• Etusivu
  • LVI

Mitkä ovat maalämpöpumpun edellytykset? Sopiiko se juuri meidän kotiimme?

Asiantuntijan vastaukset tästä artikkelista

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Päivitetty 15.10.2024
20239_83174.jpg

Maalämpölämpöpumppu on huoleton, vaivaton ja todella hyvä vaihtoehto kodin pääasialliseksi lämmitysjärjestelmäksi. Mutta mihin kohteisiin maalämpöpumppu soveltuu parhaiten? Vaatiiko maalämpö rakennusluvan? Miten maalämmön toteutustavat eli maapiiri ja porakaivo (usein tunnettu myös nimellä energiakaivo tai lämpökaivo) eroavat toisistaan? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa maalämpöpumpputuotteiden asiantuntija ja tuotepäällikkö Krister Andersson NIBE Energy Systems Oy:stä.

Mikä on maalämmön soveltuvuus, eli mihin kohteisiin maalämpöpumppu soveltuu? Onko eroa maapiiri vs porakaivo?

Maalämpöpumpun lämmönlähde on maaperä ja lämpöenergia otetaan näin pihamaalle tehtävästä maapiiristä tai energiakaivosta. Näistä energia siirtyy putkistoa pitkin lämpöpumpulle ja siitä eteenpäin joko lämpimäksi käyttövedeksi tai patteri- / lattialämmityksen kautta rakennuksen lämmitykseen. Anderssonin mukaan maalämmön yksi paras ominaisuus onkin soveltuvuus erilaisiin ja kokoisiin rakennuksiin:

Maalämpö soveltuu pitkälti mihin vaan, aina kesämökeistä eli pienemmistä kohteista suurempiin kiinteistöihin. Maalämpöpumpun teho ei rajoita soveltuvuutta. Oikein mitoitetulla lämpöpumpulla tehoa riittää kovimmilla pakkasillakin, myös suurempiin kiinteistöihin. NIBEn tarjonnasta löytyy malleja sisäänrakennetulla varaajalla 16 kW saakka, jolloin saadaan melkeinpä 350-400 m2 kokoinen talo lämmitettyä, Andersson kertoo ja jatkaa:

– Löytyy myös malleja ilman varaajaa 60 kW asti, ja näihin voi valita kohteeseen sopivan kokoisen käyttövesivaraajan. Automatiikka voi ohjata enintään yhdeksää lämpöpumppua, jolloin lämmitystehoa saadaan jopa 540 kW, joka riittää myös isompiin kerrostaloihin.

<p data-block-key="ykpfp">(Kuva: NIBE)</p>
(Kuva: NIBE)

Maalämmöllä saadaan tasaisesti ympäri vuoden jopa 65-asteista vettä niin lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseen. Maalämpöpumppu soveltuu vesikiertoisellla patterijärjestelmällä tai lattialämmityksellä varustettujen kotien ainoaksi lämmitysjärjestelmäksi.

– Maalämpö sopii sekä uudisrakentamiseen että saneerauskohteeseen, kun lämpökaivo tai maapiiri voidaan toteuttaa. Sisätilojenkin suhteen riittää, että lämpöpumppu saadaan sijoitettua tilaan, josta löytyy lattiakaivo sekä tarvittaessa vedeneristys. Näin koska maalämpöpumpulla pelataan kuitenkin veden kanssa, Andersson kertoo.

Yhä yleistyvä asunnon viilennystarve on Anderssonin mukaan hyvä huomioida maalämpöpumpun energialähteen valinnassa. Maahan asennettava putkisto on lähellä maan pintaa ja näin ollen ei sovellu viilennykseen, koska maaperä lämpiää liiaksi kesällä. Energiakaivo mahdollistaa taas myös maaviileän, koska viilennys otetaan maan uumenista (porakaivon syvyys vaihtelee 100-300 metrin välillä, ja kaivoja voi olla useita).

Mitä lähtötietoja vaaditaan maalämpöpumpun hankintaan?

Yksi merkittävä mitoitustekijä maalämpöpumpun ja lämpökaivojen / maapiirien suhteen on talon lämmitysenergian tarve. Uudisrakentamisessa mitoitus on yksioikoisempaa; rakennusluvan yhteydessä tehtävästä energialaskelmasta selviää laskennallinen energiatarve, jonka avulla maalämpöpumppu mitoitetaan. Saneerauspuolella Anderssonin mukaan selvitään usein entisen eli uusittavan lämmitysjärjestelmän tiedoilla:

– Kun energiaremonttia toteutetaan ja päivitetään lämmitysjärjestelmää vanhasta uuteen, niin pärjätään pitkälle edellisen lämmitysjärjestelmän tiedoilla. Esimerkiksi öljylämmityksen kohdalla laitteiston ja öljynkulutuksen tiedot riittävät usein uuden maalämpöpumpun mitoitukseen, mutta kannattaa aina verrata kulutusta talon kokoon ja ikään, Andersson selvittää.
<p data-block-key="3cewc">(Kuva: NIBE)</p>
(Kuva: NIBE)

Muita tietoja mitoitusta varten ovat muun muassa lämmönjakotapa eli onko kyseessä lattialämmitys vai patterilämmitys, jossa voidaan tarvita korkeampia lämpötiloja, jopa 65-asteista lämmitysvettä. Lämpöpumppua mitoitettaessa huomioidaan myös käyttöveden lämmityksen tarve, johon vaikuttavat käyttäjien lukumäärä.

Talon sijainti on myös merkittävä tekijä lämmityksen tarvetta arvioitaessa:

– Suomihan on pitkä maa, joka on jaettu neljään eri vyöhykkeeseen, joten mitoituslämpötiloissa on reippaasti poikkeamaa. Kovimmat pakkaset mitoitetaan etelämmässä -26 °C lukemilla, kun taas Lapissa -38 °C:n perusteella. Vuosikeskiarvotkin ovat etelämmässä 5,3 °C, kun taas Lapissa mennään nollan alapuolelle. Näillä on siis suurta vaikutusta siihen, minkä kokoinen maalämpöpumppu ja keruupiiri tulee asentaa, jotta lämpöpumppu riittää kattamaan lämmitystarpeen, Andersson kertoo.

Oman maalämpöpumpun mitoituksen saa joko lähimmältä NIBE jälleenmyyjältä tai NIBE Neuvontapalvelusta.

Vaatiiko maalämpö rakennusluvan? Entä mitä asukkaan on hyvä tietää asennuksen suhteen?

Rakennuslupien suhteen eroa on siinä tuleeko maalämpöpumpun energialähteeksi maakeruupiiri vai porakaivo.

Maapiiri ei yleensä vaadi erityistä rakennuslupaa, (kannattaa selvittää oman paikkakunnan rakennusvalvonnasta) mutta vaatii paljon tilaa (noin 400 m2), joka voi olla rajoittava tekijä ahtailla tonteilla. Maakeruupiiri on tosin hieman halvempi toteuttaa, mutta vie enemmän tilaa kuin porakaivo.

Useimmiten käytetään lämpökaivoja, jonka poraamiseen vaaditaan toimenpidelupa kunnalta / kaupungilta. Anderssonin mukaan eroja löytyy siitä, hoitaako asennusliike tai asiakas tarvittavat luvat:

– Osa asennusliikkeistä toimii avaimet käteen -periaatteella, jolloin asiakkaan ei tarvitse huolehtia rakennusluvasta, kun taas jotkut asennusliikkeet jättävät rakennusluvan asiakkaan hankittavaksi. Koska luvat pitää joka tapauksessa hoitaa kuntoon, on hyvä varmistaa asennusta tilattaessa kuka huolehtii rakennuslupien hankkimisesta, Andersson muistuttaa.

Porauskaluston pääsy porauskohteelle on hyvä selvittää yhdessä porausurakoitsijan kanssa. Porakaivon syvyys vaihtelee 100-300 metrin välillä, ja energiakaivoja voi olla tarpeen porata useampi. Kaivojen halkaisija on yleensä noin 10 cm.

Info

Info

Maalämpöpumpun asennus, kesto ja huolto

Maakeruupiirin kaivuutöissä pitäisi välttää suuria korkeuseroja. Kaivuutöiden kesto riippuu täysin kaivettavasta alueesta, siksi urakoitsija tai kaivuutöiden tekijä arvioi tapauskohtaisesti kaivuutyön keston.

Energiakaivon poraus pystytään useimmiten tekemään yhdessä päivässä.

Itse maalämpöpumpun asennustöissä ja käyttöönotossa menee sisätiloissa normaalisti 1-2 päivää.

Maalämpöpumpun parhaimpia ominaisuuksia on huollon ja ylläpidon huolettomuus.

Maakeruupiiri ei vaadi huoltoa eikä ylläpitoa.

Porakaivojen yhteydessä tehdään monesti niin sanottu huoltokaivo, joka osoittaa kaivon paikan. Kohta voidaan myös peittää kokonaan, jolloin sijainti merkataan talon seinään/sokkeliin. Lämpökaivoon ei tarvitse tehdä huoltotoimenpiteitä.

Lämpöpumppu sisätiloissa vaatii mutasihtien puhdistamista kerran vuodessa sekä paineen tasojen tarkistamista. Tasaisin väliajoin on silti hyvä kutsua ammattilainen tarkistamaan tilanne.

Miksi kannattaa valita maalämpöpumppu lämmitysjärjestelmäksi?

Anderssonin mukaan ehdottomasti parhaimpia ominaisuuksia maalämpöpumpussa on sen ylläpidon huolettomuus sekä tasainen ja luotettava toiminta läpi vuoden.

– Lämpötilan laskiessa lämmitystehon tarve kasvaa. Maalämpöpumppu ottaa energiansa maasta eikä laite ole altis ympäristön olosuhteiden vaikutukselle, joten se tuottaa tasaisesti lämpöä ympäri vuoden, hyvällä hyötysuhteella.

Nykyaikaiset invertteriohjatut maalämpöpumput tuottavat lämpöä tarpeen mukaan edullisesti. Lisäksi maalämpöpumpun asennuksessa tehtävästä asennustyöstä, kuten porauksesta ja lämpöpumpun asentamisesta on mahdollista saada kotitalousvähennystä. Jos kyseessä on lämmitysjärjestelmän vaihto öljylämmityksestä lämpöpumppuun, on mahdollista saada jopa 4000 € tukea.

Haluan lisätietoa NIBE lämmitysratkaisuista

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
LVI
asuminen
koti
maalämpöpumppu
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20161_45200.jpg
Pohjolan olosuhteiden lämpöpumput
Pohjolan eniten myyty invertterimaalämpöpumppuArvostatko laatua, tehokkuutta ja helppokäyttöisyyttä? Uusin teknologia, joka on osoittanut toimivuutensa Pohjolan vaativissa olosuhteissa on myös sinulle tärkeää? Valitsemalla NIBE F1255 -maalämpöpumpun saat luonnosta lämpöä arkeesi ja selvää säästöä energiakuluihisi.NIBEn monipuolisesta maalämpöpumppuvalikoimasta löydät lompakkoosi sopivan, turvallisen ja tehokkaan lämmitysratkaisun sinun kotiisi. Me NIBEllä luotamme tuotteisiimme ja myönnämme kaikille lämpöpumpuillemme ainutlaatuisen kuuden vuoden NIBETURVAn.
Lapsi ja isoisä järven rannalla kalassa.
Ohjaa kotisi tärkeitä toimintoja kätevästi yhdestä paikasta - myös etänä
Kun valitset kotiisi NIBE S-sarjan vesi-ilmalämmitysjärjestelmän, käytössäsi on kaikki nykyaikaisen lämmitysjärjestelmän tarjoamat edut. NIBE S -sarjaan voidaan liittää myös muita kodin toimintoja, kuten aurinkosähkö, viilennys ja ilmanvaihto, joita kaikkia on mahdollista valvoa kätevästi samasta paikasta.
20132_33899.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinulle parhaiten?
Se riippuu luonnollisesti useista eri tekijöistä: kuinka suuri talosi on, missä päin maata se sijaitsee, rakennatko uutta, vaihdatko vanhan kattilan vai säilytätkö sen, jne. Tästä näet hieman yksinkertaistettuna, mikä täyttää parhaiten sinun tarpeesi. Tarkempia neuvoja ja ehdotuksia saat lähimmältä NIBE-jälleenmyyjältä.
Wilfan Narvik 40 Ilmalämpöpumppu seinälle asennettuna
Miten kotitalousvähennys liittyy ilmalämpöpumppuun?
Ilmalämpöpumppu on oiva keino saavuttaa merkittävää säästöä kodin lämmityskuluissa. Oikein valittu ilmalämpöpumppu maksaa parhaimmillaan säästöillään itsensä takaisin jo parissa vuodessa, mutta voit olla varma, että takuuajan aikana laite on jo maksanut itsensä takaisin – se ei ole ollenkaan hullumpi aika.Hyvin valittu pumppu soveltuu sekä kodin lämmitykseen talviseen aikaan että ihanaan viilennykseen kesähelteillä. Ilmalämpöpumppu on ympäristöystävällinen vaihtoehto kodin sähkölaskun pienentämiseksi. Lisäksi nyt on hyvä hetki hyödyntää kotitalousvähennys.
Punaisia taloja syksyn keltaisten lehtien värittämässä maisemassa.
Lämmitä tulisijalla turvallisesti
Kylmillään seisseen takan lämmittäminen on turvallista, kun se vain tehdään oikein. Tulisijojen ja saunan kiukaan lämmitys on aloitettava varovaisesti ja hissukseen.Vaaralta vältytään, kun noudatetaan perusvarovaisuutta. Ota siis huomioon nämä seikat, niin lämmityskausi alkaa mukavasti.
Geonovan avainasiakaspäällikkö Matti Virta
Maalämpö voi tuoda helsinkiläiselle taloyhtiölle jopa 50 000 €:n vuosisäästöt
Kustannukset nousevat – miten taloyhtiö voi välttää vastikkeiden korotuksen?Yksi ratkaisu on vaihtaa kiinteistön lämmitysjärjestelmäksi maalämpö ja ottaa se palveluna. Kun omaa alkuinvestointia ei tule, taloyhtiö pääsee nopeasti kiinni kustannussäästöihin. Tämän lisäksi maalämpöjärjestelmän riskit ja vastuut ovat kumppanin harteilla. Kumppanin ammattilaiset myös varmistavat, että lämpöä tulee taloyhtiöön kuten tähänkin asti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton