• Etusivu
  • Piha

Nurmikon leikkaus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.05.2006Päivitetty 19.10.2023
Nurmikon leikkaus

© Adobe Stock

Puutarhasi vihreä matto

Pitävä pelinurmi, golffarin tiheä ja tiivis nurmimatto, villi ja vapaa ruohikko, pehmeä sammalnurmi... - Millainen nurmikko sinulla on? Nurmikon rakenne ja siinä kasvavat lajikkeet sekä käyttö- ja hoitamistavat vaihtelevat hieman joka puutarhassa.

Lue lisää:
Kylvö- ja kukkanurmi

Nurmikon leikkaus

Leikkaus on aina rasite nurmikolle; jokainen leikkuukerta riistää heinältä osan yhteyttävästä lehtipinnasta. Leikkauksen seurauksena heiniin kehittyy uusia versoja korvaamaan vietyä lehtipintaa - ja nurmikko tihenee.

Leikkauskorkeus

Heinät kasvavat eri tavalla. Raiheinä on nopein, sitten tulee punanata, ja hitain on niittynurmikka. Jatkuva lyhyeksi leikkaus, eli alle 3 cm:n leikkaus aiheuttaa heinissä pintajuurisuutta ja samalla siis poudanarkuutta. Liian matalaksi leikkaus myös hävittää nurmikosta sen tärkeimmän lajin eli niittynurmikan. Punanadalle lyhyt leikkaus on yleensä eduksi. Röllitkin viihtyvät lyhyeksi leikatussa nurmikossa.

Paras eli 'diplomaattisin' leikkuukorkeus on 3-4 cm. Leikkuukorkeuden nosto pouta-aikoina ei hyödytä mitään. Helleaikoina paras leikkausaika on iltamyöhä. Yöllä leikkuuarpi ehtii umpeutua, eikä nurmikko haihduta niin paljon päivällä.

Jos haluat heinän ja rikkaruohojen kukkivan (se voi olla hyvin kaunista), niin leikkaa nurmikko vain kerran vuodessa, elo-syyskuussa, kuten teiden pientareetkin leikataan. Näin saat ketomaisemman vaikutelman.

Syksyn viimeisessä leikkauksessa nurmikko jätetään normaalipituiseksi. Liian lyhyt nurmikko kärsii jääpoltteesta, liian pitkä taas lumihomeesta.

Leikkuujälki

Paras leikkuujälki syntyy kelakoneella, joka leikkaa heinän siististi kuin saksilla. Vaakatasoleikurilla heinänkärjestä tulee repaleinen ja paljon vettä haihduttava, jolloin nurmikon vedenkulutus ja kastelutarve lisääntyy.

Viimeistely

Ruohonleikkuu on sitä helpompaa ja nopeampaa mitä vähemmän nurmikolla on jyrkkiä luiskia ja kierrettäviä kantoja, kiviä, kaivonkansia ja puita. Poista esteiden ympärille jääneet ruohotupsut saksilla tai siimaleikkurilla.

Haravointi

Leikkuujätettä ei tarvitse poistaa, jos nurmikko leikataan riittävän usein. Pieni leikkuujätekerros nurmikon pinnalla on eduksi; se lisää kimmoisuutta ja kulutuksenkestävyyttä, luovuttaa ravinteita, tasoittaa maan lämpötilojen vaihtelua ja estää rikkakasvien leviämistä. Elävässä maassa leikkuujätteen hajoaminen tapahtuu nopeasti.
Liian paksu ja tiivis leikkuujätekerros on tietysti haitallinen, koska se estää juuriston ilmansaantia. Nurmikon leikkuujätettä kannattaa hyödyntää myös kasvimaan katteena tai vaikkapa puiden ja pensaiden juurilla!

Ohje

Ohje

Piha
työkalut
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201610_47538.jpg
Digitaaliset mittatyökalut helpottavat remonttia
Arvailuihin ei ole syytä tyytyä rakentaessa tai remontoidessa: mittaaminen on tarkkuustyötä. Pienen pienikin virhemittaus, ja suunnitelmat ovat pielessä. Digitaaliset mittatyökalut ovat monipuolisia ja sisätiloissa entistä tärkeämpiä.
201711_50960.jpg
Uusi vanhat tapetit helposti
Remonttitarpeen iskiessä usein ensimmäinen ajatus on, miten homman saisi hoidettua siististi ja vähällä vaivalla. Näillä työkaluilla uusit vanhat seinäpinnat nopeasti ja helposti: akkuhiomakoneen, pienen ristilinjalaserin ja kätevän maaliruiskun avulla työskentely onnistuu todella sujuvasti.
Erittäin pölyinen mies hioo kitattua seinää hiomakoneella
Pölytöntä hiomista – ei enää lumiukkoja hiontahommissa
Pintaviimeistelyssä rakennus- ja remonttialalla pöly on yksi ongelmista, eikä suinkaan se vähäisin. Verkkohiontakonsepti tarjoaa erinomaisen ratkaisun hiontapölyongelmaan. Mirkan verkkohiontatuotteet ovat ympäristöystävällinen, laadukas, helppokäyttöinen ja kevyt konsepti hiontapölyongelman taklaamiseen. Sisäseinien ja -kattojen hiontatyöt sujuvat huomattavasti helpommin ja puhtaammin Mirkan ainutlaatuisen tuotevalikoiman, sekä karkea-, väli- ja hienohiontaan tarkoitettujen erityisratkaisujen avulla.Hiomalaitteet sekä hiomapaperit valmistetaan pölytöntä hiontaa silmällä pitäen. Pölytön hionta on tärkeää jo työntekijöiden turvallisuuden sekä terveyden kannalta.
20203_63123.jpg
Voita Boschin akkukonepaketti taloäänestyksestä!
Taloäänestykseen osallistuvien kesken arvotaan palkintona 369 euron Boschin akkukonepaketti, joka sisältää porakoneen, pistosahan, epäkeskohiomakoneen, kaksi akkua, laturin ja kätevän työkalusalkun. Pääset mukaan tuotteiden arvontaan osallistumalla taloäänestykseen täällä >>>. Äänestysaika on 9.−23.3.2020.
20229_79581.jpg
Rakennus- ja pihatyöt käyntiin huolettomasti ja vaivattomasti vuokratyövälineillä
Syksy tekee tuloaan lehtien tippuessa puista ja valmistautuminen talvea varten alkaa. Valmistautuminen alkaa kodissa ja kodin ympäristössä esimerkiksi klapihommilla ja pihan siistimisellä. Työt voivat vaatia klapikonetta klapien halkaisuun, oksasilppuria oksien katkomiseen tai vaikkapa henkilönostinta rännien puhdistamiseen. Mistä siis tarvittavat työvälineet ja miksi vuokraus voisi olla järkevä vaihtoehto?
20134_34641.jpg
Bosch PEX 300 AE ja PEX 400 AE - hio pinnat siististi ja helposti
Boschin tehokkaat epäkeskohiomakoneet PEX 300 AE ja PEX 400 AE toimivat tasaisesti mitä erilaisimpien kohteiden ja materiaalien hionnassa. Hionnan lisäksi näitä monipuolisia koneita voi käyttää myös kiillottamiseen.Työskentely on siistiä, sillä sisäänrakennettu pölynpoistoelementti imee pölyn suoraan mikrosuodatinkoteloon. Hiomapaperit on nopea ja helppo vaihtaa tarrajärjestelmän ansiosta. Säätöpyörän kierrosluvun materiaalin mukainen esivalinta varmistaa onnistuneen lopputuloksen.Tilaa Jäsentukusta!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton