Onko teräshormi turvallinen valinta?
Miten toimin oikein?
Erilaisten hormien materiaaleista, niiden toimivuudesta ja asennuksesta riittää keskusteltavaa. Eteenkin teräshormit ovat nousseet esille. Liikkeellä on väärää tietoa, myyttejä ja kertomuksia epäonnistumisista. Artikkeliin on kerätty muutamia päivän polttavia kysymyksiä teräshormeihin liittyen.
Hormin veto paksun eristekerroksen läpi
Mitä tapahtuu, jos vetää piipun paksun eristekerroksen läpi? Olisiko tällainen ratkaisu jopa rakennevirhe?
- Paksut eristeet eivät saa olla suoraan kosketuksessa hormiin, kertoo Jalotakan Niko Muurinen. Välikatolla, jossa nuo eristeet ovat, tulee sijoittaa lisäeriste ja villakaukalo, jonka vuoksi esim. puhallusvilla ei pääse suoraan kosketukseen hormin kanssa.
Kuvassa alla näkyy teräshormin oikeaoppinen rakenne välikatolla. Lähde: Jalotakka.
Lisääntyivätkö palovaarat EU-säännösten myötä?
On herännyt paljon keskustelua siitä, miten EU säännökset höllensivät hormikäytäntöjä ja aiheuttavat enemmän palovaaroja. Onko väite edes totta?
- Suomessa hormikäytäntöjä ei ole missään tapauksessa höllennetty, vaan niitä on enemmänkin tiukennettu. Suomessa EuroFinns ( ent.VTT ) valvoo kotimaisten hormien valmistusta ja tekee vuosittaiset tarkastukset, joissa varmistetaan, että valmistuksessa käytettävät materiaalit ovat varmasti oikeita ja valmistus suoritetaan kuten on ilmoitettu testien yhteydessä.
Turvallinen teräshormi
Väitetään, että teräshormi on palovaarallisin hormeista, koska se on rakenteeltaan ohuimpia ja lämpö pääsee siirtymään ulkopuolisiin rakenteisiin. Pitääkö väite mielestänne paikkaansa?
- Oikein asennettu teräshormi ei ole palovaarallinen, sanoo Muurinen. Teräshormin suojaeräisyydet on mitoitettu sen mukaan, ettei paloriskiä pääse syntymään. Läpivienti on toki sellainen kohta, jossa lämpöä johtuu eniten, mutta koska siihen tulee asentaa lisäeriste, ei tässäkään kohdassa pääse syntymään minkään asteista paloriskiä.
Pitääkö lattiaa vahvistaa?
Lattiaan on tehty tulisijan kohdalle reilunkokoinen vahvennus, mutta tarvitsevatko valmispiiput vielä jotain muutakin tukirakennetta allensa?
- Piipun osalta ei tarvitse tukirakenteita vahvistaa. Teräshormi on itsessään sen verran kevyt, että vaikka tulisi pidempikin piippu, painoa ei tule liikaa. Takan sijaintia miettiessä huomioon pitäisi ottaa kattotuolien sijainti. Toki jos kattotuolit vaikeuttavat hormin vetämistä suoraan, niin hormiin voidaan aina tehdä myös sivuttaissiirtoja.
Palosuojalevyt ja suojaetäisyydet
Riittääkö kipsi- tai muu palosuojalevy puurakenteiseen rakennukseen, vai pitäisikö tehdä tulisijan ja hormin taakse tiiliseinä?
Muurisen mukaan Tulisijaa valitessa kohteisiin on huomioitava palosuojaetäisyydet. Usein takoissa on suojaetäisyys taakse 3-15 cm. Joissakin takoissa on mahdollista saada erikseen suojaseinä taakse, jolloin suojaetäisyys on 0 cm ja takan voi tarvittaessa myös laittaa kiinni palavaan materiaaliin. Takkaa miettiessä kannattaa olla yhteydessä asiantuntijaan.
Oikean paloluokan valinta
Miten osaan valita oikean paloluokan hormille? Kuka paloluokan valitsee tai tietää, mitä paloluokkaa kuuluu käyttää?
Suomessa on nykyisin jäljellä enää korkein paloluokka T600, kertoo Muurinen. Paloluokan valinta ei enää siis ole ongelmallista vaan sen pitäisi oikeastaan automaattisesti olla aina oikea. Kotimaiset teräshormien valmistajat ovat yleensä luotettava valinta.