• Etusivu
  • LVI

Onko kotona huono sisäilma? Ongelma on usein helposti ratkaistavissa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Päivitetty 31.01.2022
202011_67453.jpg

Ilmanvaihtokoneen suodattimet tulisi vaihtaa säännöllisesti, vähintään 2-3 kertaa vuodessa.

Tekeekö kotona mieli avata usein ikkunaa? Tunkkainen sisäilma on ikävä ongelma, jonka syy löytyy monesti ilmanvaihtokoneen tai raitisilmaventtiilien tukossa olevista suodattimista. Tukkoon mennyt suodatin ei päästä raitista ilmaa kunnolla läpi ja aiheuttaa siten kotiin huonon sisäilman.

Vaikka tuulettaminen houkuttaisi, kannattaa muistaa, että avoimen ikkunan kautta sisälle voi päästä hyvinkin paljon epäterveellisiä pienhiukkasia. Parempi keino sisäilman raikastamiseen onkin suodattimien vaihto 2−3 kertaa vuodessa, tarvittaessa jopa useammin. Paras aika raitisilmasuodattimien vaihtoon on heti siitepölykauden jälkeen.

Ovatko säädöt pielessä?

Toinen syy huonoon sisäilmaan voi olla riittämätön tai väärin säädetty ilmanvaihto. Jos ilmaa virtaa sisään vähemmän kuin sitä puhalletaan ulos, seurauksena on sisätilojen alipaine, joka imee korvausilmaa vääristä paikoista, kuten listojen ja kynnysten alta sekä talon rakenteista.

Jos taas tuloilmaa virtaa huoneisiin enemmän kuin sitä puhalletaan ulos, seuraa ylipaine. Tämä voi pitemmällä aikavälillä johtaa kosteusvaurioihin, kun paine työntää kosteaa sisäilmaa kohti rakenteita. Oikein säädetyllä ja tasapainotetulla ilmanvaihdolla vältetään molemmat ongelmat, kun rakennuksen sisällä on lievä alipaine.

20205_65026.jpg

Ilmanvaihtokoneiden ominaisuuksiin kannattaa perehtyä huolella

Ilmanvaihtokoneen valinnassa on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen, sillä erilaisia malleja on markkinoilla runsaasti. Huomiota kannattaa kiinnittää muun muassa laitteen tehokkuuteen, äänitasoon ja helppoon käytettävyyteen. Helppokäyttöisyyteen kuuluu niin suodatintenvaihdon kuin ohjauksenkin vaivattomuus. Erityisesti saneerauskohteissa vastaan voivat tulla myös tilan asettamat rajoitukset, jolloin laitteelta vaaditaan ns. moduulimittaa, eli 60 x 60 cm:n ulkomittoja.

LTO eli lämmön talteenotto on ilmanvaihtokoneissa nykyään lähes vakiovaruste.

Esimerkiksi NIBE Alto -malliston ilmanvaihtokoneet täyttävät edellä mainitut kriteerit. Lisäksi malleista löytyy automaattinen tehostettu yötuuletus kesähelteisiin ja yhdessä kosteusanturin kanssa ilmankosteuden huomioiva ilmanvaihto. Kun NIBE Alto Smart IV -koneen liittää S-sarjan maalämpö- tai ilma-vesilämpöpumppuun, myös kodin ilmanvaihtoa voi valvoa ja hallita kätevästi lämpöpumpun näytöltä tai vaikka puhelimesta myUplinkin avulla.

Ilmanvaihto, lämmitys ja lämmin käyttövesi yhdellä laitteella

Etenkin uudisrakennukseen kannattaa miettiä ilmanvaihdon, sisätilojen lämmityksen ja lämpimän käyttöveden tuotannon yhdistämistä yhteen laitteeseen, poistoilmalämpöpumppuun. Tällöin yhdestä näytöstä pystyy ohjaamaan kätevästi kaikkia osa-alueita.

Poistoilmalämpöpumpun automatiikkaan voi myös yhdistää lisää ominaisuuksia. Esimerkiksi NIBE-poistoilmalämpöpumpussa on vakiona NIBE Uplink -etähallintapalvelu, jolla voi ohjata koko järjestelmää milloin ja missä vain, sekä automaattinen yötuuletus kesän helteitä helpottamaan. Lisäksi siihen voi liittää aurinkosähkön tuotannon tai ottaa käyttöön pörssisähköohjauksen.

Joskus tulee tarve tehostaa ilmanvaihtoa tilapäisesti kodin jossain osassa, esimerkiksi kodinhoitohuoneessa tai suihkutilassa. Tämäkin onnistuu NIBEn poistoilmalämpöpumpulla, kun tilaan laitetaan kosteusanturi, joka ohjaa ilmanvaihtoa annettujen arvojen puitteissa ja ottaa samalla huomioon koko kodin ilmanvaihdon tasapainon.

20203_63243.jpg

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20132_33899.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinulle parhaiten?
Se riippuu luonnollisesti useista eri tekijöistä: kuinka suuri talosi on, missä päin maata se sijaitsee, rakennatko uutta, vaihdatko vanhan kattilan vai säilytätkö sen, jne. Tästä näet hieman yksinkertaistettuna, mikä täyttää parhaiten sinun tarpeesi. Tarkempia neuvoja ja ehdotuksia saat lähimmältä NIBE-jälleenmyyjältä.
Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Lämmintä vettä vain hana avaamalla - luksusta
Lämmin suihku tai rentouttava kylpy ovat arkipäivän ylellisyyttä, joita olemme tottuneet pitämään itsestään selvyytenä – kunnes ne jostain syystä eivät toimikaan. Haluamme lämminvesivaraajan, joka tekee vain tehtävänsä, jotta lämmintä vettä on riittävästi talouden kaikkiin tarpeisiin. lämminvesivaraajan on toimittava vuosia, riippumatta veden laadusta. Lisäksi sen tulee olla tyylikäs, edullinen ja helposti asennettava.Lämminvesivaraajan on toimittava vuosia, riippumatta veden laadusta. Lisäksi sen tulee olla tyylikäs, edullinen ja helposti asennettava.
S1255 sisään
Poistoilmalämpöpumppu NIBE F470 - Uuden sukupolven lämpöpumppu
NIBE F470NIBE F470 on poistoilmalämpöpumppu, joka liitetään vesikiertoiseen patteri- tai lattialämmitysjärjestelmään. Yksikkö lämmittää myös tuloilman. Se sopii siis taloihin, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä ja mekaaninen ilmanvaihtojärjestelmä. Siinä on valmiudet erilaisten tuotteiden ja lisävarusteiden, esim. vedenlämmittimen ja muiden lämmitysjärjestelmien liittämiseen.NIBE F470 on varustettu ohjausyksiköllä, joka pitää sisälämpötilan kustannustehokkaasti ja luotettavasti halutulla tasolla. Tilatiedot, toiminta-aika ja lämpöpumpun lämpötilat näytetään suurella ja selkeällä näytöllä. Tämän ansiosta ei tarvita ulkoisia lämpömittareita.Lue lisää poistoilmalämpöpumpusta
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton