Miten säästän lämmityskustannuksissa?
Jääpuikot voivat olla merkki yläpohjasta karkaavasta hukkalämmöstä.
Lämmityskustannuksissa säästäminen on järkevää ja kannattavaa. Miten säästöä sitten voi saavuttaa? Lämmityskulut muodostuvat kulutusmäärästä ja energian hinnasta. Säästöä voidaan saavuttaa nopeasti ja ajan myötä – ilmaiseksi ja investoimalla.
Nopeaa säästöä ilman kustannuksia:
Maksatko liikaa sähköstäsi?
Erityisesti sähkölämmittäjä voi saavuttaa säästöä nopeasti ja ilman kustannuksia. Tarkista sähköenergiasi hinta ja vertaa sitä vallitsevaan markkinahintaan, niin näet, maksatko liikaa sähköstäsi. Tee uusi edullisempi sähkösopimus, niin saavutat säästöä nopeasti ja ilman kustannuksia.
Info
Hyvä tietää sähkön hinnasta:
- Toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa on yleensä kalliimpi hinta, kuin määräaikaisissa kiinteähintaisissa sopimuksissa.
- Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hinta voi muuttua, mutta sopimuksessa on mahdollista vaihtaa kahden viikon irtisanomisajalla.
- Kaksiaikamittauksissa on halvempi ja kalliimpi hinta. Vaihtoehto on kannattava silloin, kun pystyy ohjaamaan kulutustaan selkeästi enemmän siihen aikaan, kun hinta on halvempi. Jos kulutus on hyvin tasainen molempina aikoina, voi yleissähkön hinta tulla edullisemmaksi.
- Pörssisähkössä hinta vaihtelee tunneittain ja voi halvimmillaan olla reilusti alle yleissähkön hinnan. Merkittäviä säästöjä voi saavuttaa ohjaamalla kulutustaan päivittäin halvimpiin tunteihin. Pörssisähkön hinta voi kuitenkin hetkittäin nousta moninkertaiseksi. Tällaisia aikoja ovat mm. joulu ja pakkaskaudet.
- Sähköyhtiöillä on useita eri hintoja. Jos näet omalla sähköyhtiölläsi edullisen tarjouksen, se ei automaattisesti tarkoita, että oma hintasi olisi yhtä edullinen. Kannattaa siis selvittää oma hinta ja se, onko sinulla mahdollisuus sopia parempi sopimus yhtiösi kanssa. Yhtiötä voi myös vapaasti vaihtaa, mikäli voimassa oleva sopimus ei sisällä määräaikarajoitetta.
Lämmitätkö liikaa?
Toinen nopea ja veloitukseton tapa säästää lämmityskustannuksissa on pudottaa tavoitelämpötilaa. Suositeltava sisälämpötila on 20 – 21 astetta. Makuuhuoneisiin suositus on jopa alempi 18 – 20 astetta. Palelemaan ei tarvitse ruveta, mutta nuo viimeiset asteet vaativat enemmän lämpöenergiaa ja nostavat lämmityskustannuksia noin 5 % per jokainen nostettu lämpöaste.
Säästöä investoimalla:
Kun valitaan ratkaisuksi investointi, vaihtoehtojen määrä kasvaa merkittävästi. Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi:
- lämmöneristyksen parantaminen
- lisälämmönlähteen hankkiminen
- lämmitysjärjestelmän tai lämmönsäätöjärjestelmän parantaminen
- aurinkopaneelien hankkiminen
- Ilmanvaihdon lämmöntalteenotto
- Ikkunoiden ja ovien uusiminen
Lämmöneristyksen parantaminen
Lämmöneristyksen parantamisella voidaan säästää energiankulutuksessa. Tehokkain ja usein helpoin tapa on lisälämmöneristää yläpohja. Yläpohjan lisälämmöneristys puhallusvillalla on nopea ja helppo tapa pienentää lämmityskustannuksia ja investointi maksaa itsensä takaisin ajan myötä. Toisaalta, jos talon julkisivu uusitaan, on lähes poikkeuksetta järkevää parantaa myös ulkoseinien lisälämmöneristystä.
Lisälämmönlähteen hankkiminen
Perinteisesti omakotitaloissa lisälämmönlähteenä on käytetty tulisijaa. Se lisäksi ilmalämpöpumput ovat viime vuosina nostaneet suosiotaan. Ilmalämpöpumpulla voidaan saavuttaa merkittävää säästöä varsin lyhyessäkin ajassa.