• Etusivu
  • LVI

Mitä sinun tulee tietää ilmanvaihdosta, kun rakennat tai remontoit omaa taloa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 16.09.2024
202211_80292.jpg

Hyvä sisäilma on äärimmäisen tärkeä osa kodin viihtyvyyttä. Raikkaan ja puhtaan sisäilman takana on toimiva ilmanvaihto. Jotta ilmanvaihto toimii tarkoituksenmukaisesti ja huomaamattomasti, kannattaa sen suunnitteluun paneutua huolella.

Tärkeintä on, että rakentaja palkkaa iv-suunnittelun ammattilaisen ja keskustelee tämän kanssa omista toiveita ja tarpeista. Näin suunnittelija osaa huomioida ne työssään. Kun hankit talopaketin, voi ilmanvaihtojärjestelmä suunnitelmineen ja ilmanvaihtokoneineen kuulua siihen. Silloinkin kannattaa varmistua, että järjestelmä vastaa omia tarpeita ja käyttötoiveita.

Kokosimme vinkkilistan ilmanvaihdon suunnittelun helpottamiseksi.

1. Palkkaa ilmanvaihtosuunnittelun ammattilainen

Rakennusprojektiin on aina palkattava pääsuunnittelija vastaamaan mm. talon ilmanvaihtojärjestelmästä. Vanhan talon ilmanvaihtoremonttia tehdessä suunnittelun merkitys korostuu entisestään, jotta ilmanvaihto saadaan huomaamattomaksi osaksi vanhaa rakennusta.

Suunnittelija laskee ilmamäärät, suunnittelee ilmanvaihtokanaviston ja määrittelee iv-koneen. Ammattilainen huomioi suunnitelmassa, että ilmanvaihto toimii optimaalisesti ja energiatehokkaasti kaikkina vuodenaikoina. Tavoitteena on korkealaatuinen ja terveellinen sisäilma.

202211_80287.jpg

– Suunnitelmassa otettiin huomioon ilmanvaihtoa koskevat toiveemme eli hyvä ja raikas sisäilma, luotettavuus, toimivuus, hiljaisuus ja kotimaisuus. Suunnittelija suositteli Vallox 110 MV-koneita, ja kotimaisina tuotteina ne sopivat hyvin periaatteisiimme. Olemmekin ratkaisuun tyytyväisiä, sillä ilmanvaihto ei voisi toimia paremmin, Kati-Annika ja Sami Aalto sekä Aila Tynell Tuusulasta kertovat. Lue lisää heidän taloprojektista.

2. Valitse sopivin tapa ohjata ilmanvaihtoa

Iv-suunnittelijan kanssa kannattaa käydä läpi, millaisen ohjaustavan ilmanvaihtoon haluaa. Vaihtoehtoja on täysin automaattisesta ja tarpeen mukaan tehostuvasta ilmanvaihdosta itse ohjattavaan ilmanvaihtoon. Tarpeenmukainen ilmanvaihdon käyttö, ohjaa sitä sitten itse tai antaa automatiikan huolehtia ohjauksesta, on asukkaiden ja energiankäytön kannalta järkevintä.

Vaivattomuutta ilmanvaihtoon tuovat MyVallox-ilmanvaihtokoneiden sisäänrakennetut kosteus- ja hiilidioksidianturit. Ne huolehtivat ilmanvaihdon tehostuksesta tarpeen mukaisesti ja energiaa säästäen.

3. Kohteeseen oikein mitoitettu ilmanvaihtokone

Iv-suunnittelijan yksi tärkeimmistä tehtävistä on mitoittaa ilmanvaihto ja määritellä ilmamääriltään sopiva ilmanvaihtokone. Kun se on selvillä, voidaan vertailla sopivien konevaihtoehtojen muita ominaisuuksia, kuten energiatehokkuus (lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde), ohjaustavan sopivuus omaan käyttöön, huollettavuus, kotimaisuus ja luotettava toiminta kaikissa olosuhteissa.

202211_80288.jpg

– Tutustuin ilmanvaihtokoneiden vaihtoehtoihin ja aika nopeasti oli selvää, että valintani on Vallox. Minuun teki vaikutuksen se, että Valloxin koneisiin on saatavilla varaosia monenkin vuoden jälkeen, sillä minusta sekin on osa laadukkuutta. Myös huoltopalvelujen kattavuus oli tärkeä seikka, kertoo Timo Äkräs Uudestakaupungista. Lue lisää Timon hirsihuvilan ilmanvaihdosta.

4. Muista huoltotila

Ilmanvaihtokoneen sijainti on hyvä, kun sen ääni ei häiritse ja huolto on helppoa. Tyypillisiä sijoituspaikkoja ovat tekninen tila, iso kodinhoitohuone tai kylpyhuone (pesutornin päälle). Pienemmissä asunnoissa ilmanvaihtokone voidaan sijoittaa vaikka pesutornin tai WC-istuimen yläpuolelle tai integroida huomaamattomasti keittiökalusteisiin.

Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa huomioida ilmanvaihtokoneen tarvitsema huoltotila: mahtuuko tilassa vaihtamaan suodattimet tai irrottamaan lämmöntalteenottokennon puhdistusta varten. Paikan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että koneeseen tulee sähkö- ja verkkoliitäntöjä ja kondenssivesi pitää saada viemäröityä.

Talotekniikka, kuten ilmanvaihto, sijoitettiin näppärästi kodinhoitohuoneeseen seinän kokoisten peililiukuovien taakse. Siellä ne ovat katseilta piilossa, mutta helposti huollettavissa kuten Tuusulan kohteessa Honka Huomen.
Lue lisää iv-ratkaisusta.

202211_80289.jpg

5. Huomioi nämä kanavistosta

Varsinkin jos rakennat tai saneeraat taloa itse, ilmanvaihtokanavistolla on merkitystä. Kanavisto kannattaa aina rakentaa mahdollisimman lyhyeksi ja asentaa lämpimiin sisätiloihin, jos mahdollista. Alaslaskut, välipohjat, kotelot ja väliseinät ovat hyviä ilmanvaihtokanavan reittejä. Jos kaikki kanavat saadaan höyrysulun sisäpuolelle, niitä ei tarvitse lämpöeristää eikä höyrysulkuun tule tarpeettomia reikiä.

Rakentamisessa maksaa sekä materiaalit että aika. Perinteisen peltisen ilmanvaihtokanaviston rakentaminen vaatii jonkin verran osaamista, mutta ennen kaikkea aikaa. Huomattavasti nopeampi vaihtoehto on rakentaa kanavisto Vallox BlueSky-ilmanjakojärjestelmällä. Se koostuu taipuisasta, hygieenisestä muoviputkesta ja jakolaatikoista, joita on nopea ja helppo asentaa sekä uuteen että remontoivaan taloon.

202211_80290.jpg

– Kokonaisuudessaan BlueSky -ilmanvaihtokanaviston rakennus vei nelisen tuntia. Edellispäivänä peltiyhteiden mitoitus vei noin kaksi tuntia. Naapuri oli rakentanut taloonsa vastaavaa peltistä ilmanvaihtokanavaa 4 tuntia päivässä viikon ajan, kertoo Mikko Fiskaali Seinäjoelta. Lue lisää Mikon talonrakennusprojektista.

Täältä löydät pientalojen ilmanvaihdon suunnittelua tekeviä ammattilaisia.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
202110_73107.jpg
Näin puhdistat sälekaihtimet
Kaihtimia on eri asennusvaihtoehdoilla ja ne luonnollisesti myös likaantuvat eri lailla. Ja jos kaihtimia on erilaisia, on myös erilaisia tapoja saada ne puhtaaksi. TTS Työtehoseura kokeili, miten alumiiniset ja puiset sälekaihtimet saa puhdistettua. Älä päästä pölyä pinttymään kaihtimiisi.
20131_33404.jpg
Saumattomat ja tiiviit rakenteet säästävät energiaa
Tiivis talo pitää lattianrajan lämpimänäKastelli on myös energia-asioissa edelläkävijä alallaan. Laadustaan ja lämpimyydestään kiitelty Kastelli-talo rakennetaan saumattomaksi ja tiiviiksi. Pitkäkestoiset tutkimukset mm VTT:n kanssa todistavat, että vuodet eivät heikennä Kastellin energiatehokkuutta ja tiiveyttä. Tutustu Kastellin rakenteisiin ja totea miksi kallista energiaa ei pääse karkaamaan rakenteiden läpi ja lämmityskulut pysyvät pieninä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton