• Etusivu
  • Rakentaminen

Millainen talo teille tulee?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.05.2009
20093_15527.jpg

Ote päiväkirjasta: kesä 2007

Lähtötilanteessa kohti uutta taloa meillä oli suunnittelun osalta vain mielikuva, jossa arkkitehdin palkkaaminen on ylimääräinen menoerä ja kallista puuhaa. Talokirjathan olivat pullollaan jo valmiiksi suunniteltuja taloja. Vaan miksipä niistä ei kuitenkaan löytynyt meidän tontille ja perheelle sopivaa ratkaisua?

Osallistuimme rakentajakouluun

Osallistuimme talvella 2007 rakentajakouluun ja niin meitä vietiin. Tämän jälkeen ei ollut epäilystäkään suunnittelun tärkeydestä ja siitä, että siihen kannattaa panostaa niin rahaa kuin aikaakin. Samalla kypsymässä ollut haave kivitalosta alkoi muuttua todeksi ja materiaalin ylivoimaisuudesta olimme jo vakuuttuneita. Valtaosa kivitaloista on yksilöllisesti suunniteltuja, joten kivitalotoimittajien talomallit toimivat ensisijaisesti markkinoinnin ja myynnin työkaluna.

Tontin pienuus ja muoto, kaavamääräykset, rajallinen rakennusoikeus tilatarpeisiin suhteutettuna sekä omat toiveet asettivat sen verran haastavat puitteet ratkaisulle, että oli aivan mahdotonta löytää talokirjoista yksi yhteen sopivaa. Olimme päätyneet kiveen ja yksilöllisesti suunniteltuun ratkaisuun.

Arkkitehtiä etsimässä

Jotta tämä tärkeäksi todettu suunnitteluvaihe toisi meille myös todellisia hyötyjä, niin nyt pitäisi löytää jostakin se hyvä, ammattitaitoinen ja rakentamisen kustannuksista tietoinen arkkitehti. Ja jos vielä henkilökemiat osuisivat kohdalleen, niin asiat sujuisivat kuin tanssi. Hieno ajatus.

Olimme täysin vieraalla maalla. Meillä ei ollut yhden yhtä kontaktia, tuttua tai suositusta kenestäkään suunnittelun ammattilaisesta. Hieman epäröimme, että ketä arkkitehtiä kiinnostaa lähteä projektiin, missä kaikki puitteet on vedetty mahdollisimman tiukalle? Lisäksi elimme vielä aikoja, milloin suunnittelun ammattilaisista oli ennemminkin pulaa.

Lähdimme kokeilemaan onneamme aika umpimähkään ja pyysimme ensi alkuun muutamalta arkkitehdiltä tarjousta. Vain yksi heistä vastasi. Halusimme kuitenkin lisää vaihtoehtoja mihin verrata.

Puskaradio apuun

Mieheni sai tietää meitä lähellä asuvasta rakennusarkkitehdistä, joka oli suunnitellut erään tuttavan talon laajennusosan. Saimme yhteystiedot ja päätimme tiedustella, kiinnostaisiko kohteemme. Pyysimme tarjouksen ja yllätykseksemme hinta oli todella edullinen. Tämä selittynee sillä, että arkkitehdillä ei ollut vielä montaa pientaloreferenssikohdetta.

Kaksi kertaa piti miettiä, että tässä voi olla riskinsä. Toisaalta meillä olisi vuosi aikaa suunnitella ja olemmehan hyvin tietoisia siitä, mitä haluamme. Olin jo hahmotellut talon pohjat, jotka löytyivät myös sähköisessä muodossa suunnitteluohjelmalla puhtaaksi piirrettynä.

Päätimme aloittaa yhteistyön kyseisen arkkitehdin kanssa ja hyväksyimme tarjouksen.

Projektin vaiheet

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20093_15468.jpg
Fenestran ulko-ovet
Fenestran ovimallisto tarjoaa remontoijille ja rakentajille rohkeita, persoonallisia ja käytännöllisiä ratkaisuja. Fenestra valmistaa ovet korjausrakentajien tarpeisiin myös määrämittaisina. Määrämittaisen oven asentaminen vanhaan oviaukkoon on helppoa ja nopeaa. Valitse kotiisi sopiva malli laajasta valikoimastamme. Fenestran ovikatalogissa on mainittu kunkin ovityypin minimi- ja maksimikoko.Ovet toimitetaan noin 4-5 viikon kuluessa, myös värilliset ja erikoismittaiset mallit. Asennus- ja hoito-ohjeet saat tilaamiesi ovien mukana. Ikkunoiden uusimisen yhteydessä on mahdollista tilata Fenestralta myös ovien asennuspalvelu. Muistathan, että voit hyödyntää kotitalousvähennyksenä jopa 6000 euroa asennustyöstä.
20211_68240.jpg
Viikon sisustusidea: Mikä on oikean kokoinen matto?
KYSYMYS:Mikä on mielestäsi oikean kokoinen matto kuvien olohuoneeseen? Sohvan pituus on 230cm ja lattialla näkyvä rullamitta on sohvan reunasta 200cm. Entä maton materiaali ja väri?
200612_2283.jpg
Vantaan Energia
Sähköenergiamuotoja on tarjolla useisiin eri tarpeisiin, jolloin jokaiselle taloudelle löytyy sopivin vaihtoehto helposti. Vantaan Energia tarjoaa muun muassa yleissähkö- sekä aikasähkösopimuksia. Yleissähkö sopii kotitalouksille, joilla ei ole sähkölämmitystä. Se on edullinen tuote silloin, kun sähkönkäytöstä pääosa tapahtuu päivällä. Aikasähkö on hinnaltaan kilpailukykyinen vaihtoehto, kun sähkönkäytöstä vähintään puolet ajoittuu yöajalle ja pyhäpäiviksi. Yösähkö on reilusti edullisempaa kuin päiväsähkö, joten pienikin sähkönkäytön siirto yöajalle tuo selvää säästöä.
201210_32623.jpg
Lämmönvaraaja kohteeseen kuin kohteeseen
Kodin lämmitysjärjestelmällä on kaksi tärkeää tehtävää: kodin sisälämpötilan pitäminen mukavan tasaisena sekä lämpimän käyttöveden riittävä tuotto.Akvaterm-varaaja on keskeinen osa vesikiertoista lämmitysjärjestelmää. Se tasaa lämmityslaitteen tuottaman lämmön mukavaksi ja turvalliseksi kaikissa lämmönjakojärjestelmissä.Se soveltuu hyvin useimpien lämmönlähteiden yhteyteen ja antaa vapauden valintaan myös tulevaisuudessa. Tapahtuuko lämmitys puulla, lämpöpumpulla, pelletillä vai öljyllä? Entäpä otetaanko aurinkoenergia lisälämmöksi? Lämmityslaitteesta ja energianlähteestä riippumatta Akvaterm varmistaa, että lämpöä riittää.
201712_51069.jpg
Pohjatyöt aloittavat rakennusprojektin
Omakotitalon rakennustyöt alkavat pohjatöiden teolla. Perustusten ja pohjatöiden tekeminen huolella on tärkeää, sillä rakennus seisoo perustustensa varassa koko elinkaarensa ajan. Perustusten rakentamisessa tehdyt virheet ovat erittäin hankalia ja kalliita korjata, pahimmissa tapauksissa jopa mahdottomia.Pohjatutkimus- ja suunnittelukustannukset ovat suuruuserältään 1 % luokkaa varsinaisista rakennuskustannuksista. Summa ei ole lopullisissa kustannuksissa suuri, mutta sitäkin kannattavampi sijoitus, jotta saadaan varmistettua että rakennusta ei perusteta väärin. Väärästä perustamistavasta voi olla seurauksena suuri lisälasku tai jopa rakennuksen purkaminen perustusten pettäessä.
20194_57143.jpg
Modernin ajaton muotoilu on ikuista
IDOn kotimaiset kylpyhuonekalusteet ja saniteettikeramiikka takaavat laadun ja ajattoman modernin ilmeen kylpyhuoneeseen. Elegant-malliston linjakas muotoilu on suunniteltu juuri suomalaiseen makuun. Kaunis kokonaisuus syntyy yhdenmukaisesta ilmeestä ja toimivasta kokonaisuudesta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton