• Etusivu
  • Talo

Näin asennat itseliimautuvan tiivisteen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Päivitetty 18.12.2024
20202_62685.jpg

Tarkista sinitarralla tarvittava tiivisteen paksuus.

Ennen ikkunan tai oven tiivistämisen aloitusta on hyvä varmistaa tiivistettävään rakoon parhaiten soveltuva tiiviste. Mikäli tiivistettävässä ovessa tai ikkunassa ei ole vanhaa tiivistettä, yksi hyvä keino oikean paksuisen tiivisteen löytämiseen on laittaa sinitarra tiivistettävään rakoon, sulkea ikkuna tai ovi ja tarkistaa sinitarraan jääneen painauman paksuus. Vanhoissa kohteissa mitta on hyvä tarkistaa useasta kohdasta.

Kysymyksiä ja vastauksia ikkunoiden tiivistämisesta

Miten päin tiiviste kuuluu asentaa?

Ikkunatiivisteen asennus on tärkeää tehdä oikein, jotta se toimii tehokkaasti. Yleensä tiivisteen litteä puoli asennetaan ikkunan karmia vasten ja pyöreämpi puoli jää ulospäin. Tämä varmistaa, että tiiviste puristuu tiiviisti ikkunan ja karmin väliin, estäen vedon ja lämmön karkaamisen.

Voiko ikkunaa tiivistää talvella?

Kyllä, ikkunan voi tiivistää talvella. Itse asiassa, talvi on hyvä aika huomata, missä kohdin ikkuna vuotaa, koska kylmä ilma paljastaa helposti vedon paikat. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että tiivistysmateriaalit ovat joustavia ja soveltuvat kylmiin olosuhteisiin.

Pitääkö ulkoikkuna tiivistää?

Kyllä, ulkoikkunan tiivistäminen on suositeltavaa. Hyvin tiivistetyt ikkunat parantavat kodin energiatehokkuutta, vähentävät vedon tunnetta ja voivat myös vähentää melua ulkoa. Ulkoikkunoiden tiivistäminen auttaa pitämään lämmön sisällä ja kylmän ulkona.

Milloin ikkunatiivisteet pitää vaihtaa?

Ikkunatiivisteet tulisi vaihtaa, kun ne alkavat näyttää kulumisen merkkejä, kuten halkeamia, kovettumista tai irtoamista. Yleensä tiivisteet kestävät noin 5-10 vuotta, mutta tämä voi vaihdella suurestikin riippuen tiivisteen materiaalista ja altistumisesta sääolosuhteille. Säännöllinen tarkastus ja huolto auttavat pitämään tiivisteet hyvässä kunnossa pidempään.

Tiivistevaihtoehdot

EPDM-kumista valmistetut eristeet ovat itseliimautuvia, korkealaatuisia, kestäviä ja joustavia tiivisteitä. Tiivisteprofiileja ikkunoiden ja ovien tiivistykseen on saatavilla kolmea eri tyyppiä: E-, P-, ja D-profiili. O-profiili tiiviste on tarkoitettu oviin ja ikkunoihin, joissa on ura tiivisteen kiinnittämistä varten. Profiilit on nimetty tiivisteiden ulkonäön perusteella.

EPDM-materiaalista valmistetut RK Ikkuna- ja Ovitiivisteet on tehty kestämään vaihtelevia ilmasto-olosuhteita (-40 °C – +60 °C) ja ne kestävät sääolosuhteista riippuen jopa 8 vuotta.

<p data-block-key="l7jcc">1. E-profiili, 2. P-profiili, 3. D-profiili, 4. O-Profiili uratiiviste</p>
1. E-profiili, 2. P-profiili, 3. D-profiili, 4. O-Profiili uratiiviste

TPE-materiaalista valmistetut tiivisteet ovat perinteisiä EPDM-tiivisteitä arvokkaampia, mutta toisaalta materiaali kestää parhaimmillaan jopa 15 vuotta. RK Yleistiiviste on väritön itsestäänliimautuva tiiviste, joka soveltuu useimpiin ikkuna- ja ovitiivistyksiin.

O-profiili on saatavissa myös silikonisena liimattavana tiivisteenä, joka on vaihtoehdoista lähes poikkeuksetta pitkäikäisin liimauksen paremman kestävyyden vuoksi, mutta kyseinen tiiviste on toisaalta hieman vaikeampi asentaa.

Pölytiiviste on kuituvahvistettu ja ilmaaläpäisevä tiiviste, joka estää esimerkiksi pölyn kulkeutumisen tiivistettävään tilaan.

Hyvässä kunnossa olevat ovi- ja ikkunatiivisteet suojaavat kylmältä, vedolta, kosteudelta, pölyltä ja ääneltä vähentäen myös hukkaan menevää energiaa. RK-tiivisteet ovat joustavia veden- ja pesunkestäviä tiivisteitä, joita voidaan asentaa helposti lähes kaikentyyppisiin ikkunoihin ja oviin.

Monitoimitiiviste sopii kaikkialle

RK Monitoimitiiviste on monikäyttöinen ja itseliimautuva, musta suojaus- ja eristysnauha, jolla on 1001 käyttökohdetta. Monitoimitiiviste voidaan asentaa lähes kaikentyyppisiin pintoihin. Kestää hyvin ilmasto-olosuhteita ja on pitkäikäinen, vedenkestävä, jäätymätön ja kondensoimaton.

RK Monitoimitiivisteen käyttökohteita:

  • vaimentamaan tärinää (kodinkoneet, veneily ja asuntovaunut)
  • äänen eristämiseen ja vaimentamaan melua porteista, ovista ja luukuista
  • putkien ja letkujen suojaamiseen
  • työkalujen ja huonekalujen suojaamiseen kolhuilta ja hiertymiltä
Montitoimitiivisteen paketti

Tiivisteen asennus

1. Vanhan tiivisteen poisto

Poista vanha tiiviste ovesta tai ikkunasta. Voit käyttää poistamaasi tiivistettä apuna uuden tiivisteen valinnassa.

<p data-block-key="j18pk">Vanhan tiivisteen poisto</p>
Vanhan tiivisteen poisto

2. Tiivistettävän pinnan puhdistus

Useimmiten vanhoja teippikiinnitettyjä tai liimattuja tiivisteitä poistettaessa jää tiivistettyyn kohtaan vanha liimakerros, joka tulee poistaa käyttämällä esimerkiksi öljytöntä RK Asetonia tai vastaavaa.

<p data-block-key="huk3x">Tiivistettävä pinta puhdistetaan.</p>
Tiivistettävä pinta puhdistetaan.

3. Uuden tiivisteen asennus

Uuden tiivisteen asennus kannattaa aloittaa ylhäältä alaspäin, jolloin tiiviste on helpointa asentaa suorassa linjassa. Asennettaessa uutta teipattavaa tiivistettä on syytä varoa käsien osumista teipin liimapintaan, sillä käsitä irtoava rasvaisuus heikentää liimauskykyä. Tiiviste tulee katkaista jokaisessa kulmassa – sitä ei tule taittaa.

Tiivistettäessäsi usein avattavaa ikkunaa tai ovea, voit myös niitata kulmat parantaaksesi tarratiivisteen tarran pitävyyttä.

<p data-block-key="euxvz">Uuden tiivisteen asennus</p>
Uuden tiivisteen asennus
Info

Info

Lue lisää ikkunoista ja ovista

Rakennuskemia Oy
Talo
ulko-ovi
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20219_72599.jpg
Oikeat tiivisteet talvitiivistykseen
Ikkunan huurtuminen on yleinen ilmiö, joka johtuu ilman kosteuden tiivistymisestä kylmälle lasipinnalle. Se voi tapahtua sekä ikkunan sisä- että ulkopinnalla, ja syyt voivat vaihdella.Talvella ikkunoiden tiivistäminen on tärkeää lämmityskulujen säästämiseksi ja vedotonta sisäilmaa varten. Tiivisteiden kunto kuitenkin tulee usein ilmi vasta talvella, kun sisällä on lämmintä ja ulkona kylmää. Silloin huomaa helposti, mistä vedot pääsevät sisään. Vaikka parasta aikaa tiivistämiseen on lämmin vuodenaika, voit tehdä joitakin toimenpiteitä myös talvella.Muista kuitenkin, että itseliimautuvat tiivisteet kannattaa asentaa vasta, kun ulkolämpötila on vähintään +5 astetta. Jos tiivistäminen on välttämätöntä pakkasella, tarkista kiinnitykset keväällä lämpimämmällä säällä.Lue lisää: Näin asennat itseliimautuvan tiivisteen >>
20196_58624.jpg
Lämpö karkaa talvella ja viileä kesällä - Vinkit ikkuna- ja ovihuoltoon
Miksi ikkunoita ja ovia kannattaa huoltaa kesäisin?Talvella valitetaan lämmön karkaamisesta harakoille ja vedosta, kun ikkunanpuitteista tulee kylmä sisälle. Kesällä on kuuma, kun lämmin ilma pääsee raoista sisään.Ikkunoiden ja ovien raoista tuleva ja karkaava ilma saadaan kuriin, kun raot tukitaan. Vaikka kesä on nyt todella lämmin, kylmät ilmat yllättävät joka vuosi. Talvella pahimmat vuotopaikat ovat jääneet mieleen ja kun kesällä kotona tehdään muutenkin huoltotöitä, muistithan tarkastaa myös talvella kiusaavat vuotokohdat!Ennakointi ja energiansäästö, kaksi tärkeää E:tä, tekevät asumisesta mukavaa - ja entistä halvempaa.
20219_72595.jpg
Veto muistiin nyt, korjaus ilmojen lämmetessä
Ihminen säteilee lämpöä pois kehosta. Vedon tunne tulee kehon paikallisesta jäähtymisestä, joka taas johtuu siitä, miten nopeasti ilma kuljettaa lämmön pois. Nilkat esimerkiksi viilentyvät herkästi, sillä kylmä ilmavirta liikkuu alas päin. Tästä syystä moni kulkee kotonaan villasukat jalassa ja t-paita päällä.Huoneen lämpötilan laskiessa alle optimaalisen 21–22 °C, ihminen tuntee vedon herkemmin. Vedontunne aiheutuu, kun tuloilmaa pääsee hallitsemattomasti sisätiloihin. Korvausilman sisääntulo onkin haasteena painovoimaisella ilmanvaihdolla toimivissa vanhemmissa taloissa. Korvausilmaa tulee hyvin usein "vääristä paikoista" esimerkiksi huonosti tai väärin tiivistetyistä ikkunoista ja ovista.
20183_52190.jpg
Tiivistä autotallin ovi pakkaselta ja pölyltä
Autotallin kosteus- ja veto-ongelmat voidaan korjata yksinkertaisesti tiivistämällä ovi uudelleen. Mikä tahansa tiiviste ei kuitenkaan sovellu autotallin oveen.
20212_68416.jpg
Miten estetään ikkunoiden huurtuminen?
Ikkunoiden tulisi olla tiiviit, eikä niissä saisi olla vetää. Ilmanvaihdon pitää silti toimia, jos sen on ajateltu ja tarkoitettu toimivan ikkunoiden kautta. Mikä siis voisi olla pielessä, jos ikkunat huurtuvat tai jäätyvät?
20228_79438.jpg
Turvallinen sekä energiatehokas - autotallinovi, joka tunnistaa myös esteen
Autotallinovi on muutakin kuin vain ovi. Kestävä, energiatehokas sekä helppokäyttöinen ovi pitää autosi sekä omaisuutesi turvassa. Helppokäyttöisyyden lisäksi ovien yhtenä tärkeänä ominaisuutena on niiden turvallinen käyttö iästä riippumatta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton