• Etusivu
  • Talo

"Työmailla vallitsee itäeurooppalainen meno" – Rakennusliiton mielestä työntekijöiden terveyttä ei oteta vakavasti

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.01.2021
20211_68219.jpg

Rakennusliiton mukaan koronatestejä vältellään rakennusalalla positiivisen tuloksen pelossa.

Rakennusliitto on huolissaan koronaviruksen leviämisestä rakennustyömailla etenkin ulkomaalaisten työntekijöiden keskuudessa.

Liiton puheenjohtaja Matti Harjuniemen mukaan Tallinnan matkustajalautoilla kokeiltavat koronatestit ovat askel parempaan suuntaan.

– Testaaminen ovat hyvä asia, mutta nythän testauksia vältellään positiivisen tuloksen pelossa, hän sanoo.

Harjuniemen mukaan parempi ratkaisu olisi sulkea Suomen ja Viron välinen raja määräajaksi.

– Sitä tässä tarvittaisiin, kun ei testipakkoa saada aikaan. Hallituksen pitäisi nyt ottaa tehokkaammat keinot käyttöön. Viime vuoden keväällä rajasulku toimi kohtuullisesti. Kansalaisten paluuliikenne sallittiin, kuten kuulukin tehdä. Sama voitaisiin ottaa käyttöön myös nyt. Rakennusalaa se ei haittaisi.

Olemme aikaisemmin uutisoineet rakennustyömaiden paikoin puutteellisesta hygieniatasosta.

Harjuniemen mukaan tilanne on edelleen huolestuttava.

"Yhä tulee eteen paljon työmaita, jotka ovat sotkuisia, joissa sosiaalitiloja ei siivota eikä ole kunnon pesumahdollisuuksia. Työaikaporrastuksia ei käytetä eivätkä työntekijät saa selkeitä ohjeita. Itäeurooppalaista menoa."
Matti Harjuniemi, puheenjohtaja, Rakennusliitto

Tilat siivottava kerran päivässä

Rakennusliitossa nähdään, että työntekijöiden terveydestä ei välitetä riittävästi työmailla.

– Työntekijöiden terveyteen suhtaudutaan välinpitämättömästi. Ulkomaalaiset työntekijät eivät myöskään uskalla vaatia asiallista kohtelua. Osa työmaista nuukailee ja tinkii tilojen siivouksesta. Tietämättömyyttäkin alalla on.

Joukossa on myös työmaita, joissa hygieniamääräykset on otettu tosissaan. Työmaiden sosiaalitilat on työehtosopimuksen ja viranomaispäätöksen mukaan siivottava vähintään kerran päivässä. Vastuu on Harjuniemen mukaan rakennusalan yrityksillä.

Harjuniemi ottaa esille ulkomaalaisten työntekijöiden rajoittamisen Suomen työmailla. Se voisi hänen mukaansa auttaa koronatilanteen hallitsemisessa, mutta samalla ratkaisu parantaisi työmaiden tehokkuutta.

– Suomalaisen rakentamisen todellinen tuottavuus on romahtanut sitä mukaa, kun tuottavuustasoltaan alemman tason maista on haettu valtavasti pääosin harmaita firmoja ja työntekijöitä työmaille. Kun työmaat ovat nyt etenkin eteläisessä Suomessa ylimiehitettyjä, työvaiheiden suunnitteleminen ja ammattilaisten rekrytointi saisi aikaan huiman tuottavuusloikan ja pienemmän hukan määrän, toteaa Harjuniemi.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20113_24675.jpg
RAKSA-messut Lahdessa 18.-20.3.2011
Suomen suurin rakennusalan erikoistapahtuma Raksa tarjoaa jälleen parhaat eväät rakentamiseen, remontoimiseen ja saneeraamiseen. Saman katon alla pääsee tutustumaan kokonaisvaltaisesti alan tarjontaan ja tuotteisiin. Nähtävää riittää niin pien-, rivi-, kerrostaloasukkaille kuin uudisrakentajillekin.Lisätietoja messuista ->>
20074_4308.jpg
TERCA -tiililaatat sisustamiseen
Kodin sisustamisen suosio on koko ajan lisääntynyt. Yksi tapa muuttaa kotia persoonallisemmaksi on päällystää seiniä tai seinän osia aidoilla käsinlyödyillä TERCA -tiililaatoilla. Näillä luot persoonallista tunnelmaa kotiisi. Voit helposti tehdä erilaisia yksityiskohtia niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin. Valikoimassa on useita eri värejä ja ne on helppo asentaa vaikka itse.
20136_35491.jpg
Villa ISOVERin sisustus
Villa ISOVER oli toukokuussa sisustustyövaiheessa. Kiintokalusteet ovat asennettuna ja seinien maalit, tapetit ja laatoitukset valmiina. Villa ISOVERin sisustussuunnittelusta vastaa sisustussuunnittelija Niina Riihimäki Suunnitteluhuone Riihimäestä.– Materiaalivalinnoissa kiinnitettiin tarkasti huomiota tulevan asukasperheen vaatimuksiin, sillä talon on kestettävä lapsi- ja koiraperheen elämää, Niina Riihimäki kertoo.Tutustu tästä Villa ISOVERin rakennusprojektiin
20111_24169.jpg
Tulikiven uutuutena takka-haudutusuuni Norva
Takka-haudutusuuni Norva tarvitsee vain takkatulen. Haudutusuuni lämpiää takkaan sytytetyn tulen voimalla. Hauduttamalla voi tehdä monenlaisia ruokia tai haudutusuunia voi käyttää ruoan lämpimänä pitämiseen. Selkeälinjaisen Norvan haudutusuuni on päällystetty kaakeleilla, jotka on helppo pitää puhtaana.
202110_73273.jpg
Hätäily talon lämmittämisessä voi aiheuttaa vaaran
Tulisijasta sisätiloihin purkautuva savu aiheuttaa vuosittain jopa satoja savuvahinkoja. LähiTapiolan havaintojen mukaan myös aiemmin hyvin toiminut tulisija voi yllättää lämmittäjän. Ilmalukon riski korostuu kosteassa syyssäässä, mutta myös helle ja esimerkiksi koneellinen ilmanvaihto voivat tukahduttaa hormin vedon. Pahimmillaan savu uhkaa henkeä.
20117_27127.jpg
Bostadsmässan i Karleby
Hav, båtliv, tomter med egen strand samt sju strandbastur, förutom det exceptionella runda området återspeglar i korthet Bostadsmässan i Karleby som har öppnats för allmänheten fredagen den 15.7. På området finns åtta tomter med egen strand och två med strandrätt.Temat för Finlands största avgiftsbelagda sommarevenemang, som ordnas för 42:a gången, är "Hem i olika storlekar – för människor i olika livsskeden". Sammanlagt 40 hem presenteras, från små våningshusbostäder till villor med egen strand.- Den speciella formen och havsnärheten gör att området är exceptionellt i jämförelse med Österbotten och ganska ovanligt i också i det övriga Finland.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton