• Etusivu
  • LVI

Pesuhuoneen ja saunan ilmanvaihto kuntoon: Tilaa ilmainen esite

Ilmanvaihdon mitoittaminen ja venttiilien sijoittaminen oikein

Sari Nieminen
Kaupallinen yhteistyö
Vallox Oy logoVallox OyLue lisää
Päivitetty 07.04.2025
saunan-ja-pesuhuoneen-ilmanvaihto-VALLOX-1920x1080

Tuloilma tuodaan kiukaan yläpuolelle seinään tai kattoon ja poistoilma poistetaan lauteiden alta.

Saunan löylyistä nauttiminen ja rentoutuminen suihkussa ovat olennainen osa suomalaista elämää. Jotta nämä tilat säilyisivät miellyttävine ja terveinä, on niiden ilmanvaihtoon kiinnitettävä erityistä huomiota. Korkean kosteuden takia saunat ja pesuhuoneet ovat alttiita homeelle ja muille mikrobeille, mikäli ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Tässä artikkelissa selvitämme, miten voit varmistaa, että saunasi ja pesuhuoneesi ovat terveitä ja turvallisia tiloja.

Saunan tulo- ja poistoventtiilin sijoittaminen

Jotta saunassa olisi miellyttävä ja hyvä sisäilma, on sinne tuotava myös uutta, raikasta hengitysilmaa. Tuloilmaventtiili on sijoitettava niin, että se on kiukaan kivitason yläpuolella seinässä tai katossa, jotta ilma sekoittuu kiukaasta nousevaan ilmaan.

Saunan poistoventtiili sijoitetaan lauteiden alle noin 20–30 cm lattiasta, jotta alas valunut viileämpi ja kostea ilma poistetaan lauteiden alta, eikä sitä vedetä takaisin hengitysvyöhykkeelle. Koska puhdas tuloilma tulee ylös hengitysvyöhykkeelle ja alas valunut likainen ilma poistuu lauteiden alta, on saunan ilmankierto tällöin myös järkevä ja pitää samalla saunan puurakenteet kuivina.

Ilmanvaihdon mitoitus: Tärkeä osa onnistunutta saunomista

Ilmanvaihdon mitoitus on olennainen osa saunan suunnittelua ja rakentamista. Oikea mitoitus takaa miellyttävän ja turvallisen saunakokemuksen sekä ehkäisee kosteusvaurioita.

Kun puhutaan ilmanvaihdon mitoituksesta, lasketaan, kuinka paljon ilmaa saunan tulee vaihtua tietyssä ajassa. Tämä määrä riippuu useista tekijöistä, kuten saunan koosta, sen käytöstä, rakenteista ja siitä, millainen ilmanvaihtojärjestelmä on valittu.

Miksi ilmanvaihdon mitoitus on tärkeää?

  • Saunassa syntyy paljon kosteutta, joka on poistettava, jotta vältetään homehtuminen ja muut rakenteelliset vauriot.
  • Oikea ilmanvaihto auttaa pitämään saunan lämpötilan tasaisena ja miellyttävänä.
  • Liian suuri ilmanvaihto kuluttaa turhaan energiaa, kun taas liian pieni ei poista tarpeeksi kosteutta.

Mitkä tekijät vaikuttavat ilmanvaihdon mitoitukseen?

Saunan ilmanvaihdon mitoitus on yksilöllinen prosessi, joka riippuu useista tekijöistä. Tärkeimpiä näistä ovat saunan koko, sen käyttö, rakenteet ja valittu ilmanvaihtojärjestelmä.

Saunan koko: Mitä suurempi sauna, sitä enemmän siinä syntyy kosteutta. Suuremmille tiloille tarvitaan luonnollisesti myös enemmän ilmanvaihtoa.

Saunan käyttö: Jos sauna on ahkerassa käytössä ja siellä saunotaan pitkiä aikoja, ilmanvaihdon tulee olla tehokkaampi kuin silloin, kun saunaa käytetään harvemmin. Mitä enemmän saunaa käytetään, sitä enemmän kosteutta syntyy ja sitä useammin ilma tulee uusia.

Rakenteet: Saunan rakennusmateriaalit vaikuttavat siihen, kuinka hyvin se sietää kosteutta. Puu on luonnollinen materiaali, joka hengittää ja imee itseensä kosteutta. Siksi puurakenteisen saunan ilmanvaihdon on oltava erityisen tehokas, jotta kosteus saadaan poistettua ennen kuin se ehtii aiheuttaa vaurioita. Betoni ja muut tiiviimmät materiaalit kuten laatat taas kestävät kosteutta paremmin.

Ilmanvaihtojärjestelmä: Ilmanvaihtojärjestelmän tyyppi vaikuttaa myös mitoituksen tarkkuuteen. Painovoimainen ilmanvaihto perustuu lämpötilaeroihin, kun taas koneellinen ilmanvaihto käyttää puhaltimia ilman vaihtamisessa. Eri järjestelmät toimivat eri tavoin ja vaativat erilaista suunnittelua.

Ilmanvaihdon mitoitus on monimutkainen prosessi, joka vaatii usein ammattilaisen apua. LVI-insinööri tai muu rakennusalan ammattilainen osaa tehdä tarvittavat laskelmat ja suunnitella optimaalisen ilmanvaihtojärjestelmän.

Info

Info

Muuta huomioitavaa saunan ja pesuhuoneen ilmanvaihdosta

  • Ilmanvaihdon tarve: Ilman on vaihduttava kosteissa tiloissa erityisen tehokkaasti, sillä pitkään jatkuva korkea sisäilman kosteuspitoisuus voi johtaa kosteusvaurioihin rakenteissa.
  • Ilmanvaihdon ohjaus: Automaattinen kosteusohjaus on suositeltavaa kosteissa tiloissa, sillä se varmistaa, että ilmanvaihto toimii juuri silloin kun sitä tarvitaan.
  • Ilmanvaihdon huolto: Ilmanvaihtojärjestelmä tulee huoltaa säännöllisesti, jotta se toimii tehokkaasti ja energiatehokkaasti.

Helppo ilmanvaihto kosteisiin tiloihin sekä saunaan

Koska pesuhuoneen, tai etenkin saunan käyttötiheys voi vaihdella paljonkin, on ilmanvaihto tehtävä helposti käytettäväksi. Helpoiten se voidaan tehdä automaattisesti ilmanvaihtoa säätävällä kosteusanturilla, joka havaitsee kosteuden nousun huonetilassa.

Vallox tarjoaa laajan valikoiman älykkäitä ilmanvaihtojärjestelmiä, jotka soveltuvat erinomaisesti juuri tällaisiin tilanteisiin. Kaikissa MyVallox-ilmanvaihtokoneissa on sisäänrakennettuna kosteusanturi. Kosteusanturi seuraa tilan kosteuspitoisuutta ja säätelee ilmanvaihtoa automaattisesti optimaaliselle tasolle. Kostean poistoilman saavutettua ilmanvaihtokoneen sisällä sijaitsevan anturin, säätää se automaattisesti ilmanvaihtoa suuremmalle, ja kun kosteus on saatu poistettua, säätää anturi ilmanvaihdon automaattisesti pienemmälle. Kosteissa tiloissa voidaan halutessa hyödyntää myös erillistä lisäkosteusanturia, joka asennetaan kylpyhuoneen seinälle. Ulkoinen kosteusanturi havaitsee tilan kosteuspitoisuuden nousun nopeammin kuin koneeseen integroitu anturi, jolloin myös ilmanvaihto tehostuu tilassa nopeammin.

Riittävällä ja automaattisesti toimivalla ilmanvaihdolla varmistat sekä miellyttävän sisäilman että rakennusosien kestävyyden. Valloxin järjestelmät ovat energiatehokkaita ja helppokäyttöisiä, joten voit keskittyä tärkeämpiin asioihin kuin ilmanvaihdon säätämiseen.

Tilaa esite

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
kylpyhuone
koneellinen ilmanvaihto
sauna
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20184_52555.jpg
Saunan ilmanvaihdon remontti koneellisesti
Vanhaa taloa remontoidessa unohtuu usein ilmanvaihdon osuus. Etenkin pesutiloissa saattaa tulla vastaan hajua, jotka eivät kuulu ilmanvaihdoltaan toimivaan taloon. Toimiva pesutilojen ilmanvaihto estää rakenteiden ruostumisen ja lahoamisen, varmistaa miellyttävän sisäilman löylyteltäessä ja kuivattaa tilat käytön jälkeen. Näiden puolien lisäksi koneellinen tulo- ja poistoilmajärjestelmän ansiosta myös pesutiloihin saadaan hallittu, vedoton ja energiataloudellinen ilmanvaihto.Tuloilmaventtiilin paikka saunassa on vähintään puoli metriä kiukaan kivien yläpuolella seinässä tai katossa. Poistoilma-aukko pitää olla lauteiden alapuolella. Pienissä saunoissa poisto tapahtuu saunan oven alta kylpyhuoneen poiston kautta.Pesutilojen tuloilma on saunan siirtoilmaa. Jos pesuhuoneessa on ikkuna, tuloilman pitäisi osua siihen, jotta ikkunan pinta pysyy kirkkaana.Monet pitävät mahdottomana ajatusta vanhaan taloon asennettavasta koneellisesta ilmanvaihdosta. Tiiviiksi remontoitu omakotitalo tarvitsee kuitenkin riittävän ilmanvaihdon, sillä puutteellisen ilmanvaihdon seurauksia ovat rakenteiden kostuminen ja homevauriot. Remontoitavaan kohteeseen soveltuu erinomaisesti nopeasti asennettava Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmä, joka mahtuu hyvin pieneenkin tilaan.
20188_54359.jpg
Pesutilojen tehokas ilmanvaihto pitää kodin kunnossa
Saunominen ja peseytyminen ovat meille suomalaisille lähellä sydäntä. Mikä onkaan sen ihanampaa kuin rentouttavat löylyt pitkän päivän jälkeen! Kodin sauna saattaa lämmetä useamman kerran viikossa. Peseytyminen ja saunominen tuottavat sisäilmaan kosteutta, jonka toimiva ilmanvaihto poistaa. Tällä tavoin ilmanvaihto huolehtii sekä asumismukavuudesta että rakenteiden kestävyydestä. Pesutilat kuivuvat peseytymisen jälkeen eikä asunnon rakenteisiin synny ongelmallista ruostetta tai lahoamista.
20157_43824.jpg
Saunan iv kuntoon vanhoja kanavia hyödyntäen
Vanhaa taloa remontoidessa unohtuu usein ilmanvaihdon osuus. Etenkin pesutiloissa saattaa tulla vastaan hajua, jotka eivät kuulu ilmanvaihdoltaan toimivaan taloon. Toimiva pesutilojen ilmanvaihto estää rakenteiden ruostumisen ja lahoamisen, varmistaa miellyttävän sisäilman löylyteltäessä ja kuivattaa tilat käytön jälkeen. Näiden puolien lisäksi koneellinen tulo- ja poistoilmajärjestelmän ansiosta myös pesutiloihin saadaan hallittu, vedoton ja energiataloudellinen ilmanvaihto.Tuloilmaventtiilin paikka saunassa on vähintään puoli metriä kiukaan kivien yläpuolella seinässä tai katossa. Poistoilma-aukko pitää olla lauteiden alapuolella. Pienissä saunoissa poisto tapahtuu saunan oven alta kylpyhuoneen poiston kautta.Pesutilojen tuloilma on saunan siirtoilmaa. Jos pesuhuoneess on ikkuna, tuloilman pitäisi osua siihen, jotta ikkunan pinta pysyy kirkkaana.Monet pitävät mahdottomana ajatusta vanhaan taloon asennettavasta koneellisesta ilmanvaihdosta. Nyt on aika muuttaa ajatelutapaa, sillä maailma uudistuu. Valloxin BlueSky -ilmanjakojärjestelmä on mitä mainioin remontoitavaan kohteseen.
20213_68914.jpg
Milloin vanha ilmanvaihto­laite kannattaa vaihtaa uuteen?
Uuden tekniikan avulla voit säästää enemmän energiaa ja saavuttaa huomattavasti paremman ilmanlaadun. Ilmanvaihtokoneet ovat kehittyneet valtavasti viime vuosien aikana ja uusi kone tarjoaa monia etuja.
20232_80786.jpg
Tyylikkäät ledit
LedStoren valikoima on kasvanut tumman sävyisiin koteihin ja muihin tiloihin istuvilla valaisimilla. Valikoimaan kuuluu mustia kattovalaisimia, kiskovalaisin, seinävalaisimia, sekä upotettavia spotti- eli alasvaloja ulkokäyttöön ja sisälle. Muutamien mustarunkoisten valaisimien yksityiskohtina tai kehyksen värinä on messinkiä tai mattakultaa. Mustat valaisimet tuovat yksilöllisyyttä ja ryhtiä sisustukseen.
20205_64672.jpg
Mikä lämmitys- ja viilennysratkaisu uuteen kotiin?
Lämmitys muodostaa yleensä suurimman kuluerän vanhemmissa taloissa. Toinen suuri kuluerä on käyttöveden lämmitys. Viimeisen kymmenen vuoden aikana talojen energiatehokkuus on parantunut ja vastaavasti lämmityskulujen osuus kuluista pienentynyt. Käyttöveden osuus kuluista onkin vastaavasti suurentunut ja voi olla jopa yhtä suuri, kuin lämmityksen osuus. Tämä kannattaa huomioida valittaessa taloteknisiä ratkaisuja. Uutta taloa rakennettaessa alkaa olla myös vaatimuksena, että lämpö pysyy tasaisena ympäri vuoden. Tämä käytännössä edellyttää viilennystä kesällä. Seuraavassa kuusi huippuratkaisua talotekniikkaan. Löydä sopivin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton