• Etusivu
  • LVI

Mietityttääkö jokin maalämmön hankinnassa? Katso vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Päivitetty 19.09.2023
202210_79661.jpg

Asiantuntijan laatimassa mitoituslaskelmassa tulee huomioida muun muassa tarvittava lämmitysenergian määrä, käyttöveden kulutus ja mahdollisen nykyisen energiakaivon syvyys.

Mitä maalämmön hankinta maksaa? Sopiiko maalämpö vanhaan taloon? Entä tarvitaanko viilennykseen erillinen ilmalämpöpumppu? Lue vastaukset kysymyksiin tästä jutusta.

1. Maalämpöpumppuja on paljon erilaisia. Mistä tiedän, millainen maalämpöpumppu on kotiini sopivin?

Pyydä asiantuntijalta kattava mitoituslaskelma, jossa huomioidaan muun muassa tarvittava lämmitysenergian määrä, käyttöveden kulutus, mahdollisen nykyisen energiakaivon syvyys sekä erityistarpeet. Samalla saat lisätietoja esimerkiksi lämpökaivon poraukseen tai öljykattilan poistoon liittyen. Mitoituslaskelman voit pyytää lähimmältä NIBE-jälleenmyyjältäsi tai ottamalla yhteyttä NIBE Neuvontapalveluun.

2. Sopiiko maalämpö vanhoihin taloihin?

Maalämpö sopii erinomaisesti niin uudis- kuin korjausrakentamiseen, kun talossa on vesikiertoinen lämmönjako. Maalämpö käy siis myös vanhojen talojen lämmitysremonttiin, ja yhä useammin esimerkiksi öljykattila vaihdetaan maalämpöpumppuun.

Lue myös:Öljylämmitys vaihdettiin maalämpöön - huoletonta ja käytössä edullista energiaa omasta pellosta

Maahan voidaan joko porata energiakaivo tai kaivamalla upottaa keruupiiri, mikäli tilaa ympärillä on riittävästi. Nykyaikaisella poraustekniikalla energiakaivon teko on nopeaa. Ammattitaitoinen porausyritys siivoaa jälkensä, eikä koko puutarha tuhoudu. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lämpökaivon poraaminen vaatii ainakin toimenpideluvan. Esimerkiksi pohjavesialueella lupakäytäntö on tiukempi, ja myös pienen tontin ahtaus voi aiheuttaa teknisiä haasteita. Tällöin esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppu voi olla varteenotettava vaihtoehto.

Muista ELY-keskuksen 4 000 euron suora tuki, kun vaihdat öljylämmityksen maalämpöön, kaukolämpöön tai ilma-vesilämmitykseen!
Maalämpö käy usein mainiosti myös vanhan talon lämmitysmuodoksi, kun esimerkiksi öljykattila halutaan vaihtaa ekologiseen ja käyttökustannuksiltaan edullisempaan vaihtoehtoon.
Maalämpö käy usein mainiosti myös vanhan talon lämmitysmuodoksi, kun esimerkiksi öljykattila halutaan vaihtaa ekologiseen ja käyttökustannuksiltaan edullisempaan vaihtoehtoon.

3. Minkä takia maalämpö on järkevä lämmitysmuoto?

Maalämpö on uusiutuvaa energiaa ja tuo säästöjä pienten lämmityskustannusten myötä. Oikein mitoitetusta maalämmöstä riittää energiaa kattamaan lähes kokonaan talon lämmityksen ja lämpimän käyttöveden tarpeet, jolloin sisäänrakennettu varaenergialähde, sähkövastus, kytkeytyy päälle vain harvoin.

NIBE maalämpö on vaivaton ja helppokäyttöinen, koska automatiikka huolehtii lämmityksen toiminnasta. Tarjolla on myös monipuolisia liitäntämahdollisuuksia, sillä lämmityksen ja lämpimän käyttöveden tuoton lisäksi samaan hallintaan voidaan yhdistää mallista riippuen ilmanvaihtokone, viilennys ja aurinkosähkö. Asumismukavuuden voi maksimoida fiksujen langattomien lisätarvikkeiden avulla.

4. Mitä maalämmön hankkiminen maksaa? Entä paljonko sillä säästää?

Maalämmössä alkukustannus on suurempi kuin ilma-vesi- tai poistoilmalämpöpumpussa, mutta käyttökustannukset ovat pienemmät. Investoinnin suuruus riippuu kohteesta ja järjestelmästä − saat hintatiedon lähimmältä NIBE-jälleenmyyjältäsi. Voit tarvittaessa hankkia maalämpöjärjestelmän myös NIBE-rahoituksella, jolloin lyhennät lainaa mukavasti kertyvillä lämmityssäästöillä.

NIBE maalämpöpumppu on pitkäikäinen laite. Maalämpöpumpulle tarjotaan ilmainen NIBETURVA, joka on voimassa rekisteröidyn laitteen kuudenteen käyttövuoteen saakka. Tämän jälkeen voit hankkia JATKOTURVAn pienellä vuotuisella lisämaksulla jopa 18 vuoteen saakka.

Maalämpöjärjestelmän kallein osa on energiakaivo, joka on myös investointi tulevaisuuteen, sillä oikein mitoitettuna se kestää rakennuksen koko eliniän. Taloa myytäessä maalämpö on myyntivaltti, joka nostaa kiinteistön arvoa.

Maalämmön myötä ostettavan energian osuus lämmityksessä pienenee ja lämmittämisen kustannukset voivat pienentyä jopa 75 %. Kurkkaa säästölaskurista, paljonko sinun kodissasi maalämmöllä voisi säästää. Maalämpö on myös hyvä turva sähkön hinnannousuun, koska vain noin alle neljännes lämmityksestä on ostosähköä.

Maaviileän ansiosta helle ei tee kodista tukalan kuumaa, vaan huoneet pysyvät miellyttävän raikkaina. Ja mikä parasta, viilennys tapahtuu hyvin edullisesti.
Maaviileän ansiosta helle ei tee kodista tukalan kuumaa, vaan huoneet pysyvät miellyttävän raikkaina. Ja mikä parasta, viilennys tapahtuu hyvin edullisesti.

5. Tarvitaanko viilennykseen erillinen ilmalämpöpumppu?

Ei tarvita, sillä maalämpöpumppu mahdollistaa maaviileän hyödyntämisen. Jos sinulla on NIBE maalämpöpumppu, helteisiin tuo mukavuutta maalämpöpumpun avulla toimiva Cool-IN-viilennysjärjestelmä.

Sisätilat pysyvät tasaisen viileinä ja raikkaina, ja samalla ilmankosteus alenee. Sähkönkulutus on vain murto-osan esimerkiksi ilmalämpöpumpun kulutuksesta, joten voit nauttia pidempinäkin hellejaksoina viilennetystä kodista huoletta.

6. Minulla on vanha maalämpöpumppu. Voinko uusiessa vaihtaa sen toiseen merkkiin?

Kyllä voit. Valmistajan merkki tai malli ei yksin ole ratkaiseva asia, vaan huomioon pitää ottaa myös viime vuosikymmeninä tapahtunut lämpöpumppujen energiatehokkuuden huima kehitys. Jo olemassa oleva energiakaivo ei välttämättä riitä uudelle tehokkaammalle pumpulle, mikä voi pahimmillaan johtaa ikäviin yllätyksiin talvipakkasilla. Siksi NIBE invertterimaalämpöpumpuissa on jo useiden vuosien ajan ollut automaattinen toiminto, joka valvoo energiakaivon lämpötilaa.

Lisäksi lähes kaikkien NIBE maalämpöpumppumallien mukana toimitetaan virtavahdit, jotka asennettuina suojaavat talosi pääsulakkeita sähkökuormaa halliten.

Vanhan maalämpöpumpun uusimista suunniteltaessa kannattaa aina olla yhteydessä alan asiantuntijaan, joka tekee myös uudet laskelmat.
NIBE S -sarjan lämpöpumppuun voi liittää niin ilmanvaihdon, viilennyksen kuin aurinkosähkönkin, joita kaikkia ohjataan kätevästi yhdestä ohjauksesta. Sisäänrakennetun wifin ansiosta laite on helppo yhdistää nettiin.
NIBE S -sarjan lämpöpumppuun voi liittää niin ilmanvaihdon, viilennyksen kuin aurinkosähkönkin, joita kaikkia ohjataan kätevästi yhdestä ohjauksesta. Sisäänrakennetun wifin ansiosta laite on helppo yhdistää nettiin.

7. Mitä etuja on NIBE S -sarjan maalämpöpumpussa?

NIBE S -sarjan invertterimaalämpöpumput ovat hyvin hiljaisia, yksinkertaisia käyttää ja ne kätkevät sisäänsä monia arkea helpottavia ja lisäsäästöjä mahdollistavia älykkäitä ominaisuuksia. Suuren kosketusnäytön opastava ohjaus neuvoo käyttäjää tekemään oikeita säätöjä.

Sisäänrakennetun wifin avulla lämpöpumppu on helppo liittää nettiin. Käyttöön voidaan ottaa myUplink-etäseurantapalvelu, jolla lämpöpumpun ja siihen liitettyjen laitteiden valvonta (ja pienestä lisämaksusta myös hallinta) onnistuu kätevästi älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen kautta. Käyttöön on mahdollista ottaa myös Smart Price Adaption -pörssisähköohjaus, jolloin lämpöpumpun toimintaa painotetaan niihin vuorokaudenaikoihin, kun sähkön hinta on halvimmillaan.

S-sarjan laitteet ovat valmiita myös tuleviin teknologian luomiin mahdollisuuksiin, kuten sähkön kysyntäjoustoon, älykodin automatiikkaan ja puheohjaukseen.
myUplink mahdollistaa lämpöpumpun ja siihen kytkettyjen laitteiden toiminnan seuraamisen kätevästi missä ja milloin tahansa.
myUplink mahdollistaa lämpöpumpun ja siihen kytkettyjen laitteiden toiminnan seuraamisen kätevästi missä ja milloin tahansa.

Koska erilaisia maalämpöpumppuja on paljon, yllä olevista vastauksista osa koskee yleisesti maalämpöpumppuja ja osa vain NIBEn maalämpöpumppuja.

Huomio

Huomio

Joutuuko uutta lämpöpumppua odottamaan?

NIBE lämpöpumppua ei tarvitse odottaa, sillä laitteita löytyy varastosta Suomesta.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
20132_33899.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinulle parhaiten?
Se riippuu luonnollisesti useista eri tekijöistä: kuinka suuri talosi on, missä päin maata se sijaitsee, rakennatko uutta, vaihdatko vanhan kattilan vai säilytätkö sen, jne. Tästä näet hieman yksinkertaistettuna, mikä täyttää parhaiten sinun tarpeesi. Tarkempia neuvoja ja ehdotuksia saat lähimmältä NIBE-jälleenmyyjältä.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Kunnon kohotukseen miehille - jumppaopas sekä kansalaisen kuntomitta
Miesten jumppaoppaasta apua selkävaivojen ehkäisyynSuomen Selkäliitto ry ja Suomen tuki ja liikuntaelinliitto – Suomen Tule ry ovat julkaisseet kahdeksansivuisen miesten jumppaoppaan Hanki kestävä keskivartalo selkäsi tueksi, jonka helppoja liikkeitä voi tehdä kotona tai työpaikalla. Oppaan liikkeiden suorittamiseen kuluu vain 10 - 15 minuuttia. Jo muutamien kuukausien harjoittelu kahdesta kolmeen kertaa viikossa vahvistaa lihaksia ja parantaa ryhtiä. Tutkimusten mukaan miehet arvostavat liikuntaa enemmän kuin naiset. Miehet kokevat saavansa liikunnasta naisia enemmän konkreettista hyötyä. Silti miesten keskuudesta löytyy yli kaksi kertaa enemmän täysin liikuntaa karttavia. Miesten kunnon on todettu laskevan 30 - 45 ikävuoden jälkeen.Liikuntaa kannattaa harrastaa, sillä toimivat selkä- ja vatsalihakset auttavat säilyttämään oikean ryhdin ja pitämään selkävaivat kurissa. Liikeharjoitukset parantavat selkärangan liikkuvuutta sekä lisäävät välilevyjen ja luukudoksen aineenvaihduntaa. Liikunta auttaa vahvistamaan lihaksia. Lisäksi se rentouttaa ja antaa hyvän mielen!Haasta itsesi –julisteen testillä voi selvittää keskivartalon lihasten voimaa ja hallintaa. Juliste on kehitetty jumppaoppaan tueksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton