Miten oma koti suunnitellaan ja mitä pitää ottaa huomioon?
Miten voi varmistaa, että rakennettava talo on oikeasti se omien haaveiden koti, joka on ratkaisuiltaan toimiva sekä muuttuviin elämäntilanteisiin mukautuva?
Useat haaveilevat itse suunnitellusta kodista, omien mielikuvien sekä ajatusten ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt miten tilat keskenään jakautuisivat. Omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja osaavalle arkkitehdille. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuuden sekä omaa tarkkanäköisyyttä yllättäviäkin yksityiskohtia ajatellen.
Arkkitehti SAFA Tero Seppänen kertoo unelmien kodin suunnittelusta ja rakennusprojektin läpiviemisestä.
Toimivat ratkaisut ja muuntojoustavuus
Kun on aika rakentaa oma unelmien koti, ovat tunteet vahvasti mukana. Miten voi varmistaa, että rakennettava talo on oikeasti se omien haaveiden koti, joka on ratkaisuiltaan toimiva sekä muuttuviin elämäntilanteisiin mukautuva?
Avoimet ratkaisut rakentajien suosiossa
Tällä hetkellä useissa kodeissa näkee avoimia pohjaratkaisuja, jossa kodin päätilat – keittiö, olohuone sekä ruokailutilat ovat yhtä suurta tilaa. Ulko-ovesta sisään tullessa koti avautuu ja yhdellä silmäyksellä voidaan nähdä iso kokonaisuus. Avoin ratkaisu antaa illuusion suuremmasta asuinneliömäärästä, kuin mitä todellisuudessa onkaan käytössä.
Tällainen avoimen pohjaratkaisun yhtenä ajatuksena on tuoda koko perhe yhteen huolimatta siitä, että kaikki eivät istuisi olohuoneen sohvalla. Makuuhuoneet, sekä muut ns. toissijaiset tilat ovat erillään omina huoneinaan.
Avoimen tilan suunnittelu
Ison ja avoimen tilan suunnittelu on kuitenkin omalta osaltaan haasteellista siinä, että huomioon on otettava, miten valo liikkuu päivän kuluessa ja miten päivittäiset kulkureitit soljuvat tilassa. Tarkasteluun on otettava myös tilojen välinen keskinäinen toimivuus. Miten avoin tila saadaan liitettyä kodin muihin osiin?
Tällaisen tilan suunnittelussa tulee myös ottaa huomioon näkymät – miltä tila näyttää sen eri kohdista tarkasteltuna. Tilan tulee miellyttää silmää sen jokaisesta kulmasta. Omalta osaltaan tähän vaikuttaa myös huomion kiinnittäjät, niin kutsutut focal pointit, sekä sisustuksen muut yksityiskohdat sekä valinnat.
Rakennusprojektissa tarvitaan useita eri alan ammattilaisia
Rakennushankkeen onnistuminen kannattaa varmistaa palkkaamalla avuksi alan ammattilaisia. Jotta turhat yllätykset sekä rajut budjettiylitykset pystyttäisiin välttämään, on noviisille erinomaiseksi avuksi rakennuttajakonsultti.
Rakennuttajakonsultti on henkilö, joka avustaa muun muassa oikeiden suunnittelijoiden valinnassa sekä tuo rakennuttajalle viimeisimmän tiedon hankkeen etenemisestä ja vaiheista, jotta päätösten tekeminen helpottuu.
Koko hankkeen kannalta on tärkeää, että rakennushanketta ohjaa rakennusalan realiteetit ymmärtävä ja kokenut rakennusalan ammattilainen. Esimerkiksi kokenut arkkitehti pystyy rakentajaperheen hahmotelmien ja toiveiden perusteella tarjoamaan ratkaisuja, joiden avulla suunnitellun kodin toiminta paranee ja selkiytyy.
Harjaantunut ammattilainen osaa ottaa huomioon tontin pintojen muotovaihtelut, ilmansuunnat sekä luonnonvalon tulevassa kodissa, unohtamatta tietenkään rakennuksen sisätilojen ratkaisuja huoneiden sijoittelun ja toiminnallisuuden kannalta.
Vastaavasti ammattitaitoinen LVI-suunnittelija huolehtii, että linjavedot sekä päätökset tehdään ajallaan sekä koordinoi oman osuutensa yhdessä muiden suunnittelijoiden kanssa. Tärkeää onkin, että kaikki suunnitelmat päivitetään ja tarkistetaan suunnitelmien yhteensopivuudet.
Suunnittele muuntojoustavuutta kodillesi
Varsinkin uutta kotia suunniteltaessa on helppo ottaa huomioon myös elämäntilanteisiin tulevat muutokset, ja se, mitenkä koti elää mukana muuttuvassa arjessa. Onko tiloja mahdollista yhdistää, löytyykö niille kenties uutta käyttötarkoitusta, kun tulee esimerkiksi lasten aika muuttaa?
Minkälaisia asumista helpottavia ratkaisuja on mahdollista miettiä jo etukäteen?
Rakennushanke pitää sisällään lukemattomia määriä erilaisia asioita, joihin rakennuttajan tarvitsee tehdä lopullinen päätös. Päätöksiä tehdessä on muistettava ottaa huomioon, että jokainen tehty päätös vaikuttaa rakennusprojektin myöhemmässä vaiheessa.
Ei ole siis aivan yksinkertainen asia tehdä ratkaisuja, ratkaistavista ongelmista voi onneksi keskustella esimerkiksi rakennuttajakonsultin kanssa.
Onko rakentaminen ajankohtaista sinulle?
Oletko miettimässä oman kodin rakentamista? Omien hahmotelmien lisäksi voit kerätä mieleisiäsi yksityiskohtia esimerkiksi sisustuslehdistä ja talokirjoista. Voit jättää yhteydenottopyynnön alan ammattilaiselle.