• Etusivu
  • Talo

Kipsilevyseinän runkomateriaalina puu

Mariana Ravonius
Kaupallinen yhteistyö
Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc logoSaint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Päivitetty 09.07.2025
20148_40435.jpg

Gyproc Gypwood GWRR 66/39 Rei'itetty Ranka sekä Gypsteel SK-kisko.

Monipuolisena materiaalina kipsilevy soveltuu niin ulko- kuin väliseiniin, väli- ja yläpohjaan sekä kantaviin rakenteisiin. Gyproc-kipsilevyjen asentaminen on helppoa myös yksin. Kodin levytystyöt kannattaakin aloittaa huolellisella suunnittelulla, jotta levyjen hukkaosuus säilyy pienenä. Seinien sekä nurkkien suoruus on myös syytä tarkistaa ennen levytystä. Pienellä vaivalla lopputuloksesta tulee hyvä.

Runkomateriaalina puu

Runkorakenteeksi väliseiniin voidaan valita joko puu- tai teräsranka.

Gypwood Puurangat ovat mittatarkkaa sekä jäykkää viilupuuta. Gypwood-rangat ovat CE-merkittyjä EN 14374 –standardin mukaisesti. Kyseistä puurankaa on saatavilla kahdenlaista: rei’itettyä sekä rei’ittämätöntä.

Esirei’itetyn rangan molemmissa päissä on reiät valmiina seinärakenteen sisään jääviä putkituksia varten. Varsinaisesti rangat on suunniteltu käytettäväksi yhdessä Gypsteel SK-kiskojen kanssa väliseinissä sekä erityisesti ovi-aukkojen pielirankana.

Samat seinäkorkeudet sekä ääni- ja paloluokat saavutetaan Gypwood-rangoilla kuin perinteisiä puurankoja ja juoksuja käytettäessä.

Kipsilevyjen asennus seinään

Yksinkertaisessa perusrungossa runkotolppien jakona on käytetty k 600 mm. Kipsilevyt tulisi asentaa seinärungon eri puolille vuoroparein. Näin samalle runkotolpalle ei tule levysaumaa seinän molemmin puolin. Jaon saat tehtyä helposti aloittamalla seinän toisen puolen levytys puolikkaalla levyllä.

Seinän ulkokulmassa runkotolppa tulee sijoittaa kummankin seinän päähän. Näin nurkasta tulee tukeva. T-liittymän kohdalla vastaavasti tulee tukea päättyvän seinän päätytolppa runkotolppaan, erikseen asennettuun lisätolppaan tai suoraan levyyn. Suoraan levyyn kiinnitettäessä muista käyttää levyn puolelta ruuvia sekä tolpan puolelta upotettua ankkuriruuvia.

Ennen levytystä tulee jo miettiä tarkkaan, mihin kohdin seinää raskaita kalusteita mahdollisesti ripustetaan tai kiinnitetään. Näin saat asennettua riittävät tuet seinärakenteeseen. Mahdollisuuksien mukaan voit kiinnittää lavuaarit sekä raskaat kalusteet runkotolppiin. Kiinnitykset on mahdollista tehdä myös runkotolppiin upotettuihin laudasta tai vanerista tehtyihin tukiin tai aputolppiin.

Miten kipsilevyn asentaminen onnistuu?

Huolellisen suunnittelun ansioista kipsilevyseinän asentaminen on helppoa sekä nopeaa. Tutustu alla olevaan videoon kipsilevyn asennuksesta.

Info

Info

Muista muutama yksityiskohta:

  • Käytä puutavarana kuivaa ja mitallistettua puuta – märkä puu vääntää rakennetta.
  • Varastoi kipsilevyt huolellisesti suoralle alustalle aluspuiden päälle ja huolehdi että levyt eivät joudu kosketuksiin veden kanssa.
  • Mieti putkivetojen sekä laitteiden paikat ennakkoon. Näin saat putket tarvittaessa koteloitua.
  • Älä käytä liian paksua eristettä – liian paksu villa pullistaa levytystä.
  • Mieti levyjako ennakkoon, jotta materiaalihukka säilyy pienenä ja rakenteesta tulee riittävän luja.
  • Valitse oikeanlainen kiinnitys oikeaan kohtaan. Raskaat kalusteet eivät pysy samanlaisilla kiinnikkeillä kuin kevyemmät tuotteet.
  • Asenna levyt täysimittaisina ja lovea ovi- ja muut aukot vasta asennuksen jälkeen.
  • Kun kiinnität levyt ruuveilla, tulee ruuvien kantojen painua kartongin pinnan tason alapuolelle sitä kuitenkaan rikkomatta.
Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Talo
kalusteet
kipsilevyt
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

201411_41813.jpg
Viimeistele remonttisi koristelistoilla
Gyprocilta löytyy kolme erilaista kipsistä valmistettua Gyproc Cove –koristelistaa. Listat ovat helppoja työstää sekä kiinnittää paikoilleen. Paikalleen asennetut kipsilistat viimeistelevät huoneen ilmeen. Kaksi listoista on malliltaan kourumaista kolmannen ollessa hieman koristeellisempi aaltoilevan muotoilunsa ansiosta. Asennuksen valmistuttua koristelistat voidaan pinnoittaa maalaamalla, tapetoimalla tai koristetasoittamalla –aivan kuten Gyproc -rakennuslevytkin.
Gyproc Habito-levy ja järjestelmätakuu-logo
Kipsilevy on luonnonmukainen rakennusmateriaali
Kipsilevy on luonnollinen rakennusmateriaali, jonka pääraaka-aineena ovat puhdas kipsikivi, vesi sekä kierrätyspaperista valmistettu uusiokartonki.Gyproc-kipsilevy on hajuton ja terveydelle vaaraton rakennusmateriaali. Gyproc sisäverhouslevyt ovat läpäisseet tarkat sisäilman emissiotestit (TVOC) ja kuuluvat Rakennustietosäätiön myöntämään parhaaseen sisäilman päästöluokkaan M1.
Asennettu kipsilevyseinä, jossa näkyy kittauksen jäljet
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
20194_57243.jpg
Uudenlainen maalämpötekniikka tuo parhaat säästöt
Meillä Suomessa lämmityskustannukset muodostavat suuren osan asumiskustannuksista, johtuen kylmästä ilmastosta. Siksi on erityisen tärkeää valita lämmitysjärjestelmä, joka pienentää kustannuksia ja antaa tarvittavan määrän lämpöä myös talvella. Maalämpöpumppu antaa parhaimmillaan jopa 80 prosentin säästön. Se kytketään olemassa olevaan vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Maalämpöpumppu lämmittää talon sekä käyttöveden. Tontille porataan tyypillisesti yksi 100–200 metriä syvä energiakaivo. Suuremmissa kohteissa energiakaivoja saattaa olla useitakin. Kaivoon asennetaan lämmönkeruuputki, jossa kiertävä maalämpöneste kerää lämpöä maaperästä. Lisäetuna mahdollisuus hyödyntää energiakaivoa talon jäähdytykseen.Bosch Compress 7001i LWM maalämpöpumppu soveltuu uudiskohteisiin ja erittäin loistavasti myös saneerauskohteisiin. Sen patentoidulla keruupiirivalvonnalla pystytään huolehtimaan, ettei vanhalle pumpulle mitoitettu kaivo pääse jäätymään ja saadaan oikeat hyötysuhteet pumpusta irti. Usein saneerauskohteisiin asennettu uusi pumppu on paljon tehokkampi kuin vanha. Se ottaa maasta lämpöä paremmin ja näin ollen kaivon jäätyminen tapahtuu herkemmin. Sen takia saneerauskohteissa valvontajärjestelmä on ehdoton.
20158_44249.jpg
Irtolohkovaraaja saneerauskohteisiin
Irtolohkot on suunniteltu helpottamaan saneerauskohteisiin asennettavia säiliöitä. Niiden avulla voidaan ahtaasta oviaukosta saadaan mahdollisimman suuri varaaja sisään asennuspaikalle.
20133_34374.jpg
Sähköenergian hinta
Sähköenergian hinta muodostuu kahdesta erillisestä palvelustaSähköenergian hinta muodostuu sähkön siirtopalvelusta, itse sähköenergiasta sekä näihin molempiin liittyvistä veroista. Sähkön siirto, eli verkkopalvelu on aina paikallisen jakeluverkonhaltijan yksinoikeus, mikä tarkoittaa sitä että siirtopalveluaan kuluttaja ei voi kilpailuttaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton