• Etusivu
  • Talo

Neljä askelta turvalliseen katolla työskentelyyn

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Metehe Oy logoMetehe OyLue lisää
Päivitetty 10.03.2025
20231_80671.jpg

Kulku katolle tulee järjestää turvallisesti tikkaita ja kattosiltoja pitkin.

Kulku ylös katolle sekä siellä liikkuminen ja työskentely edellyttävät maksimaalista turvallisuutta. Kattoturvavarusteiden kohdalla ei tule tinkiä, kun kyseessä on henkilöturvallisuuden varmistaminen. Ennen katolle kiipeämistä on kuitenkin hyvä ottaa tuumaustauko ja varmistaa, että kaikki tarvittavat välineet ja varusteet ovat kunnossa – etenkin talviolosuhteissa. Kattoturvatuotteiden toimivuus, kunnossapito ja huolto on kiinteistönomistajan vastuulla.

1. Tarkista ensin henkilökohtainen varustus

Katolle suunnattaessa kannattaa ensimmäiseksi katsoa, että oma varustus ja asustus ovat kunnossa. Tukevat ja joustavat kengät, otteen pitävät työ- tai asennushanskat sekä säänmukainen vaatetus. Turvavaljaat edellytetään korkeissa kohteissa, joissa ei ole kiinteää putoamissuojausta. Siten esimerkiksi katon huoltotöissä tulee kiinnittää valjaiden turvaköysi pitävään kohtaan kuten lapetikkaan tai kattosillan runkoon. Turvaköyden tule myös sijaita siten, että se ei ole tiellä ja häiritse työskentelyä.

Lisäksi on hyvä muistaa, että maltti on valttia. Rauhallinen liikkuminen ja työskentely katolla minimoi vaaratilanteet.

2. Kiipeä ylös turvallisesti hyvillä tikkailla

Tikasmalleissa on eroja riippuen asennuspaikasta – seinätikas takaa turvallisen nousun katolle, lapetikas liikkumisen katolla ja turvatikas poistumisen ylemmistä kerroksista vaaran uhatessa. Tikkaiden tulee olla asianmukaisesti asennettu ja materiaaliltaan korkealaatuista terästä, joka kestää ankarissa pohjoisen olosuhteissa pitkään.

Seinätikkaiden turvallisuusominaisuuksissa on myös eroja. Tikkaiden puolissa mekaaninen karhennus lisää kitkaa kengän alla ja vähentää siten selvästi liukastumisvaaraa. Tutustu SafeGrip-tikkaisiin.

<p data-block-key="ulct2">Turvalliset tikkaat estävät liukastumisen.</p>
Turvalliset tikkaat estävät liukastumisen.

3. Etene katolla lapetikkaita ja kattosiltoja pitkin

Katemateriaali, lappeen kaltevuus sekä vaihtelevat sääolosuhteet vaikuttavat kaikki katolla liikkumiseen. Jyrkkä peltikatto sadesäällä on varsin haastava ympäristö. Lähtökohtaisesti katolla tuleekin voida toimia turvallisesti aina. Siksi katolle asennetaan lapetikkaat seinätikkaista eteenpäin kattosillalle asti. Nousu puola-askelmia pitkin estää liukastumisen. Harjan suuntaisesti asennettu kattosilta puolestaan takaa turvallisen kulun savu­piipulle sekä hormeille.

4. Ehkäise vaaratilanteet talvella − asenna lumiesteet

Katolle kertyvän lumen määrä saattaa talvisin yllättää. Kinostuessaan painava lumimassa aiheuttaa aina vaaratilanteen pudotessaan räystäältä. Katolle asennettavat lumiesteet pysäyttävät kattoa pitkin valuvan lumikerroksen ennen räystään reunaa pitäen rakennuksen lähellä kulkureitit ja sisäänkäynnit turvallisina asukkaille ja ohikulkijoille. Näin vältytään henkilö- ja omaisuusvahingoilta.

<p data-block-key="mi9kp">Lumiesteet turvaavat asukkaat sekä ohikulkijat katolta putoavalta lumikuormalta.</p>
Lumiesteet turvaavat asukkaat sekä ohikulkijat katolta putoavalta lumikuormalta.
Info

Info

Mitä laki edellyttää kattoturvallisuudesta?

Suomen Rakentamismääräyskokoelmassa F2 on selkeät määräykset ja ohjeet rakennuksen käyttöturvallisuudesta. Siinä ohjeistetaan muun muassa kattoturvallisuudesta seuraavasti:

  • Talotikkaan tulee olla kestävä, kiinteästi asennettu sekä turvallisesti ja tarkoituksenmukaisesti sijoitettu.
  • Katolla sijaitseville savupiipuille, ilmanvaihtolaitteille sekä muille säännöllistä käyntiä edellyttäville rakennusosille ja laitteille on järjestettävä tarkoituksenmukainen, katkeamaton kulkutie.
  • Katon kaikkien turvavarusteiden tulee asennettuna kestää niille tarkoitettu kuorma, niiden tulee olla ilmaston rasituksia vastaan riittävän kestävät ja ne on tarkastettava sekä huollettava säännöllisesti.
  • Yli kaksikerroksisen rakennuksen katolla, jonka kaltevuus on enemmän kuin 1:8, kattokulkutie rakennetaan kattosiltaa, lapetikasta, kattoporrasta, askeltasoja ja jalkatukia tarkoituksenmukaisesti käyttäen.
  • Rakennus, jonka korkeus ylittää 9 metriä, tulee varustaa turvaköysien kiinnitysrakentein. Rakennus on varustettava myös riipputelineiden kiinnitysrakentein ja -varustein, mikäli julkisivujen huoltoon ei ole suunniteltu muuta toimivaa ratkaisua.
  • Turvaköysien ja riipputelineiden kiinnitysrakenteet mitoitetaan kestämään niihin kohdistuva kuorma. Niiden tulee olla siten sijoitetut, että kiinnittyminen on turvallista.
  • Nuohous tulee voida suorittaa helposti ja turvallisesti.

Haluan lisätietoa Metehe Oy:n terästuotteista

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Metehe Oy
Talo
kattoturvatuotteet
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20233_81298.jpg
Mikä on yleisin virhe kattopeltien mittauksessa?
Tilaamalla itse kattopellit ja kattoturvatuotteet voi säästää kattoremontin kustannuksissa. Tässä artikkelissa käymme läpi mitä sinun pitää huomioida tilatessasi kattopellit itse. Mikä on esimerkiksi yleisin virhe kattopeltien mittauksessa? Tai mitä on hyvä huomioida erityisesti vaihdettaessa huopakatosta teräskatteeseen?Kysymyksiin vastaa kattopeltien ja kattoturvatuotteiden asiantuntija Jaakko ItkonenMetehe Oy:stä.
20238_82920.jpg
Peltikatto on edullinen vaihtoehto - Mitä tulee huomioida, jos itse asentaa?
Peltikatto on ominaisuuksiltaan hyvä ja kestävä kate, joka on hinnaltaan erittäin kilpailukykyinen. Säästöä syntyy, jos tekee kattoremontin itse. Peltikaton pystyy asentamaan itsekin, jos työkalut pysyvät käsissä. Tärkeää on toki muistaa työturvallisuus ja lukea asennusohjeet huolellisesti. Mittatarkkuus ja saumat ovat avainasemassa.
20218_71996.jpg
Viikon sisustusidea: Kun stailaat asuntosi myyntikuntoon, poista nämä
Asunnon siivoaminen ja paikkojen järjestäminen – on sanomattakin selvää, että se tehdään ennen asuntonäyttöä. Tavaramäärän vähentäminen on myös tehtävien asioiden listalla. Mitkä tavarat sinun ehdottomasti tulisi ottaa pois näkyviltä? Älä anna näiden asioiden pilata mahdollista asuntokauppaasi.
Nainen laittaa puhelinta lataukseen.
Maksanko liikaa sähköstä? Miten vaihdat sähköliittymää?
Sähkösopimusten ja niiden yksityiskohtien ymmärtäminen kuulostaa vaikeammalta kuin mitä se todellisuudessa on. Keräsimme yhteen muutamia yleisimpiä kysymyksiä vastauksineen helpottamaan sähkösopimuksen pariin ensimmäistä kertoja joutuvaa.Kokeneempia askarruttaa sähkön kilpailutus. Keräsimme vastauksia myös heille, jotta on helpompaa miettiä, onko sähkön hinta markkinoilla vallitsevan tason mukainen ja mitä tapahtuu kun vaihtaa sähköyhtiötä.
Viikon kysymys mietityttää.
Tapetti kiertää nurkissa?
Muutimme 2 kk sitten uuteen asuntoomme ja nyt huomasin, että olohuoneen yhdessä kulmassa tapetti on alkanut niin sanotusti kiertää(eli talo siis elää).Nurkka on sellainen, jossa väliseinä kohtaa ulkoseinän. Se on asianmukaisesti saumattu, mutta miksi se on lähtenyt kiertämään ja tärkein kysymys on että miten saan sen korjattua helposti? Ei kai vaan pidä ottaa nurkka tapettia pois ja laittaa uutta?
10_P_118868_1.jpg
Uusi opas antaa välineet esteettömään rakentamiseen
Ympäristöministeriö on tänään julkaissut päivitetyn oppaan esteettömän rakennuksen ja ympäristön suunnittelun tueksi. Suunnittelijoiden, rakennuttajien, rakentajien ja viranomaisten käyttöön laaditun oppaan on kustantanut Rakennustieto Oy.Esteettömässä ympäristössä kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet asua, tehdä töitä, opiskella, harrastaa ja hoitaa asioitaan. Hyvin suunniteltu esteetön ympäristö soveltuu kaikkiin elämäntilanteisiin riippumatta ihmisen toimintakyvystä. Kestävää ja pitkäaikaista käyttöä edistää se, että esteettömät tilat ovat muunneltavissa ihmisten tarpeiden mukaan.Esteetön rakennus ja ympäristö on opas esteettömän liikkumis- ja toimimisympäristön suunnitteluun ja rakentamiseen. Oppaan pääasiallinen sisältö koskee muita kuin asuinrakennuksia, mutta ohjeita voi soveltaa hyvin myös asuntorakentamiseen. Vaikka kirja perustuu asetusten vaatimustasoon, sen tavoitteena on ohjata suunnittelemaan ja toteuttamaan rakennukset ja niiden ympäristöt vähimmäistasoa paremmin.Nyt julkaistu opas on kokonaan uudistettu painos vuonna 2011 ilmestyneestä samannimisestä julkaisusta. Esteetön rakennus ja ympäristö -oppaan on toimittanut yliarkkitehti Niina Kilpelä ympäristöministeriöstä. Alan ammattilaisten ohella teos soveltuu hyvin myös rakennus- ja sisustussuunnittelun oppikirjaksi.Oppaan julkistamistilaisuudessa esiteltiin Helsingin keskustakirjasto Oodia, jonka suunnittelussa esteettömyys on huomioitu alusta pitäen."Etenkin julkisessa rakentamisessa on havahduttu siihen, että esteettömyyden tarkoitus on tuottaa hyviä ja toimivia tiloja kaikille käyttäjille, ei pelkästään erityisryhmille. Toki parannettavaakin vielä on. Toivon, että tämä opas palvelee suunnittelijoita ja toteuttajia konkreettisena työkaluna esteettömyyden huomioimisessa kaikenlaisessa rakentamisessa", Niina Kilpelä sanoo.Opas on julkaistu myös ruotsinkielisenä versiona. Sähköiset versiot ovat ladattavissa ympäristöministeriön verkkosivuilta. Painettua suomenkielistä teosta voi hankkia Rakennustieto Oy:n kautta.Esteetön rakennus ja ympäristö (pdf)Tilaa painettu opas (Rakennustieto Oy)

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton