• Etusivu
  • Talo

Onko runkotolpparatkaisujen välillä merkittävää eroa?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.01.2014
20115_25991.jpg

Kysymys:

Yleisesti ottaen, onko seuraavien ratkaisujen välillä merkittäviä eroja rakennusteknisessä toimivuudessa (tuulikuormien kesto, tukevuus, lumikuorman kesto.

a) Lyhyet runkotolpat kaikkialla, ja ensimmäinen kattoristikko aivan ulkoreunaan kiinni päädyssä (runkotolpat samanpituisia päädyissä ja sivuilla).

b) Pitkät runkotolpat päädyssä porrastettuna kattoristikon yläpaarteen nousun mukaan, kattoristikko heti runkotolppiin kiinni.

Lyhyt tolppainen pääty sopisi pienellä porukalla tehtävään asennukseen. Lisäksi runkotolpat voi varastoida vaikka pakettiauton perälle, säältä suojaan asentamishetkeen asti. Tosinaan myös tuntuu, että pidempi päätytolppa ottaa herkemmin "tuulta purjeisiinsa".

Vastaus:

Molempia ratkaisuja käytetään riippuen rakennesuunnittelijan mieltymyksistä. Rakenteellisena ratkaisuna molemmat tavat ovat käyttökelpoisia ja esimerkiksi lämpöeristys onnistuu samalla tavalla molemmissa. Tietenkin pitkän tolpan asennus on hankalaa ja tuuli ottaa siihen kiinni. Ensimmäisen ristikon asennus on helppoa, kun se pysyy pystyssä. Lyhyellä tolpalla ristikon pystyttämiseen tarvitaan enemmän tukemista. Tässä on varmaankin syy, miksi kirvesmies haluaa tehdä päädyn pitkillä tolpilla.

Tutustu lisää talopaketteihin sekä runkoratkaisuihin tästä.

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Keskustelupalsta

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20232_80822.jpg
Parhaan pientalotontin valinta arkkitehdin ohjeilla
Rakentaminen on suuri projekti, joka alkaa tontin valinnasta. Tontin valinta on kriittinen vaihe, joka määrittää monia tulevia päätöksiä, kuten talon suunnittelun, rakennusmateriaalien valinnan ja jopa elämäntavan. Miten arkkitehti voi auttaa sinua oikean tontin valinnassa?Arkkitehdin asiantuntemus ja kokemus voivat olla korvaamattomia tontin valinnassa. He ymmärtävät, kuinka maaston muodot, valon suunta, näkymät ja muut tekijät vaikuttavat lopulliseen rakennukseen. Arkkitehti voi myös auttaa sinua ymmärtämään kaavoitusmääräykset, ympäristövaikutukset ja muut tekniset seikat, jotka voivat vaikuttaa tontin valintaan.Doventus Oy:n arkkitehti SAFA Tero Seppänen opastaa sinut läpi prosessin ja antaa vinkkejä siitä, kuinka tehdä parhaat mahdolliset päätökset tonttikauppojen osalta.
20234_81535.jpg
Mitä tulee huomioida katolla ennen aurinkopaneelien asennusta?
Aurinkopaneeleja asennetaan nyt kiinteistöjen katoille kiihtyvällä tahdilla. Ennen paneelihankintaan ryhtymistä on hyvä varmistaa muutama tärkeä asia. Muistilistan avulla voit varmistaa, että kattosi sopii paneeleille ja että jatkossa vältyt ylimääräisiltä kustannuksilta.
Sauna
Huomioi sauna ilmanvaihtoremontissa
Toimiva ilmanvaihto on tärkeässä roolissa sekä talon että sen asukkaiden hyvinvoinnin kannalta. Parhaimmillaan ilmanvaihdon olemassaoloa ei juuri edes huomaa.Ilmanvaihdon kenties tärkein tehtävä on kosteudenpoisto. Erityisesti talon kannalta tämä on tärkeää, mutta myös sisäilman laadun vuoksi. Nykyisin ilmanvaihto on myös tärkeä osa rakennuksen energiatehokkuutta.Saunan ilmanvaihto täytyy tyypillisesti toteuttaa eri tavalla kuin muiden huoneiden tai löylyt kärsivät lopputuloksesta. Hyvä ilmanvaihto on onnistuneen saunomiskokemuksen kulmakiviä. Pesuhuoneessa ja saunassa käsitellään yleensä myös eniten vettä. Siksi niiden ilmanvaihto on suunniteltava ja rakennettava erittäin huolellisesti, jotta ylimääräinen kosteus saadaan myös hallitusti pois.
20117_27127.jpg
Bostadsmässan i Karleby
Hav, båtliv, tomter med egen strand samt sju strandbastur, förutom det exceptionella runda området återspeglar i korthet Bostadsmässan i Karleby som har öppnats för allmänheten fredagen den 15.7. På området finns åtta tomter med egen strand och två med strandrätt.Temat för Finlands största avgiftsbelagda sommarevenemang, som ordnas för 42:a gången, är "Hem i olika storlekar – för människor i olika livsskeden". Sammanlagt 40 hem presenteras, från små våningshusbostäder till villor med egen strand.- Den speciella formen och havsnärheten gör att området är exceptionellt i jämförelse med Österbotten och ganska ovanligt i också i det övriga Finland.
200912_19715.jpg
Tee Se Itse -joululahja
Suomalainen sotilas vastasi kuulemma sodassa kymmentä ärrä-sotilasta, kuten aihetta käsittelevässä kirjassa ja elokuvassa on kerrottu. Vanha käsityötaitokin on tallella ja voimissaan ja yksi raavas mies pärjää kyllä siinä, missä kymmenen kiinalaistyttöä – tai oliko se päinvastoin? Joka tapauksessa teollinen tuotanto on nykyisin sutta ja sekundaa, sen jälkeen kun se Suomesta ulkoistettiin.
1874_629265302_2011111112018.jpg
"Kaupungin oikealle laidalle"
… voisi perheen äiti todeta. Äidin unelmana oli palata lapsuuden maisemiin. Kun vielä sopiva tonttikin löytyi, paluu äidin lapsuuden kaupunginosaan on kohta totta. Tulevan kodin paikka on lähellä koulua, päiväkotia sekä isovanhempia. Lisäksi matka keskustaan, lähikauppaan ja vanhempien työpaikoille on lyhyt.Perheellä on asunut kaksikerrosratkaisutalossa ja todennut sen heille sopimattomaksi. Siispä lähdettiin liikkeelle yksikerrosratkaisusta. Sen on todettu olevan käytännön kannalta parempi mm. siivouksen ja talon toimivuuden kannalta. Lisäksi perheen aikuiset totesivat portaiden vievän pinta-alaa molemmista kerroksista.Kastelli-talomalliston talo valikoitui kokemuksen kautta. Aiemmin oli rakennutettu Kastelli-talo. Talo oli muuten toimiva, kerroksia vaan oli liikaa. Talopaketin tilaus, toimitus ja pystytys sujuivat ongelmitta; kun kerran kaikki toimi, miksi vaihtaa riskien pelossa toiseen talotoimittajaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton