• Etusivu
  • Rakentaminen

Miksi piha kannattaa suunnitella?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 04.12.2023
1920-Rudus-Omatalo-Kulma

Varhaisessa vaiheessa tapahtuva suunnittelu maksaa itsensä takaisin järkevinä valintoina ja taloudellisena toteutustapana.

Pihan suunnittelemisen kanssa kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin. Varhaisessa vaiheessa tapahtuva suunnittelu maksaa itsensä takaisin järkevinä valintoina ja taloudellisena toteutustapana. Lopputuloksen laatu on myös parempi, kun pihasuunnittelija otetaan mukaan ennen rakennusprojektin alkamista. Esimerkiksi hulevesien mahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttää arkkitehdin, rakennesuunnittelijan ja pihasuunnittelijan yhteistyötä.

Suunnittelu tuo säästöjä kokonaiskustannuksiin

Ennen kuin pihalla tehdään mitään, on paikallaan keskustella rahasta ja laatia budjetti. Budjetti ohjaa suunnittelijaa palvelemaan parhaalla mahdollisella tavalla pihaan sijoitettavan summan asettamissa rajoissa. Suunnitteluaika käytetään todellisten, toteutuvien rakenteiden suunnitteluun. Lopullinen hinta muodostuu materiaalivalintojen myötä, mutta suuruusluokka hallitaan asettamalla hankkeelle budjetti. Ammattilaiselta tilatun suunnitelman hintaan vaikuttaa suunnitelman tekemiseen käytetty aika, asiakkaan tarpeet sekä vaatimukset.

Maastonmuotoilun ja pohjatöiden toteuttaminen on edullisinta ja luontevinta rakennusten pohjarakentamisen yhteydessä. Rakennusten valmistumisen jälkeen päästään etenemään luontevasti viimeisteleviin töihin, eikä järeitä maanrakennuskoneita tarvitse tuoda enää tontille uudelleen.

Jos rakennusten sijaintiin ja korkoasemaan voidaan vaikuttaa, niin on hyvä katsoa näitä seikkoja pihan tilojenkäytön ja maamassojen käsittelyn näkökulmasta. Keskelle tonttia sijoitettu rakennus pilkkoo pihan pieniin, ehkä hankalasti hyödynnettäviin kaistaleisiin. Oleskeluun, rauhoittumiseen tarvittavaa, isompaa ja suojaisaa puutarhamaista tilaa ei ehkä saadakaan enää mahtumaan tontille. Maankäyttö tehostuu ja sen myötä tonttikoot pienenevät.

Miten piha saadaan jaettua eri käyttötarkoituksiin? Suunnitelma auttaa ratkomaan pulmakohtia.
Miten piha saadaan jaettua eri käyttötarkoituksiin? Suunnitelma auttaa ratkomaan pulmakohtia.

Hyödynnä olemassa olevaa, pyydä apua tarvittaessa

Varhaisen vaiheen suunnittelulla voidaan kenties hyödyntää tontilla olevia maamassoja piharakentamisessa. Tämä tuo säästöjä, kun maan kuljettaminen ja täyttömaan hankkiminen vähenee. Varhaisen vaiheen suunnittelulla voidaan myös vaikuttaa näkymiin sulkemalla haitallisia tekijöitä pois ja avaamalla näkymiä positiivisia mielikuvia herättäviin suuntiin. Näkyviin avattava kohde voi olla hieno rakennus, peltomaisema, näyttävä puu tai vaikkapa kallio ympäröivässä luonnossa.

Kaipaatko apua pihan suunnittelussa?
Kiveyssuunnitelman voi tottakai tehdä itse, mutta jos suunnitelman tekeminen tuntuu hankalalta, saa apua kivivalmistajalta tai suunnittelijalta. Pihasuunnittelua tekevät hortonomit (amk) ja maisema-arkkitehdit.

Suunnittelutyötä tarjoavia yrityksiä on Maisemasuunnittelija ry www.maisemasuunnittelijat.fi/loyda-suunnittelija/ ja Suomen Maisema-arkkitehtiliitto www.m-ark.fi.
Ammattilaiselta tilatun suunnitelman hintaan vaikuttaa suunnitelman tekemiseen käytetty aika, asiakkaan tarpeet sekä vaatimukset.

Rakennuksiin ja ympäristöön mukautuvalla pihalla on paljon myönteisiä vaikutuksia:

  • Piha lisää asukkaiden hyvinvointia, viihtyvyyttä ja parantaa elämänlaatua
  • Oikein rakennettu piha suojaa ja turvaa rakennusten rakenteita ja jatkaa käyttöikää
  • Laadukas piha nostaa kiinteistön arvoa ja nopeuttaa myyntiä
  • Harkitut suunnitteluratkaisut lisäävät turvallisuutta ja helpottavat pihan ylläpitoa
  • Rudus LUMO-ohjelman luonnon monimuotoisuuden periaatteita voi soveltaa myös piharakentamisessa
Hyvin suunnitellulla pihalla on monia käyttötarkoituksia ja siellä viihtyvät kaikki.
Hyvin suunnitellulla pihalla on monia käyttötarkoituksia ja siellä viihtyvät kaikki.

Talvi on hyvää aikaa suunnitella pihaprojektia

Jos tulevaa pihaprojektiaan haluaa päästä toteuttamaan heti seuraavana kesänä, kannattaa suunnittelutyöhön hyödyntää se aika, jolloin pihalle ei pääse. Näin Suomen oloissa suunnittelutyöhön voi hyvin käyttää talviset päivät.

Omassa pihassa kannattaa ehdottomasti hyödyntää olemassa olevia tontin pinnanmuotoja erilaisten portaikkojen tai kulkureittien suunnittelussa. Myös erilaisten muurikivien avulla voi toteuttaa pengerryksiä sekä erilaisia istutusaltaita. Suunnitelmaa tehdessä paras apu on tonttikartta sekä puhdas paperi ja kynä. Luonnostele erilaisia malleja ja oleskelualueita. Tässäkin yhteydessä vanha sanonta osoittaa paikkansa: Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Lukuvinkkejä aiheesta:

Tontin pinnanmuotoja kannattaa hyödyntää pihaa toteuttaessa.
Tontin pinnanmuotoja kannattaa hyödyntää pihaa toteuttaessa.
Rudus Oy (Maisematuotteet)
Rakentaminen
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20222_3545.jpg
Onnistunut pihakivetys
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen suoraan kotipihalle on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa muun muassa Rudus Oy:n verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
Lyyra-korttelin tiilijulkisivu
LYYRA – Hakaniemen uusi tiilikortteli
Hakaniemeen on rakenteilla uusi maamerkki, kolmen rakennuksen LYYRA-kortteli. Alueen viime vuosien lähes ainoat uudisrakennukset nousevat Siltasaarenkadun molemmin puolin aivan metron sisäänkäynnin viereen.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
202112_73898.jpg
Kerrostalot maan tasalle ja uutta tilalle: Näin toimii purkava täydennys­rakentaminen
Helsingin Mellunmäessä käynnistyy Suomen suurin purkavan täydennysrakentamisen hanke. Mistä siinä on kyse?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton