Maatilan päärakennuksen lämmitysremontti - huoletonta ja käytössä edullista energiaa omasta maasta
Vanhan maalaistalon laajennusosassa sattui olemaan uuden lämmitysjärjestelmän laitteille juuri sopiva, alun perin wc:ksi suunniteltu lattiakaivolla varustettu tila.
Lämmityksen parissa huhkiminen vaihtui huolettomuuteen, kun sipoolaisella tilalla siirryttiin maalämpöön alkuvuodesta 2021.
1800-luvulla rakennettu ja 1990-luvulla laajennettu maatilan päärakennus seisoo komeana sipoolaisessa maalaismaisemassa, mäen päällä peltojen keskellä. Vuosikymmenien ajan tila on tarjonnut myös upeat puitteet erilaisille juhlille, sillä tilan emäntä pyöritti maataloustöiden ohessa juhla- ja cateringtoimintaa laajennusosan suuressa salissa 1990-luvulta aina viime vuosiin asti.
Samaan aikaan kun salissa nautittiin laulusta ja juhlapöydän antimista, talon isäntä sai huhkia lämmityksen parissa.
− Puuhaa siinä riittikin, sillä suuren rakennuksen lämmityksen takia piti talvipakkasilla juosta jopa kymmenen kertaa vuorokaudessa pihalle lämmityskeskukseen lisäämään puita kattilaan. Ja tietenkin puut piti sitä ennen kaataa, kuljettaa, pilkkoa ja kantaa sisälle ulkorakennukseen.
Viime vuosina polttopuu- ja lämmitysurakkaan saatiin apua läheisiltä ja naapureilta, mutta toiveena oli löytää jokin vaivattomampi tapa lämmittää isoa taloa. Tilan emäntä mietti eri vaihtoehtoja yhdessä tytärtensä kanssa, jotka olivat hankkineet maalämmön omiin taloihinsa jo vuosia sitten. He suosittelivat hyvien kokemustensa perusteella maalämpöä myös äidilleen.
Tarjouksia pyydettiin maalämmön lisäksi ilma-vesilämmitysjärjestelmästä, mutta päätös kallistui maalämmön puoleen kokonaiskustannusten valossa. Järjestelmän toimittajaksi valikoitui Talo-Tech Arola, joka myös teki järjestelmän laskelmat ja hoiti suunnittelun.
Lue myös:Mietityttääkö jokin maalämmön hankinnassa? Katso vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin
Vessa muutettiin tekniseksi tilaksi
Koska talo ei sijaitse pohjavesialueella, kunnan rakennusvalvonnalle riitti projektista toimenpideilmoitus, minkä jälkeen kaivinkone pääsi aloittamaan työnsä marraskuussa 2020. Peltomaahan kaivettiin lähes 2 kilometriä keruupiiriä, jossa keruuneste kiertää keräämässä lämpöä viidessä eri piirissä. Talon laajennusosassa sattui olemaan uuden lämmitysjärjestelmän laitteille juuri sopiva, alun perin wc:ksi suunniteltu lattiakaivolla varustettu tila.
Koska lämmitettävä huoneistoala on suuri mutta lämpimän käyttöveden tarve pieni, sopivaksi ratkaisuksi osoittautui kahden maalämpöpumpun yhdistelmä. Järjestelmää ohjaa NIBE S -sarjan S1255-12, jossa on sisäänrakennettu lämminvesivaraaja ja joka tuottaa sekä lämmintä käyttövettä että lämmitysvettä. Ohjaavan yksikön alaisuudessa hyrrää NIBE F1145-12, joka keskittyy vain lämmitykseen. Lisäksi järjestelmässä on NIBE UKV -lämpöpumppuvaraaja, joka toimii puskurina ja tasaa lämmönjakoa.
Talossa oli ennestään lämpöpatterit vanhalla puolella ja juhlasalissa sekä lattialämmitys uuden puolen kaakeloiduissa tiloissa. Lämmitysremontin yhteydessä verkostoon lisättiin kaksi patteria keittiöön. Lisäksi suunnittelussa otettiin huomioon mahdollisuus liittää samaan lämmitysjärjestelmään uuden osan yläkerta, kun se jonain päivänä otetaan asuinkäyttöön.
− Mitään yllätyksiä ei projektissa tullut. Asennus meni sujuvasti ja suunnitellusti. NIBE S -sarja on yksinkertainen ja nopea asentaa ja käyttöönotto hyvin looginen. Toimitan mielelläni NIBE-lämpöpumppuratkaisuja, sillä laitteet ovat korkealaatuisia ja suorituskykyisiä, kertoo Kim Arola Talo-Tech Arolasta.
Loppiaisena 2021, juuri ennen talven kovimpia pakkasia, maalämpö kytkettiin päälle ja vanha puukattila siirtyi menneisyyteen, osaksi sipoolaisen maalaistalon pitkää historiaa. Lämmityksen vuoksi ei tarvitse enää huhkia, vaan tarjolla on huoletonta ja käytössä edullista energiaa omasta maasta.