Ohjeita ja vinkkejä DIY-maalarille
Maalaaminen tuo useimmille mieleen maalipurkin, siveltimen ja telan. Maalaus on kuitenkin paljon muutakin kuin maalin levittämistä. Kunnolla toteutettu, kestävä ja näyttävä maalipinta edellyttää hyvää pohjatyötä ja oikeaa maalausmenetelmää. Maalattavan pinnan tulee olla kuiva, puhdas ja tarkoituksenmukainen. Lisäksi on tärkeä osata valita oikea maali oikeaan paikkaan.
Tutustu ensin maaleihin
Jotta osaisi valita oikean maalin oikeaan paikkaan, on tutustuttava ensin tuotteisiin. Tämä käy parhaiten kun kysyt asiantuntevalta myyjältä neuvoja. Voit myös neuvotella myyjän kanssa parhaista vaihtoehdoista esitteiden, värikarttojen, pakkauksen tekstin ja tuoteselosteen avulla. Tuoteselosteesta saa tarkempaa tietoa tuotteen ominaisuuksista ja soveltuvuudesta erilaisiin käyttökohteisiin sekä yksityiskohtaiset työohjeet ja tietoa tuotteen turvallisesta käytöstä sekä maalarin että ympäristön kannalta.
Info
Pieni maalisanasto
Akrylaattimaali
- Vesiohenteinen maali. Eivät sisällä enää lateksia, vaikka maalista käytetään myös väärin nimitystä "lateksi". Sideaineena käytetty akryyliä tai vinyyliä.
Alkydimaali
- Usein liuotinohenteinen maali. Käytetään myös virheellistä nimitystä "öljymaali". Valmistuksessa käytetty synteettistä alkydihartsia.
- Alkydimaaleja on nykyisin saatavana myös vesiohenteisena.
Lakka
- Aina läpikuultavaa, eikä peitä maalia. Löytyy vesi-ja liuotinohenteisina. Alustan väri (jopa uusi tai vanha puu) vaikuttavat aina lopputulokseen. Voidaan sävyttää.
Kalkkimaali
- Vesiohenteinen maali. Jos etsit aitoa ja hengittävää kalkkimaalia, muista, että suurin osa kaupassa myytävistä kalkkimaaleista sisältää kuitenkin aklylaattia tai PVA:ta. Sopii kalusteiden tuunailuun.
Ensin esikäsittely
Esikäsittelyksi kutsutaan käsiteltävän pinnan puhdistus- ja pohjustustöitä. Maalattavan pinnan pitää olla puhdas ja kuiva, jotta maali saa siihen hyvän tartunnan. Etenkin aiemmin maalattuja pintoja joudutaan usein myös karhentamaan hiekkapaperilla, jotta uusi maali tarttuu siihen riittävän hyvin.
Irtonainen ja lohkeileva maali on kaavittava pois ja pölyt harjattava. Esikäsittelyyn kuuluu tarvittaessa myös pinnan tasoitus, hionta ja hiontapölyn poisto. Maalattavan pinnan tasaisuus ja sileys korostuu etenkin kiiltävillä maaleilla maalattaessa. Valitse aina alustalle ja tarkoitukseen sopiva tasoite.
Maalarin luottotasoite on akryylimassa
Akryylimassa on vesiohenteinen ja helposti suurempaankin koloon levittyvä ja täyttävä tasoite. Sillä korjaat listojen jiirit, naulanreiät, oksanreiät paneelissa tai halkeamat katossa. Akryylimassan käytöstä on huomattava, että se on maalattava päältä jos haluat paikatun kohdan säilyvän valkoisena. Maalamaton akryylimassa kerää likaa ja kellastuu auringon valossa. Akryylimassoja valmistetaan myös ulkokäyttöön.
Vinkit värin valintaan
Kauneus on aina katsojan silmässä ja värin valintaan vaikuttavat luonnollisesti omat ja perheen mieltymykset. Värivalikoima on erittäin laaja, ja sävytyksiä voidaan kaupassa tehdä lähes rajattomasti. Värikartoista on hyvä huomata, että sisätiloissa voit käyttää sekä sisä- että ulkomaalaukseen suunniteltuja värikarttoja.
Jos löydät sopivan sävyn sisälle ulkomaalikartasta, voit sen aivan hyvin toteuttaa. Toisin päin tämä ei onnistu. Ulkomaalisävyt on suunniteltu niin, että ne kestävät UV säteilyä kauemmin haalistumatta kuin sisävärikartan sävyt. Otat siis tietoisen riskin valitessasi sisävärikartasta ulos sopivaa sävyä.
On mahdollista tehdä myös omia sävytyksiä sävytyskoneilla, mutta tähän tarkoitukseen sinun on hyvä löytää kokenut rautakaupanmyyjä, joka osaa neuvoa ja tehdä sävytyksen.
Maalattavan pinnan laajuus kannattaa ottaa huomioon. Myös tilan valaistus vaikuttaa värin kokemiseen. Jotkut värit näyttävät upeilta värikartoissa, mutta voivat suurina pintoina ja pienissä sisätiloissa olla turhankin rajuja. Toisaalta taas hyvin usein tulee valittua aivan liian vaalea sävy, joka ei palvele omaa sisustustasi millään tavalla. Tämän vuoksi kannattaakin tehdä koemaalaus mahdollisuuksien mukaan. Nykyään on saatavilla pieniä 0,255 litran maalipurkkeja juuri tätä tarkoitusta varten.
Ehkä tunnetuin sisustamisessa käytetty värikikka on 60–30–10-sääntö. Siinä värien käyttö jaetaan prosenttiosuuksiin: 60 % pääväriä, 30 % toissijaista väriä ja 10 % aksenttiväriä. Pääväriä käytetään seinissä, lattiassa (matot), huonekaluissa ja verhoissa. Pintojen ei tarvitse olla yksivärisiä, mutta kokonaisuuden päävärinä on sama valittu sävy.
Toissijainen väri ei kilpaile valitun päävärin kanssa vaan tuo siihen syvyyttä. Yleensä väriksi valitaan pääväriä tummempi sävy neutraalista paletista. Kolmantena tulee aksenttiväri, jota käytetään säästeliäästi. Aksenttiväreillä saadaan katse kohdistettua haluttuihin elementteihin ja luotua mukavaa jännitystä sisustukseen.
Ohentaminen
Maalausohjeissa mainitaan maalin ohenne – useimmiten vesi tai lakkabensiini. Alkydimaaleissa ja muissa liuotepitoisissa tuotteissa suositellaan ohentamaan maalia ensimmäisellä maalauskerralla. Tarkista purkin kyljestä, mitä ohennetta pitää käyttää ja kuinka paljon. Akrylaattimaalien ohentamista ei yleisesti suositella. Ohennettaessa maali menettää peittävyyttään. Ohentamista käytetään yleensä vain pohjamaalukseen. Vanhan maalin päälle maalattaessa, ei tule maalia ohentaa. Muista, että liika ohentaminen tekee maalista valuvaa ja roiskuvaa. Jos jostain syystä haluat ohentaa vesiohenteista maalia ensimmäistä levityskertaa varten, lisää ohennetta korkeintaan 5–10 %.
Maalin menekki
Tieto maalin riittoisuudesta löytyy maalipurkin etiketistä, jossa se on ilmoitettu neliöinä (m²). Laske maalattava alue (esimerkiksi pituus x korkeus) ja jaa saatu neliömäärä maalin riittoisuudella. Muista ottaa huomioon tarvittavien sivelykertojen määrä. Pintamaalauskertoja tarvitaan useimmiten kaksi pinnan imukyvystä sekä vanhan ja uuden maalin värierosta riippuen. Maalin menekin laskennassa voi apuna käyttää myös menekkilaskuria.
Maalausvälineiden puhdistus
Pese vesiohenteisten tuotteiden käsittelyyn käytetyt telat ja siveltimet käytön jälkeen saippualla ja vedellä. Väliaikaisesti, esimerkiksi ruokailutauon ajan ja yön yli, voit säilyttää niitä tiiviissä muovipussissa kauttaaltaan maalilla kasteltuna.
Säilytä alkydilakan, -maalin ja puunsuojan levitykseen käytetyt työvälineet työvaiheiden välisenä aikana vesipurkissa niin, etteivät ne kosketa purkin pohjaa. Kuivaa työvälineet hyvin ennen maalauksen aloittamista hankaamalla esimerkiksi puhtaaseen paperiin tai pahviin. Työn valmistuttua pese nämä työvälineet ensin lakkabensiinillä ja sen jälkeen saippualla ja vedellä.
Muista, että lakkabensiiniä ei saa kaataa viemäriin. Voit kierrättää työvälineiden puhdistukseen käyttämääsi lakkabensiiniä ja käyttää sen työvälineiden puhdistukseen uudelleen. Anna työvälineistä irronneen maalin painua astian pohjalle ja kaada pinnalle jäänyt lähes puhdas lakkabensiini uuteen astiaan.
Huolellisesti tehdyillä pohjatöillä sekä kunnon maalausvälineillä varmistat parhaan mahdollisen lopputuloksen.
Maalin säilyttäminen
Jos tähteeksi jää maalia, sitä voidaan säilyttää jonkin aikaa. Kansi pitää kuitenkin sulkea tiiviisti eikä maalin saa antaa jäätyä. Pieniä maalitilkkoja on kuitenkin turha kerätä nurkkiin lojumaan. Hyvä konsti saada maali säilymään on, jos saat sen säilytettyä purikin ylösalaisin. Näin nahkoittunut pinta jää purkin pohjalle kun avaat purkin uudelleen.
Info
Maalin ja maalausjätteiden hävittäminen
Kaikki nestemäiset maalijätteet (maalit, lakat, ohenteet, työvälineiden puhdistukseen käytetty lakkabensiini) on toimitettava kunnalliseen ongelmajätteiden keruupisteeseen. Mitään nestemäistä maalituotetta ei saa kaataa viemäriin eikä maahan.
Kuivuneen maalijätteen sekä tyhjät ja kuivat maalipurkit voit toimittaa kotitalousjätteen mukana kaatopaikalle. Jos purkin pohjalle on jäänyt pieni määrä maalia, voit kuivata purkin ulkona tai hyvin tuulettuvassa tilassa jättämällä kannen raolleen.
Huom! Vernissaa, pellavaöljyä, puuöljyjä tai muita luonnonöljyjä sisältävä huokoiset materiaalit, kuten talouspaperi, trasseli tai rievut, voivat syttyä itsestään. Tällainen materiaali on säilytettävä vedellä kostutettuna ennen hävitystä, kuivattava mieluiten ulkona avoimessa tilassa tai poltettava välittömästi käytön jälkeen.