Miten valesokkelitalo hyötyy salaojista?

Asianmukainen salaojitus vähentää kosteusvaurioiden riskiä, sillä se ohjaa veden ja kosteuden pois talon rungosta ja perustuksista.
Valesokkeli oli yleinen pientalojen perustusrakenne erityisesti 1970−1980-luvuilla, minkä jälkeen alettiin havahtua rakenteen riskialttiuteen. Toimivalla salaojituksella kosteusvaurioiden riskiä voidaan vähentää huomattavasti.
Valesokkelitaloissa ulkoverhous alkaa usein noin 20−45 cm korkeudelta maanpinnasta, mikä luo helposti erheellisen mielikuvan siitä, että myös asunnon lattia olisi samalla korkeudella. Valesokkelirakenteeseen kuitenkin kuuluu, että sisätiloissa lattianpinta on sokkelin tason sijaan lähellä maanpinnan tasoa, jolloin sisälle asuntoon astutaan ilman rappusia. Ulkoapäin valesokkelitalon tunnistaakin usein ulko-ovesta, jonka alareuna on alempana kuin sokkelin yläreuna.
Valesokkelin riskirakenne johtuu kosteuteen liittyvistä ongelmista, kun talon runko on suoraan kosketuksissa maanpintaan. Valesokkelirakenteissa lattianpinta ja alajuoksu ovat monesti aivan maanpinnan tasolla tai pahimmillaan maanpinnan alapuolella. Tämä altistaa talon rungon kosteusvaurioille ja edistää kosteuden nousua ylös seinärakenteisiin.

Valesokkelirakenteissa talon puurunko on lattiapinnan alapuolella ja yleensä suoraan rakennettu anturan päälle, jolloin kosteus pääse talon runkoon ja eristeenä usein käytettyyn villaan joka suunnasta. Valesokkelirakenteen vuoksi kosteus imeytyy ajan myötä talon rakenteisiin.
Toimiva salaojitus vähentää riskejä
Valesokkelitalon kunnossapidossa on tärkeää varmistaa, että sokkelia vasten oleva maanpinta on oikealla korkeudella, sillä vuosien kuluessa maa on voinut nousta esimerkiksi pihaprojektien vuoksi. Lisäksi on huolehdittava salaojituksen ja sadevesiviemäröinnin toimivuudesta sekä sokkelin ulkopuolisesta vedeneristyksestä. Maanpintojen kallistukset tulee tehdä pois päin rakennuksesta ja sadevedet ohjata pois talon vierustalta.
Yksi tehokas ratkaisu valesokkelitalojen kosteudenhallintaan on ISODRÄN-salaojittava lämmöneriste. ISODRÄN-levy yhdistää salaojituksen, lämmöneristyksen ja kapillaarikatkon yhteen tuotteeseen.
Routaeristys ja salaojitus: Täydellinen yhdistelmä talon suojaamiseksi >>

ISODRÄN-levyn toiminta
- Salaojitus: ISODRÄN-levy koostuu bitumiliimalla yhteen liimatuista EPS-solumuovipalloista, jotka muodostavat huokoisen rakenteen. Tämä rakenne mahdollistaa veden ja kosteuden tehokkaan ohjautumisen pois rakenteista, estäen kosteuden kertymisen sokkelin läheisyyteen.
- Lämmöneristys: EPS-pallojen ansiosta levy toimii tehokkaana lämmöneristeenä, estäen lämmön karkaamisen perustusten kautta ja parantaen rakennuksen energiatehokkuutta.
- Kapillaarikatko: ISODRÄN-levy katkaisee kapillaarisen kosteuden nousun maaperästä rakenteisiin, mikä on erityisen tärkeää valesokkelitaloissa, joissa puurakenteet ovat lähellä maanpintaa.
- Hengittävyys: Levyn huokoinen rakenne mahdollistaa vesihöyryn diffuusion, eli kosteuden siirtymisen pois rakenteista, mikä edistää rakenteiden kuivumista ja ehkäisee homevaurioiden syntymistä.
ISODRÄN-levy on sertifioitu salaojitus- ja vedeneristysjärjestelmä Suomessa VTT:n sertifikaatilla Nro. 156/01. Sen käyttöikä on pitkä, ja se soveltuu sekä uudisrakentamiseen että korjauskohteisiin. Levyn asentaminen on suhteellisen yksinkertaista, ja se voidaan asentaa myös kosteiden perusmuurien ympärille, mikä tekee siitä erityisen hyödyllisen korjausrakentamisessa.
Kokonaisuutena ISODRÄN-salaojittava lämmöneriste tarjoaa tehokkaan ja pitkäikäisen ratkaisun valesokkelitalojen kosteudenhallintaan, parantaen samalla rakennuksen energiatehokkuutta ja asumismukavuutta.
Info
Jos vahinko on jo tapahtunut
Jos valesokkelirakenne on jo vahingoittunut, sen korjaamiseen on helppo ja nopea järjestelmä. Lue tästä lisää:
Aiheeseen liittyvää

Timpuri Mikko Merelä testasi Termotuote-valesokkelin korjausjärjestelmän

Estä routa- ja vesivahinko hyvällä routaeristyksellä ja salaojituksella

Rakennusten täydellinen kosteussuoja ja lämmöneriste

Rintamamiestalon ulkopuolisen remontin hinta

Tehokas kosteussuoja varsinkin kellarille
