• Etusivu
  • LVI

Mitä sinun tulee tietää ilmanvaihdosta, kun rakennat tai remontoit omaa taloa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 11.02.2025
202211_80292.jpg

Hyvä sisäilma on äärimmäisen tärkeä osa kodin viihtyvyyttä. Raikkaan ja puhtaan sisäilman takana on toimiva ilmanvaihto. Jotta ilmanvaihto toimii tarkoituksenmukaisesti ja huomaamattomasti, kannattaa sen suunnitteluun paneutua huolella.

Tärkeintä on, että rakentaja palkkaa iv-suunnittelun ammattilaisen ja keskustelee tämän kanssa omista toiveita ja tarpeista. Näin suunnittelija osaa huomioida ne työssään. Kun hankit talopaketin, voi ilmanvaihtojärjestelmä suunnitelmineen ja ilmanvaihtokoneineen kuulua siihen. Silloinkin kannattaa varmistua, että järjestelmä vastaa omia tarpeita ja käyttötoiveita.

Kokosimme vinkkilistan ilmanvaihdon suunnittelun helpottamiseksi.

1. Palkkaa ilmanvaihtosuunnittelun ammattilainen

Rakennusprojektiin on aina palkattava pääsuunnittelija vastaamaan muun muassa talon ilmanvaihtojärjestelmästä. Vanhan talon ilmanvaihtoremonttia tehdessä suunnittelun merkitys korostuu entisestään, jotta ilmanvaihto saadaan huomaamattomaksi osaksi vanhaa rakennusta.

Suunnittelija laskee ilmamäärät, suunnittelee ilmanvaihtokanaviston ja määrittelee iv-koneen. Ammattilainen huomioi suunnitelmassa, että ilmanvaihto toimii optimaalisesti ja energiatehokkaasti kaikkina vuodenaikoina. Tavoitteena on korkealaatuinen ja terveellinen sisäilma.

202211_80287.jpg

– Suunnitelmassa otettiin huomioon ilmanvaihtoa koskevat toiveemme eli hyvä ja raikas sisäilma, luotettavuus, toimivuus, hiljaisuus ja kotimaisuus. Suunnittelija suositteli Vallox 110 MV-koneita, ja kotimaisina tuotteina ne sopivat hyvin periaatteisiimme. Olemmekin ratkaisuun tyytyväisiä, sillä ilmanvaihto ei voisi toimia paremmin, Kati-Annika ja Sami Aalto sekä Aila Tynell Tuusulasta kertovat. Lue lisää heidän taloprojektista.

2. Valitse sopivin tapa ohjata ilmanvaihtoa

Iv-suunnittelijan kanssa kannattaa käydä läpi, millaisen ohjaustavan ilmanvaihtoon haluaa. Vaihtoehtoja on täysin automaattisesta ja tarpeen mukaan tehostuvasta ilmanvaihdosta itse ohjattavaan ilmanvaihtoon. Tarpeenmukainen ilmanvaihdon käyttö, ohjaa sitä sitten itse tai antaa automatiikan huolehtia ohjauksesta, on asukkaiden ja energiankäytön kannalta järkevintä.

Vaivattomuutta ilmanvaihtoon tuovat MyVallox-ilmanvaihtokoneiden sisäänrakennetut kosteus- ja hiilidioksidianturit. Ne huolehtivat ilmanvaihdon tehostuksesta tarpeen mukaisesti ja energiaa säästäen.

3. Kohteeseen oikein mitoitettu ilmanvaihtokone

Iv-suunnittelijan yksi tärkeimmistä tehtävistä on mitoittaa ilmanvaihto ja määritellä ilmamääriltään sopiva ilmanvaihtokone. Kun se on selvillä, voidaan vertailla sopivien konevaihtoehtojen muita ominaisuuksia, kuten energiatehokkuus (lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde), ohjaustavan sopivuus omaan käyttöön, huollettavuus, kotimaisuus ja luotettava toiminta kaikissa olosuhteissa.

202211_80288.jpg

– Tutustuin ilmanvaihtokoneiden vaihtoehtoihin ja aika nopeasti oli selvää, että valintani on Vallox. Minuun teki vaikutuksen se, että Valloxin koneisiin on saatavilla varaosia monenkin vuoden jälkeen, sillä minusta sekin on osa laadukkuutta. Myös huoltopalvelujen kattavuus oli tärkeä seikka, kertoo Timo Äkräs Uudestakaupungista. Lue lisää Timon hirsihuvilan ilmanvaihdosta.

4. Muista huoltotila

Ilmanvaihtokoneen sijainti on hyvä, kun sen ääni ei häiritse ja huolto on helppoa. Tyypillisiä sijoituspaikkoja ovat tekninen tila, iso kodinhoitohuone tai kylpyhuone (pesutornin päälle). Pienemmissä asunnoissa ilmanvaihtokone voidaan sijoittaa vaikka pesutornin tai WC-istuimen yläpuolelle tai integroida huomaamattomasti keittiökalusteisiin.

Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa huomioida ilmanvaihtokoneen tarvitsema huoltotila: mahtuuko tilassa vaihtamaan suodattimet tai irrottamaan lämmöntalteenottokennon puhdistusta varten. Paikan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että koneeseen tulee sähkö- ja verkkoliitäntöjä ja kondenssivesi pitää saada viemäröityä.

Talotekniikka, kuten ilmanvaihto, sijoitettiin näppärästi kodinhoitohuoneeseen seinän kokoisten peililiukuovien taakse. Siellä ne ovat katseilta piilossa, mutta helposti huollettavissa kuten Tuusulan kohteessa Honka Huomen.
Lue lisää iv-ratkaisusta.

202211_80289.jpg

5. Huomioi nämä kanavistosta

Varsinkin jos rakennat tai saneeraat taloa itse, ilmanvaihtokanavistolla on merkitystä. Kanavisto kannattaa aina rakentaa mahdollisimman lyhyeksi ja asentaa lämpimiin sisätiloihin, jos mahdollista. Alaslaskut, välipohjat, kotelot ja väliseinät ovat hyviä ilmanvaihtokanavan reittejä. Jos kaikki kanavat saadaan höyrysulun sisäpuolelle, niitä ei tarvitse lämpöeristää eikä höyrysulkuun tule tarpeettomia reikiä.

Rakentamisessa maksaa sekä materiaalit että aika. Perinteisen peltisen ilmanvaihtokanaviston rakentaminen vaatii jonkin verran osaamista, mutta ennen kaikkea aikaa. Huomattavasti nopeampi vaihtoehto on rakentaa kanavisto Vallox BlueSky-ilmanjakojärjestelmällä. Se koostuu taipuisasta, hygieenisestä muoviputkesta ja jakolaatikoista, joita on nopea ja helppo asentaa sekä uuteen että remontoivaan taloon.

202211_80290.jpg

– Kokonaisuudessaan BlueSky -ilmanvaihtokanaviston rakennus vei nelisen tuntia. Edellispäivänä peltiyhteiden mitoitus vei noin kaksi tuntia. Naapuri oli rakentanut taloonsa vastaavaa peltistä ilmanvaihtokanavaa 4 tuntia päivässä viikon ajan, kertoo Mikko Fiskaali Seinäjoelta. Lue lisää Mikon talonrakennusprojektista.

Täältä löydät pientalojen ilmanvaihdon suunnittelua tekeviä ammattilaisia.

Tilaa esite

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vallox Oy
LVI
asuminen
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
suunnittelu
projektinjohto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20138_36041.jpg
Viisi tapaa parantaa ilmanvaihtoa: esimerkit rintamamiestalosta lomamökkiin
Ilmanvaihdon päivittäminen on olennainen osa rakennuksen energiatehokkuuden parantamista. Perinteisesti jopa 20–40 % kodin lämmitysenergiasta voi haihtua ilmanvaihdon kautta, mikä tekee tehokkaasta ilmanvaihtojärjestelmästä keskeisen osan matalaenergiarakentamista.Kun lämmitysjärjestelmää saneerataan, lisäeristystä tehdään tai ikkunoita uusitaan, on tärkeää varmistaa, että myös ilmanvaihtojärjestelmä tukee näitä energiansäästötavoitteita. Ilmanvaihdon modernisoinnilla ei vain vähennetä energiankulutusta, vaan myös parannetaan sisäilman laatua ja asumismukavuutta.Tässä artikkelissa käymme läpi viisi erilaista kohdetta ja niiden onnistuneet ilmanvaihtoratkaisut. Olipa kyseessä omakotitalon ilmanvaihtosaneeraus, rintamamiestalon ilmanvaihdon modernisointi tai loma-asunnon päivitys nykymääräysten mukaiseksi, löydät täältä asiantuntijoiden suosittelemat ratkaisut ja sopivimmat Vallox-tuotteet juuri sinun tarpeisiisi.
20229_79639.jpg
Hirsitalon hyvän sisäilman salaisuus: ilmanvaihto sekä puun ominaisuudet
Hirren hyvä ominaisuus eli ilmankosteuden tasapainottaminen yhdistettynä toimivaan koneelliseen ilmanvaihtoon, tekee hirsitalon sisäilmasta erityisen hyvän hengittää. Honka Lux -hirsihuvilan rakentanut Timo Äkräs valitsi Vallox ilmanvaihdon, koska se on laadukas ja sen avulla voi maksimoida maalämmön energiatehokkuuden.
20182_51528.jpg
Ilmanvaihtokoneen voi asentaa pesutornin päälle
Vallox on tuonut markkinoille huippumatalat Vallox 101 MV ja Vallox 101 MC -ilmanvaihtokoneet. Suunnittelun lähtökohtana oli ilmanvaihtokoneen sijoittaminen pesutornin päälle, koska tällöin vapaa tila korkeussuunnassa on usein rajoitettu. Vallox 101 -ilmanvaihtokoneisiin pääsee tutustumaan kevään rakennusmessuilla 10 eri paikkakunnalla.
mies ja nainen istuvat lattialla ikkunan edessä ja suunnittelevat taloa
Rakennus- tai remonttihankkeen valmistelu
Pientalohankkeissa rakennushankkeeseen ryhtyvä on yleensä rakentajaperhe, jolla toiveet ovat korkealla. Realistiset tavoitteet ja kustannustilastot eivät kuitenkaan aina vastaa rakennuttajan kaikkia haaveita. Koko hankkeen onnistumisen kulmakivenä on rakennusalan realiteetit ymmärtävä rakennuttaja. Rakennuttaja tekee hankkeen valmisteluvaiheessa keskeiset päätökset, jotka suuntaavat projektin halutulle reitille.Kaikilla rakennuttajilla, varsinkin kun lähdetään ensimmäiseen pientalohankkeeseen, ei ole kovinkaan laajaa kokemusta johtaa hallitulla tavalla rakennushanketta alan normien mukaan. Urakassa piilee myös lisätyövaaroja, jotka pitää ottaa huomioon heti alussa.Useimmiten tarvitaan kokeneita asiantuntijoita rakennuttajan luottohenkilöiksi, jotta säästytään turhilta yllätyksiltä ja budjetin pettämiseltä.Tilaajan (=rakennuttajan) oikeaksi kädeksi tyypillisesti valittu rakennuttajakonsultti valmistelee hankkeen keskeisimmät päätökset ja laatii realistisen hankeaikataulun heti alussa tilaajan käyttöön. Rakennuttajakonsultti vahvistaa rakennuttajan ja suunnittelijoiden yhteistyön onnistumisen edellytyksiä tuomalla suunnittelu- ja työmaavaiheeseen oikea-aikaista tietoa tilaajan päätösten pohjaksi.
Omakotitalon ilmanvaihto
Ilmanvaihdon kunnostuksella terveempi sisäilma
Pauli ja Merja Heikkilä rakennuttivat omakotitalonsa Espoon Laaksolahteen kaksikymmentä vuotta sitten. Jotain kuitenkin meni ilmanvaihdossa pieleen jo rakennusvaiheessa, joko sen toteutuksessa tai suunnittelussa. Nyt kunnostuksen myötä sisäilma on raikkaampaa ja myös vaihtuu energiatehokkaammin.
201210_32565.jpg
Kastelli-talo Lempäälään, 4. osa:Perustuksista talotoimitukseen
Kesällä 2012 alkaneessa seurantakohteessamme seuraamme asiakkaan omien suunnitelmien pohjalta toteutetun Kastelli-talon rakentamista Lempäälään. Lähtökohtana oli lehti-ilmoituksen perusteella yksityiseltä ostettu yli 2000 neliön tontti, jolle haluttiin yksikerroksinen omakotitalo.Lue myös edelliset osat: 1. Tontista talosuunnitelmiin, 2. Suunnitelmista kohti rakennuslupaa ja 3. Rakennuslupa!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton