• Etusivu
  • LVI

Kaukolämmönjakokeskus – milloin tulee vaihto eteen ja mitä huomioida vaihtoa harkittaessa?

Kaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Julkaistu 29.01.2024Päivitetty 07.02.2024
Taajama

Laitteet, kuten kaukolämmönjakokeskuskin, tulee jossain vaiheessa tiensä päähän. Mutta mistä tietää milloin kaukolämmönjakokeskus tulee vaihtaa ja mitkä ovat ensimmäiset merkit vaihtoajan lähestymisestä? Mitä on hyvä huomioida uutta valittaessa? Kannattaako nykyisen lämmönjakokeskuksen vaihto uuteen, vaikka vaihtoaika ei olisikaan umpeutumassa?

Kaukolämmönjakokeskuksen vaihto edessä, kun käyttöikä lähenee loppuaan ja osat alkavat hajota

Pientaloissa kaukolämmönjakokeskusten käyttöikä on noin 20-25 vuotta. Jotkin keskukset voivat saavuttaa jopa yli 30-vuoden iän, mutta yleisellä tasolla 20-25 vuotta on tekninen käyttöikä, jonka jälkeen on syytä alkaa harkitsemaan keskuksen uusimista.

Laitteen hajoaminen ei katso aikaa tai ulkolämpötiloja. Uusintaa kannattaa harkita ennen kuin laite antaa periksi yllättäen. Kun keskus esimerkiksi hajoaa kovilla pakkasilla, asunto voi kylmetä todella nopeasti, eikä uutta keskusta välttämättä saada asennettua samana päivänä, asennusliikkeiden kiireaikaan välttämättä edes samana viikkona. Kaukolämmönjakokeskus on syytä uusia ennen kuin se todella on tullut tiensä päähän.

Tyypillisesti kaukolämmönjakokeskuksessa ilmaantuu vikaa ensin käyttöveden säätöventtiilien toimilaitteeseen, sitten pumppuihin, säätimeen ja lopuksi siirtimeen. Ensimmäisiä oireita huomataan usein juuri käyttöveden lämmityksessä.

Koko keskuksen uusimista kannattaa alkaa miettimään siinä vaiheessa, kun käyttöikä alkaa olemaan lähempänä 20 vuotta ja jokin komponentti rikkoutuu. On hyvä huomioida, että pala palalta korjaaminen ja teknisen iän loppupäässä olevan tuotteen tekohengittäminen voi olla lopulta kalliimpaa kuin kerralla uusitun keskuksen hankinta.

Kaukolämmönjakokeskuksen vaihdossa kannattaa huomioida erityisesti energiatehokkuus, käyttöliittymä ja etävalvonnan mahdollisuus

Tämän päivän kaukolämpökeskuksen tulisi olla matalakaukolämpöverkkoon eli 90C-asteiseen kaukolämpöveteen sopiva, jotta se on yhteensopiva paikallisen energialaitoksen siirtyessä matalalämpöiseen kaukolämpöön.

Uuden kaukolämmönjakokeskuksen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat energiatehokkuus, helppo käyttöliittymä ja keskuksen mahdollisuus lämmönjakokeskuksen toiminnan etävalvontaan.

Tämän päivän kaukolämpökeskukset ovat energiatehokkaampia sekä fyysisesti kooltaan kompaktimpia entisiin verrattuna. Lisäksi keskukset ovat koteloituna sekä eristettyinä milteipä äänettömiä ja näin ollen asennettavissa vaikkapa kodinhoitohuoneeseen.

Uudenlainen kaukolämmönjakokeskus tämän päivän ja tulevaisuuden tarpeisiin

Edellisessä kappaleessa mainittuja ominaisuuksia edustaa kaukolämmönjakokeskus Cetetherm Pioneer.

Tärkeimpiä käyttöominaisuuksia Pioneerissa on täysin uudenlainen automaattinen lämpötilansäätö sekä lämmölle että lämpimälle käyttövedelle. Lämpöä säädetään automaattisesti ulkolämpötilan ja/tai toivotun sisälämpötilan suhteen.

Uudentyyppisellä käyttöveden säätöratkaisulla saavutetaan vakaa ja nopea lämpimän veden säätö sekä erittäin matala paluulämpötila. Laitteen käyttöveden säätötulos ja nopeus ovat parasta laatua eri paine- ja lämpötilatasoilla, joita on mitattu Cetethermin laboratoriotesteissä. Kehitystyössä on hyödynnetty muun muassa NIBE lämpöpumpuissa käytettyä anturi- ja ohjausteknologiaa.

Käyttövesi lämmitetään erillisessä lämmönsiirtimessä, mikä takaa sen, että lämpimän veden laatu on sama kuin sisään tulevan kylmän veden. Haponkestävästä teräksestä valmistetuissa lämmönsiirtimistä lämpö siirtyy kaukolämpöverkon veden ja kiinteistön oman veden pysyessä täysin erillään.

Laitteen käyttöikää lisää ohjelmiston päivitysmahdollisuus, kun uusia toimintoja ja lisävarusteita tulee saataville. Laitetta on myös mahdollista valvoa älypuhelimen myUplink-sovelluksella, kun laite on liitetty wifin kautta verkkoon.

Keskus on tyylikäs, kompakti, hyvin hiljainen ja näin ollen sopii vaikka kodinhoitohuoneeseen. Asennuksen helpottamiseksi ja asennusajan säästämiseksi on saatavissa asennuskisko sulkuventtiileillä.

Cetetherm Pioneer vaatii lisäksi vain vähän hoitoa tai kunnossapitoa ja sillä on pitkä käyttöikä.

<p data-block-key="zmx7e">Cetetherm Pioneer</p>
Cetetherm Pioneer
© Cetetherm
Info

Info

Cetetherm Pioneer kaukolämmönjakokeskus lyhyesti

  • Asuntoihin ja omakotitaloihin, jotka ovat liitetty paikalliseen lämpöverkkoon tai kaukolämpöverkkoon
  • Täydellinen ja asennusvalmis kaukolämmönjakokeskus lämmitykseen ja käyttöveden lämmitykseen
  • Mahdollisuus etävalvontaan älypuhelinsovelluksella
  • Ohjelmiston päivitys lisää laitteen pitkäkestoisuutta, kun uusia toimintoja ja lisävarusteita tulee saataville.

Haluan lisätietoa NIBE lämpöpumpuista

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
LVI
asuminen
kaukolämpö
käyttövesi
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20132_33899.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinulle parhaiten?
Se riippuu luonnollisesti useista eri tekijöistä: kuinka suuri talosi on, missä päin maata se sijaitsee, rakennatko uutta, vaihdatko vanhan kattilan vai säilytätkö sen, jne. Tästä näet hieman yksinkertaistettuna, mikä täyttää parhaiten sinun tarpeesi. Tarkempia neuvoja ja ehdotuksia saat lähimmältä NIBE-jälleenmyyjältä.
Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Lämmintä vettä vain hana avaamalla - luksusta
Lämmin suihku tai rentouttava kylpy ovat arkipäivän ylellisyyttä, joita olemme tottuneet pitämään itsestään selvyytenä – kunnes ne jostain syystä eivät toimikaan. Haluamme lämminvesivaraajan, joka tekee vain tehtävänsä, jotta lämmintä vettä on riittävästi talouden kaikkiin tarpeisiin. lämminvesivaraajan on toimittava vuosia, riippumatta veden laadusta. Lisäksi sen tulee olla tyylikäs, edullinen ja helposti asennettava.Lämminvesivaraajan on toimittava vuosia, riippumatta veden laadusta. Lisäksi sen tulee olla tyylikäs, edullinen ja helposti asennettava.
S1255 sisään
Poistoilmalämpöpumppu NIBE F470 - Uuden sukupolven lämpöpumppu
NIBE F470NIBE F470 on poistoilmalämpöpumppu, joka liitetään vesikiertoiseen patteri- tai lattialämmitysjärjestelmään. Yksikkö lämmittää myös tuloilman. Se sopii siis taloihin, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä ja mekaaninen ilmanvaihtojärjestelmä. Siinä on valmiudet erilaisten tuotteiden ja lisävarusteiden, esim. vedenlämmittimen ja muiden lämmitysjärjestelmien liittämiseen.NIBE F470 on varustettu ohjausyksiköllä, joka pitää sisälämpötilan kustannustehokkaasti ja luotettavasti halutulla tasolla. Tilatiedot, toiminta-aika ja lämpöpumpun lämpötilat näytetään suurella ja selkeällä näytöllä. Tämän ansiosta ei tarvita ulkoisia lämpömittareita.Lue lisää poistoilmalämpöpumpusta
20229_79494.jpg
Säästöä sähkönkulutukseen - näillä vinkeillä onnistut
Kun sähkön hinta nousee, kasvavat myös asumiskustannukset. Sähkösopimuksella on merkittävä vaikutus energialaskun suuruuteen, mutta omia kulutustottumuksia muokkaamallakin laskun pienentäminen on mahdollista.
Vaillant Ruotsi referenssi
Vaihto öljylämmityksestä ilmavesilämpöpumppuun toi yllättävät edut lämmityskustannusten puolittumisen lisäksi
Veljeksien perinnöksi saamassa vanhassa talossa oli edessä lämmitysjärjestelmän päivitys vanhasta öljylämmityksestä moderniksi ilmavesilämmitysjärjestelmäksi. Saneerauksessa oli energiakustannuksien säästön lisäksi monta muutakin yllättävää etua vanhaan lämmitysjärjestelmään verrattuna.
Henkilö punaisessa talvitakissa
Mikä on hybridijärjestelmä? Entä mitä tulee huomioida kaukolämmön siirtymisessä matalalämpöön?
Kaukolämpö siirtyy asteittain matalalämpöön, eli 115 asteesta 90 asteeseen. Mitä matalalämpöön siirtyminen tarkoittaa kaukolämmössä oleville taloyhtiöille? Muutos on hyvä huomioida silloin, kun kaukolämmönjakokeskuksen uusinta on edessä. Uusia lämmitysjärjestelmiä harkittaessa on myös hyvä miettiä kaukolämmön ohessa lämpöpumppujen eli hybridijärjestelmien hyödyntämistä. Lisää hybridijärjestelmien hyödyntämisestä ja kaukolämmön matalalämpöön siirtymisessä tässä artikkelissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton