• Etusivu
  • Talo

Lisäeristyksen muistilista

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Julkaistu 05.06.2017
20176_49428.jpg

U-arvojen kehitys Suomessa

Lisälämmöneristyksellä saadaan tarvittaessa vanhat rakenteet jopa vastaamaan nykyisiä vaatimuksia ja samalla säästämään energiaa sekä takaamaan viihtyisän sisäilman. Rakennuksen viihtyisyyttä onkin taloudellisesti kannattavinta parantaa lisäeristyksellä. Lisäeristys ja rakenteiden tiivistäminen ISOVER-eristeillä maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa pienentyneinä lämmityskuluina. Lisäksi asumisviihtyisyys paranee huomattavasti kun rakenteet pysyvät lämpiminä, eikä huoneissa vedä. Lue, mitä ennen lisäeristystä kannattaa tehdä, jotta lopputulos on taatusti toimiva ja turvallinen.

Mitä määräykset sanovat?

Ensimmäistä kertaa vuoden 2013 syyskussa astui voimaan luvanvaraista korjausrakentamista koskeva asetus "rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta korjaus- ja muutostöissä", jonka perusteella esimerkiksi ulkoseinien ja yläpohjien U-arvot tulee puolittaa vaatimusten täyttymiseksi. Asetuksen tarkoituksena ei missään nimessä ole vaatia kohtuuttomia lämmöneristysarvoja korjausrakenteilta, vaan ohjata viisaaseen energiansäästöön korjaustöiden yhteydessä.

Ota nämä huomioon, kun lisäät vanhan talon lämmöneristystä

Aluksi selvitetään vanhojen rakenteiden kunto ja materiaalit. Tämän jälkeen tutkitaan rakenteiden lämpö- ja kosteuskäyttäytyminen. Rakenteessa ei saa olla kosteuden tiivistymisvaaraa. Käytännössä se tarkoittaa, että vesihöyryn läpäisevyyden kannalta rakenteen tulee harventua sisältä ulospäin mentäessä.

Mitä tiiviimpi rakenteen ulkopinta on, sen tiiviimpi höyrynsulku rakenteeseen tarvitaan.

Sisäpuolisessa lisäeristämisessä on tutkittava, onko vanhassa rakenteessa höyrynsulku tai sellaisena toimiva rakennusosa ja tarvittaessa se on poistettava. Jopa vanhan seinän pintakerros (esim. tapetti tai maali) voi olla niin tiivis, että se toimii höyrynsulkuna.

Lisäeristämiseen yhteydessä korjattava talo kannattaa tutkia kauttaaltaan ja korjata havaitut viat. Jos korjattavaa on paljon, suunnittelija voi laatia peruskorjausta varten järkevän aikataulun, jolla se on mahdollista toteuttaa.

Korjausrakentaminen perustuu aivan samoihin terveen talon peruslähtökohtiin kuin uuden rakentaminenkin. Terveellisessä, energiatehokkaassa ja viihtyisässä talossa on kuivat, hyvin eristetyt ja tiivistetyt rakenteet sekä oikein mitoitettu hallittu ilmanvaihto.

Info

Info

Muista nämä ennen lisäeristystä:

Lisäeristämisen yhteydessä kannattaa korjattava talo tutkia kauttaaltaan läpi ja korjata havaitut viat. Seuraavassa muistilista asioista, jotka kannattaa käydä huolellisesti läpi:

  • maan kallistukset sokkelista poispäin
  • salaojat ja sokkeli
  • sokkelin, alapohjan ja seinien liitokset
  • runkorakenteiden kunto
  • ikkunoiden kunto ja tiiviys
  • vanhojen eristeiden kunto
  • kaikkien putkistojen kunto
  • hormien ja tulisijojen kunto
  • yläpohja- ja vesikattorakenteiden kunto
  • ilmanvaihto

Korjausrakentaminen tulee perustaa terveen talon peruslähtökohtiin, jotka ovat luonnollisesti samat kuin uudisrakentamisessa: kuivat, hyvin eristetyt ja tiivistetyt rakenteet sekä oikein mitoitettu hallittu ilmanvaihto.

Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Talo
seinät
eristys
alapohja
yläpohja
lämpöeristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20202_62791.jpg
Optimoitu käsiteltävyys ja asennettavuus
ISOVER lanseeraa täysin uuden kevyiden rakennuseristeiden valikoiman. Yhteistyössä asentajien kanssa laitoimme asentajien kokeman laadun keskiöön ja optimoimme käsiteltävyyden ja asennettavuuden.
20202_62791.jpg
Säästä lämmityskuluissa - panosta lämmöneristykseen
Maaliskuussa 2020 ISOVER lanseerasi täysin uuden kevyiden rakennuseristeiden valikoiman. Tuotekehittelyyn otettiin mukaan asentajia sekä hyödynnettiin heidän käyttökokemustaan eristeistä ja niiden toimivuudesta.Tässä esittelyssä ISOVER PREMIUM 33:
20228_79428.jpg
Hyvä eristys toimii sekä pakkasia että hellettä vastaan
Usein mielletään, että eristyksen tarkoitus on ainoastaan pitää kylmä syys- ja pakkasilma poissa sisätiloista. Eristyksen tarkoitus on kyllä pitää kylmä loitolla, mutta tiesitkö, että hyvän eristyksen ansiosta myös paahtavan kuuma helleilma pysyy poissa ja kodin sisäilma säilyy miellyttävän viileänä.
20183_52126.jpg
Askarruttaako seinien eristäminen?
Kun kodin eristys ja ilmanvaihto on toteutettu oikein, on asuminen viihtyisää ja terveellistä. Suuri etu on myös lämmityskulujen pieneneminen. Eristämisestä herää usein paljon kysymyksiä. Tässä on listattuna yleisimpiä kysymyksiä seinien eristämisestä vastauksineen. Vastaukset on antanut varatoimitusjohtaja Asso Erävuoma Finnfoamilta.
20181_51382.jpg
Yläpohjan lisäeristys säästää lämmityskuluissa
Jopa 20 % kodin lämmöstä saattaa poistua yläpohjan kautta, kun ylös nouseva lämmin ilma pääsee karkaamaan huonosti eristetyn katon kautta. Lisälämmöneristyksellä saadaan tarvittaessa vanhat rakenteet jopa vastaamaan nykyisiä vaatimuksia ja samalla säästämään energiaa sekä takaamaan viihtyisän sisäilman. Lisäeristys ja rakenteiden tiivistäminen ISOVER-eristeillä maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa pienentyneinä lämmityskuluina. Lisäksi asumisviihtyisyys paranee huomattavasti, kun rakenteet pysyvät lämpiminä, eikä huoneissa vedä. Yläpohja onkin rakennusosa, joka on helpoimmin ja kannattavimmin lisäeristettävissä.
20224_77599.jpg
Säästä talosi energiakuluissa - huolehdi eristämisestä
Energian hinta on noussut yllättävästi ja nousuaa on odotettavissa tulevaisuudessakin. Esimerkiksi sähkön osalta Euroopassa ennakoidaan ennätyskallista vuotta. Hintojen nousuun kannattaakin varautua energiatehokkuudella. Eristäminen säästää selvää rahaa, auttaa varautumaan muutoksiin ja vähentämään ilmastohaittoja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton