muutoksen huomioon ottamiseen, jonka perusteella myyjä on rakentamista koskevan sopimuksen ehtojen mukaan velvollinen maksamaan korotetun hinnan; taikka
3. sellaiseen lain muutoksesta tai viranomaisten päätöksestä johtuvaan muuhun kustannusten lisäykseen, jota myyjän ei kohtuudella voida edellyttää ottaneen huomioon sopimusta tehtäessä ja jonka seurauksia hän ei myöskään kohtuudella olisi voinut välttää eikä voittaa.

Hinnankorotuksesta on viipymättä ilmoitettava ostajalle.

Jos ostaja peruuttaa kaupan ennen asunnon hallinnan luovutusta, myyjä on oikeutettu korvaukseen hänelle aiheutuneesta vahingosta. Myyjällä on oikeus korvaukseen asunnon uudelleen myymisen aiheuttamista kuluista sekä sopimuksen tekemisestä ja täyttämisestä aiheutuneista kuluista, joista hän ei voi hyötyä muulla tavoin. Muusta vahingosta on myyjällä oikeus saada korvaus, joka on kohtuullinen ottaen huomioon sovittu hinta, sopimuksen purkamisen ajankohta ja muut seikat.

Myyjällä ei kuitenkaan ole oikeutta korvaukseen, mikäli ostajan viivästys tai kaupan peruuttaminen johtuu lain säännöksestä, yleisen maksuliikenteen tai liikenteen keskeytyksestä tai ostajasta riippumattomasta esteestä. Osapuolet voivat keskenään pätevästi sopia vakioperusteen mukaan määräytyvästä kohtuullisesta korvauksesta.

Jos kauppa peruutetaan, on myyjän palautettava kauppahinta. Kaupan peruuntuessa on myyjän lisäksi maksettava palautettavalle kauppahinnalle korko siitä lukien, kun hän vastaanotti kauppahinnan.

Mikäli asunnon kunto on ostajan hallinta-aikana huonontunut tavanomaista kulumista enemmän ja tämä johtuu ostajan huolimattomuudesta, ei kauppaa pureta ellei ostaja korvaa myyjälle asunnon arvon alentumista.

Suoritettavaa vahingonkorvausta voidaan sovitella, jos se on kohtuuton. Tässä arvioinnissa kiinnitetään mm. huomiota siihen mikä oli sopimusrikkomuksen syy, vastapuolen mahdollinen myötävaikutus vahinkoon, sopijapuolten varallisuusolot, asunnon kauppahinta sekä vahingon aiheuttaneen osapuolen mahdollisuudet ennakoida ja ehkäistä vahingon syntyminen.

Asuntokauppalain 4 luvun säännöksiin perustuva kanne, joka koskee

1. rakentamisessa tai korjausrakentamisessa käytetyn materiaalin tai muun rakennuksen ainesosan virheestä aiheutuvaa asuntoon tai pääsiassa yksityisessä käytössä olevaan asuinirtaimistoon kohdistuvaa esinevahinkoa tai
2. asunnon tarpeistoon kuuluvan laitteen virheestä aiheutuvaa laitteeseen välittömässä käyttöyhteydessä olevaan omaisuuteen kohdistuvaa esinevahinkoa.

on nostettava kolmen vuoden kuluessa siitä, kun on saanut tiedon vahingon ilmenemisestä ja korvausvelvollisuudesta. Kanne on kuitenkin nostettava viimeistään kymmenen vuoden kuluttua siitä, kun korvausvelvollinen laski vahingon aiheuttaneen materiaalin, ainesosan tai laitteen liikkeelle.

Rakentaminen
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

kaksi ihmistä seisoo ikkunan edessä ja katsovat ulos. Ympärillä asunto remonttikunnossa
Kunnossapito- ja muutostyöilmoitus
Asunto-osakeyhtiölain 4. luvun 7 §:n mukaan osakkeenomistajan on ilmoitettava kunnossapitotyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle, jos se voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan tai käyttämiseen.Käytännössä yleensä vain tavanomaiset tapetointi- ja maalaustyöt jäävät ko. säännöksen ulkopuolelle. Hallituksen tai isännöitsijän on annettava viipymättä tieto ilmoituksesta toiselle osakkeenomistajalle, jonka osakehuoneistoon tai sen käyttämiseen kunnossapitotyö voi vaikuttaa. Ilmoitusvelvollisuuden täyttämiseksi riittää, että ilmoitus toimitetaan osakkeenomistajan yhtiölle ilmoittamaan osoitteeseen.Kunnossapitotyön suorittava osakkeenomistaja vastaa yhtiölle ja toiselle osakkeenomistajalle ilmoituksen käsittelystä aiheutuvista tarpeellisista ja kohtuullisista kuluista.Ilmoituksessa on oltava tiedot, joiden perusteella voi arvioida, noudatetaanko kunnossapitotyössä hyvää rakennustapaa ja aiheutuuko kunnossapidosta vahinkoa tai haittaa. Yhtiö tai toinen osakkeenomistaja voi asettaa ehtoja työn toteuttamiselle, jos se on tarpeen vahingon tai haitan välttämiseksi tai korvaamiseksi.On huomioitava, että toinen osakkeenomistaja tai taloyhtiö ei voi estää kunnossapito- tai muutostyötä ainoastaan remontin aikaisesta haitasta johtuen, vaan haitan on oltava tässä mielessä "pysyvää".
Ilmanvaihto.jpg
Asianajaja vastaa: Mikä on asukkaan oikeus terveelliseen sisäilmaan?
Viime vuosina on lehdistä saanut lukea suomalaisten terveysongelmista, jotka aiheutuvat kodin sisäilman huonosta laadusta. Ongelmia ovat aiheuttaneet etenkin aikaisemmilla vuosikymmenillä rakennetut talot, joissa ilmanvaihtoa ei ole huomioitu riittävästi sekä lisääntyvässä määrin myös liikenteen ja teollisuuden aiheuttamat saasteet, jotka kulkeutuvat asuntojen sisäilmaan. Tässä artikkelissa asianajaja Markku Lappalainen vastaa kysymykseen taloyhtiöasukkaan oikeudesta terveelliseen sisäilmaan.
Sopimuksen teko
Taloyhtiön toimintakertomus
Suurin osa taloyhtiöistä voi noudattaa kirjanpitolain ja -asetuksen säätämiä helpotuksia pienille kirjanpitovelvollisille, mutta tästä huolimatta taloyhtiöiden tulee aina laatia toimintakertomus. Toimintakertomuksessa tulee olla tiedot yhtiövastikkeen käytöstä, jotka yleensä annetaan erillisellä vastikerahoituslaskelmalla.
Kädessä suurennuslasi ja henkilö tutkii sillä sopimuspaperia
Onko taloyhtiössäsi tehty kunnossapitotarveselvitys?
Havaintojen mukaan vain pieni osa, arvioilta noin viidennes taloyhtiöstä, on teettänyt lain hengen mukaisen selvityksen. Laki velvoittaa kuitenkin taloyhtiöitä selvittämään, mitkä ovat ne kunnossapitotarpeet, jotka seuraavan viiden vuoden aikana aiheuttavat taloyhtiölle merkittäviä kustannuksia. Miten asia on hoidettu taloyhtiöissä?
20224_77702.jpg
Kylpyhuone liikunta­esteisille - tutustu arkea helpottaviin erikois­ratkaisuihin
Jos taloyhtiössä on iäkkäämpiä tai liikuntarajoitteisia asukkaita, arkea helpottavia tuotteita voi valita kylpyhuoneeseen osakasmuutoksena esimerkiksi linjasaneerauksen yhteydessä. IDOn valikoimasta löytyy niin tavallista korkeampia wc-istuimia kosketusvapaalla huuhtelutoiminnolla, ergonomisia kyynärtukia kuin pyörätuolin käytön huomioivia pesualtaitakin.
26_P_26383.jpg
Kotitapaturmien ehkäisykampanja
Varmista lasten lomaturvallisuusLasten turvallisuusasiat kannattaa laittaa kuntoon heti lomakauden alkaessa. Lasten kanssa käydään yhdessä läpi vaaranpaikat kesäkodissa ja sen ympäristössä. Samalla heitä opastetaan toimimaan turvallisesti eri tilanteissa, myös matkoilla. On tärkeää sopia, mitä lapset saavat tehdä keskenään, missä asioissa tarvitaan aikuisen lupa ja milloin aikuinen seuraa mukana.Hyvä järjestys luo turvallisuutta. Vaaralliset aineet pidetään lukkojen takana tai muuten pois lasten käsiltä. Lääkkeiden paikka on lukitussa lääkekaapissa. Alkoholijuomat ja tupakat säilytetään lukkojen takana, samoin puhdistusaineet ja kemikaalit. Terävät ja vaaralliset esineet pidetään lasten ulottumattomissa, samoin tulitikut, tupakansytyttimet ja muovipussit. Kesäsaunan kuuma vesipata on lapsille vaarallinen, joten saunan ovi on syytä pitää lukossa.Vanhemmille lapsille opetetaan tulen oikea käsittely mökkioloissa. Lapsille opetetaan myös, miten menetellä, jos syttyy tulipalo. Tulipalon syttyessä ei saa mennä piiloon, vaan nopeasti ulos turvaan. Hätänumeron 112 käyttö kerrataan perheen kanssa. Ainakin jonkun perheessä on hyvä olla ensiaputaitoinen, jos kotona tai mökillä sattuu jotain. Lisäksi kannattaa pitää ensiapuvälineet mukana mökillä ja matkalla.Kesällä lapsille hankitaan usein leluja ja harrastevälineitä. Ennen ostopäätöstä on hyvä tutkia lelujen turvallisuus, mistä materiaalista lelu on valmistettu, minkä ikäiselle ja mihin käyttöön se on tarkoitettu. Irtoavat osat ja pikkuruiset tavarat joutuvat helposti suuhun ja aiheuttavat tukehtumisvaaran. Lelujen muovikääreitä ei saa koskaan jättää pienten lasten käsiin. Käyttöohjeisiin pitää aina perehtyä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton