• Etusivu
  • Talo

Ontelolaatat nopeuttavat pientalorakentamista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.01.2024
202211_79927.jpg

Ontelolaatta-alapohja valmistuu nopeasti ja talon rungon pystytys voidaan aloittaa jo seuraavana päivänä.

Talon rakentamista suunnitellessa kannattaa ehdottomasti huomioida toteutustapojen kustannustehokkuus työmaalla. Tähän tehdasvalmisteiset betonielementit tarjoavat erinomaisen ratkaisun. Ontelolaattoja hyödyntämällä säästetään monta työvaihetta tontilla ja vauhditetaan rakennusprojektin valmistumista.

Ala- ja välipohjaratkaisua miettivät mieltävät ontelolaatat suuriin rakennuksiin, kuten kerrostaloihin kuuluviksi. Todellisuudessa pientalorakentamisessa on jo kauan käytetty ontelolaattoja. Syitä on useita, mutta yksi elementtirakentamisen eduista on sen nopeus. Elementtien asentamiseen kuluu aikaa vain muutama tunti. Työmaalle jää tehtäväksi vain vähän muotti- ja valutöitä, kun ainoastaan elementtien saumojen kohdat liitetään betonijuotoksilla.

Ontelolaatoilla isojakin huonetiloja ilman kantavia seiniä

Ontelolaattarakenne on nopein tapa toteuttaa kantava kivirakenteinen ala-, väli- tai yläpohja työmaalla. Normaalin pientalon välipohjan asennus kestää korkeintaan pari tuntia.

Ontelolaatat soveltuvat käytettäviksi kaikkien kivirakenteisten seinämateriaalien yhteydessä. Yleisimmin ontelolaattaa käytetään pientaloissa harkkorakenteisen seinän päällä kantavana väli- tai yläpohjarakenteena. Betonilaattojen esijännitetyt teräkset yhdessä rakennetta keventävien onteloiden kanssa mahdollistavat pitkienkin jännevälien toteuttamisen. Tämä tuo vapautta tilojen suunnitteluun, kun vältytään kantavien väliseinien rakentamiselta.

Nopeuden ja vaivattomuuden ohella ontelolaatat ovat turvallinen ja laadukas ratkaisu, joka soveltuu ympärivuotiseen rakentamiseen.

<p data-block-key="7oovi">Ontelolaattavälipohja mahdollistaa isojen yhtenäisten huonetilojen rakentamisen.</p>
Ontelolaattavälipohja mahdollistaa isojen yhtenäisten huonetilojen rakentamisen.

Turvallinen perustus − tuulettuva alapohja ontelolaatoista

Tuulettuva alapohja on kosteusteknisesti varma ja turvallinen ratkaisu talon alapohjaksi. Kestävä betonirakenteinen ontelolaatta-alapohja sietää hyvin vaihtelevia kosteusolosuhteita ja on lisäksi materiaalitiiviyden puolesta suositeltava vaihtoehto radonherkillä alueilla. Valmisosarakenteena se vähentää myös työmaa-aikaisen kuivattamisen tarvetta.

Ontelolaatoilla rakennetuissa alapohjarakenteissa eriste asennetaan yleensä laatan päälle, mutta EPS-eriste voi olla myös valmiina elementin alapintaan kiinnitettynä. Kun ontelolaatat jo asennettaessa tukeutuvat päistään perusmuurin päälle, ei matalassa ryömintätilassa tarvitse rakentaa ja purkaa tukirakenteita.

Pitkät jännevälit mahdollistavat vapaasti tuulettuvan avoimen ryömintätilan ja tuovat säästöjä tarvittavien perustusrakenteiden ja mahdollisten paalujen määrässä.

<p data-block-key="xoilo">Ontelolaatoilla rakentuu kestävä ja kosteusteknisesti turvallinen alapohjarakenne.</p>
Ontelolaatoilla rakentuu kestävä ja kosteusteknisesti turvallinen alapohjarakenne.

Ammattilaisen näkemyksiä ontelolaattojen käytöstä

Yli 30 vuotta pääkaupunkiseudulla ja länsirannikolla elementtiasennusten parissa toiminut Mepora Oy:n Jukka Ojanen kertoo, että vuosi vuodelta elementtialapohjat ja ontelolaatastot ovat yleistyneet pientalorakentajien keskuudessa.

− Yleistymiseen ovat vaikuttaneet monet seikat: tietoa on saatavissa aiempaa paremmin ja rakentajat ovat havainneet menetelmän hyväksi. Ennen kaikkea monet tyytyväiset asiakkaat ovat kertoneet valinnastaan muille rakentajille.

Jukka näkee valintakriteereissä etuina erityisesti asennuksen nopeuden ja kustannustehokkuuden.

− Ontelolaattojen käyttö on nykyisin yleistä. Sitä ei enää pidetä erikoisena ja kalliina ratkaisuna, vaan on huomattu sen mukanaan tuomat hyödyt kuten helppous, nopeus, laatuvarmuus sekä rakentamisen kokonaisedullisuus, Jukka toteaa.

Talo
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

miehet nostavat kipsilevyä kattoon
Kiinnitä rakennuslevyt liimavaahdolla
Levyjen kiinnitys seinille ja kattoon saattaa olla hankalaa - ruuvit putoilevat ja ruuviväännin painaa. Myös rakennusvaiheisten eristelevyjen esimerkiksi rossipohjalevyjen pitävä ja nopea kiinnittäminen askarruttaa. Uretaanivaahtoja työhön löytyy, mutta mikä niistä on luotettava ja pitää varmasti?
SafeDrying toimintaperiaate
Innovatiivinen kuivatusjärjestelmä Rakennusfysiikka-seminaarin palkintoehdokkaana
Vuonna 2021 Rakennusfysiikka-seminaarissa jaettiin viidettä kertaa kosteusturvallisen rakentamisen palkinto. Yksi voittajaehdokkaista oli SafeDrying-järjestelmä tutkimuksella "Kastuneen tiiliseinän kuivattaminen seinän sisään upottamalla asennetulla ilmakiertoisella kuivatusjärjestelmällä". SafeDrying oli jo toista kertaa kuuden vuoden sisään ehdokkaana kosteusturvallisen rakentamisen palkinnon saajaksi.
202010_67212.jpg
Perustamistavoista johtuvat kosteusongelmat voidaan korjata tehokkaasti sisäpuolelta
Helsingin Töölössä Apollonkadulla sijaitsevassa taloyhtiössä oli ollut haastavia kosteusongelmia kymmenien vuosien ajan. Kalliista korjauksista huolimatta ongelmat aina palasivat ja oikeaa korjausratkaisua ei löytynyt. Asunnon omistaja Tuomas Häme kuitenkin alkoi tutkia asiaa ja löysi lopulta sopivan ratkaisun ongelmaan.
20209_66348.jpg
Älä ota turhia riskejä sähköautoa ladatessa
Sähköautojen lataaminen on aihe, joka herättää paljon kysymyksiä ja keskustelua. Monet meistä ovat tottuneet ajatukseen, että auto tankataan bensiiniasemalla, mutta sähköautojen myötä tämä on muuttumassa. Sähköautojen lataaminen on erilaista, ja se vaatii uudenlaista ajattelua ja tietoa. Miten se tulisi tehdä turvallisesti?Sähköautojen lataaminen on helppoa ja kätevää, mutta se vaatii myös tiettyjä varotoimia. Vaikka sähköauton voisi teoriassa ladata tavallisesta pistorasiasta, se ei ole suositeltavaa. Tavallinen pistorasia ei ole suunniteltu kestämään sähköauton latauksen aiheuttamaa jatkuvaa kuormitusta, ja vääränlainen lataaminen voi aiheuttaa vakavia ongelmia.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
VTT: Omakotitalon rakentaminen kallistuu edelleen
Rakennuskustannusindeksin mukaan pientalorakentamisen kustannukset nousivat syyskuussa 2007 noin 6 prosentin vuosivauhtia. Asuinrakentamisen väheneminen parantaa monien rakennustuotteiden tarjontaa, mikä merkitsee paineita kustannusten alentamiseen. Monien raaka-aineiden nousseet hinnat eivät kuitenkaan ole vielä näkyneet tuotteiden hinnoissa. Tuotteiden ja yleensäkin rakennuskustannusten sekä tonttien hintojen nousu pitävät omakotirakentamisen kustannukset edelleen nousussa.Vilkas rakentaminen ja siitä johtuva kova rakennustarvikkeiden ja työn kysyntä ovat nostaneet viime vuosina omakotitalon rakentamiskustannuksia. Merkittävä tekijä kustannusten nousussa on ollut myös metallien, öljyn ja sahatavaran maailmanmarkkinahintojen nousu. Ne ovat tärkeitä raaka-aineita rakennustuotteille.Sahatavarasta on jo liikatarjontaa markkinoilla niin USA:ssa, Euroopassa kuin Suomessakin, mikä johtuu mm. omakotirakentamisen hiljentymisestä. Tällä perusteella sahatavaran hinnan odotetaan laskevan nykytasolta. Rakennuskustannusindeksin mukaan hinta onkin laskenut Suomessa elokuusta syyskuuhun. Paluuta vuoden takaisiin lukemiin ei kuitenkaan ole odotettavissa.Omakotitalotonttien kysyntä on edelleen runsasta, ja myös tarjontaa on tullut lisää. Kalliiden tonttien ja rakennustuotteiden hintojen nousun takia omakotirakentamista aikovia on aiempaa vähemmän. Uusien omakotitalojen aloitusmäärä on vähenemässä ehkä hieman nopeammin kuin aiemmin on ennustettu. Asuntolainojen korkojen merkittävä nousu vuosien 2006 ja 2007 aikana on myös tärkeä vaikuttava tekijä.Rakennustuotteiden hinnat eivät palaa lähtötasolle, vaikka niiden nousu pysähtyy ja joidenkin hinta laskee. Kustannuskehitykseen vaikuttaa myös se, että korjausrakentamisen kasvu säilyy voimakkaana ja monissa tuotteissa korjausrakentamisen kysyntä on suurempaa kuin uudisrakentamisen. Rakentajien kannattaa hyödyntää myös talotehtaiden kiristynyttä kilpailutilannetta.Kustannusnousuista huolimatta omakotirakentajan ei kannata tinkiä rakentamisen laadusta ja energiatehokkuudesta. Parempi talo merkitsee käytön taloudellisuutta.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hallinnan luovutus, vanha
Myyjän on luovutettava ostajalle asunnon hallinta ja osakekirja sekä muut asunnon omistus- ja hallintaoikeutta osoittavat asiakirjat sovittuna ajankohta. Jollei muuta osapuolten välillä ole sovittu, asiakirjat luovutetaan asunnon hallinnan luovutuksen yhteydessä. Ellei muuta ole sovittu, myyjä ei ole velvollinen luovuttamaan asunnon hallintaa ennen kuin kauppahinta on suoritettuAsunnosta aiheutuvista kustannuksista, kuten esim. vastikkeista, hoito-, ylläpito tai parannuskustannuksista sekä asuntoon kohdistuvista julkisoikeudellisista maksuista vastaa myyjä siihen saakka, kunnes luovutus on tapahtunut. Mikäli luovutus viivästyy ostajasta johtuvasta syystä, vastaa ostaja edellä mainituista kuluista siitä lukien, jolloin luovutuksen sopimuksen mukaan olisi pitänyt tapahtua.Vaaranvastuu säilyy myyjällä pääsääntöisesti siihen saakka, jolloin hallinnan luovutus ostajalle tapahtuu. Mikäli hallinnanluovutus tapahtuu myöhemmin kuin on sovittu ostajasta johtuvasta syystä, siirtyy vaaranvastuu ostajalle siitä lähtien, kun hallinnan luovutuksen olisi pitänyt tapahtua. Ostaja on velvollinen suorittamaan kauppahinnan, mikäli hänellä on vaaranvastuu ja esim. asunto tuhoutuu tai vahingoittuu eikä voida katsoa, että vahinko olisi tapahtunut myyjästä johtuvasta syystä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton