• Etusivu
  • Rakentaminen

Näillä säännöillä vältät rakentamisen ja remontoimisen ongelmia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 11.09.2024
Eristeratkaisut

Panosta selkeisiin suunnitelmiin.

Avainsanoja onnistuneeseen rakennusprojektiin ovat huolellinen suunnittelu, kohtuullinen aikataulu sekä taitavien ammattilaisten käyttö. Kun projektin kanssa lähdetään ajoissa liikkeelle, jää hyvin aikaa tutustua eri vaihtoehtoihin, tehdä päätöksiä ajoissa ja rauhassa sekä ehkä yksi tärkeimmistä - mahdollisuus nauttia projektista.

Kiinteistön tulevan käyttäjän sekä rakennuttajan/remontoijan välillä saattaa joskus ilmetä pieniä ja miksei vähän suurempiakin ongelmia. Tavallisin ja ehkä myös yleisin ongelma projektin koosta riippumatta on, että työn lopputulokselle asetetut odotukset ja itse toteutunut lopputulos eivät välttämättä kohtaakaan odotetulla tavalla. Myös urakan lopullinen hinta sekä urakkaan kuuluva sisältö saattavat yllättää, mikäli sopimukset on tehty suullisesti eikä mitään varsinaista dokumenttia sovitusta löydy. Takuukorjaustöistä kannattaa aina selvittää, mitkä eivät takuun piiriin kuulu ja kauanko työlle oleva takuu on voimassa.

Kaikki alkaa suunnittelusta

Suunnittelet sitten itse tai teetät suunnitelmat, kannattaa selkeisiin suunnitelmiin panostaa. Ammattilaiseen tietotaitoon kannattaa tukeutua ja teettää suunnitelmat ammattilaisella, silloin mitään oleellista ei unohdu. Suunnitteluvaiheessa kannattaa ja pitää ehdottomasti tuoda omat toiveet selkeästi esille. Varsinaiseen rakennus- tai remontointityöhön ei voi eikä kannatakaan ryhtyä, elleivät suunnitelmat ole loppuun asti valmiina ja hyvin mietittynä. Ennen rakennustyön aloittamista tulee myös selvittää omasta kunnasta vaatiiko tehtävä toimenpide rakennus- tai toimenpidelupaa.

Suunnitteluprojektissa toimii niin uudisrakentajalle kuin remointoijallekin hyvänä apuna kustannusarvio-ohjelma. Ohjelmien avulla pystyy helposti haarukoimaan tulevia rakennuskustannuksia sekä vertailemaan saatuja tarjouksia.

Muista varmistaa lupa-asiat

Ennen projektin aloitusta varmista lupa-asiat. Kannattaa ehdottomasti ottaa selvää, vaatiiko tehtävä työ lupaa, helposti oman kodin remonttia suunniteltaessa tämä saattaa unohtua. Vahingon sattuessa työmaalla, jolle ei ole myönnetty lupaa, ei vakuutusyhtiö suorita korvauksia.

Valitettavasti monissa rakennus- ja remontointikohteissa aikataulu on asia, joka ei aina pidä niinkuin kuuluisi tai toivoisi. Aikataulun ollessa liian kireä, saattaa lopputuloksen lukea talosta epäsiistinä työn jälkenä ja pahimmassa tapauksessa kosteusvahinkona, jos pintamateriaalit on laitettu paikoilleen liian aikaisin. Työn huolellisuutta ja laatua ylipäätään kannattaa muutenkin tarkkailla ja puuttua asiaan, mikäli lopputulos ei vastaa sovittua. Työmaalla tulisi vallita luottamus työn tilaajan ja varsinaisen työn suorittajan välillä.

Mieti aikataulu projektillesi

Tee yhdessä valvojan kanssa selkeä ja kohtuullinen aikataulu projektille, muista olla realistinen ja huomioida myös tilattavien tuotteiden toimitusajat rakennusaikataulun rinnalla. Rakennusaikataulun laatimiseksi löytyy paljon erilaisia valmiita pohjia. Liian tiukalla aikataululla et saa aikaan muuta kuin vahinkoa. Esimerkiksi betonivalujen kuivumisaikojen huomioiminen on tärkeää, jotta päälle tulevat pinnoitteet eivät vaurioituisi. Miksi tehdä itselleen sutta ja sekundaa kun priimaankin pääsisi.

Tee ajoissa tarjouspyynnöt tuotteista sekä palveluista. Kun olet riittävän ajoissa liikkeellä, pystyt joustamaan yllättävissä tilanteissa ilman, että työmaasi kärsii. Näin pääset myös vertailemaan hintoja jo ennen varsinaista hankintaa.

Suojaa materiaalit huolella. Sateen, tuulen ja tuiskun armoille jätetyt eristeet ja muut rakennustarvikkeet eivät ole enää hyvin säilytettyjen ja suojattujen veroisia.

<p data-block-key="5i03l">Suojaa rakennustyömaallesi tuotavat materiaalit huolella.</p>
Suojaa rakennustyömaallesi tuotavat materiaalit huolella.

Urakat sekä sopimukset

Kokonaisurakka ei ole automaattinen tae siitä, että saat teetettyä projektisi kustannuksiltaan edullisemmin kuin tuntilaskutuksella. Laskutus kannattaa sopia sopiviin jaksoihin, jolloin vältytään yllätyksiltä sekä pysytään perillä siitä, missä kustannuksissa mennään.

Kun rakennat uutta tai vaihtoehtoisesti remontoit vanhaa, palkkaa ammattilaiset tekemään tarvittavat työt. Harraste-remontoijalla saattaa helposti kulua saman työmäärän suorittamiseen enemmän aikaa, vaikka annettu tuntihinta olisikin ammattilaisen antamaa tuntihintaa selkeästi halvempi. Tällöin alun perin halvempi ei olekaan enää loppu viimein se halvempi ratkaisu. Jos haluat saada aikaan säästöä, voit tehdä säästöä helposti itse. Siivoamalla työmaan ja huolehtimalla että tavarat ja tarvikkeet ovat paikoillaan, hankkimalla tarvikkeita tai suorittamalla tarvittavia aputöitä säästät ammattilaisen aikaa ja ammattilainen voi keskittyä rauhassa omaan työsuoritukseensa ilman turhia keskeytyksiä. Muista kuitenkin kysyä ammattilaisilta referenssikohteita ennen työsuhteen aloittamista.

Mikäli olet tekemässä tavarantoimittajan kanssa asennus/remonttisopimusta, selvitä tarkkaan, mitä asennus konkreettisesti pitää sisällään. Silloin toimitus- tai asennusvaiheessa ei tule ikäviä yllätyksiä. Myös takuuehdot tulee lukea tarkkaan. Varmista myös, mitä materiaaleja käytetään sekä niiden laatu. Muista, että huonoa laatua ei tarvitse hyväksyä.

Tee projektin sopimukset valmiiksi aina ennen kyseisten töiden aloittamista. Jotta vältytään epäselvyyksiltä, tulee kaikki mahdollinen työhön liittyvä kirjata ylös sopimukseen. Näin sinulle jää mustaa valkoisella siitä, mitä on sovittu tehtäväksi, miten ja millä hinnalla.

Hyvä valvoja on iso apu

Työmaalle tulee järjestää valvoja pitämään huolta siitä, että kaikki sujuu työmaalla niin kuin pitää. Päteviä valvojia löytyy mm. paikallisista rakennusmestariyhdistyksistä sekä oman kunnan rakennusvalvonnasta. Märkätilojen sertifioidut kosteudeneristäjät löytyvät vastaavasti mm. rakentamisen sertifikaatit -sivustolta.

Valvojan osuus työmaalla on erittäin tärkeä, hänen työpanostaan ei tulisi missään vaiheessa väheksyä. Valvoja kannattaa palkata pienempiinkin remontteihin, hän on sinun apunasi ja tukenasi prosessin läpiviemisessä. Valvojan tehtävänä on valvoa, että työt toteutetaan tehtyjen suunnitelmien mukaisesti ja hyvää rakennustapaa noudattaen. Valvojan on oltava työmaalla tilanteen tasalla ja pystyttävä hoitamaan projektiin liittyviä asioita. Pelkkä nimi paperissa ei ole kannattava valinta.

Jos et ole tyytyväinen työn laatuun, ei kannata lähteä "juupas-eipäs" -kinasteluun. Pyydä paikalle puolueeton tavarantarkastaja tarkistamaan tehty työ ja sen laatu.

<p data-block-key="5i03l">Hyvä valvoja on työmaalla erittäin tärkeä.</p>
Hyvä valvoja on työmaalla erittäin tärkeä.

Ota huoltokirja avuksesi alusta lähtien

Tärkeää on suunnitella asiat etukäteen jo pitkälle tulevaisuuteen: talon tulevat huoltotoimet sekä kunnossapito tällä hetkellä tapahtuvan varsinaisen rakentamisen tai nyt käynnissä olevan remontoimisen jälkeen. Miten voi muistaa, milloin on minkäkin huoltotoimen aika ja miten ihmeessä voi muistaa mitä kaikkea rakenteet voivatkaan pitää sisällään?

Suunnitelmallinen huolto- ja kunnossapito on joka rakennuksen kohdalla tärkeää, huolimatta kyseisen kiinteistön iästä. Selkein tapa pitää huolta ja varmistua siitä, että työt tulevat tehdyksi on huoltokirjan ahkera täyttäminen. Hyvin ja huolellisesti täytetty huoltokirja toimii pätevänä dokumenttina tulevaisuudessa paitsi itselle niin myös erityisesti silloin, kun asuntoa ollaan joskus myymässä.

Mikä on pientalon huoltokirja, tutustu lisää.

Älä unohda dokumentointia

Dokumentoi työn eteneminen kuvaamalla. Säännöllinen valokuvaaminen työmaalla kertoo miten työt ovat edistyneet, miten eri kohdat on rakennettu/remontoitu. Samalla pystyt tekemään itsellesi niin kutsutun raksapäiväkirjan, jota on mukavaa joskus vuosien päästä selailla. Samalla jää tulevia korjauksia varten muistijälki, mitä on seinän sisällä ja muualla rakenteissa. Kuvat projektista voit tallentaa yllä mainittuun Huoltokirjaan.

Uudisrakentajan kannattaa liittyä Rakentaja.fi-palveluun jäseneksi hyvissä ajoin ennen rakentamisen aloittamista. Palvelussa pääsee tutustumaan uusimpiin tuotteisiin ja erilaisiin rakentajille sekä remontoijille suunnattuihin työohjeisiin ja palveluihin.

Rakentaminen
eristys
hankkeen aloitus
aikataulut
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20077_5699.jpg
3 Rakennussuunnittelu
3.3 Varsinainen rakentaminenRakennustontilla alkaa tapahtua isoja muutoksia. Koneet jylläävät, maata siirtyy, kaikkialla on kuraa. Herää ajatus: Tuleekohan tästä mitään! Pitää vain luottaa ammattilaisiin. Heistä jokainen osaa työnsä. Tärkeintä on, että kaikki tapahtuu oikea-aikaisesti. Ensimmäiset merkinnät työmaapäiväkirjaan on tehty. Tämä on erittäin tärkeää. Työmaalla tapahtuu asioita niin nopeasti, että et huomenna muista puoliakaan siitä, mitä tänään on tehty.
202110_72897.jpg
Kennoharkko yhä useamman koulun runkoratkaisuna
Vietämme huomattavan paljon aikaa sisätiloissa, joten sisäilmastolla ja sisäilman laadulla on suuri merkitys terveyteemme ja hyvinvointiimme. Rakennusten kosteustekninen toimintavarmuus ja vikasietoisuus ovatkin nousseet tärkeiksi kriteereiksi erityisesti koulujen ja päiväkotien rakenneratkaisuissa.
202210_68885.jpg
Pääsuunnittelija tuntee lain sekä ymmärtää koko rakennusprosessin
Rakennus- ja remonttihankkeen suunnittelua johtaa suunnittelun kokonaisuudesta ja laadusta vastaava pääsuunnittelija. Rakentamisen tai remontoinnin tuiki tärkeän valmisteluvaiheen laatu henkilöityy useimmiten pääsuunnittelijan osaamiseen ja johtamiskykyihin.
Loviisan asuntomessualueelle rakentuu myös Wienerbergerin kohde, Queen´s Stone -pientalo.
Queen´s Stone -kennoharkkotalo Loviisan Asuntomessuille
Vuoden 2023 Asuntomessut järjestetään Loviisan merellisissä maisemissa. Tänne asuntomessualueelle rakentuu myös Wienerbergerin kohde, Queen´s Stone -pientalo. Kennoharkoista rakentuva koti sai nimensä rantaviivassa sijaitsevalta siirtolohkareelta. Samainen lohkare myös inspiroi talon suunnitellutta arkkitehtia.
Mies ja nainen yhdessä remonttimiehen kanssa tutkimassa suunnitelmia.
Remontti edessä, miten edetä järkevästi?
Kun taloa korjataan ja parannellaan, puhutaan yleisesti joko korjaamisesta tai tutummin remontoinnista. Remontointi onkin yleisnimitys rakennuksen korjaamiselle.Remontoinnissa on kyse rakennuksen kuluneen, vanhentuneen, rikkoutuneen, epäkäytännöllisen tai muuten asukkaan mielestä kelvottoman osakokonaisuuden korjaamisesta. Remontoinniksi luetaan yleensä myös tapetoinnit sekä pintamaalaukset, joissa vielä hyväkuntoiset pinnat saavat uuden ulkonäön. Näitä toimenpiteitä voisi kutsua myös sisustamiseksi tai pintaremontoinniksi.Jokaisesta vanhasta talosta löytyy enemmän tai vähemmän korjausta kaipaavaa nurkkaa ja pieltä. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin puuhattavaa löytyy.Erityisesti sodanjälkeiseen rakennuskantaamme kohdistuu suuria korjauspaineita, sillä kyseiset talot alkavat siirtyä jo kolmannelle sukupolvelle, mutta nuoremmastakin rakennuskannassa löytyy jo runsaasti korjattavaa ja parannettavaa. Kaikkien rakennusten säilymisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että niitä huolletaan.
20081_8288.jpg
Luonnosta ilmeensä ammentavia kuoseja olohuoneeseen
Finlaysonin kevään ja kesän 2008 tekstiilimallisto jakautuu vuodenaikoja mukaillen kolmeen erihenkiseen teemaan, joiden yhteisinä nimittäjinä ovat luonto, vesi ja saaristo. Olohuoneeseen mallistosta voi poimia muun muassa teemojen mukaiset koristetyynyt ja verhokankaat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton