• Etusivu
  • Rakentaminen

Maaperätutkimus ja vaaitus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.05.2025
20095_16949.jpg

Ote päiväkirjasta.

Tontin ostamishetkellä ei ollut mitään tietoa tontin maaperästä tai mitkä rahalliset vaikutukset maaperän laadulla olisi perustusten rakentamisessa. Toisaalta luotimme tonttimaan laatuun, sillä olihan siinä jo talo pystyssä ja uusi tulisi samaan kohtaan, vaikkakin massiivisempana.

Rakennusluvan liitteeksi tarvittiin tontin vaaitus ja pohjatutkimus. Odotukset olivat korkealla tuloksen suhteen. Kovasti toivoimme, että mahdollinen paalutus tai kallion räjäytys eivät olisi nostamassa rakentamiskustannuksia. Paaluttamisen tarpeeseen emme uskoneet. Räjäytystoimenpiteet saattaisivat tulla kysymykseen, sillä tonttimme reunalla on pieni kallio. Pohjaveden uskoimme olevan tarpeeksi syvällä kellarirakenteita ajatellen, sillä tontti on loiva rinnetontti, ja talo tulee korkeampaan kohtaan.

Pohjatutkimus tehtiin kesäkuussa 2008. Kaksi miestä työskenteli pari tuntia rankkasateessa poraa muistuttavalla laitteella, joka kuulosti moottorisahalta. Laitteella porattiin maahan reikiä mm. tulevan talon nurkkakohdissa.

Tulos oli odotusten mukainen. Joudumme tutkimuksen perusteella tekemään jonkin verran räjäytystoimenpiteitä. Talon toisen pitkän julkisivun puolella on kellarin seinästä koko pituudelta noin puolen metrin kalliokaistale, mikä täytyy räjäyttää pois salaojien yms. tieltä. Muutoin maalaatu oli erinomaista siinä mielessä, että esimerkiksi paalutus tai suuret maamassanvaihdot eivät olisi tarpeen.

Tontin vaaituksessa saatiin tarkempi selvitys maanpinnan muodosta ja korkeuseroista. Näin kaupungin arkkitehdit voivat katselmoida, kuinka talo asemoituu tontilla mm. maanpinnan korkeuksiin sekä naapuritaloihin nähden.

Rakentaminen
paalutus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Valmiita teräsbetonipaaluja käytettäväksi
Miksi paalutus kannattaa?
Paaluperustuksen tekemistä omakotitaloon ei tarvitse pelätä. Myöskään kustannukset eivät nouse juurikaan yli keskivertoisen maanvaraisten perustuksien kustannuksista, kun vertaillaan kokonaishintoja. Kirjoituksessa käsitellään vain betonipaalutusta 250 X 250 mm teräsbetonipaaluilla tehtynä. On myös muitakin tapoja paaluttaa, kuten esimerkiksi teräsputkipaalutus ja ns. pienpaalutus.Yleisimmin paalutusta tarvitaan rannikkoalueella seuduilla, joissa on vanhaa merenpohjaa sekä rakennuskäyttöön otetuilla vanhoilla suoalueilla ja muilla alueilla, joissa on pehmeitä savikerroksia maan kuorikerroksen alla.
Viikon kysymys mietityttää.
Maa vajonnut perustusten alta
Kysymys:Kyseessä 10 vuotta sitten rakennettu talo, jonka perustukset on tehty betonipaaluilla, pituus 5-11metriä. Maa on silttiä ja kallio tulee vastaan 5-11 metrissä. Pohjaratkaisu on siis: paalut, paaluhatut, betonipalkit, ontelolaatat, jonka päällä puurunkoinen talo.Koska talon vieressä menee tie, haluttiin pihataso korkeammalle kuin alkuperäinen maanpinta. Tästä johtuen piti tontille tuoda lisämaata siltin päälle. Sitä tuotiin seuraavanlaisesti: savea piha-alueelle, hiekkaa ja soraa talon alle. Ainakin reunoille laitettiin suodatinkangasta, ilmeisesti talon alle ei niiinkään.
20219_72789.jpg
Tunnetko taloyhtiösanaston? Osa P
Mitähän tarkoittaa palokuorma, tai palonkestävyysaika? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu PTS. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimesta P:
20077_5687.jpg
Rakennussuunnittelu ja rakennusvaihe
Kukin meistä tekee lähes päivittäin sopimuksia, useimmiten huomaamattaan. Sopimukset syntyvät lähes puheitta, lähinnä päivittäiset kohteliaisuudet vaihdetaan; hei, kiitos ja näkemiin. Kirjallisen rakennusurakan tekemistä ei voi kuitenkaan verrata päivittäistavaroiden ostamiseen ilman kirjallista sopimusta. Sopimuksen tekemiseen ei voi suhtautua ylimalkaisesti. Se on asiakirja, joka kertoo, mitä molemmat osapuolet ovat tarkoittaneet sopiessaan rakentamisesta.
Asuntomessut 2023 Loviisa Villa Kruunu -kohteen kalustesarja ABB
Pistorasiat ja kytkimet kosteisiin tiloihin
Pesuhuoneeseen ja kosteisiin tiloihin suunnitellut pistorasiat eroavat tavallisista pistorasioista niiden suunnittelussa, jotta ne täyttävät kosteuden ja turvallisuuden vaatimukset. Yleisimpiä piirteitä näissä pistorasioissa ovat roiskeveden ja kosteuden kestävyys, erityiset tiivisteet sekä asianmukainen suojaus sähköiskuilta.Pistorasioiden suojaaminen vikavirtasuojakytkimellä on ollut pakollista kylpyhuoneissa vuoden 1997 jälkeen. Kytkin kykenee katkaisemaan virran vikatilanteissa, tarjoten suojan huomattavasti sulaketta pienemmällä virralla ja estäen välittömän hengenvaaran syntymisen. Vuoden 2007 lopulla käyttöönotetut vaatimukset laajensivat tätä suojamekanismia koskemaan paitsi pistorasioita myös kaikkia muita sähköasennuksia uusissa kylpyhuonetiloissa.Tukesin ohjeiden mukaan sähkölaitteiden sijoittamista suihkun tai ammeen välittömään läheisyyteen on rajoitettu aluemäärittelyjen 0, 1 ja 2 avulla. Alueet on otettava huomioon, kun asennetaan uusia sähkölaitteita tai siirretään suihkun tai ammeen paikkaa. Alueiden yleispiirteet ja aluemäärittelyiden yleisimmät vaatimukset löydät Tukesin sivulta.
20213_69653.jpg
Viikon sisustusidea: Näin käytät pirteää harmaata sisustuksessa
Harmaa on värinä neutraali. Se ei ole musta eikä valkoinen. Se ei kiinnitä huomiota vaan antaa muiden värien loistaa. Toisaalta harmaan yhdistäminen kirkkaisiin väreihin haalistaa niitä huomattavasti. Tämä johtuu suuren kontrastin puutteesta eli mitä lähempänä värien kylläisyys on toisiaan, sitä vähemmän värin kirkkaus tulee esille. Harmaalla ei siis saa aikaan suuria kontrasteja, vaikka yrittäisit.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton