Mikrosementtiä, efektimaalia, laattoja - vai jotain muuta?
Millaisen välitilan haluaisit omaan keittiöösi?
1. mikrosementti, 2. efektipinnoite, 3. hirsiseinä, 4. aito kivi, 5. tiiliseinä, 6. metallilevy, 7. laatoitus, 8. laminaattilevy
Laatoituksen ja laminaattilevyn lisäksi keittiön välitilaan on nykyisin tarjolla runsaasti muitakin vaihtoehtoja. Eri materiaalit poikkeavat toisistaan ulkonäön lisäksi mm. asennustavaltaan ja käytännöllisyydeltään, joten huolellisen vertailun tekeminen kannattaa, jotta löydät juuri omiin tarpeisiisi parhaiten sopivan ratkaisun. Mikä kestää parhaiten vettä ja rasvaa? Onko yksikään vaihtoehto helpompi kuin toinen?
Metallilevyt
Erikoisempia välitilaan sopivia levyjä ovat erilaiset metalli- ja teräslevyt. Ruostumatonta terästä löytyy kiiltävänä ja kuvioituna. Harjattu pinta sopii valinnaksi, jos ei pidä kiiltävästä pinnasta. Lakkauksen onnistuminen riippuu paljolti metallipinnan kuluneisuudesta. Painavammatkin levyt saa kiinnitettyä liimoilla. Nykyään tarjolla on paljon suuren alkutartunnan omaavia kiinnitysliimoja, jotka pystyvät kannattelemaan jopa 400 kiloa.
Huokoisemmat levyt, vaikkapa kauniisti ruostunut tai patinoitunut metallilevy, voidaan käsitellä liuotinohenteisella metallilakalla likaa ja vettä hylkiväksi tai peittää lasilla. Jos ruostuneessa pinnassa on irtonaista liusketta tai maalia, muista raaputtaa ne pois ensin.
Mikrosementti
Mikrosementistä on puhuttu paljon, ja paljon löytyy myös niin hyviä kuin huonoja kokemuksia. Mikrosementti ei kestä pinnoittamatta edes välitilassa, vaan se pitää sulkea lakalla tai päällystää esimerkiksi lasilevyllä. Mikrosementin levittäminen itse on vaativaa puuhaa, joten halutun pinnan saavuttamista olisi hyvä harjoitella ennen lopullisen pinnoituksen tekemistä.
Jos haluat peittää vanhat laatat, soveltuu mikrosementti tähän tarkoitukseen. Alla voit käyttää tasoitetta, joka pysyy laattojen päällä ja tämän jälkeen voit levittää mikrosementin pintaan. Tällä metodilla tehty vanhojen laattojen pinnoitus lisää vain muutaman millin välitilan paksuutta.
Efektipinnoitteet
Pinnoitteita löytyy kalkki- tai akryylipohjaisena. Akryylipohjainen sopii paremmin kosteuden kanssa kosketuksiin joutuville pinnoille. Efektipinnoitteet sopivat periaatteessa parhaiten kuiviin sisätiloihin, mutta keittiön välitilassa ne toimivat, jos lakkaat pinnan vettähylkiväksi. Pintoihin saadaan tehtyä upeita ruoste- ja patinaefektejä tai rouheaa betonimaista pintaa. Kaikkiin pintoihin voi lisätä metallinhohtoa hileinä tai vahalla. Efektipinnoitteet on helppo työstää myös itse.
Tiiliseinä ja luonnonkivi
Moni pelkää tiili- ja luonnonkiviseinän huokoisuutta ja että sitä olisi kovin vaikeaa pitää puhtaana. Kosteudelle altistuvissa tai herkästi likaantuvissa paikossa tiilen ja kiven voi suojata vettä hylkivällä suoja-aineella tai hätätapauksessa vaikka hiuslakalla. Hyvin vaaleat ja valkoiset kivet ovat luonnollisesti likaantumiselle arempia. Tiiliä tai kiviä mietittäessä on hyvä muistaa niiden vahvuus suunnittelussa, ettei tule varastettua liikaa pöytätilaa.
Nykyisin markkinoilta löytyy myös kivipintaista sisustuslevyä, joka on tiiltä huomattavasti ohuempaa. Se on valmistettu luonnonkivestä, joka on kiinnitetty lasikuidun päälle, ja näin ollen niin ohutta ja kestävää että se on myös muotoiltavissa esimerkiksi pilarin ympärille. Nämä ohuemmat levyt on syytä suojata likaantumiselta.
Laatoittaminen
Laatoituksen hyvä puoli on siinä, että se kestää aikaa, katseita ja kulutusta. Hankalan siitä tekee itse laattojen asennus. Kovin moni ei itse halua ryhtyä laatoittamaan. Se vaatii jonkin verran taitoa ja työkaluja onnistuakseen, mutta ei ole mahdotonta.
Hyvin usein laattoja purettaessa menevät uusiksi myös seinälevyt. Laattojen sauma on helposti likaantuva ja hankalampi pitää puhtaana. Tämä pystyy välttämään saumojen käsittelyllä. Toisaalta laatoilla saa aikaa todella näyttäviä ja arvokkaita ratkaisuja. Kannattaa uskaltaa kokeilla suuriakin laattoja ja erilaisia laattojen latomistyylejä.
Laattojen maalaus
Helppo ratkaisu! Peitä vanha ja kulunut laatoitus maalilla. Et voi käyttää maalaamiseen mitä tahansa maalia, vaan sen on oltava erikoisesti laatoille tarkoitettua. Maalattaessa laattoja on muistettava poistaa kaikki silikoni huolellisesti. Maali ei tartu silikonin peittämille alueille. Laatoitukseen valmistetut maalit tulevat valmiiksi sävytettyinä, joten värivalikoima on rajallinen.
Laminaattilevy
Kauan markkinoilla ollut vaihtoehto on laminaattilevy. Seinälle voi nostaa saman vahvuista pöytälevyä kuin tasossakin on tai käyttää ohuempaa, välitilaan tarkoitetta laminaattilevyä. Jotkut toimittajat tarjoavat samaa kuosia monessa eri vahvuudessa. Laadukkaat, ohuemmat laminaattilevyt kestävät kosteutta sekä likaa ja rasvaa. Toisaalta välitilaan voi nostaa myös samaa levyä kuin tasossa. Vaikka levy onkin normaalia seinälaminaattia paksumpaa, voidaan sitä silti käyttää välitilassa.
Lasi- ja akryylilevyt
Yleisesti voidaan sanoa, että kaikki huokoiset materiaalit tulisi peittää joko lasi- tai akryylilevyllä. Lasi- ja akryylilevyjen alle voit laittaa niin tapetteja kuin maalia. Näistä kahdesta lasi on huomattavasti kestävämpi materiaali. Levyt on mahdollista kiinnittää listoilla, vahvalla 2-puoleisella teipillä tai silikonilla. Alareuna tulee aina muistaa tiivistää silikonilla, oli kiinnitysmetodi mikä tahansa.
Tapetti ja maalaaminen
Tapettia käytettäessä vain taivas on rajana. Jos tapettimallistoista ei löydy sopivaa, tapetteja saa myös teetettyä omasta valokuvasta tai piirroksesta. Non woven -tapetti on helppo asentaa itse, koska liisterin voi levittää suoraan seinään eikä tapettia tarvitse vetyttää. Tapetti tarvitsee päälle aina lasin tai akryylilevyn. Edes vinyylipintaiset tapetit eivät kestä ilman.
Maalaamiseen taas löytyy useitakin eri tekniikoita, jos täysin yksivärinen tausta ei kiinnosta. Pohjavärin päälle voi esimerkiksi käyttää kimallemaalia. Maalattaessa roiskevesitiiviillä maaleilla ei lasia tarvita.
Vinyylimatto
Moni saattaa lapsuudestaan muistaa seinälle nostetut vinyylimatot. Matot ovat olleet pitkään poissa muodista ja jopa mattovalmistajien ohjelmista, mutta nyt ne ovat jälleen saapuneet valikoimiin. Maton etuja ovat sen vesitiiviys, helppohoitoisuus ja kestävyys. Matto asennetaan seinään mattoliimalla. Nykyajan matot ovat ftalaatittomia.
Lautaa, paneelia tai vanhaa hirsiseinää
Kaikenlainen puu välitilassa kannattaa käsitellä lakalla tai maalilla, jotta lika ja kosteus eivät imeydy puun sisään. Maalatut pinnat voit käsitellä uudelleen, jos haluat vaihtaa väriä tai freesata vanhaa pintaa. Lasilevy on myös hyvä suoja, varsinkin vanhan hirsiseinän päälle. Lasilevyä asennettaessa on syytä olla tarkkana, että alareunan silikoni on tiivis. Näin väliin ei pääse pientä kosteutta turhaan, ja hirsi säilyttää kauniin patinansa.
Onko parasta?
Onko mikään materiaali toistaan parempi? Oikein asennettuna ja suojattuna, tuskinpa.
Erot löytyvät asentamisen helppoudessa ja kestävyydessä. Toisia materiaaleja, kuten puupaneelit tai efektipinnoitteet, pystyt uudelleen käsittelemään. Lasilevyn takaa saat vaihdettua uuden tapetin. Toisaalta kaikki materiaalit, jotka joudut kiinnittämään seinään liimalla tai laastilla, hyvin usein rikkovat seinälevyt näitä materiaaleja poistettaessa. Mutta jos olet valinnut huolella sisustukseen sopivan, trendien oikkuja kestävän ja ennen kaikkea omaa silmää miellyttävän taustan, vaihtotarvetta heti tuskin ilmenee.
"Ihmisillä on yleensä pieniä toiveita keittiön toiminnoista ja paljon ulkonäöstä. Mieti ensin käyttötarkoitus ja mieti sen jälkeen, mitä todella haluat." – Marko Paananen