Näin asennat itseliimautuvan tiivisteen
Tarkista sinitarralla tarvittava tiivisteen paksuus.
Ennen ikkunan tai oven tiivistämisen aloitusta on hyvä varmistaa tiivistettävään rakoon parhaiten soveltuva tiiviste. Mikäli tiivistettävässä ovessa tai ikkunassa ei ole vanhaa tiivistettä, yksi hyvä keino oikean paksuisen tiivisteen löytämiseen on laittaa sinitarra tiivistettävään rakoon, sulkea ikkuna tai ovi ja tarkistaa sinitarraan jääneen painauman paksuus. Vanhoissa kohteissa mitta on hyvä tarkistaa useasta kohdasta.
Kysymyksiä ja vastauksia ikkunoiden tiivistämisesta
Miten päin tiiviste kuuluu asentaa?
Ikkunatiivisteen asennus on tärkeää tehdä oikein, jotta se toimii tehokkaasti. Yleensä tiivisteen litteä puoli asennetaan ikkunan karmia vasten ja pyöreämpi puoli jää ulospäin. Tämä varmistaa, että tiiviste puristuu tiiviisti ikkunan ja karmin väliin, estäen vedon ja lämmön karkaamisen.
Voiko ikkunaa tiivistää talvella?
Kyllä, ikkunan voi tiivistää talvella. Itse asiassa, talvi on hyvä aika huomata, missä kohdin ikkuna vuotaa, koska kylmä ilma paljastaa helposti vedon paikat. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että tiivistysmateriaalit ovat joustavia ja soveltuvat kylmiin olosuhteisiin.
Pitääkö ulkoikkuna tiivistää?
Kyllä, ulkoikkunan tiivistäminen on suositeltavaa. Hyvin tiivistetyt ikkunat parantavat kodin energiatehokkuutta, vähentävät vedon tunnetta ja voivat myös vähentää melua ulkoa. Ulkoikkunoiden tiivistäminen auttaa pitämään lämmön sisällä ja kylmän ulkona.
Milloin ikkunatiivisteet pitää vaihtaa?
Ikkunatiivisteet tulisi vaihtaa, kun ne alkavat näyttää kulumisen merkkejä, kuten halkeamia, kovettumista tai irtoamista. Yleensä tiivisteet kestävät noin 5-10 vuotta, mutta tämä voi vaihdella suurestikin riippuen tiivisteen materiaalista ja altistumisesta sääolosuhteille. Säännöllinen tarkastus ja huolto auttavat pitämään tiivisteet hyvässä kunnossa pidempään.
Tiivistevaihtoehdot
EPDM-kumista valmistetut eristeet ovat itseliimautuvia, korkealaatuisia, kestäviä ja joustavia tiivisteitä. Tiivisteprofiileja ikkunoiden ja ovien tiivistykseen on saatavilla kolmea eri tyyppiä: E-, P-, ja D-profiili. O-profiili tiiviste on tarkoitettu oviin ja ikkunoihin, joissa on ura tiivisteen kiinnittämistä varten. Profiilit on nimetty tiivisteiden ulkonäön perusteella.
EPDM-materiaalista valmistetut RK Ikkuna- ja Ovitiivisteet on tehty kestämään vaihtelevia ilmasto-olosuhteita (-40 °C – +60 °C) ja ne kestävät sääolosuhteista riippuen jopa 8 vuotta.
TPE-materiaalista valmistetut tiivisteet ovat perinteisiä EPDM-tiivisteitä arvokkaampia, mutta toisaalta materiaali kestää parhaimmillaan jopa 15 vuotta. RK Yleistiiviste on väritön itsestäänliimautuva tiiviste, joka soveltuu useimpiin ikkuna- ja ovitiivistyksiin.
O-profiili on saatavissa myös silikonisena liimattavana tiivisteenä, joka on vaihtoehdoista lähes poikkeuksetta pitkäikäisin liimauksen paremman kestävyyden vuoksi, mutta kyseinen tiiviste on toisaalta hieman vaikeampi asentaa.
Pölytiiviste on kuituvahvistettu ja ilmaaläpäisevä tiiviste, joka estää esimerkiksi pölyn kulkeutumisen tiivistettävään tilaan.
Hyvässä kunnossa olevat ovi- ja ikkunatiivisteet suojaavat kylmältä, vedolta, kosteudelta, pölyltä ja ääneltä vähentäen myös hukkaan menevää energiaa. RK-tiivisteet ovat joustavia veden- ja pesunkestäviä tiivisteitä, joita voidaan asentaa helposti lähes kaikentyyppisiin ikkunoihin ja oviin.
Monitoimitiiviste sopii kaikkialle
RK Monitoimitiiviste on monikäyttöinen ja itseliimautuva, musta suojaus- ja eristysnauha, jolla on 1001 käyttökohdetta. Monitoimitiiviste voidaan asentaa lähes kaikentyyppisiin pintoihin. Kestää hyvin ilmasto-olosuhteita ja on pitkäikäinen, vedenkestävä, jäätymätön ja kondensoimaton.
RK Monitoimitiivisteen käyttökohteita:
- vaimentamaan tärinää (kodinkoneet, veneily ja asuntovaunut)
- äänen eristämiseen ja vaimentamaan melua porteista, ovista ja luukuista
- putkien ja letkujen suojaamiseen
- työkalujen ja huonekalujen suojaamiseen kolhuilta ja hiertymiltä
Tiivisteen asennus
1. Vanhan tiivisteen poisto
Poista vanha tiiviste ovesta tai ikkunasta. Voit käyttää poistamaasi tiivistettä apuna uuden tiivisteen valinnassa.
2. Tiivistettävän pinnan puhdistus
Useimmiten vanhoja teippikiinnitettyjä tai liimattuja tiivisteitä poistettaessa jää tiivistettyyn kohtaan vanha liimakerros, joka tulee poistaa käyttämällä esimerkiksi öljytöntä RK Asetonia tai vastaavaa.
3. Uuden tiivisteen asennus
Uuden tiivisteen asennus kannattaa aloittaa ylhäältä alaspäin, jolloin tiiviste on helpointa asentaa suorassa linjassa. Asennettaessa uutta teipattavaa tiivistettä on syytä varoa käsien osumista teipin liimapintaan, sillä käsitä irtoava rasvaisuus heikentää liimauskykyä. Tiiviste tulee katkaista jokaisessa kulmassa – sitä ei tule taittaa.
Tiivistettäessäsi usein avattavaa ikkunaa tai ovea, voit myös niitata kulmat parantaaksesi tarratiivisteen tarran pitävyyttä.