• Etusivu
  • Talo

Miten sokkelin voisi käsitellä?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Päivitetty 02.05.2024
1920 Sokkelin_pinnoitus_KiviPinnoitteella_15 weber

Olennaisena osana kodin julkisivuun kuuluu myös sokkeli. Jotta sokkelin rakenne sekä pinnoitus pysyisi kunnossa pitkään, edellyttää se oikein toteutettua salaojitusta, kosteuseristystä sekä veden ohjausta pois sokkelin vierustalta. Suuri merkitys on myös oikeanlaisten materiaalien valinnalla. – Varta vasten sokkeleihin kehitetyt kiviaineiset tuotteet viimeistelevät julkisivun sekä suojaavat rakennetta sään vaihteluilta vuodesta toiseen.

Tässä esittelemme neljä erilaista tapaa pinnoittaa sokkeli.

Tasoitus ja maalaus

Maalaus antaa mahdollisuuden sävyttää sokkeli lähes mihin tahansa sävyyn. Weber Silcomaalin yli 200 värivaihtoehdosta on helppo löytää oman kodin julkisivuväriin sopiva ratkaisu. Sokkelin tasoitus ja maalaus on edullinen, ehkä jopa edullisin tapa pinnoittaa sokkeli. Betonisokkeleiden huoltomaalaus on myös hyvä tapa nostaa sokkelin ilmettä.

Maalipinnan alustaksi soveltuu sama weber 410 Ohutrappauslaasti, kuin mitä rouhepinnoituksessa käytetään. Silcomaali levitetään kuivuneen ohutrappauslaastin päälle siveltimellä, harjalla, telalla tai maaliruiskulla. Maali on vesiohenteinen ja silikonihartsipohjainen, ja on tarkoitettu kiviaineisille julkisivuille.

20198_59501.jpg

Tasoitus ja rappaus

Rapattu pinta on kaunis ratkaisu sokkeliin, se antaa elävyyttä. Jokaiseen kotiin löytyy takuuvarmasti oikea sävy, sillä weber Silcopinnoite+ tarjoaa yli 200 värivaihtoehtoa.

Kuten tasoitus ja maalaus -kohdassakin, myös tässä pinnan alustaksi soveltuu weber 410 Ohutrappauslaasti. Ohutrappauslaastin päälle levitetään weber Silcomaali, joka on vesiohenteinen ja silikonihartsipohjainen, kiviaineisille julkisivuille tarkoitettu maali. Viimeiseksi pinnaksi levitetään weber Silcopinnoite+. Pinnoite on käyttövalmis ja Pearl-efektin ansiosta valmiista tulee likaa hylkivä. Tuote on miellyttävä käyttää ja työstää vesiohenteisuuden ansiosta. Pintaan on mahdollista työstää hierto- tai roiskekuvio.

20198_59502.jpg

Rouhepinnoitus

Rouhepinnoitus on ratkaisu, joka sopii lähes kaikkiin sokkeleihin. Lopputuloksena on arvokkaan ja elävän näköinen pinta. Ratkaisun huoltotarve on vähäinen ja pitkän kokemuksen mukaan se onkin erittäin kestävä pinnoitusmenetelmä.

Kolmesta kerroksesta koostuva rouhepinnoitus levitetään käsin teräslastalla ja kivirouhetta on saatavilla useita sävyjä valkoisesta lähes mustaan. Lopulliseen ulkonäköön on mahdollista vaikuttaa rouhepinnoituslaastin sävyn sekä kivirouheen värejä valitsemalla. Esimerkiksi sokkeli näyttää nimittäin aivan erilaiselta kuin Musta gabro SR5 kiven pariksi valitsee tummanharmaan rouhepinnoituslaastin vaalean laastin sijaan.

20198_59500.jpg

Rouhepinnoituksessa tarvitset:

Alin kerros:
Weber 410 Ohutrappauslaasti on mahdollista ruiskuttaa tai levittää käsin lastan avulla. Tämä tuote on sementtipohjainen kaksikerrosrappauslaasti joka soveltuu kiviaineisten alustojen rappaukseen sisällä ja ulkona. Suositeltavana kerrospaksuutena pidetään 2-15 mm. Ohutrappauslaasti on kuituvahvistettu ja sillä on alhainen vedenimu. Erinomainen tuote sokkeleihin, sillä weber 410 Ohutrappauslaasti on hyvin vesihöyryä läpäisevä, joten rakenteessa oleva kosteus pääsee poistumaan. Tuotetta on saatavilla myös vaaleana (weber 410V)

Keskimmäinen kerros:
Ohutrappauslaastin päälle levitetään käsin teräslastan avulla kerros weber 138 Rouhepinnoituslaastia. Sementtipohjaista rouhepinnoituslaastia on saatavana neljää eri väriä; vaaleana, harmaana, tummanharmaana sekä punaisena.

Viimeisenä pintaan asennetaan weber SR Rouhe. Rouhe on valmistettu pinnoitukseen soveltuvista, tutkituista kivilaaduista. Raekoko vaihtelee 2-5 mm välillä ja värisävyjä on viisi. Kivirouhe heitetään pienellä rappauskauhalla kohtisuoraan tuoreeseen 138 Rouhelaastin pintaan, jonka jälkeen laastin pintaan lyöty rouhe painetaan tiiviisti kiinni pehmeällä vaahtomuovilatalla.

20198_59504.jpg

Sokkelin kivipinnoitus

Ratkaisu kaikentyyppisiin sokkeleihin löytyy käsin levitettävästä kivipinnoituksesta. Kivipinnoituksessa yhdistyy rouhepinnoitteesta tuttu ulkonäkö sekä sokkelipinnoitteen käyttövalmius. Värivaihtoehtoja löytyy kolme. M110 Musta, M111 Keskiharmaa ja M114 Vaaleanharmaa.

Kuten aikaisemmissakin vaihtoehdoissa, myös tässä aloitetaan pohjustustyöt käyttämällä weber 410 Ohutrappauslaastia. Kuivuneen pinnan päälle levitetään webervetonit Kivipinnoitteen pohjustusainetta (weber PG Pohjuste).

Pohjustusaineen tarkoituksena on varmistaa hyvä lopputulos tasaamalla alustan imua. Pohjustusaineen jälkeen on aika levittää Kivipinnoite. Pinnoite levitetään yhtäjaksoisesti pienelle alueelle kerrallaan, näin toimiessa pystytään välttämään näkyvät työsaumat. Saumakohdat kannattaa miettiä siten, että ne sijoittuisivat mahdollisimman vähän näkyvään kohtaan. weber Kivipinnoite itsessään on heti käyttövalmis, mutta tarvittaessa sitä voidaan sekoittaa ennen käyttöä.

Pinnoite voidaan levittää joko ruiskulla tai käsin käyttäen teräslastaa. Ylimääräinen pinnoite poistetaan teräslastan avulla pinnoitteen maksimiraekokoon. Viimeistely tapahtuu hiertämällä tai halutessaan sen voi jättää ruiskupinnalle. Huomioi, että pinnoite on aluksi maitomaisen vaaleaa, mutta kuivuessaan muuttuu vaalea runkoaines kirkkaaksi.

20211_59499.jpg

Näin onnistuu sokkelin pinnoitus weber Kivipinnoitteella

Sokkelin pinnoitus weber.Vetonit Kivipinnoitteella

Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Talo
maalaus
huolto
pinnoite
tasoitteet
koti
julkisivu
laastit
perustukset
tuotetietous
ohjeet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20214_70319.jpg
Julkisivupinnoite, joka pitää rapatun julkisivun kuivana ja puhtaana
Ilmastonmuutos lisää julkisivujen säärasitusta erityisen voimakkaasti pohjoisessa ilmastossamme. Saint-Gobain Weberin uusi innovatiivinen TopDry-julkisivupinnoite pitää rapatun julkisivun kuivana ja puhtaana sekä rakenteet ja lämmöneristyksen toimivina ja turvallisina kaikissa sääoloissa ympäristön kannalta kestävällä tavalla.
Weberin WeberSafe -vedeneristysjärjestelmän havainnekuva
Kestäviä märkätiloja – pohjatyöt ja vedeneristys
Kylpyhuone on yksi niistä kodin tiloista, joissa huolellisuus ja tarkkuus itse tekemisessä palkitaan. On tärkeää toteuttaa pohjatyöt asianmukaisesti ja varmistaa, että vedeneristys on tiivis ja asiaankuuluvasti tehty. Mitä pohjatöitä tulee tehdä seinien ja lattian osalta – miten vedeneristys toteutetaan oikein?
20155_43381.jpg
Mitä tehdä, kun perustukset ovat rikkoutuneet?
Perustusten vaurioitumien johtuu suurimmaksi osaksi maaperään liittyvistä asioista. Maa on liian märkää ja kantavuus on kärsinyt, routaeristys on puutteellinen tai sitä ei ole – routa on päässyt liikuttelemaan kivijalkaa, lähiviemäri on rikkoutunut ja maaperään päässeet bakteerit lahottavat, pohjavesi on laskenut ja paalut altistuvat hapelle alkaen lahoamaan. Myös rakennukseen tulevat lisäosat saattavat aiheuttaa painumista.
202110_45673.jpg
Suojaa kotisi seinärakenteet säältä
Tuulensuojalevyjä käytetään rakennusten ulkoseinissä tuulensuojaukseen. Samanaikaisesti tuulensuojalevyt suojaavat rakennusaikana eristeitä sekä runkorakenteita myös kosteudelta. Ulkoseinärakenteen tulee olla tuulitiivis. Seinärakenteen ollessa riittävän tiivis, tuulenpaine ei pääse heikentämään seinärakenteen sisällä seinän lämmöneristyskykyä. Samalla lämpöhäviöt pysyvät pieninä.
20098_18123.jpg
Betonin kierrätys
Ote päiväkirjasta: Kevät 2009Kun talo oli purettu maan päältä, pääsimme kiinni kivijalkaan. Kaivuri irrotti kellarikerroksen seinä-, lattia- ja porrasbetonit sekä keräsi kellarin keskelle kasatut piipun tiilet. Niiden määränpää oli Rudus Kierrätyksen vastaanottopiste Vantaan Länsisalmessa.
20213_69086.jpg
Hirsimökkien kysyntä kasvaa - nostalgiset piilopirtit ovat taas arvossa
Kiinnostus vapaa-ajan asuntoihin ja mökkirakentamiseen on kasvanut voimakkaasti koronapandemian myötä. Suomalaiset kaipaavat nyt mökille, ja monet tutut arvot ovat palanneet. Vapaa-ajan asunnon tarjoamaa pesämäistä rauhaa ja yhteyttä luontoon pidetään tärkeinä. Hongan vuoden 2021 huvilauutuudet tarjoavat ylellisten hirsihuviloiden lisäksi niin moderneja vapaa-ajan hirsitaloja, klassisia hirsimökkejä kuin perinteisiä piilopirttejäkin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton