• Etusivu
  • Piha

Ongelmapuun kaataminen tontilla: Luvat, turvallisuus ja käytännöt

Mariana Ravonius
Päivitetty 20.02.2025
1920 kaadettu kuusi voi olla yllättävän lahon takia ongelmapuu

Ongelmapuiden kaataminen tontilla vaatii huolellista etukäteistä suunnittelua sekä tietoa siitä, miten puu kaadetaan turvallisesti ilman ympäristön (sivullisten ihmisten, rakennusten, autojen, istutusten jne) vahingoittumista. Aina puuta ei myöskään saa kaataa ihan vain oman tahdon mukaan, vaan siihen pitää muistaa pyytää lupa kunnan viranomaisilta.

Mikä tekee pihapuusta ongelmapuun?

Yksinkertaisesti ilmaistuna ongelmapuu on sellainen, joka on liian pitkä kaadettavaksi paikalleen tai puu, joka kallistaa suuntaan, jonne sitä ei ole tilaa kaataa. Puu myös mahdollisesti olemassaolollaan aiheuttaa riskin tai haitan ympäristölleen tai vieressä olevalle rakennukselle.

Kunto: terveen näköinen puu saattaakin olla laho

Tällaisia riskejä ovat esimerkiksi puun kunto. Iäkäs puu voi vielä näyttää ulkoisesti hyvälle ja terveelle, mutta kaataessa huomaakin sen olleen lähestulkoon täysin laho. Esimerkiksi kuusen tyvilaho ei näy ulospäin. Myös raita, haapa sekä erityisesti harmaaleppä voivat lahota herkästi sydänpuustaan. Säiden ääri-ilmiöt nostavat esiin taas riskin puiden kaatumisesta omin päin. Kunnon myrskytuulen puhaltaessa kookkaaseen pihapuuhun on tuulipinta-ala melkoinen ja puun oksisto toimii huonolla tuurilla purjeen lailla. Puuskatuulissa erityisesti osittain lahot puut ovat alttiina katkeamiselle ja repeämiselle.

Koko: liian pitkäksi ja kookkaaksi kasvanut puu on vaikea kaataa

Liian suureksi kasvanut puu aiheuttaa ongelmia lähiympäristöönsä. Juuret tunkeutuvat talon perustuksiin sekä salaojiin. Oksat saattavat vaurioittaa julkisivua, räystäitä sekä kattoa. Tällaisen liian suureksi kasvaneen puun kaatamiseen liittyen on ongelmana juuri sen koko. Erityisesti tiiviisti rakennetulla tontilla tai alueella kovin pitkää puuta ei pysty kaatamaan suorana turvallisesti, vaan poisto tulisi tehdä osissa.

Haitta: onko aina syytä kaataa?

Myös mukavuusnäkökulma voi tehdä pihapuusta ongelman. Esimerkiksi aurinkopaneelien yleistyessä, voi pihapuu varjostaa liikaa, tällainen on kuitenkin enemmän luokiteltavissa haitaksi kuin turvallisuusriskiksi. Jos kyse on vain yksittäisistä oksista, kannattaa harkita, riittäisikö vain muutaman oksan oikeaoppinen karsinta koko puun kaatamisen sijaan.

Mitä, tarvitaanko puunkaatolupa?

Kyllä, useimmiten. Erityisesti asemakaava-alueilla puunkaato yleensä vaatii luvan. Monilla kunnilla sekä kaupungeilla on lisäksi kaavamääräyksiä, jotka rajoittavat puiden kaatamista erityisesti kaupunkialueella. Jos puu on suojeltu asemakaavassa, tai se kuuluu kaupungin viheralueisiin, kaataminen ilman lupaa voi johtaa sanktioihin.

Haja-asutusalueella määräykset eivät ole niin tarkkoja, jolloin omalta tontilta saa joissain tapauksissa puun kaataa ilman lupaprosessia – poikkeuksiakin toki on esimerkiksi ranta-alueilla tai suojelualueilla. Suosittelemme tarkistamaan asian ennen toimeen ryhtymistä oman kunnan viranomaiselta, etenkin jos asiasta on epävarma.

Puun kaatamisesta kannattaa hyvissä ajoin tiedustella oman asuinalueensa viranomaiselta, joka tällaisista lupa-asioista huolehtii.

Ongelmapuun sijaitessa omakotitontin sijasta taloyhtiön pihalla, tulee asia ottaa puheeksi isännöitsijän tai taloyhtiön hallituksen kanssa.

Kun puun rungon halkaisija vaikuttaa

Monissa Suomen kunnissa puun saa kaataa ilman erillistä lupaa silloin, kun puun rungon halkaisija on korkeintaan 10 cm tai alle mitattuna metrin korkeudelta maanpinnasta. Puun halkaisijan ollessa korkeintaan 10 cm pidetään sitä usein niin pienenä, ettei sen kaataminen vaadi erillistä lupaa. Huomioi kuitenkin, että raja voi vaihdella kunnittain, joten tarkista oman kuntasi kanta asiaan.

Pidä mielessäsi, että myös muut tekijät vaikuttavat puun kaatamiseen: sijainti, kunto ja ympäristö. Esimerkiksi puu on vaarallisesti kallellaan tai sijaitsee lähellä rakennuksia tai sähkölinjoja sen kaatamiseen voi tarvita lupaa kaikesta huolimatta. Suomessa alle 20 metrin päässä sähkölinjasta olevan puun kaatamiseen tarvitaan sähköyhtiön lupa. Ole yhteydessä paikalliseen sähköyhtiöön, heiltä saa ohjeet työn suorittamiseen tai he suorittavat kaadon itse turvallisesti.

<p data-block-key="6furr">Liian lähelle rakennusta kasvanut puu on syytä poistaa ongelmapuuna</p>
Liian lähelle rakennusta kasvanut puu on syytä poistaa ongelmapuuna

Puunkaato tulee suorittaa aina turvallisuus edellä

Puuta kaadettaessa riskit tulee tietää ja siitä huolimatta varautua yllätyksiin. Erityisiä yllättäjiä ovat jo edelläkin mainitut kookkaat puut tai puun sisältä paljastuva laho sekä rakennuksen tai sähkölinjan läheisyys. Turvallisessa puunkaadossa on kyse kokonaisuuden hallinnasta.

Suosittelemme vahvasti jättämään puiden kaadon ammattilaisten tehtäväksi.

Puun kaataminen

Huomio

Huomio

Ennen kuin kerromme enemmän muutamista puiden kaatotavoista, korostamme, että erityisesti ongelmapuiden kaatoon tulee aina tilata ammattilainen, joka tietää mitä on tekemässä ja miten työn tekee. Huomioithan, että seuraavat esitetyt työtavat edellyttävät ammattilaisten asiantuntemusta. Väärin suoritettuna ne voivat olla hengenvaarallisia ja aiheuttaa omaisuusvahinkoja.

Järjestä sivulliset henkilöt sekä vahingoittuvat tavarat pois vaara-alueelta.

Puun kaatoa ei suositella harjoiteltavan rakennetussa ympäristössä omin päin!

Ensimmäinen ja riskialttein tapa on puuhun kiipeäminen ja rungon katkaiseminen paloina. Tällaisessa kaatotavassa on olemassa suuri riski vahingoille. Putoava puunkappale voi aiheuttaa vahinkoa paitsi ympäristölle sekä ympärillä oleville ihmisille, mutta myös käynnissä olevan moottorisahan käsittely ilmassa ja puun rungon heilahtelu aiheuttavat vaaratilanteita myös itse sahaajalle.

Toinen vaihtoehto on hankkia paikalle nostokori, jonne moottorisahan käyttäjä pääsee turvallisesti työskentelemään valjailla kiinnitettynä. Tässä vaihtoehdossa ongelman aiheuttaa enemmänkin itse puun sijainti – pääseekö nostokorilla sekä puomistolla varustetulla nostolava-autolla kyllin lähelle.

Kolmantena vaihtoehtona ovat niin kutsutut koura-autot, jotka on varustettu sahakouralla. Tällaisen kouran avulla puun saa poistettua hankalastakin paikasta, jos vain auto pääsee kyllin lähelle kohdetta.

Neljäntenä ja ehdottomasti suositeltavimpana vaihtoehtona on tilata paikalle puiden kaatoon erikoistunut ammattilainen, joka hallitsee tilanteen sekä on osannut varautua mahdollisiin yllätyksiin. Lisäksi ammatikseen puita kaatavalla henkilöllä ja yrityksellä on asianmukaiset vakuutukset, jos jotain sattuu varotoimista huolimatta. Puun kaadosta on myös mahdollista saada kotitalousvähennystä työn osuudesta.

Miksi suosittelemme ammattilaista?

  • Koska lahot ja sairaat puut eivät välttämättä näy ulospäin. Lahovikaiset puut voivat käyttäytyä yllätyksellisesti kaadettaessa.
  • Valmiiksi vinoon kasvanut puu voi kaatua eri suuntaan, mihin sen on suunnitellut kaatuvan.
  • Sähkölinjan lähellä puita ei tulisi omin päin kaataa ilmeisestä syystä.
<p data-block-key="solte">Puiden kaatoon ryhtyvällä tulee varusteet olla kunnossa, sillä moottorisaha saa aikaan nopeasti tuhoa.</p>
Puiden kaatoon ryhtyvällä tulee varusteet olla kunnossa, sillä moottorisaha saa aikaan nopeasti tuhoa.

Korvaako vakuutus ongelmapuun aiheuttaman vahingon?

Tässä kohtaa ensisijainen neuvo on konsultoida omaa vakuutusyhtiötä, korvausvastuu riippuu nimittäin useista tekijöistä.

Esimerkiksi hypoteettisessa tapauksessa, jossa pihallasi ollut lahovikainen, mutta terveen näköinen puu kaatuu kovan tuulen voimasta naapurin talon päälle, korvaa pääsääntöisesti naapurin oma kotivakuutus hänen talolleen aiheutuneet vahingot. Kotivakuutukset pitävät sisällään usein myrskyvahinkojen korvaamisen.

Mutta: jos voidaan osoittaa, että puun omistajana olet toiminut huolimattomasti eli olet ollut tietoinen puun viallisuudesta/vaarallisuudesta/lahosta etkä ole toiminut asian eteen, voidaan sinut asettaa osittain tai jopa kokonaan vastuuseen. Tällaisessa tapauksessa naapurin vakuutusyhtiö voi vaatia sinulta korvauksia. On siis hyvin tärkeää erottaa, milloin kyseessä on luonnonilmiö ja milloin laiminlyönti. Jos puu oli selkeästi huonokuntoinen, on tärkeää, että sinulla on todisteita siitä, että olet ryhtynyt toimenpiteisiin sen poistamiseksi tai korjaamiseksi.

Päävastuu korvauksessa on yleensä naapurin vakuutuksella, mutta omasta kotivakuutuksesta voi olla hyötyä erityisesti, jos joudut vastuuseen.

Yllä esitetty skenaario on käsitelty yleisellä tasolla. On tärkeää huomioida, että vakuutusyhtiöiden käytännöt sekä vakuutusehdot vaihtelevat, joten tarkat korvauskysymykset ratkaistaan aina tapauskohtaisesti. Tapahtunut on tärkeää dokumentoida huolellisesti, ottaa valokuvia sekä kerätä todisteita, jotka voivat auttaa vakuutusyhtiötä selvittämään tapahtunutta.

Piha
turvallisuus
puut
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20223_77275.jpg
Väestönsuoja on nyt puhuttu aihe ‒ Kaikille ei ole osoitettu omaa väestönsuojaa
Kiristynyt maailmantilanne ja turvallisuudentunteen muutokset ovat saaneet ihmiset kiinnostumaan väestönsuojelusta ja etenkin väestönsuojista. Monikaan ei edes tiedä, missä sijaitsee lähin väestönsuoja tai minne pitäisi mennä jos hätätilanne tulisi. Vaikka väestönsuojia rakennetaan koko ajan lisää, on rakennettu vuosikymmenten ajan, on kuitenkin aika kiinnittää huomiota myös siihen, missä kunnossa ne ovat ja onko niissä tarpeellinen varustus nykypäivän maksimaaliseen väestön suojelemiseen.
Älä tapa nurmikkoa syksyllä
Piha kuntoon OSA 3/6: Kuinka nurmikkosi voi?
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka kolmannessa osassa pistetään nenä nurmikkoon ja tarkastellaan nurmimattomme kuntoa.
20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.
202111_73600.jpg
Koronapassin käytön laajentaminen rakennusalalle?
Rakennusteollisuus RT vaatii koronapassin käytön laajentamista rakennusalalla, jolla rokotekattavuus on vasta 60 prosenttia.
Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.
20157_43937.jpg
Puulattian saneeraus tasoitteella
Vanha puulattia voidaan haluta vaihtaa toiseksi. Puulattiaa ei tarvitse lähteä purkamaan alta pois - se voidaan tasoittaa suoraksi alustaksi tulevalle pinnoitteelle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton