• Etusivu
  • Talo

Näinkin voi rakentaa: Näyttävästi sisäänkutsuva kulmaikkuna

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.10.2021
202110_72926.jpg

Kuva: Jenna Järvinen, Instagram: @talo_jj

Rakennetaan Yhdessä -yhteisö haastoi some-seuraajiaan esittelemään taidokkaita toteutuksiaan. Jenna Järvinen osallistui Instagramissa Onnistuneet ratkaisut -teemakuukauteen jakamalla kotinsa kulmaikkunaratkaisun. Tässä jutussa pääsemme kurkistamaan miten sitä lähdettiin suunnittelemaan sekä mitä toteutuksessa tuli ottaa huomioon.

Kaartaessa Maskussa sijaitsevan omakotitalon pihaan, vastassa seisoo jylhä kivitalo. Sisäänkäynnillä on kaksi kerrosta yhdistävä kulmaikkuna, joka toivottaa vieraat avoimesti tervetulleiksi. Näyttävän kulmaikkunaratkaisun suunnittelu ja toteuttaminen vaati normaalista poikkeavia ratkaisuja, sillä talon ulkonurkkaan ei haluttu perinteistä, raskaan näköistä nurkkapilariratkaisua, vaan tuenta toteutettiin ikkuna-aukkoja ympäröivien betoniharkkojen raudoituksen ja betonoinnin avulla.

Ideoinnista onnistuneisiin luonnoksiin

Vuonna 2016 valmistuneessa talossa asuu insinööripariskunta tyttärensä kanssa. Ennen taloprojektin alkua pari kokosi ulkomaalaisten alan kirjojen ja lehtien sekä sosiaalisen median avulla ideakansion Schauman Arkkitehtien Juha Randelinille. Kansiosta löytyi viitteitä persoonalliseen, arkkitehtoniseen sekä minimalistiseen kivitaloon, josta löytyisi paljon ikkunapinta-alaa ja mahdollisesti erikoisikkuna. Yhteistyö arkkitehdin kanssa lähti heti onnistuneesti liikkeelle, sillä jo ensimmäiset luonnokset saivat vihreää valoa.

Arkkitehti toi pöydälle idean kulmaikkunasta heti luonnossuunnittelun alussa. Ratkaisun suunnittelu lähti liikkeelle varhaisessa vaiheessa projektia, jotta pystyttiin huomioimaan haasteita tuovat rakennustekniset seikat, kuten ikkuna-aukkojen koko sekä niiden päällekkäiset sijainnit. Tavoitteena oli mahdollisimman pelkistetty ja siro lopputulos, jossa ikkunoiden valoaukkojen pinta-ala olisi mahdollisimman suuri. Insinööritoimisto Milan Oy:n Minna Milan toteutti kivitalon rakennesuunnittelun. Asukkaat suunnittelivat kulmaikkunan asennukseen liittyvät yksityiskohdat itse.

Kulmaikkunan ylä- ja alakerran ikkuna-aukkojen tuennat laadittiin heti suunnitteluprosessin alkumetreillä ja siihen liittyvät työt tehtiin muun runkotyön yhteydessä.

Jotta ikkunoiden valoaukkojen koko pystyttiin maksimoimaan, ikkunakarmeihin luovittiin oma ratkaisu. Perinteisesti ikkunakarmi on ikkuna-aukon sisäpuolella, jolloin se vähentää valoaukon pinta-alaa. Tässä tapauksessa yläkerran ikkunan sisäsmyygit rapattiin ikkunakarmeja vasten, jotta ne saatiin samaan linjaan karmien sisäpinnan kanssa. Karmin sisäpintaan asennettiin ennen tasoitustyön aloittamista ohut peltilista, saumakohdat tiivistettiin akryylimassalla ja maalattiin lopuksi.

Info

Info

Ikkunatermejä

Smyygi = Täytelista ikkunan ja seinän välissä, mikäli nämä pinnat ovat eri tasossa toisiinsa nähden.

Ikkunakarmi = Karmi muodostaa ikkunan rungon.

Ikkunakarmien vaatimukset

Kulmaikkunat tilattiin Klas1 Ikkunoilta. Ikkunatoimittajavalinnassa täytyi ottaa huomioon ulko-oven integroiminen alakerran kulmaikkunaan sekä yläkerran kulmaikkunan karmirakenne. Koska lopputuloksesta haluttiin kevyen näköinen, karmirakenteiden kanssa täytyi hieman soveltaa.

Puuseppä toteutti alakerran kulmaikkunan siten, että ulko-oven ja ikkunan väliin asennettiin ainoastaan yksi yhteinen pystykarmi. Normaalisti ovella sekä siihen liittyvällä ikkunalla olisi omat erilliset karmirakenteet. Jos ulkonurkan ikkunat olisi asennettu perinteisesti kahtena erillisenä ikkunana toisiaan vasten, niiden rakenne olisi muodostunut melko raskaaksi.

Siro ulkonurkka saatiin toteutettua 45-asteen kulmassa olevalla ikkunakarmilla. Karmimateriaaleissa päädyttiin puualumiini-ikkunoihin, alumiinin erinomaisen säänkestävyyden ja puun pehmeä ulkonäön perusteella.

Kulmaikkunoiden tavoitteena oli mahdollisimman pelkistetty ja siro lopputulos, jossa valoaukkojen pinta-ala olisi mahdollisimman suuri. / Kuva: Jenna Järvinen, Instagram: @talo_jj
Kulmaikkunoiden tavoitteena oli mahdollisimman pelkistetty ja siro lopputulos, jossa valoaukkojen pinta-ala olisi mahdollisimman suuri. / Kuva: Jenna Järvinen, Instagram: @talo_jj

Koska talo sijaitsee hyvin aurinkoisella rinnetontilla ja siinä on pystyräystäät, kulmaikkunaan kohdistuu voimakasta säärasitusta. Säärasituksen haittavaikutukset kuten lämpö- ja kosteusliikkeet haluttiin minimoida kyseenomaisella karmirakenteella, vaikka Klas1 Ikkunoilta olisi löytynyt myös karmiton kulmaikkunavaihtoehto.

Asennuksen vaiheita

Kulmaikkunat asensi vaativiin nosto- ja asennustöihin erikoistunut VT-Services Finland Oy. Koska ikkunat ovat suuria ja painavia, tuli hyvissä ajoin selvittää asennuksessa tarvittava nostokalusto ja -paikka sekä muut tarvittavat apuvälineet. Tässä projektissa pitkänmallinen talo ja rinnetontin jyrkkyys kasvattivat nostokaluston kokovaatimusta merkittävästi.

Asukkaat tekivät itse muun muassa ikkuna-aukkojen tuennan, apukarmi- ja liittymärakenteet sekä viimeistelytyöt, mikä mahdollisti pienimpienkin yksityiskohtien pitkällisen ja huolellisen toteuttamisen.

Betoniharkkojen onkaloiden ahtaus raudoitukseen ja betonointiin liittyen toi haasteita työhön. Vaadittiin sorminäppäryyttä, jotta tarvittavat raudoitukset saatiin asennettua ja sidottua suunnitelmien mukaisille paikoille. Betonointityössä tuli huomioida riittävän juoksevan massan valinta sekä huolellinen valutyö, jotta betonia saatiin varmasti kaikkialle seinärakenteisiin.

Karmiton kulmaikkuna mahdollistettiin tuennan toteuttamisella ikkuna-aukkoja ympäröivien betoniharkkojen raudoituksen ja betonoinnin avulla. / Kuva: Jenna Järvinen, Instagram: @talo_jj
Karmiton kulmaikkuna mahdollistettiin tuennan toteuttamisella ikkuna-aukkoja ympäröivien betoniharkkojen raudoituksen ja betonoinnin avulla. / Kuva: Jenna Järvinen, Instagram: @talo_jj
Suuret ja painavat ikkunat vaativat erikoisosaamista nosto- ja asennustöiden suhteen. / Kuva: Jenna Järvinen, Instagram: @talo_jj
Suuret ja painavat ikkunat vaativat erikoisosaamista nosto- ja asennustöiden suhteen. / Kuva: Jenna Järvinen, Instagram: @talo_jj

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Seikkoja, joita Jenna painottaa ottamaan huomioon vastaavankaltaisissa projekteissa:

  • Laadi tarkka suunnitelma heti projektin alkumetreillä. Tämä on tärkeää erityisesti silloin, kun kyseessä on normaalista poikkeavia ratkaisuja. Erikoisratkaisut tulee huomioida jo varhaisessa vaiheessa suunnittelua, sillä ne vaikuttavat muihin rakennusosiin.
  • Budjetissa kannattaa myös ottaa huomioon, että erikoisratkaisujen suunnittelu ja toteutus on yleensä huomattavasti kalliimpaa, mikäli siihen käytetään ulkopuolisia tekijöitä.
  • Ikkunoita ja ovia koskevat säädökset ja määräykset kuten koko, sijainti, turvallisuus ja energiatehokkuus tulee ottaa huomioon.
  • Ikkuna- ja ovirakenteiden sekä niiden liittymien rakennusteknisiä sekä paloturvallisuuteen liittyviä seikkoja ei saa ohittaa.
  • On myös huomioitava, etteivät kaikki erikoisratkaisut välttämättä sovellu rakennusteknisesti Suomen ilmasto-olosuhteisiin, jonka takia lämpö- ja kosteustekniset asiat tulee selvittää ennen suunnittelun aloittamista.

Kulmaikkuna tuo sisälle runsaasti luonnonvaloa tarjoillen samalla hulppeita maisemia niin ylä- kuin alakertaankin.

Tarkasti laaditut suunnitelmat ja huolellinen toteutus veivät onnistuneeseen lopputulokseen, josta tuli yksi perheen lempikohdista kodissaan. Kuten muukin osa talosta, myös kulmaikkunaratkaisu toteutettiin ensimmäisten arkkitehtiluonnoksien pohjalta.

Kuva: Jenna Järvinen, Instagram: @talo_jj
Kuva: Jenna Järvinen, Instagram: @talo_jj

Näinkin voi rakentaa -vieraskynäsarjaa esittelee oivaltavia ja upeita toteutuksia niin rakentamisen kuin sisustamisenkin saralta. Artikkelit tuottaa Rakennetaan Yhdessä -yhdistys, jonka tavoitteena on yhdistää suunnittelun ja rakentamisen ammattilaiset sekä asumisen asiantuntijat eli tavalliset ihmiset.

Tutustu aiempiin vieraskynäartikkeleihin:

"Kyllä onnistuu" kuuluu liian harvoin rakennusalalla – uusi sarja esittelee onnistuneita ratkaisuja

Näinkin voi rakentaa: Onnistuneen tulisijan suunnittelu ja toteutus

Rakennetaan Yhdessä -yhteisö

  • Perustettu maaliskuussa 2021
  • Kokoaa yhteen rakennus- ja sisustusalan kehittämisestä sekä paremmasta asumisesta kiinnostuneet.
  • Edistää ja luo avointa keskustelua suomalaisesta rakentamisesta Instagram-yhteisössä ja muissa kanavissa.
  • Tuottaa monipuolisia mediasisältöjä.
  • Toimii rakennusalan eri toimijoita ja kuluttajia yhdistävänä sekä kuuntelevana osapuolena.
  • Näyttää onnistuneiden rakennusratkaisujen avulla, että näinkin voi rakentaa.

Tervetuloa mukaan!

@rakennetaanyhdessa #rakennetaanyhdessä
www.rakennetaanyhdessa.fi

Näinkin voi rakentaa -vieraskynäsarjan seuraava osa julkaistaan marraskuussa 2021.

Talo
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20219_72599.jpg
Oikeat tiivisteet talvitiivistykseen
Ikkunan huurtuminen on yleinen ilmiö, joka johtuu ilman kosteuden tiivistymisestä kylmälle lasipinnalle. Se voi tapahtua sekä ikkunan sisä- että ulkopinnalla, ja syyt voivat vaihdella.Talvella ikkunoiden tiivistäminen on tärkeää lämmityskulujen säästämiseksi ja vedotonta sisäilmaa varten. Tiivisteiden kunto kuitenkin tulee usein ilmi vasta talvella, kun sisällä on lämmintä ja ulkona kylmää. Silloin huomaa helposti, mistä vedot pääsevät sisään. Vaikka parasta aikaa tiivistämiseen on lämmin vuodenaika, voit tehdä joitakin toimenpiteitä myös talvella.Muista kuitenkin, että itseliimautuvat tiivisteet kannattaa asentaa vasta, kun ulkolämpötila on vähintään +5 astetta. Jos tiivistäminen on välttämätöntä pakkasella, tarkista kiinnitykset keväällä lämpimämmällä säällä.Lue lisää: Näin asennat itseliimautuvan tiivisteen >>
202212_80438.jpg
Joulu lähestyy - näin luot juhlatunnelman myös kylpy­huoneeseen
Kodin talvisen juhlatunnelman voi luontevasti ulottaa olohuoneesta ja keittiöstä myös wc- ja pesutiloihin. Olipa kodin tyyli minimalistinen, maalaisromanttinen tai loft-henkinen, kylpyhuoneen sisustuksessa kannattaa jatkaa valittua linjaa.
20226_78613.jpg
Kohti ekologisempaa keittiötä
Keittiöiden maailma on astumassa uuteen aikakauteen, kun yhä useammat kodit siirtyvät kohti ekologisempaa keittiötä. Ekologisen keittiön suunnittelu ei ole vain pelkkä trendi, vaan se heijastaa sitoutumista kestävään elämäntapaan ja ympäristöystävälliseen kulinarismiin. Vastuullisella keittiösuunnittelulla pyritään kokonaisuuteen, joka ei ainoastaan hemmottele makunystyröitä, vaan myös kunnioittaa ja suojaa ympäristöämme. Ekologisuus keittiössä on itseasiassa melko helppo ja jopa edullistakin toteuttaa.Tervetuloa tutustumaan ekologisen keittiön inspiroivaan maailmaan ja katso 5 käytännöllistä ekovinkkiä vastuullisempaan keittiöelämään.
sähkömies keskuksen edessä johtonippu kädessä
Mistä valojen vilkkuminen voi johtua?
Kysymys:Hei, Meillä on vuonna 1992 rakennettu talo haja-asutusalueella. Tätä on normaalisti tapahtunut huomiomme mukaan vain talvella (saattaa olla että on vasta nyt kiinnitetty tähän huomioita jo syksyisinkin). Talon valot välkkyvät aika ajoin. Ei niin paljoa, että menisi pimeäksi asti mutta pientä himmenemistä ja kirkastumista. Joskus katko sen verran pitkä, että kelloradio sekoaa (ei sisällä muistiparistoa) tai uunin kello menee sekaisin, kuten pitemmän sähkökatkon aikana.Jotenkin tuntuu myös, että eteisen lamppu ei kestä tätä välkähtelyä. Nyt lisäksi olemme huomanneet, kun käynnistää tietokoneen tapahtuu vastaavanlainen välkähdys. Muita oireita ovat samalla esim. että digiboksi vaihtaa samaan aikaa itsekseen kanavaa. Muita sähköön ja antennipuoleen liittyviä ongelmia on, että antennijohdosta voi joskus saada sähköiskun tai vastaavan (siis siten, että antennijohto on seinässä, ei laitteessa kiinni).Miten tuota vikaa kannattaisi lähteä etsimään? Onko vika talon sähköjärjestelmässä (maadoitus, liian paljon virtaa käyttäviä laitteita, sulakkeet ei kyllä laukea)? Vai onko vika mahdollisesti muuntajassa (jännitevaihtelut)?
20124_30636.jpg
Patolevy suojaa perustukset kosteudelta
Kun perustuksiin tehdään vedeneristys, sen tarkoituksena on estää rakenteeseen eri syistä pyrkivän veden tunkeutuminen.Korjaustoimenpiteisiin joudutaan, kun vanha eristys on vanhentunut tarpeeksi tai rakenteet ovat kostuneet johtaen jonkinasteiseen vaurioon tai eristys on vioittunut tai jos eristystä ei ole ollenkaan. Vaurioon voivat olla syynä puun juuret, maan kaato rakennukseen päin, perustuksen liikkuminen, halkeamat, routa, salaojan purkuputken jäätyminen tai salaojan rikkoutuminen. Lisäksi puutteellisen vedeneristyksen seurauksena vesi on saattanut nousta kapillaarisesti seinä- ja lattiarakenteisiin.Toimiva perusmuurin eristysratkaisu suojaa talon rakenteita kosteudelta, parantaa asumisen laatua ja pidentää talon ikää. Rakenteisiin päästessään vesi ja kondensoituva kosteus aiheuttavat monenlaisia haittoja. Homeongelmat, rakenteiden muodonmuutokset ja muut vauriot ovat helposti estettävissä, kun jo rakennusvaiheessa kiinnitetään huomiota oikeaoppiseen kosteuseristämiseen. Perusmuurin eristysmateriaali valitaan maaperän ominaisuuksien mukaan. Kun pohjavesi ei nouse perustamistason yläpuolelle ja maaperän kuivumisominaisuudet ovat hyvät, eristeeksi soveltuu perusmuurilevy. Vaativammissa kohteissa perusmuuri eristetään hitsattavalla kumibitumikermillä.
200611_2029.jpg
Kestosuosikki - rintamamiestalo
Rintamamiestaloa voidaan pitää varsinaisena suomalaisten kestosuosikkina. 1940-luvun puolivälin tienoilla alettiin rakentaa uusia pientaloja, joissa oli yhden hormin ympärille rakennettu Tupa, makuukamari, sali ja eteinen. Yläkerrassa oli käyttöullakko, joka vähitellen muutettiin asuintiloiksi, perhekoon ja sen myötä tilantarpeen kasvaessa.Rintamamiestaloja rakennettiin aina 1960-luvun alkuun asti. lähes 20 vuotta kestäneen rakennusbuuminsa aikana rintamamiestyyppinen talo sai lisää kokoa ja näköäkin. Myös Alvar Aalto suunnitteli oman mallinsa rintamamiestalosta. 1960-luvun aikana talon malli alkoi madaltua ja kaikkia tiloja ei välttämättä enää rakennettu yhden hormin ympärille. Käyttöullakko kuitenkin säilyi vielä.1970-luvulle tultaessa talot lässähtivät totaalisesti. Harjakatto vaihtui tasakattoon eikä yläkerrasta ollut puhettakaan enää. Samaan aikaan rintamamiestalot alkoivat saada kylkeensä elintasosiipiä, joihin rakennettiin sauna- ja peseytymistilat sekä WC. Ajan hengen mukaisesti nämä lisäsiivet olivat joko loivia harjakattoja tai selkeästi tasakattoisia. Tasakattoiset talot eivät kuitenkaan soveltuneet parhaalla mahdollisella tavalla suomalaisiin olosuhteisiin ja niiden rakentamisesta luovuttiin. Tilalle tulivat täydellistä ääripäätä edustavat, hieman rintamamiestaloakin muistuttavat "käkikellotalot", joiden katto kaltevuus oli 1:1. Tämäkin tyylivaihe jäi varsin lyhyeksi.Vuosituhannen loppupuolella pientalot muuttuivat suuremmiksi ja yksilöllisemmiksi. Jälleen alkoi myös rintamamiestaloja muistuttavia ratkaisuja ilmestyä maisemaan. Tällä kertaa niihin oli kuitenkin hallitusti sijoitettu myös saunaosasto, WC:t ja kodinhoitohuone sekä muut aputilat. Samanaikaisesti etenkin nuoria ensiasunnon ostajia alkoivat kiinnostaa vanhat rintamamiestalot. Niitä alettiin peruskorjata ja osin laajentaakin nykyaikaiset asuinvaatimukset täyttäviksi.Tutustu tästä rintamamiestalojen remontointiin ja todellisiin kohteisiin

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton