• Etusivu
  • Rakentaminen

Ostajan velvollisuudet/ vastuut

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.01.2009
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Ostajan on suoritettava asunnon kauppahinta hallinnan- ja osakekirjan luovutushetkellä. Mikäli kauppahinnasta suoritetaan ennakkoa, erien määrät eivät saa olla epäsuhteessa myyjän suorituksen arvoon. Vähintään 10 % kauppahinnasta saa erääntyä vasta sitten, kun hallinta on luovutettu ostajalle ja ostajalla on ollut mahdollisuus tarkistaa asunnon kunto. Vähintään kaksi prosenttia kauppahinnasta tulee tallettaa pankkiin myyjän lukuun ja myyjä saa nostaa talletetun summan korkoineen aikaisintaan kuukauden kuluttua asunnon hallinnan luovutuksesta ostajalle.

Jos kyse ei ole asuntokauppalain mukaisesta asuntoyhteisöstä, johon sovelletaan 2 luvun säännöksiä taloussuunnitelmasta, voidaan tietyin edellytyksin sopia hinnankorotusehdosta myytäessä asunto rakentamisvaiheessa. Mikäli hinnankorotusehdosta on osapuolten välillä sovittu, on korotus pätevä, jos se perustuu

1. sellaiseen lain muutoksesta, viranomaisen päätöksestä tai rakennustyötä kohdanneesta ennalta-arvaamattomasta ja ylivoimaisesta esteestä johtuvasta rakennuskustannusten nousuun, jonka perusteella myyjä on rakentamista koskevan sopimuksen mukaan velvollinen maksamaan korotetun hinnan.
2. sellaiseen laissa sallittuun rahanarvon muutoksen huomioon ottamiseen, jonka perusteella myyjä on rakentamista koskevan sopimuksen ehtojen mukaan velvollinen maksamaan korotetun hinnan; taikka
3. sellaiseen lain muutoksesta tai viranomaisten päätöksestä johtuvaan muuhun kustannusten lisäykseen, jota myyjän ei kohtuudella voida edellyttää ottaneen huomioon sopimusta tehtäessä ja jonka seurauksia hän ei myöskään kohtuudella olisi voinut välttää eikä voittaa.

Hinnankorotuksesta on viipymättä ilmoitettava ostajalle.

Jos ostaja peruuttaa kaupan ennen asunnon hallinnan luovutusta, myyjä on oikeutettu korvaukseen hänelle aiheutuneesta vahingosta. Myyjällä on oikeus korvaukseen asunnon uudelleen myymisen aiheuttamista kuluista sekä sopimuksen tekemisestä ja täyttämisestä aiheutuneista kuluista, joista hän ei voi hyötyä muulla tavoin. Muusta vahingosta on myyjällä oikeus saada korvaus, joka on kohtuullinen ottaen huomioon sovittu hinta, sopimuksen purkamisen ajankohta ja muut seikat.

Myyjällä ei kuitenkaan ole oikeutta korvaukseen, mikäli ostajan viivästys tai kaupan peruuttaminen johtuu lain säännöksestä, yleisen maksuliikenteen tai liikenteen keskeytyksestä tai ostajasta riippumattomasta esteestä. Osapuolet voivat keskenään pätevästi sopia vakioperusteen mukaan määräytyvästä kohtuullisesta korvauksesta.

Jos kauppa peruutetaan, on myyjän palautettava kauppahinta. Kaupan peruuntuessa on myyjän lisäksi maksettava palautettavalle kauppahinnalle korko siitä lukien, kun hän vastaanotti kauppahinnan.

Mikäli asunnon kunto on ostajan hallinta-aikana huonontunut tavanomaista kulumista enemmän ja tämä johtuu ostajan huolimattomuudesta, ei kauppaa pureta ellei ostaja korvaa myyjälle asunnon arvon alentumista.

Suoritettavaa vahingonkorvausta voidaan sovitella, jos se on kohtuuton. Tässä arvioinnissa kiinnitetään mm. huomiota siihen mikä oli sopimusrikkomuksen syy, vastapuolen mahdollinen myötävaikutus vahinkoon, sopijapuolten varallisuusolot, asunnon kauppahinta sekä vahingon aiheuttaneen osapuolen mahdollisuudet ennakoida ja ehkäistä vahingon syntyminen.

Asuntokauppalain 4 luvun säännöksiin perustuva kanne, joka koskee

1. rakentamisessa tai korjausrakentamisessa käytetyn materiaalin tai muun rakennuksen ainesosan virheestä aiheutuvaa asuntoon tai pääsiassa yksityisessä käytössä olevaan asuinirtaimistoon kohdistuvaa esinevahinkoa tai
2. asunnon tarpeistoon kuuluvan laitteen virheestä aiheutuvaa laitteeseen välittömässä käyttöyhteydessä olevaan omaisuuteen kohdistuvaa esinevahinkoa.

on nostettava kolmen vuoden kuluessa siitä, kun on saanut tiedon vahingon ilmenemisestä ja korvausvelvollisuudesta. Kanne on kuitenkin nostettava viimeistään kymmenen vuoden kuluttua siitä, kun korvausvelvollinen laski vahingon aiheuttaneen materiaalin, ainesosan tai laitteen liikkeelle.

Rakentaminen
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20208_66125.jpg
YM: osallistu kyselyyn ja anna kommenttisi rakentamisen vastuista pykäläluonnoksiin
Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen työ on edennyt vaiheeseen, jossa ympäristöministeriö pyytää kommentteja rakentamisen vastuita koskevista alustavista pykäläluonnoksista ja niiden perusteluista.
Viikon kysymys mietityttää.
Lopputarkastus?
Kysymys:Miten lopputarkastuksen kriteerit menevät? Pääsääntöhän taitaa olla, että talon on oltava valmis. Minulla on kyse talon merkittävästä laajennuksesta, jonka yhteydessä on vanhaakin osaa remontoitu melko paljon. Vanhan rakennuksen kellarissa on vielä keskeneräisiä rakenteita ja terassissa on vasta kansi ja väliaikaiset kaiteet. Konesaumattua peltikattoa ei myöskään ole vielä maalattu.Minua mietityttääkin, että miten valmista pitää olla, kun lopputarkastus tehdään ja pitääkö ns. vanhan osan olla tiptop kunnossa tarkastusvaiheessa?
Viikon kysymys mietityttää.
Viikon kysymys: Voiko sähkösuunnitelman tehdä itse?
Kysymys:Voiko sähkösuunnitelman tehdä itse? Jos voi, niin mistä saa ohjeistusta? Voiko johdotukset vetää ja pistorasiat ym kiinnittää rakennukseen itse kunhan jättää kaikki kytkemättä?
20115_26183.jpg
Erilaisia asumismuotoja
Kokkolan Asuntomessujen teemana on "kaikenkokoisia koteja kaikenikäisille". Tunnuslause ei ole tuulesta temmattu, vaan Kokkolan Asuntomessut todellakin esittelevät erilaisia asumisenmuotoja eri elämänvaiheessa oleville. Esillä on koteja niin sinkuille, nuorille pareille, lapsiperheille kuin varttuneillekin.Asuntomessuilla on esillä yhteensä 41 kohdetta; 30 omakotitaloa, 7 kerrostaloasuntoa, 2 rivitaloasuntoa, 1 paritaloasunto sekä esittelyhallin Tuotetalo, jossa esitellään erilaisia rakennusmateriaaleja. Messukohteiden huoneistoalat ovat 35-225 m².Esillä on runsaasti erilaisia asumisenmuotoja sekä rakennusmateriaaleja: kerros-, rivi-, pari- ja omakotitaloja puusta, tiilestä, hirrestä, betoniharkoista ja -elementeistä.
Nainen ripustaa pyykkiä kuivumaan ja näyttää epätoivoiselta.
Säästä ja tee itse pyykkiteline
Pyykkipäivä ja tilanahtaus kodissa iskee. Helpota pyykkitaistelua käyttämällä hyödyksi myös katonrajan vapaa tila. Tämän pyykkitelineen voit nostaa ylös kuivauksen ajaksi ja tyhjänä se säilyy seinää vasten vieden minimaalisen tilan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton