• Etusivu
  • LVI

Vaihto öljylämmityksestä ilmavesilämpöpumppuun toi yllättävät edut lämmityskustannusten puolittumisen lisäksi

Kaupallinen yhteistyö Vaillant A/S
Julkaistu 14.12.2023Päivitetty 18.12.2023
Vaillant Ruotsi referenssi

© Vaillant A/S

Veljeksien perinnöksi saamassa vanhassa talossa oli edessä lämmitysjärjestelmän päivitys vanhasta öljylämmityksestä moderniksi ilmavesilämmitysjärjestelmäksi. Saneerauksessa oli energiakustannuksien säästön lisäksi monta muutakin yllättävää etua vanhaan lämmitysjärjestelmään verrattuna.

Vanha maatalo saa lisäikää – lämmitysjärjestelmän saneeraus ensimmäisenä

Ruotsalainen Bert-Ove Andersson ja hänen veljensä saivat perintönä vanhempiensa kodin. Lähellä merta sijaitsevaa, vuodelta 1942 peräisin olevaa maatalouskiinteistöä ympäröi pelto ja se on alttiina kostealle ja suolaiselle meriolosuhteille. Olosuhteet olivat siis taloa paljon rasittavat.

Andersson ja hänen veljensä tiesivät, että talo vaatisi paljon työtä, kuten ikkunoiden ja julkisivun päivitystä. Veljeksille oli kuitenkin itsestään selvää aloittaa öljypolttimesta ylläpitokustannuksien vuoksi ja lisäksi järjestelmä oli erittäin vanha järjestelmä.

– Isäni asensi öljypolttimen 70-luvulla. Koimme, että öljylämmitys on sekä kallista että ympäristölle haitallista. Vaihdoimme lämpöpumppuun ja saimme puolitettua energiakustannukset.

Lämmitysjärjestelmän vaihdossa luotto putkimiehen suositukseen

Veljekset ottivat yhteyttä paikalliseen putkiliikkeeseen Träslövs VVS:ssään, joka suositteli Vaillantin lämpöpumppua.

– Teimme päätöksen nopeasti ja koko homma sujui mutkattomasti. Vanha öljy pumpattiin pois säiliöstä ja hävitettiin asianmukaisesti. Lisäksi uudet putket vedettäisiin lämpöpumpulle ulkopuolelta uuteen järjestelmään. Aloitimme kesän alussa ja öljykattilan pois heittämisestä kului viikko uuden järjestelmän käyttöönottoon, kertoo Andersson.

Anderssonin mukaan koko asennus sujui mutkattomasti. Asiaa helpotti myös kesäolosuhteet, jolloin työmiehet pääsivät kulkemaan sisään ja ulos avoimista etuovista.

– Tunsimme putkimiehen. Hän tulee yhdeltä Träslövin maatilalta ja tekee aina hieman ylimääräistä. Sekä hän että kollega ovat erittäin asiantuntevia ja heihin voi luottaa aina, Andersson iloitsee.

Uuden ilmavesilämpöpumppu-lämmitysjärjestelmän yllättävät hyödyt

Lämpöpumppu toi uusia mukavuuksia, joita vanhaa öljykattilaa käytettäessä osannut ajatella. Anderssonin mukaan vanhaa öljykattilaa käytettäessä ääni kuului selvästi taloon, lämpöpumppu taas oli huomattavan hiljainen.

Lisäksi uusi järjestelmä oli todella helppo ylläpitää ja Andersson antaa yhden esimerkin:

– Jos ulkona kylmenee, lämpöpumppu säätää lämpöä automaattisesti ja sisätiloissa lämpötila jakautuu nyt paljon tasaisemmin kaikkialle taloon. Aiemmin piti rynnätä alas kellariin ja käynnistää öljykattila pakkasten tullessa, Andersson kertoo.

Anderssonin mukaan huolto ja ylläpito osoittautui luotettavaksi tositestissä, kun salaman isku sekoitti sekä TV:n, hälyttimen että lämpöpumpun tuulettimet. Paikalle kutsuttiin Vaillantin teknikko, joka saapui nopeasti ja ratkaisi koko ongelman.

Vaillant Ruotsi referenssi
© Vaillant A/S

Mitä seuraavaksi vuorossa talon saneerauksessa?

Veljeksillä on edessään seuraavaksi vanhaa taloa saneerattaessa ulkoseinien lisäeristys. Anderssonin mukaan tarvitaan myös uusia ikkunoita, mutta pian vain 100 metrin päähän talosta rakennetaan uusi junarata, mistä johtuen veljekset ovat päättäneet odottaa.

– Jos syntyy melua, Ruotsin Liikennevirasto vastaa äänieristetyistä ikkunoista, joten meidän on odotettava vähän kauemmin, Andersson sanoo.

Yhteenvetona Andersson on erittäin tyytyväinen investoidessa Vaillantin ilmavesilämpöpumppuun.

– Olemme leikanneet energiakustannuksiamme, meillä on tasaisempi lämpö koko talossa ja on mukavaa, kun ei tarvitse miettiä lämpötilan säätämistä sään mukaan. Järjestelmä huolehtii itsestään, Andersson iloitsee.
Info

Info

Onnistunut lämmityssaneeraus aroTHERM plus -ilmavesilämpöpumpulla

  • Talon omistaja: Bert-Ove Andersson ja hänen veljensä
  • Asunto: Talo 144 neliömetriä (+ kellari 100 m2) Ruotsissa, Varbergin laitamilla länsirannikolla
  • Aiempi energiaratkaisu: Vanha öljykattila
  • Ongelmat: Öljyn hinnan nousu, öljy haitallista ympäristölle, epätasainen lämpö talossa
  • Ratkaisu: ilmavesilämpöpumppu aroTHERM Plus VWL 125/6 A
  • Tulos: Tasainen lämpö koko talossa ja puolittuneet energiakustannukset
Vaillant A/S
LVI
asuminen
ilmavesilämpöpumppu
kustannukset
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20211_68248.jpg
Miten valita oikein markkinoilla olevista lukuisista lämpöpumpuista?
Oikean lämmitysjärjestelmän valinta on tärkeä päätös, jolla on pitkäaikaiset taloudelliset ja asumismukavuuteen liittyvät vaikutukset. Teknologia ja kehitystyö menevät jatkuvasti eteenpäin, ja markkinoilla olevien erilaisten tuotteiden lukumäärä on korkea. Tämä tarkoittaa, että tavalliselta kuluttajalta vaaditaan huomattava panostus taustatyön tekemiseen ja oman asiantuntemuksen kartuttamiseen, jotta voi olla varma, että valitsee oikean tuotteen.
20212_68464.jpg
Sään vaihdellessa säädä kotisi lämpötilaa suoraan mobiililaitteestasi
Olosuhteet voivat vaihdella ulkona, mutta kotona olosuhteiden halutaan olla vakaat. Hyödynnä siis käyttäjäystävällisen mobiilisovelluksen ohjausta kotisi lämmityksessä ja lämpötilan hallinnassa suoraan mobiililaitteestasi sijainnistasi riippumatta. Etäohjaus mahdollistaa optimaalisen sisäilman lämpötilan jatkuvasti olosuhteista riippumatta.
20212_68727.jpg
Miten voi alentaa sekä lämmityskuluja että ympäristö­kuormitusta?
Vanhan öljylämmitysjärjestelmän vaihtaminen ympäristöystävällisempään ratkaisuun voi säästää suuriakin summia lämmityskuluissa. Samanaikaisesti voi omaan asumiseen liittyvillä ratkaisuilla tukea kestävää kehitystä. Tehokas Vaillantin ilma-vesilämpöpumppu on tässä yhteydessä ihanteellinen korvaaja ympäristölle vahingolliselle ja kalliille öljylämmitykselle.
20229_79494.jpg
Säästöä sähkönkulutukseen - näillä vinkeillä onnistut
Kun sähkön hinta nousee, kasvavat myös asumiskustannukset. Sähkösopimuksella on merkittävä vaikutus energialaskun suuruuteen, mutta omia kulutustottumuksia muokkaamallakin laskun pienentäminen on mahdollista.
201710_50367.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinun taloosi?
Mitoitus kohteen mukaanLämpöpumppu tulee aina mitoittaa huolellisesti kohteen mukaan. Näin varmistetaan, että taloon asennetaan oikean tehoinen lämpöpumppu ja keruupiiri (maalämpö). NIBE käyttää lämpöpumpun mitoituksessa lähtökohtana talon energiantarvetta kylmimpinä päivinä. Silloin lämpöpumppu kattaa noin 70–80 % talon lämmityksen tehontarpeesta ja lähes koko energiatarpeen. Sähkövastusta tarvitaan avuksi vain huippupakkasten aikana. Osatehomitoituksella vältetään kompressorin liian usein tapahtuva käynnistyminen ja saadaan mukavan tasainen sisälämpötila.Tilaa NIBEn lämpöpumppu-esite veloituksetta
20194_57243.jpg
Ota uusiutuvaa energiaa käyttöön - Aloita säästäminen nyt!
Ympäristö on valtava energianlähde. Jopa silloin, kun lämpötila ulkona on alhainen, on maassa ja ilmassa riittävästi lämpöä käytettäväksi lämmitykseen. Lämpöpumput käyttävät tätä energian lähdettä käyttöveden lämmitykseen ja keskuslämmitykseen.Ota uusiutuvaa energiaa käyttöön - Aloita säästäminen nyt!Lämpöpumput toimivat niin tehokkaasti, että sinulla on miellyttävä lämpö 365 päivää vuodessa. Kun niillä on pääsy maassa ja ilmassa olevaan lämpöön, tuottavat ne suuren osan koko lämpöenergiasta sieltä - uudistuvasti ja ilmaiseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton