Lisäeristyksen muistilista

Mariana Ravonius
Päivitetty 21.04.2025
20176_49428.jpg

U-arvojen kehitys Suomessa

Lisälämmöneristyksellä saadaan tarvittaessa vanhat rakenteet jopa vastaamaan nykyisiä vaatimuksia ja samalla säästämään energiaa sekä takaamaan viihtyisän sisäilman. Rakennuksen viihtyisyyttä onkin taloudellisesti kannattavinta parantaa lisäeristyksellä. Lisäeristys ja rakenteiden tiivistäminen ISOVER-eristeillä maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa pienentyneinä lämmityskuluina. Lisäksi asumisviihtyisyys paranee huomattavasti kun rakenteet pysyvät lämpiminä, eikä huoneissa vedä. Lue, mitä ennen lisäeristystä kannattaa tehdä, jotta lopputulos on taatusti toimiva ja turvallinen.

Mitä määräykset sanovat?

Ensimmäistä kertaa vuoden 2013 syyskussa astui voimaan luvanvaraista korjausrakentamista koskeva asetus "rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta korjaus- ja muutostöissä", jonka perusteella esimerkiksi ulkoseinien ja yläpohjien U-arvot tulee puolittaa vaatimusten täyttymiseksi. Asetuksen tarkoituksena ei missään nimessä ole vaatia kohtuuttomia lämmöneristysarvoja korjausrakenteilta, vaan ohjata viisaaseen energiansäästöön korjaustöiden yhteydessä.

Ota nämä huomioon, kun lisäät vanhan talon lämmöneristystä

Aluksi selvitetään vanhojen rakenteiden kunto ja materiaalit. Tämän jälkeen tutkitaan rakenteiden lämpö- ja kosteuskäyttäytyminen. Rakenteessa ei saa olla kosteuden tiivistymisvaaraa. Käytännössä se tarkoittaa, että vesihöyryn läpäisevyyden kannalta rakenteen tulee harventua sisältä ulospäin mentäessä.

Mitä tiiviimpi rakenteen ulkopinta on, sen tiiviimpi höyrynsulku rakenteeseen tarvitaan.

Sisäpuolisessa lisäeristämisessä on tutkittava, onko vanhassa rakenteessa höyrynsulku tai sellaisena toimiva rakennusosa ja tarvittaessa se on poistettava. Jopa vanhan seinän pintakerros (esim. tapetti tai maali) voi olla niin tiivis, että se toimii höyrynsulkuna.

Lisäeristämiseen yhteydessä korjattava talo kannattaa tutkia kauttaaltaan ja korjata havaitut viat. Jos korjattavaa on paljon, suunnittelija voi laatia peruskorjausta varten järkevän aikataulun, jolla se on mahdollista toteuttaa.

Korjausrakentaminen perustuu aivan samoihin terveen talon peruslähtökohtiin kuin uuden rakentaminenkin. Terveellisessä, energiatehokkaassa ja viihtyisässä talossa on kuivat, hyvin eristetyt ja tiivistetyt rakenteet sekä oikein mitoitettu hallittu ilmanvaihto.

Info

Info

Muista nämä ennen lisäeristystä:

Lisäeristämisen yhteydessä kannattaa korjattava talo tutkia kauttaaltaan läpi ja korjata havaitut viat. Seuraavassa muistilista asioista, jotka kannattaa käydä huolellisesti läpi:

  • maan kallistukset sokkelista poispäin
  • salaojat ja sokkeli
  • sokkelin, alapohjan ja seinien liitokset
  • runkorakenteiden kunto
  • ikkunoiden kunto ja tiiviys
  • vanhojen eristeiden kunto
  • kaikkien putkistojen kunto
  • hormien ja tulisijojen kunto
  • yläpohja- ja vesikattorakenteiden kunto
  • ilmanvaihto

Korjausrakentaminen tulee perustaa terveen talon peruslähtökohtiin, jotka ovat luonnollisesti samat kuin uudisrakentamisessa: kuivat, hyvin eristetyt ja tiivistetyt rakenteet sekä oikein mitoitettu hallittu ilmanvaihto.

Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202010_67177.jpg
Mihin lasivillaeristeen vähähiilisyys perustuu?
ISOVER-eristeet valmistetaan kierrätyslasistaVähähiilisempi tulevaisuus, siihen kaikkien tulisi pyrkiä. ISOVER lasivillaa valmistava Saint-Gobain Finland haluaakin omalta osaltaan haastaa suomalaiset yritykset toimimaan yhdessä päämäärän saavuttamiseksi.ISOVERin turvalliset, tehokkaat sekä asumismukavuutta lisäävät eristeet on Suomessa valmistettuja ja Suomen oloihin suunniteltuja eristeitä, joissa on otettu huomioon myös tuotteen kierrätysmahdollisuus sekä tuotteen hiilijalanjälki. Eristeet valmistetaan jopa 70 prosenttisesti kierrätyslasista. ISOVER onkin näin Suomen suurin kierrätyslasin käyttäjä.
20228_79428.jpg
Hyvä eristys toimii sekä pakkasia että hellettä vastaan
Usein mielletään, että eristyksen tarkoitus on ainoastaan pitää kylmä syys- ja pakkasilma poissa sisätiloista. Eristyksen tarkoitus on kyllä pitää kylmä loitolla, mutta tiesitkö, että hyvän eristyksen ansiosta myös paahtavan kuuma helleilma pysyy poissa ja kodin sisäilma säilyy miellyttävän viileänä.
Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
Finnfoam-eristeitä rakennustyömaalla
Näistä kolmesta lämmöneristeestä löytyy sopiva
Lämmöneristyksen käyttökohteet ja vaatimukset vaihtelevat, mutta muutama asia ei muutu: aika on rahaa, jokaiselle rakenteelle on olemassa oikea optimaalinen lämmöneriste ja laatu ratkaisee. Kotimainen Finnfoam vastaa näihin vaatimuksiin: homehtumattomien lämmöneristeiden tuoteperhe tarjoaa kuhunkin käyttökohteeseen juuri oikean eristeen.
20172_48235.jpg
Remontoi kotisi energiatehokkaaksi
Vanhan talon nykyaikaistaminen energiatehokkaaksi vaatii korjaustoimenpiteitä erityisesti lämmöneristyksen osalta. Ulkovaipan tiiveys on keskeisessä osassa, kun halutaan vähentää energiakulutuksen tarvetta. Uusittu lämmöneristys, ikkunat ja ovet parantavat rakennuksen energialuokkaa ja laskevat siten asumiskustannuksia. Eri aikakausien "tyyppitaloille" on olemassa omat korjausratkaisunsa.
20183_52126.jpg
Askarruttaako seinien eristäminen?
Kun kodin eristys ja ilmanvaihto on toteutettu oikein, on asuminen viihtyisää ja terveellistä. Suuri etu on myös lämmityskulujen pieneneminen. Eristämisestä herää usein paljon kysymyksiä. Tässä on listattuna yleisimpiä kysymyksiä seinien eristämisestä vastauksineen. Vastaukset on antanut varatoimitusjohtaja Asso Erävuoma Finnfoamilta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton