• Etusivu
  • Piha

Laadukas multa on kukoistavan pihan perusta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.04.2022
20194_57122.jpg

Kotipihankin nurmikko tarvitsee hyvälaatuisen kasvualustan.

Hyvällä mullalla voit antaa puhtia esimerkiksi vanhoille istutuksille tai luoda laadukkaan kasvualustan uudelle nurmikolle.

Niin uuden kuin vanhankin pihan ja istutusten kunnostamiseen tarvitaan runsaasti hyvänlaatuista multaa. Joskus riittää, että olemassaolevaa kasvualustaa parannetaan kasvien tarpeisiin suunnitellulla säkkimullalla − toisinaan on tarpeen levittää ehkä isollekin alueelle kerros hyvää multaa. Esimerkiksi uutta pihaa perustettaessa on tärkeää, että muotoillun pohjamaan päälle levitetään laadukasta viherrakentamisen kasvualustaa.

Hyvälaatuinen kasvualusta säilyttää kasvien juuristoa tukevan rakenteen, jolloin vesi ja ravinteet varastoituvat ja liikkuvat kasvien käyttöön muodostaen parhaan mahdollisen kasvualustan. Uuden nurmikon tai istutusryhmän perustaminen tontilla kenties olevan tai sille tuodun peltomullan päälle johtaa helposti heikkoon kasvuun, rikkaruohoinvaasioon ja istutusten kalliisiin uusimisiin.

20196_58535.jpg

Pihan perustaminen – millaista on hyvä multa?

Hyvä multa tai kasvualusta on tasalaatuinen seos kivennäis- ja eloperäistä ainesta; siinä on sopivassa suhteessa hiekkaa, turvetta ja kompostia – ja siinä on otettu huomioon myös kasvien tarpeet ja mullan käyttötarkoitus.

Hyvän mullan laatukriteerit vaihtelevat kasvualustan ominaisuuksien mukaan. Esimerkiksi kotipihalla hyvä kasvualusta on melko multavaa, vettä kohtuullisesti läpäisevää ja pidättävää. Seoksen orgaaninen aines pidättää hyvin vettä ja ravinteita. Kivennäisaines tuo rakenteeseen kestävyyttä ja läpäisevyyttä.

Esimerkiksi Kekkilän multa on valmistettu multa-asemilla valvotusti ja tarkasti kasvien tarpeisiin laadittujen reseptien mukaan; kasvualustan fysikaaliset, kemialliset ja biologiset ominaisuudet muodostavat siinä kasvien kasvulle – hapen ja veden sekä ravinteiden saannin kannalta – sopivan kasvupaikan.

Laadukas multa sisältää käyttötarkoituksesta riippuen sopivassa suhteessa hiekkaa, turvetta ja kompostia. Tarkka omavalvonta ja valmistamisesta annettujen ohjeiden ja määräysten noudattaminen takaavat laadukkaan kasvualustan: ja se on valvotusti valmistettua ja vapaata monivuotisten rikkakasvien juurista.

Lue myös:Näin hoidat nurmikkosi tasaisen tuuheaksi ja kauniin vihreäksi

Laadukas kasvualusta varmistaa kasvien juurtumisen ja hyvän kasvun.
Laadukas kasvualusta varmistaa kasvien juurtumisen ja hyvän kasvun.

Lähde: Kekkilä

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Energiatehokkuuden parantaminen mullistaa rakentamisen
Nollaenergiatalojen kosteusvaurioriskit voidaan hallitaEU edellyttää, että uudisrakentamisessa siirrytään lähes nollaenergiatalojen rakentamiseen vuoden 2021 alusta. Energiatavoitteet saavutetaan ja rakennusten kosteusvaurioriskit vältetään vain, jos suunnittelun ja rakentamisen laatu ovat kunnossa. Energiatehokkaan rakennuksen kustannukset ovat 2 - 7 % korkeammat kuin tavanomaisen rakennuksen.
20239_83163.jpg
Harkitsetko kylpyhuone­remonttia? Hanki nano­pinnoituk­sella lisää käyttöikää
Haluatko eroon likaantuneista saumoista, kalkkitahroista tai pinttyneestä liasta? Tai unelmoitko muuten vain viihtyisämmästä kylpyhuoneesta? Unohda kalliit remontit – Nanoksi-180™- nanopinnoitus uudistaa tilojen pinnat vain päivässä tai parissa!Siinä missä kylpyhuoneremontti tarkoittaa yleensä vanhojen materiaalien korvaamista uusilla, nanopinnoituksella voidaan uudistaa vanhaa. Palvelu mahdollistaa vanhojen materiaalien elinkaaren pidentämisen ja samalla ekologisemman vaihtoehdon kylpyhuoneen ilmeen päivitykselle. Tämän lisäksi nanopinnoitus tarjoaa lukuisia muita hyötyjä kuten helpompaa siivottavuutta ja pienempää kosteuskuormaa.
20177_49816.jpg
Sisustustiilillä keittiön ilme uusiksi
Tamperelaisen kerrostalokodin keittokomero koki melkoisen muutoksen uusien omistajien toteuttaman remontin myötä. Lisää tilaa ja valoa saatiin purkamalla keittiötä ja ruokailutilaa erottava seinä. Uudet kalusteet ja materiaalit valittiin huolella ja harkiten tavoitteena unelmien keittiö.Kolmihenkisen perheen uusi koti löytyi 1950-luvulla rakennetusta kerrostalosta. Valoisa kolmio oli varsin hyvässä kunnossa, remonttia kaipasivat lähinnä seinä- ja lattiapinnat. Keittiön kaapistot ja koneet oli joitakin vuosia aiemmin uusittu, mutta niiden tyyli ei miellyttänyt perhettä, kuten ei myöskään tilan komeromainen ahtaus. Siispä päädyttiin purkamaan vanha keittiö ja aloitettiin suunnittelu täysin puhtaalta pöydältä.
20215_70468.jpg
Viikon sisustusidea: Vältä nämä 7 virhettä tee se itse -projekteissa
1. Mittaa kahdesti, leikkaa kerranEi todellakaan haittaa ottaa mittoja ajatuksen kanssa. Kirjoita mitat ylös, kun joudut siirtymään esimerkiksi kauemmas sahaamaan. Ilman vatupassia on melko hankalaa saada mitään vaateriin. Toki vanhaa marmorikuulakikkaa voi käyttää hyllyjä suoristaessa, mutta kunnon vatupassia ei voita mikään.
20235_81703.jpg
Aito ja alkuperäinen painumaton hirsi on testattu tuhansissa taloissa
Honkarakenteen hirsinööritTM kehittivät 20 vuotta sitten hirren, joka ei painu. Hongan painumaton hirsi mullisti hirsiarkkitehtuurin ja -rakentamisen.
20235_81847.jpg
Luotettava yhteistyökumppani LVI-remonteissa
LVI-remontit ovat monimutkaisia projekteja, jotka vaativat tarkkaa suunnittelua, aikataulutusta ja laadukkaita materiaaleja. Onkin tärkeää löytää luotettava kumppani, joka tarjoaa laadukkaita tuotteita, pystyy takaamaan tuotteiden saavutettavuuden ja tarjoaa asiantuntevaa tukea läpi projektin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton