Mitä sinun tulee tietää ilmanvaihdosta, kun rakennat tai remontoit omaa taloa?
Hyvä sisäilma on äärimmäisen tärkeä osa kodin viihtyvyyttä. Raikkaan ja puhtaan sisäilman takana on toimiva ilmanvaihto. Jotta ilmanvaihto toimii tarkoituksenmukaisesti ja huomaamattomasti, kannattaa sen suunnitteluun paneutua huolella.
Tärkeintä on, että rakentaja palkkaa iv-suunnittelun ammattilaisen ja keskustelee tämän kanssa omista toiveita ja tarpeista. Näin suunnittelija osaa huomioida ne työssään. Kun hankit talopaketin, voi ilmanvaihtojärjestelmä suunnitelmineen ja ilmanvaihtokoneineen kuulua siihen. Silloinkin kannattaa varmistua, että järjestelmä vastaa omia tarpeita ja käyttötoiveita.
Kokosimme vinkkilistan ilmanvaihdon suunnittelun helpottamiseksi.
1. Palkkaa ilmanvaihtosuunnittelun ammattilainen
Rakennusprojektiin on aina palkattava pääsuunnittelija vastaamaan mm. talon ilmanvaihtojärjestelmästä. Vanhan talon ilmanvaihtoremonttia tehdessä suunnittelun merkitys korostuu entisestään, jotta ilmanvaihto saadaan huomaamattomaksi osaksi vanhaa rakennusta.
Suunnittelija laskee ilmamäärät, suunnittelee ilmanvaihtokanaviston ja määrittelee iv-koneen. Ammattilainen huomioi suunnitelmassa, että ilmanvaihto toimii optimaalisesti ja energiatehokkaasti kaikkina vuodenaikoina. Tavoitteena on korkealaatuinen ja terveellinen sisäilma.
– Suunnitelmassa otettiin huomioon ilmanvaihtoa koskevat toiveemme eli hyvä ja raikas sisäilma, luotettavuus, toimivuus, hiljaisuus ja kotimaisuus. Suunnittelija suositteli Vallox 110 MV-koneita, ja kotimaisina tuotteina ne sopivat hyvin periaatteisiimme. Olemmekin ratkaisuun tyytyväisiä, sillä ilmanvaihto ei voisi toimia paremmin, Kati-Annika ja Sami Aalto sekä Aila Tynell Tuusulasta kertovat. Lue lisää heidän taloprojektista.
2. Valitse sopivin tapa ohjata ilmanvaihtoa
Iv-suunnittelijan kanssa kannattaa käydä läpi, millaisen ohjaustavan ilmanvaihtoon haluaa. Vaihtoehtoja on täysin automaattisesta ja tarpeen mukaan tehostuvasta ilmanvaihdosta itse ohjattavaan ilmanvaihtoon. Tarpeenmukainen ilmanvaihdon käyttö, ohjaa sitä sitten itse tai antaa automatiikan huolehtia ohjauksesta, on asukkaiden ja energiankäytön kannalta järkevintä.
Vaivattomuutta ilmanvaihtoon tuovat MyVallox-ilmanvaihtokoneiden sisäänrakennetut kosteus- ja hiilidioksidianturit. Ne huolehtivat ilmanvaihdon tehostuksesta tarpeen mukaisesti ja energiaa säästäen.
3. Kohteeseen oikein mitoitettu ilmanvaihtokone
Iv-suunnittelijan yksi tärkeimmistä tehtävistä on mitoittaa ilmanvaihto ja määritellä ilmamääriltään sopiva ilmanvaihtokone. Kun se on selvillä, voidaan vertailla sopivien konevaihtoehtojen muita ominaisuuksia, kuten energiatehokkuus (lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde), ohjaustavan sopivuus omaan käyttöön, huollettavuus, kotimaisuus ja luotettava toiminta kaikissa olosuhteissa.
– Tutustuin ilmanvaihtokoneiden vaihtoehtoihin ja aika nopeasti oli selvää, että valintani on Vallox. Minuun teki vaikutuksen se, että Valloxin koneisiin on saatavilla varaosia monenkin vuoden jälkeen, sillä minusta sekin on osa laadukkuutta. Myös huoltopalvelujen kattavuus oli tärkeä seikka, kertoo Timo Äkräs Uudestakaupungista. Lue lisää Timon hirsihuvilan ilmanvaihdosta.
4. Muista huoltotila
Ilmanvaihtokoneen sijainti on hyvä, kun sen ääni ei häiritse ja huolto on helppoa. Tyypillisiä sijoituspaikkoja ovat tekninen tila, iso kodinhoitohuone tai kylpyhuone (pesutornin päälle). Pienemmissä asunnoissa ilmanvaihtokone voidaan sijoittaa vaikka pesutornin tai WC-istuimen yläpuolelle tai integroida huomaamattomasti keittiökalusteisiin.
Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa huomioida ilmanvaihtokoneen tarvitsema huoltotila: mahtuuko tilassa vaihtamaan suodattimet tai irrottamaan lämmöntalteenottokennon puhdistusta varten. Paikan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että koneeseen tulee sähkö- ja verkkoliitäntöjä ja kondenssivesi pitää saada viemäröityä.
Talotekniikka, kuten ilmanvaihto, sijoitettiin näppärästi kodinhoitohuoneeseen seinän kokoisten peililiukuovien taakse. Siellä ne ovat katseilta piilossa, mutta helposti huollettavissa kuten Tuusulan kohteessa Honka Huomen.
Lue lisää iv-ratkaisusta.
5. Huomioi nämä kanavistosta
Varsinkin jos rakennat tai saneeraat taloa itse, ilmanvaihtokanavistolla on merkitystä. Kanavisto kannattaa aina rakentaa mahdollisimman lyhyeksi ja asentaa lämpimiin sisätiloihin, jos mahdollista. Alaslaskut, välipohjat, kotelot ja väliseinät ovat hyviä ilmanvaihtokanavan reittejä. Jos kaikki kanavat saadaan höyrysulun sisäpuolelle, niitä ei tarvitse lämpöeristää eikä höyrysulkuun tule tarpeettomia reikiä.
Rakentamisessa maksaa sekä materiaalit että aika. Perinteisen peltisen ilmanvaihtokanaviston rakentaminen vaatii jonkin verran osaamista, mutta ennen kaikkea aikaa. Huomattavasti nopeampi vaihtoehto on rakentaa kanavisto Vallox BlueSky-ilmanjakojärjestelmällä. Se koostuu taipuisasta, hygieenisestä muoviputkesta ja jakolaatikoista, joita on nopea ja helppo asentaa sekä uuteen että remontoivaan taloon.
– Kokonaisuudessaan BlueSky -ilmanvaihtokanaviston rakennus vei nelisen tuntia. Edellispäivänä peltiyhteiden mitoitus vei noin kaksi tuntia. Naapuri oli rakentanut taloonsa vastaavaa peltistä ilmanvaihtokanavaa 4 tuntia päivässä viikon ajan, kertoo Mikko Fiskaali Seinäjoelta. Lue lisää Mikon talonrakennusprojektista.
Täältä löydät pientalojen ilmanvaihdon suunnittelua tekeviä ammattilaisia.