Mitä on hyvä feng shui?
Jos talon sisustus ei tunnu omalta tai sisustuselementit näyttävät olevan väärässä paikassa, hyvin useasti todetaan: "se on huonoa feng shuita"? Ehkä näin onkin, mutta mitä feng shui oikein tarkoittaa ja mihin sillä pyritään?
Feng shuin perusteet
Vanha itämainen oppi ja filosofia feng shui käsittelee sisustuksessa energian kulkua huonetiloissa ja energioiden vaikutusta. Feng shui -periaatteiden mukaan ympärillämme olevat energia noudattavat tiettyjä kaavoja, ja meidän pitäisi elää sopusoinnussa energioiden ja ympäristömme kanssa. Filosofia sopii tämän päivän ekologiseen ja hiilineutraaliin ajatteluun ja toimintatapaan varsin mukavasti.
– Arkkitehtuuri ja sisustussuunnittelu kiinnittävät huomiota siihen, miltä asiat näyttävät, kun taas feng shui keskittyy siihen, miten ympäristö vaikuttaa ihmisiin, kirjoitti suomalainen feng shuin taitaja Anja Banks.
Feng shuin viisi elementtiä
Kaikki ympärillämme on jaettavissa viiteen elementtiin, joista kaikki materia koostuu. Nämä elementit ovat puu, vesi, tuli, maa ja metalli. Elementit joko saavat voimaa toisistaan tai ne vaimentavat toistensa voimaa. Kun tarvitset tietylle alueelle talossasi jotain muutosta, tarkista alueen elementti ja ravitse tai hillitse sitä. Puu ravitsee tulta, tuli ravitsee maata, maa ravitsee metallia, metalli ravitsee vettä ja vesi ravitsee puuta.
Kaikki on myös jaettu yhdeksään baguan alueeseen, jotka kukin edustavat jotain osaa elämässämme. Tästä lisää seuraavassa kappalessa.
Lisäksi feng shuissa ovat tärkeitä jin ja jang sekä qi ja sha qi. Jin ja jang edustavat vastakohtia, mustaa ja valkoista, yötä ja päivää, voimaa ja heikkoutta. Qi edustaa feng shuin tärkeimpiä tekijöitä. Se on energia, joka liikkuu kaikkialla ympärillämme. Sisustuksessa qi pitää saada virtaamaan ympärillämme hiljalleen, jotta vaikutus on positiivinen. Jos qi pysähtyy tai virtaa liian voimakkaasti, se vaikuttaa negatiivisesti.
Qi pysähtyy, jos kodissasi on liikaa huonekaluja ja tavaraa. Huonekaluja ei tulisi esimerkiksi sijoittaa selville kulkuväylille esteeksi, jossa ne tukkivat vapaan virtauksen. Toisaalta jos energia virtaa liian voimakkaasti, se saattaa vaikuttaa feng shuin mukaan jopa raha-asioihisi. Rahaa kyllä tulee, mutta se menee yhtä nopeasti myös ovesta ulos. Tällaisissa paikoissa neuvotaan hidastamaan energian kulkua esimerkiksi kasveilla tai tuulikanteleella.
Elementtien sijainti kotona
Elementit sijoittuvat bagua-kartalle aina omille tietyille paikoilleen. Karttoina käytetään alkuperäistä kahdeksankulmaista tai uudempaa, neliön muotoista karttaa. Jos tutkimme esimerkiksi omakotitaloa, kartan alaosassa eli kartan numerot 8, 1 ja 6 sijoittuvat aina ulko-oven puoleiselle seinälle. Kun olet sijoittanut kartan kotisi pohjapiirrokselle, voit tutkia, mitkä alueet sijoittuvat mihinkin huoneeseen.
Jos talosi ei ole täydellinen neliö tai suorakulma, voi jokin alue jäädä kartalta pois kokonaan tai heiketä. Toisaalta voit käyttää kahdeksankulmaista versiota, joka takaa kaikkien alueiden sisältymisen feng shui -tutkimuksiisi.
Jos kodistasi puuttuu osa baguaa, älä ole huolissasi, sillä asian voi korjata. Yleisin toimenpide on esimerkiksi kiinnittää peili puuttuvaa osaa rajaavalle seinälle. Peilin heijastus luo illuusion alueesta. Jos puuttuva alue on omalla pihallasi, käytä se hyväksesi. Pidä pihan tämä kohta siistinä ja lisää alueelle sinne kuuluvaa energiaa. Jos esimerkiksi puuttuva alue on talouskulma, istuta alueelle puita ja pensaita tai laita ulkovalo tai suihkulähde.
Kaikki alkaa siivouksesta
Feng shuin voi ja pitää aloittaa siivouksella. Jos teet muutoksia sekaiseen tai likaiseen tilaan, jäävät feng shui -oppien mukaan vaikutukset vähäisiksi. Likainen ja hylätty tavara on täynnä vanhaa chitä vaikeuttaen uuden energian liikkumista. Siispä rikkinäiset ja tarpeettomat esineet kannattaa heittää pois. Vapauta itsesi kaikesta sellaisesta, mistä et pidä.
Mieti ensin, mitä muutosta kaipaat elämääsi ja aloita siivous sieltä. Esimerkiksi jos haluat vaihtaa työpaikkaa, siivoa sisäänkäynti ja sisäänkäynnin edusta, jotta uudet mahdollisuudet voivat tulla sisään. Katso, että kaikki oven ympärillä toimii saranoista ovikelloon. Myös tie ovelle tulisi olla selkeä.
Sotku ja turhien tavaroiden paljous verottavat energiaamme. Aluksi saattaa olla vaikeaa luopua käyttämättä jääneistä tavaroista. Siinä tapauksessa aloita siivous, vaikka tavara tai asia kerrallaan. Viikon tai parin päästä katsot asioita jo uudesta näkökulmasta.
Päättele itse, olisiko näistä feng shui -periaatteista sinulle hyötyä.
Info
Lisää hyvää feng shuita työpisteellesi
- Jos huoneessa ei ole tarpeeksi luonnonvaloa, pidä huolta huoneen hyvästä valaistuksesta muulla tavoin.
- Heitä aina kuolleet kasvit ja kukat pois. Niiden hyvä energia on jo käytetty.
- WC:n ja pesuhuoneen ovi tulisi olla aina kiinni ja pytyn kannen suljettu. Tämä estää qi-energiaa, rikkauksia, mahdollisuuksia ja onnea karkaamasta talostasi viemärin kautta.
- Sänky, hella ja työpöytä tulisi aina sijoittaa niin, että näet ovelle.
- Suuri työpöytä auttaa lisäämään hallinnan tunnetta.
- Kauniit kukat tuovat raikkaan tuulahduksen väljyyttä ja vapautta luonnosta työtilaasi.
- Rahapuu symboloi vaurautta, joten voit lisätä sen vaikka työpisteesi läheisyyteen.