Onko kotona huono sisäilma? Ongelma on usein helposti ratkaistavissa
Ilmanvaihtokoneen suodattimet tulisi vaihtaa säännöllisesti, vähintään 2-3 kertaa vuodessa.
Tekeekö kotona mieli avata usein ikkunaa? Tunkkainen sisäilma on ikävä ongelma, jonka syy löytyy monesti ilmanvaihtokoneen tai raitisilmaventtiilien tukossa olevista suodattimista. Tukkoon mennyt suodatin ei päästä raitista ilmaa kunnolla läpi ja aiheuttaa siten kotiin huonon sisäilman.
Vaikka tuulettaminen houkuttaisi, kannattaa muistaa, että avoimen ikkunan kautta sisälle voi päästä hyvinkin paljon epäterveellisiä pienhiukkasia. Parempi keino sisäilman raikastamiseen onkin suodattimien vaihto 2−3 kertaa vuodessa, tarvittaessa jopa useammin. Paras aika raitisilmasuodattimien vaihtoon on heti siitepölykauden jälkeen.
Ovatko säädöt pielessä?
Toinen syy huonoon sisäilmaan voi olla riittämätön tai väärin säädetty ilmanvaihto. Jos ilmaa virtaa sisään vähemmän kuin sitä puhalletaan ulos, seurauksena on sisätilojen alipaine, joka imee korvausilmaa vääristä paikoista, kuten listojen ja kynnysten alta sekä talon rakenteista.
Jos taas tuloilmaa virtaa huoneisiin enemmän kuin sitä puhalletaan ulos, seuraa ylipaine. Tämä voi pitemmällä aikavälillä johtaa kosteusvaurioihin, kun paine työntää kosteaa sisäilmaa kohti rakenteita. Oikein säädetyllä ja tasapainotetulla ilmanvaihdolla vältetään molemmat ongelmat, kun rakennuksen sisällä on lievä alipaine.
Ilmanvaihtokoneiden ominaisuuksiin kannattaa perehtyä huolella
Ilmanvaihtokoneen valinnassa on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen, sillä erilaisia malleja on markkinoilla runsaasti. Huomiota kannattaa kiinnittää muun muassa laitteen tehokkuuteen, äänitasoon ja helppoon käytettävyyteen. Helppokäyttöisyyteen kuuluu niin suodatintenvaihdon kuin ohjauksenkin vaivattomuus. Erityisesti saneerauskohteissa vastaan voivat tulla myös tilan asettamat rajoitukset, jolloin laitteelta vaaditaan ns. moduulimittaa, eli 60 x 60 cm:n ulkomittoja.
LTO eli lämmön talteenotto on ilmanvaihtokoneissa nykyään lähes vakiovaruste.
Esimerkiksi NIBE Alto -malliston ilmanvaihtokoneet täyttävät edellä mainitut kriteerit. Lisäksi malleista löytyy automaattinen tehostettu yötuuletus kesähelteisiin ja yhdessä kosteusanturin kanssa ilmankosteuden huomioiva ilmanvaihto. Kun NIBE Alto Smart IV -koneen liittää S-sarjan maalämpö- tai ilma-vesilämpöpumppuun, myös kodin ilmanvaihtoa voi valvoa ja hallita kätevästi lämpöpumpun näytöltä tai vaikka puhelimesta myUplinkin avulla.
Ilmanvaihto, lämmitys ja lämmin käyttövesi yhdellä laitteella
Etenkin uudisrakennukseen kannattaa miettiä ilmanvaihdon, sisätilojen lämmityksen ja lämpimän käyttöveden tuotannon yhdistämistä yhteen laitteeseen, poistoilmalämpöpumppuun. Tällöin yhdestä näytöstä pystyy ohjaamaan kätevästi kaikkia osa-alueita.
Poistoilmalämpöpumpun automatiikkaan voi myös yhdistää lisää ominaisuuksia. Esimerkiksi NIBE-poistoilmalämpöpumpussa on vakiona NIBE Uplink -etähallintapalvelu, jolla voi ohjata koko järjestelmää milloin ja missä vain, sekä automaattinen yötuuletus kesän helteitä helpottamaan. Lisäksi siihen voi liittää aurinkosähkön tuotannon tai ottaa käyttöön pörssisähköohjauksen.
Joskus tulee tarve tehostaa ilmanvaihtoa tilapäisesti kodin jossain osassa, esimerkiksi kodinhoitohuoneessa tai suihkutilassa. Tämäkin onnistuu NIBEn poistoilmalämpöpumpulla, kun tilaan laitetaan kosteusanturi, joka ohjaa ilmanvaihtoa annettujen arvojen puitteissa ja ottaa samalla huomioon koko kodin ilmanvaihdon tasapainon.